Γράφει η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα και σας εύχεται καλή χρονιά!
Η Σωφέρ Θεάτρου ως θεατρική και καλλιτεχνική στήλη θεμελιώνεται στην αγάπη για τη σκηνική και ευρύτερα καλλιτεχνική δημιουργία απ΄ όπου κι αν προέρχεται. Στηρίζει τόσο το επαγγελματικό όσο και το ερασιτεχνικό θέατρο.
Σας παρουσιάζω λοιπόν με υπερηφάνεια τη δράση των Σκηνικών Διαλόγων το 2024. Κι εύχομαι σε όλους υγεία, δημιουργία, γαλήνη και πολλή τύχη για το 2025!
ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Ο Αλέξανδρος Ιωαννίδης, γέννημα-θρέμμα Θεσσαλονικιός και ο Σουλεϊμάνης της ταινίας «Καπετάν Μιχάλης», μάς έκανε το ποδαρικό της νέας χρονιάς στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Ο Αλέξανδρος μάς παρουσίασε τα νοήματα και τις δυνατές στιγμές της ταινίας, μας έκανε μια βιογραφική αναδρομή στο θεατρικό του παρελθόν, μας μίλησε για το τώρα και το αύριό του, κατέθεσε την πολιτική και κοινωνική του σκέψη, τα όνειρα και τις επιθυμίες του.
Η Δήμητρα Παπαδήμα και η Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, μητέρα και κόρη, συνεργάστηκαν, ως ηθοποιός και σκηνοθέτρια αντίστοιχα, στο «Πορτρέτο της Πηνελόπης Δέλτα» στο Θέατρο Αμαλία, που επεδίωξε να συμφιλιώσει τη μάνα και την κόρη ως μία γροθιά απέναντι στο κοινωνικό κατεστημένο όλων των εποχών.
Κατέθεσαν με παρρησία στην κάμερά μας την κοινωνικοπολιτική τους σκέψη, τη φιλοσοφία τους για τη ζωή και την ψυχή τους, αντιπαρατιθέμενες μεταξύ τους πολύ τρυφερά κι αληθινά, αγγίζοντας τόσο τη γη όσο και τον ουρανό.
Το Θέατρο Sureal φιλοξένησε την παράσταση «Απόψε Αυτοσχεδιάζουμε», σε σκηνοθεσία του Ευδόκιμου Τσολακίδη, στην οποία πέντε ηθοποιοί αυτοσχεδίασαν σε πλήρη διάδραση με το κοινό. Ο Γιάννης Κάιδας, ο Παύλος Παυλίδης, η Ειρήνη Τσαρσιταλίδου, η Οφηλία Σερμαζανιάν και η Ηρώ Κωστράκη μάς παρουσίασαν τη φιλοσοφία και τους στόχους των αυτοσχεδιασμών τους.
Ο Μικρός Βορράς καταπιάστηκε με το πανανθρώπινο, αέναο και αιώνιο ερώτημα τι είναι έρωτας. Στη διαδραστική παράσταση «Τι είναι Έρωτας; Οι τοπ 20 Απαντήσεις», σε σκηνοθεσία Ελευθερίας Καμπαγιοβάνη στο Θέατρο Αμαλία, δόθηκε χώρος στη νέα γενιά να αναμετρηθεί με το θέμα του έρωτα και να αποτυπώσει το δικό της αφήγημα με απλότητα, χιούμορ, φρεσκάδα, μα και πολλά πολλά κλισέ, μέσα από τις τεχνικές του Devised Theatre.
Η Ελευθερία Καμπαγιοβάνη, ο Θανάσης Μάζνας, η Κατερίνα Σωτηρίου κι ο Κωστής Παλαιογιάννης μάς μάγεψαν επί σκηνής και μας δίδαξαν μέσα από τα μάτια των νέων παιδιών τι είναι έρωτας.
Τα Ορφανά του Ντένις Κέλλυ, η Ελένη Στεργίου και ο Χρήστος Παπαδόπουλος, διαπραγματεύτηκαν επί σκηνής στο Θέατρο Αμαλία.
Το ερώτημα «εσείς μέχρι πού θα φτάνατε, για να προστατέψετε την οικογένειά σας;», τη διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην αξία κι ευτυχία της οικογένειας και την προσωπική αξιοπρέπεια κι ευτυχία, και κατέθεσαν τις σκέψεις τους για το θέατρο και τον ηθοποιό γενικότερα. Τη σκηνοθεσία του έργου υπέγραψε ο Κωνσταντίνος Μάρκελλος.
Ο Κωνσταντίνος Λεϊμονής, ο θεατρικός συγγραφέας του έργου «Μια νύχτα με τον σκύλο μου», σε σκηνοθεσία Ιωάννας Τάλμπη στο Θέατρο Sureal, μας μίλησε για τη «χρηστική αισθητική» και το Hundertwasserhaus, αφορμώμενος ενός τηλεφώνου στο πάτωμα που τοποθετήθηκε εξαρχής ως απαραίτητο εικαστικό στοιχείο της συνομιλίας μας, για το τι και ποιοι συγγραφείς τον εμπνέουν, τη φιλοσοφία των συγγραφικών του δημιουργημάτων, και τη σχέση ανάμεσα στη συγγραφική βάση και την ερμηνευτική και σκηνοθετική κατεύθυνση ενός έργου.
Ο Βασίλης Τσικάρας, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός του πρωτότυπου έργου “Το Σεξ αρχίζει στα 40!” στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, κατέθεσε στην κάμερά μας την κοινωνική και πολιτική του σκέψη σε σχέση με τη θεατρική πραγματικότητα.
Μάς περιέγραψε την «καλή» κωμωδία, μας ταξίδεψε στο δημοσιογραφικό και κινηματογραφικό του παρελθόν, μας αποκάλυψε τα όνειρα, τα θεατρικά και κινηματογραφικά του σχέδια.
«Τα λουλούδια στην κυρία» του Άκη Δήμου στο Θέατρο Αυλαία αποτέλεσε μια σουρεάλ κωμωδία χαρακτήρων. Ο Ανέστης Καφάτσος, σκηνοθέτης του έργου, μας παρουσίασε την Arion Theater Group, πότε ιδρύθηκε, από ποιους αποτελείται, πώς εξελίχθηκε στον χώρο και τον χρόνο.
Οι ήρωες των Λουλουδιών του, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Θάνος Πουμάκης και Χρήστος Γκρόζος, κατέθεσαν στην κάμερά μας σκέψεις και συναισθήματα.
ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2024
Ο Στέλιος Βραχνής, ο σκηνοθέτης του έργου «Γράμμα στον Πατέρα» του Φραντς Κάφκα, που ανέβηκε στο Goethe–Institut Thessaloniki.
Οι ηθοποιοί του, Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος και Παύλος Τάνης, μας άνοιξαν τις σκοτεινές πύλες της καφκικής γραφής, εισάγοντάς μας στην ψυχή και τον νου του Γράμματος, που αποτελεί το λυρικό ξέσπασμα ενός γιου στον πατέρα του, με τον οποίο δε συνδέθηκε ποτέ.
Η Βερόνικα Αργέντζη και ο Βασίλης Κανελλόπουλος κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για τον Ζωτικό Χώρο ή αλλιώς Lebensraum του Θανάση Τριαρίδη, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, βασιζόμενοι στις δικές τους εμπειρίες ζωής.
Όρισαν τον ζωτικό χώρο «ως κάτι που έχει δοθεί (εκχωρηθεί σε άλλους), χωρίς καν να το συνειδητοποιήσουμε» και τον συνέδεσαν με τη λέξη καλοσύνη. Μας ταξίδεψαν στο θεατρικό τους παρελθόν, τις εμπειρίες τους στο σανίδι, τις δυσκολίες τους.
ΜΑΡΤΙΟΣ 2024
Ο Βασίλης Παπάς και η Κωμοδύνη του στο Θέατρο Αμαλία μάς παρουσίασαν το έργο «Τα κορίτσια της οδού Ασπασίας», το οποίο αποτελεί πρωτότυπο κείμενο και σκηνοθετικό έργο του Παπά, απόλυτα κωμικό, δραματικό και αναρχικό ταυτόχρονα απέναντι σε αλλοτινούς κώδικες ηθικής άτεγκτους, αυταρχικούς και γραμμικούς.
«Τρυπώσαμε» στα καμαρίνια, παρακολουθήσαμε το ζέσταμα των ηθοποιών και το άγχος τους πριν την παράσταση, μιλήσαμε με τους ερμηνευτές και τους συντελεστές της.
Ο Θανάσης Τριαρίδης, ένας πολυγραφότατος κι ευφυέστατος δοκιμιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής, μας παρουσίασε την πολιτική και φιλοσοφική του σκέψη στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον με αφορμή την παράσταση Ζωτικός Χώρος ή αλλιώς Lebensraum.
Ταπεινός και μειλίχιος «εργάτης» του δοκιμιακού και πολιτικού λόγου, έχει εδώ και χρόνια αναλάβει την ευθύνη να καταθέτει την αλήθεια και να φωτίζει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας, από τα οποία προσπαθεί και ο ίδιος να λυτρωθεί.
O Αλέξανδρος Τσαμουρλίδης, η Ελένη Τατάκη και η Μαριάννα Πασχάλη μάς καλωσόρισαν στο έργο «Στα Άκρα» στο Θέατρο Αμαλία, μια παράσταση εμπνευσμένη από το πολυβραβευμένο έργο του Γουίλιαμ Μαστροσιμόνε “Ακρότητες”, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Τσαμουρλίδη, το οποίο διαπραγματεύεται τη βία και την κακοποίηση.
Και μας προ(σ)κάλεσαν να ανοίξουμε επιτέλους τα μάτια και τα αυτιά μας αναλαμβάνοντας την ευθύνη.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Σύζευξις: Τέχνες & Επιστήμες» μάς παρουσίασε το θεατρικό έργο «Το Χέρι» της Έφης Βετουλάκη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιωαννίδου και Νίκου Ζώκα στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Η Έφη Βετουλάκη, η Μαρία Ιωαννίδου και ο Νίκος Ζώκας, κατέθεσαν την οπτική και το συναίσθημά τους για ένα έργο που προβληματίζει, συγκινεί, αναστατώνει την παγιωμένη μας ηθική αντίληψη σχετικά με τις οικογενειακές σχέσεις. Το έργο και φέτος ταξιδεύει με πολλή επιτυχία σε σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής με άλλη σύνθεση ηθοποιών και σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιωαννίδου.
Η Ελένη Κοκόζογλου, σκηνοθέτις και δασκάλα θεάτρου, και η ομάδα της Casa Del Teatro μάς μίλησαν για τη μαγεία στη ζωή μας με αφορμή την παράσταση «Ο μάγος του Οζ» του Lyman Frank Baum στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Η παράσταση αυτή διδάσκει σε όλη την οικογένεια πως ο κάθε άνθρωπος αντλεί δύναμη από τον εαυτό του, αξιοποιώντας τη φιλία και τη συνεργασία με τους άλλους, προκειμένου να εκπληρώσει τα όνειρά του. Η παράσταση ταξιδεύει και φέτος με πολλή επιτυχία στα σχολεία.
Η Λίζα Μαμακούκα έγραψε μια “sit down comedy”, μια ημι-νουβέλα για γυναίκες που μετασχηματίζουν τις ζωές τους και αντιμετωπίζουν τα πάθη τους μέσω μιας γραμμής τηλεφώνου, το έργο «Μια ζωή στα σύρματα» που ανέβηκε στο Θέατρο Sureal σε σκηνοθεσία Δημήτρη Κωνσταντινίδη.
Η Λίζα Μαμακούκα, η Βάσω Σαπουντζόγλου και η Μαρίνα Πογιατζόγλου, ηθοποιοί-συνοδοιπόροι της συγγραφέως στο ταξίδι της αυτό, μας μίλησαν για τη Ζωζώ τους, το τηλέφωνο, τα δάκρυα και τα γέλια που έριξαν στον βωμό μιας επιδιωκόμενης ευτυχίας, ενός αιώνιου ζητουμένου.
Το έργο του Βασίλη Κατσικονούρη «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της», σε σκηνοθεσία της Φρόσως Λύτρα στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, είναι μια πολύ ρομαντική, αισθησιακή και φιλοσοφική πραγματεία περί ανεκπλήρωτου έρωτος, που όλοι μας λίγο ή πολύ ζήσαμε, στο διάβα της ζωής μας.
Ο Βασίλης Κατσικονούρης, η Φρόσω Λύτρα, η Φαίη Κοκκινοπούλου, η Άννα Ευθυμίου, ο Δημήτρης Σιακάρας, ο Νίκος Τσολερίδης, η Αναστασία Κελέση και η Κατερίνα Θεοδωράκου κατέθεσαν τις σκέψεις τους (στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου) σχετικά με την ερμηνευτική και σκηνοθετική προσέγγιση των νοημάτων του έργου που και φέτος ταξιδεύει στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Ο Πάνος Μέγγουλης και η Όλγα Κουτσώνου πήραν την απόφαση να εργαστούν επάνω σε μια ιδιαίτερα καυστική και απολαυστική κλασική κωμωδία του Ντάριο Φο, την «Δεν πληρώνω, δεν πληρώνω», σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Σκιαγράφησαν με γλαφυρό τρόπο τους ήρωες του έργου, κατέθεσαν σκέψεις και συναισθήματα για την κοινωνικοπολιτική κατάσταση της χώρας μας, αμφισβήτησαν, διερωτήθηκαν, ονειρεύτηκαν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.
ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2024
Η ομάδα θεάτρου ADD ACTION παρουσίασε την παράσταση HAPPY PRINCE βασισμένη στο παραμύθι του Όσκαρ Ουάιλντ, «Ο Ευτυχισμένος Πρίγκιπας» στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Η Ευανθία Στέφα, ηθοποιός, θεατροπαιδαγωγός και σκηνοθέτρια του έργου, ο Γιάννης Ξενιτόπουλος, η Θεοδώρα Μωυσιάδου και η Δήμητρα Κουλαξίζη κατέθεσαν τις σκέψεις τους σχετικά με την ερμηνευτική και φιλοσοφική προσέγγιση των νοημάτων του έργου.
Ο Νίκος Κορεξιανός, η Χρύσα Καρλιώτη, η Βασιλική Γιαννακού, η Δόμνα Κατσουπάκη και ο Κλεάνθης Μανδαλιανός κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το έργο «Μια Τίγρης στο Μπάνιο μου», σε σκηνοθεσία Νίκου Κορεξιανού στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, και μας εμπιστεύθηκαν τους χειρότερούς τους φόβους.
Το έργο είναι εμπνευσμένο από «Το Αίνιγμα» του Τζων Πάτρικ και διαπραγματεύτηκε τον ρόλο που διαδραματίζουν οι φοβίες μας στο πώς διαχειριζόμαστε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους άλλους με έναν παιγνιώδη και χιουμοριστικό τρόπο.
Το έργο «Είτε βραδιάζει είτε φέγγει μένει λευκό το γιασεμί», σε σκηνοθεσία του Ηλία Καλπάκα και δραματουργική σύνθεση της Βιργινίας Πασχάλη στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, ήταν μια μουσικοθεατρική παράσταση για τη γιορτή της γυναίκας.
Η Βιργινία Πασχάλη, ο Ηλίας Καλπάκας, η Ροδούλα Αθανασίου, ο Νίκος Στράκας και η Ευστρατία Καλογερούδη μάς μίλησαν για το έργο, τη Λέσχη Ανάγνωσης και Θεάτρου και τους Jitterbugs Skg.
Είκοσι χρόνια μετά την τελευταία του παράσταση, το Alumni Drama Club, η Ομάδα Θεάτρου του Συλλόγου Αποφοίτων του Κολλεγίου Ανατόλια (ΣΑΑΚ Ανατόλια), αναβίωσε και παρουσίασε την εναλλακτική μουσικοθεατρική παράσταση “Rock Hamlet – The Musical” στη σκηνή του θεάτρου Pappas Hall (Θέατρο Παππάς), στο Κολλέγιο Ανατόλια.
Ο Γρηγόρης Διδασκάλου, σκηνοθέτης και παραγωγός του Rock Hamlet – The Musical, και οι ηθοποιοί του Alumni Drama Club, Μαρία Πλατίδου, Κατερίνα Κουρτέση, Ελίζα Καρύδα, Εύα Κασαπάκη, Δανάη Τσιμπικάκη, Όλγα Μπεληγιάννη, Δημήτρης Πογαρίδης και Κώστας Αγιαννίδης, μας παρουσίασαν τα νοήματα και τις ερμηνευτικές συνθήκες μιας εξαιρετικής μουσικοθεατρικής παράστασης με διαχρονική αξία και μεταφυσικές προεκτάσεις.
Ο Θεόδωρος Παπαδόπουλος, συγγραφέας και σκηνοθέτης του έργου «Η Μπουτίκ με τις τρελές» που ανέβηκε στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, η Κορίνα Κουλούσια, ο Δημήτρης Δημητριάδης και ο Κώστας Αυγουστής, κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για μια κωμωδία ανατροπών, με άρωμα παλιού ελληνικού κινηματογράφου, όπως τον νοσταλγούμε και τον θυμόμαστε.
Η Βάνα Βουρτσάκη, φιλόλογος, συγγραφέας και σκηνοθέτις, και οι Αγγελική Κάρκαλου και Παύλος Παυλίδης μάς παρουσίασαν την ιστορία και τη φιλοσοφία των Παραβατών της Σκηνής και κατέθεσαν στην κάμερά μας τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την παράσταση «Κατερίνα Χ» του Τζων Μιχάλη που ανέβηκε στο θεατράκι των Παραβατών.
Ο Τάσος Παπαδόπουλος, δάσκαλος σύγχρονου χορού, κινησιολογίας, σωματικού θεάτρου, αυτοσχεδιασμού και σκηνοθέτης της παράστασης «Είδα Μάτια» στο Novan Theater, και τα μέλη της πειραματικής του ομάδας, Ναταλία Αλεξανδρή, Ασπασία Δήμου, Λένια Κοκκίνου, Δέσποινα Κουσενίδου, Παναγιώτης Ματζίρης, Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, Θεοχάρης Μπαϊρακταρίδης, Αφροδίτη Νικολιουδάκη, Αφροδίτη Τσακαλίδου, Νατάσα Τσακιρίδου καθώς και οι επί σκηνής μουσικοί, Ηρώ Ευθυμίου, Σοφία Κεραμάρη και Κώστας Κουτσούκης, μας επικοινώνησαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την αγάπη με τρυφερότητα και χαμόγελο. Κι εμείς είδαμε μάτια αληθινά.
Είχαμε επίσης τη χαρά και την τύχη να ‘συναντήσουμε’ τον Γιάννη Φραγκούλη στον φιλόξενο χώρο του Hollywood Studio Thessaloniki και να συνομιλήσουμε για τη φεστιβαλική του ταινία «Το Γεύμα» και για πολλά άλλα που αφορούν στην έβδομη τέχνη.
Ο Γιάννης Φραγκούλης, με όλη την γνώση και το πάθος για τον κινηματογράφο που τον διακρίνει, μας περιέγραψε πώς από την Αθήνα βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και ενεπλάκη με τον κόσμο της μεγάλης οθόνης.
Στον ίδιο χώρο, στο Hollywood Studio Thessaloniki, συναντήσαμε και τον Λεωνίδα Γαλάνη, ως εκπαιδευτή management, πωλήσεων και marketing και συγγραφέα του πολύ ενδιαφέροντος έργου «Ήθος, Πάθος, Λόγος», πηγή έμπνευσης του οποίου αποτελεί η μελέτη της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας και ιστορίας.
Ο Λεωνίδας μάς έφερε σε επαφή με το αρχαίο μυστικό της επιτυχίας και της ευδαιμονίας, μετά από μια δική του φιλανθρωπική βραδιά ενίσχυσης του Σπιτιού του Ηθοποιού με τιμώμενο πρόσωπο την Άννα Φόνσου.
ΜΑΙΟΣ 2024
Οι DΟΤ Ensemble, o Χάρης Θώμος, ο Μάριος Αποστολακούλης, η Μαριάνθη Ψωματάκη και οι Γεωργία Ποντσουκτσή, Κορνηλία Προκοπίου, Θάνος Πουμάκης, Αλέξανδρος Νικολαΐδης και Αλέξανδρος Μιχαηλίδης, μας εισήγαγαν στα φιλοσοφικά και κοινωνικοπολιτικά μηνύματα του «100», ένα έργο των Christopher Heimann, Neil Monaghan, Diene Petterle, σε σκηνοθεσία Χάρη Θώμου στο Θέατρο Τ
και μοιράστηκαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για την τελευταία μας ανάμνηση, που δεν είναι η προφανής, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θεωρούμε πως είναι, με αυτό στο οποίο καταφάσκουμε ότι είναι, με αυτό που μας πληγώνει γιατί είναι.
Ο Θωμάς Βελισσάρης πραγματοποίησε φέτος ως δημιουργός, σκηνοθέτης, ηθοποιός και δάσκαλος, μια δυναμική επιστροφή στα θεατρικά πράγματα με το έργο «Το Πάρκο, ένα βουβό χρονικό της αγάπης», το οποίο ήδη έχει ήδη μια μακρά διαδρομή -13 ετών!- στον χωρόχρονο, κι ένα σεμινάριο υποκριτικής «Βάτραχοι: ανάμεσα σε δύο κόσμους».
Με αφορμή των θεατρικών αυτών project, που έλαβαν χώρα στο θεατράκι του Άσπρου Δέντρου, είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε για τη διαμονή και τις σπουδές του στην όμορφη Φινλανδία, το εκπαιδευτικό σύστημα, τους ανθρώπους, το φυσικό περιβάλλον και τον ουρανό της, την απόφασή του να μετοικήσει στο εξωτερικό και να επιστρέψει στην Ελλάδα, τις απόψεις του για το θέατρο και τον ηθοποιό, την (υπο)κριτική του παιδαγωγική, τα σχέδιά του για το μέλλον, και το Πάρκο και τους Βατράχους του σε μια εφ΄ όλης της ύλης αποκλειστική συνέντευξη στην κάμερά μας. Το Πάρκο συνεχίζει το ταξίδι του στη Μικρή Σκηνή της Τούμπας.
Ο Χαράλαμπος Κοροξενός, σκηνοθέτης του έργου «Η Υπόθεση σηκώνει τσιγάρο» που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής», και η ομάδα των Από-Χορό, Ελένη Ζήση, Φρόσω Καραμπιπέρη, Κυριακή Πολυχρονίδου, Τάνια Τσακπινίδου και Βασίλης Κοροξενός, μας έφεραν σε επαφή με τα νοήματα μιας πολύ καλοστημένης κωμωδίας, που βασίζεται σε κείμενο της Καρίνας Ιωαννίδου.
Το έργο θίγει την ανασφάλεια και τη μοναξιά του σύγχρονου ανθρώπου που βρίσκει παρηγοριά στον καπνό, πάνω στον οποίο στηρίζονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.
Η Φιλαρέτη Κομνηνού μάς παρουσίασε την ηρωίδα της, κυρία Βέναμπλ, στο έργο «Ξαφνικά πέρσι το καλοκαίρι» του Τενεσί Ουίλιαμς, σε σκηνοθεσία Λίλλυς Μελεμέ στο Artbox Fargani, μια παράσταση που κινήθηκε στα όρια ρεαλισμού και σουρεαλισμού, θίγοντας τα κακώς κείμενα μιας κοινωνίας που δεν απέχει πολύ από τη δική μας.
Μας μίλησε για όσα της κάνουν εντύπωση στην καθημερινότητά μας, τα οποία και αποτελούν πηγή έμπνευσης για τους ηθοποιούς, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο να σπουδάσει υποκριτική, την αγάπη της για τα ταξίδια, την ανάγκη της να παρατηρεί και να απολαμβάνει τον κόσμο γύρω της.
Στην ατμοσφαιρική σκηνή του Eightball Club, η Μαρία Τσαβδαρίδου, η Βάσω Τσαβδαρίδου και οι Αναστασία Καραβίδα, Άγγελος Μανωλίδης, Βαγγέλης Ντιλιλίγκας, Ελένη Τζαφέρη και Οδυσσέας Κλήμης, κατέθεσαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για ένα πολύ ευαίσθητο έργο, που τονίζει τον σεβασμό, την αλληλεγγύη και την αποδοχή της διαφορετικότητας μέσα σε μια κοινωνία περιορισμένης ηθικής ευθύνης, ρατσισμού, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, τη «Μακριά Γκατζόλα» της Μαρίας Τσαβδαρίδου σε σκηνοθεσία Βάσως Τσαβδαρίδου.
Στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, η Ρίτσα Γεωργιάδου, σκηνοθέτις του έργου «Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή πάλι… καλά» του Βασίλη Κατσικονούρη, η Γεωργία Δάρτση, η Μαρίνα Ψειράκη και ο Δημήτρης Μισιρλής, μάς παρουσίασαν το Θέατρο52, τη θεατρική τους ταυτότητα και τους ρόλους τους στην παράσταση.
Ήταν ένα έργο πολύ τρυφερό και αληθινό, δραματικό κι υποβλητικό, με πολλά κωμικά στοιχεία, ένας απολογισμός μιας γυναίκας-μάνας.
Ο Γιάννης Περδίκης, δάσκαλος θεάτρου και σκηνοθέτης, η Κορίνα Κουλούσια, ηθοποιός και βοηθός σκηνοθέτη, και η Μαρία Βλάχου, ηθοποιός και υπεύθυνη σκηνογράφος-ενδυματολόγος, μας παρουσίασαν ένα πολύ ευαίσθητο έργο που θίγει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μας και προβάλλει με δραματικό και κωμικό τρόπο τις ανθρώπινες σχέσεις, το «Οι Καλεσμένοι στην πρόβα έρχονται» στο Θέατρο Άρατος.
Ο Γιάννης Περδίκης με την θεατρική ομάδα Άρατος 3ο Τ.Ε.ΕΚ. ένωσε διανοητές και συγγραφείς του 20ου αιώνα σε μια παράσταση – αφήγηση της προσωπικής αναζήτησης, της αγωνίας, αλλά και των διλημμάτων του ανθρώπου.
Η Dulcinea Compania παρουσίασε το έργο «ΤΡΩΜΕ ΠΑΙΔΙΑ», μια μαύρη σουρεαλιστική κωμωδία για την ελληνική οικογένεια, με έμπνευση από το «Κεκλεισμένων των θυρών» του Σαρτρ, στο Θέατρο Άνετον. Η Άννα Μαρία Ιακώβου, ηθοποιός και σκηνοθέτις του έργου, και οι Αλέξανδρος Καλτζίδης, Σταύρος Μόσχης και Κώστας Χατζηγεωργίου, μας μίλησαν για το πώς στην εποχή μας τα παιδιά θυματοποιούνται και γίνονται υποκείμενα εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με έναν κωμικό και σατιρικό τρόπο.
ΙΟΥΝΙΟΣ 2024
Και φθάνουμε στον μήνα των 13ων Θεατρικών Βραβείων που κάθε χρόνο με πολλή επιτυχία διοργανώνει η Κουλτουρόσουπα. Στο πλαίσιο αυτό διενεργήσαμε συνεντεύξεις που αφορούσαν στις υποψηφιότητες για τα βραβεία του καλύτερου Νέου Προσώπου της πόλης μας, της καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας και του καλύτερου Τοπικού Θιάσου. Βρεθήκαμε στο Πρώτο Πάτωμα Art Café, έναν υπέροχο καλλιτεχνικό χώρο της πόλης μας, εστία τέχνης και πολιτισμού, που φιλοτέχνησαν ο Γιώργος Κιουρτσίδης και η Άννα Μαρία Αγγελίδου.
Κι εκεί συναντήσαμε πολύ ενδιαφέροντες ανθρώπους της τέχνης, πολλά υποσχόμενους και ταπεινούς.
Ο Κωνσταντίνος Μπάρκος προτάθηκε για τον ρόλο του ως Νόα Τζόνσον στη μαύρη κωμωδία της Βαρβάρας Δουμανίδου, «Ποιος φοβάται την Άγκαθα Κρίστι», που ανέβηκε από το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία.
Ο Ματθαίος Παπαδόπουλος αποτελεί μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία, καθώς τον ξεχωρίσαμε ως νέο ηθοποιό της πόλης μας στον ρόλο του Τιμολέοντα Πλατύ στην κωμωδία του Κρίτωνα Ζαχαριάδη, «Η Δωδέκατη Νύχτα συν κάποιες ακόμη…» που ανέβηκε στο Θέατρο Σοφούλη.
Η Ανδρομάχη Γεωργιάδου είναι μια ηθοποιός που τολμά με την ερμηνευτική της δύναμη και το σκηνικό της ταμπεραμέντο να αποδώσει επί σκηνής προσωπικότητες εμβληματικές ή και αμφιλεγόμενες. Προτάθηκε για τον ρόλο της ως «Μαρία Κάλλας» στην ομώνυμη παράσταση που ανέβηκε στο Θέατρο Σοφούλη σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη.
Ο Στέλιος Ναλμπάντης, ο Δημήτρης Αϊναλής και ο Γιώργος Κυργίδης έκαναν μια ωραία διαδρομή στο παρελθόν και μας περιέγραψαν πώς συναντήθηκαν στο Μπενσουσάν Χαν, για να συνθέσουν την ομάδα των ALOOF. Το «ΚΡΑΠ».
Ενα έργο του Στέλιου Ναλμπάντη σε σκηνοθεσία Μαρίας Γρίβα, ανέβηκε στο Θέατρο Τ και στο Θέατρο Σοφούλη κι αποτέλεσε το καταστάλαγμα μια πολύ ώριμης και δημιουργικής διαδικασίας. Και ήταν υποψήφιοι τόσο για το Βραβείο Καλύτερου Τοπικού Θιάσου όσο και για το Βραβείο Καλύτερου Πρωτότυπου Κειμένου για το έργο αυτό.
Στις υποψηφιότητες για την καλύτερη πρωτοεμφανιζόμενη ομάδα συναντήσαμε τους Arion Theater Group και τους συντελεστές της Εικοστής Όγδοης.
Ο Ανέστης Καφάτσος και ο Θάνος Πουμάκης μας παρουσίασαν αφενός τους Arion Theater Group, πότε ιδρύθηκαν, από ποιους αποτελούνται, πώς εξελίχθηκαν στον χώρο και τον χρόνο έως και σήμερα, και αφετέρου «Τα λουλούδια στην κυρία» του Άκη Δήμου, έργο που ανέβηκε στο Θέατρο Αυλαία κι εξασφάλισε στους Arion την υποψηφιότητα για το Βραβείο Καλύτερης Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας.
Η Γενοβέφα Κτενίδου σε συνεργασία με ένα επιτελείο ανθρώπων της τέχνης και του θεάτρου ήρθε σε επαφή με τον Σύλλογο Συγγενών Θυμάτων των Τεμπών και την πρόεδρό τους, Μαρία Καρυστιανού, και συγκέντρωσε μαρτυρίες τόσο ανθρώπων που βίωσαν οι ίδιοι την τραγωδία όσο και συγγενών των θυμάτων.
Συνοδοιπόροι της στη σκηνή κι εκτός σκηνής, η Βάλια Φούντα και ο Αναστάσιος Μαντζούνης, που απαρτίζουν το συγκρότημα En Dynami, και ο Κυριάκος Καραγιάννης, τραγουδιστής, στιχουργός και ψηφιακός δημιουργός, μας μίλησαν για τη συμμετοχή τους στην 28η, που ανέβηκε στη σκηνή του Θεάτρου Αμαλία σε σκηνοθεσία Γενοβέφας Κτενίδου, και μοιράστηκαν με εμάς τον απόηχό της.
Και φυσικά καταγράψαμε τον παλμό των 13ων Θεατρικών Βραβείων Θεσσαλονίκης. Στην κάμερα της Σωφέρ μίλησαν (με σειρά εμφάνισης) οι: Μιμή Ντενίση, Ναταλία Δραγούμη, Όλγα Κουτσώνου, Ιωσήφ Ιωσηφίδης/GAFF, Γενοβέφα Κτενίδου, Σοφία Καλεμκερίδου, Κρίτωνας Ζαχαριάδης, Μιχάλης Χατζηαναστασίου, Ανέστης Καφάτσος, Σταύρος Παρχαρίδης, Νίκος Σεμακούλα, Γιώργος Τούλης.
ΙΟΥΛΙΟΣ 2024
Βρεθήκαμε στο Φρούριο του Επταπυργίου, το οποίο, αγέρωχο κι επιβλητικό, φιλοξένησε για έκτη χρονιά το Φεστιβάλ Επταπυργίου, στο τιμόνι του οποίου βρίσκονται, ως διαχρονικές αξίες, η Άννα Μυκωνίου και ο Αθανάσιος Κολαλάς, οι οποίοι και μίλησαν στην κάμερά μας.
ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2024.
Η Σοφία Χιλλ της Ορέστειας του Αισχύλου στο Αρχαίο Θέατρο του Δίου μάς παρουσίασε την Κλυταιμνήστρα, όπως γράφτηκε από τον τραγωδό, όπως σκηνοθετήθηκε από τον Θεόδωρο Τερζόπουλο και όπως ερμηνεύθηκε από την ίδια. Ήταν μια μοναδική περφόρμανς αρχαίας τραγωδίας η συγκεκριμένη παράσταση με χιλιάδες θεατές.
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2024
Η Πελότα του Κρίτωνα Ζαχαριάδη παρουσιάστηκε πρώτη φορά στην ατμοσφαιρική σκηνή του Θεάτρου Σοφούλη το 2018 κι απέσπασε το Α΄ βραβείο πρωτότυπου θεατρικού κειμένου στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης το 2019.
Ο Κρίτωνας Ζαχαριάδης, σκηνοθέτης, η Ειρήνη Τσαρσιταλίδου και ο Στράτος Χατζηβακαλέλης, βοηθοί σκηνοθέτη, και ο Ματθαίος Παπαδόπουλος μάς παρουσίασαν σκέψεις και συναισθήματα για το έργο αυτό που ανέβηκε και φέτος στο Θέατρο Σοφούλη με διαφορετικό πρωταγωνιστή.
Ο Μικρός Πρίγκιπας, το πολυαγαπημένο βιβλίο του Αντουάν ντε Σαιντ Εξυπερύ, ανέβηκε στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον, σε διασκευή του Δημήτρη Χατζηθεοδοσίου και σκηνοθεσία Νίκου Κορεξιανού.
Κι εμείς συναντήσαμε τον ίδιο τον Μικρό Πρίγκιπα. Μας παρουσίασε τις θεμελιώδεις έννοιες του έργου και μας δίδαξε πώς οικοδομούνται οι σχέσεις, όσες βασίζονται στην εμπιστοσύνη, στο μοίρασμα, την αλληλοβοήθεια και την αυταπάρνηση.
Η Χριστίνα Πότσι, σκηνοθέτiς, και η Ίλια Μπανταβάνη, παρουσιάστρια των Ορίων του Ουρανού του GRDiscovery Channel στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Με πολλή ευγένεια και ευστοχία συζήτησαν για τα φιλοσοφικά νοήματα και τις αξίες της έρευνας αυτής, που αξίζει να παρακολουθήσουν και μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της εποπτικότητας, της αισθητικής και της απλότητάς της.
ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Βρεθήκαμε στην πρεμιέρα της Ερωφίλης του Γεωργίου Χορτάτση δια χειρός Βαρβάρας Δουμανίδου από το Θέατρο του Άλλοτε στο Θέατρο Αυλαία. Η Βαρβάρα Δουμανίδου, η Ερωφίλη, μας παρουσίασε τη σκηνοθετική της οπτική στο έργο.
Ο Δημήτρης Βασιλειάδης, ο Πανάρετος, μας μίλησε για τα στοιχεία τραγωδίας της Ερωφίλης, τις σκληρές της σκηνές και τα αγκάθια του Έρωτα. Ο Παναγιώτης Καβαλιεράκης, ο Βασιλιάς, μας αποκάλυψε τον αιμοδιψή, στυγνό, ανελέητο χαρακτήρα που υποδύεται. Η Μαρία Σεμερτζίδου, η Φανή Πλάκα, ο Δημήτρης Ελιάς, ο Δημήτρης Πογαρίδης, ο Κωνσταντίνος Μπάρκος και οι Κωνσταντίνος Σίμαρος, Χάρης Πορφυρίδης και Νίκος Χατζόπουλος, παρουσιάστηκαν ως ήρωες και μουσικοί του έργου αντίστοιχα στην κάμερα της Σωφέρ.
Ο πολυβραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικάνος συγγραφέας, Έντουαρντ Άλμπι, έγραψε τη «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;», η οποία θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία και τολμηρά του έργα.
Ο σκηνοθέτης της Σύλβια, Παύλος Δανελάτος, μάς παρουσίασε το έργο όπως ο ίδιος χρωμάτισε με την ιδιαίτερη αισθητική του και την καλοδουλεμένη σκηνοθεσία του. Ο Κώστας Χατζησάββας μάς παρουσίασε τα μελανά σημεία του χαρακτήρα που υποδύεται, ενός πετυχημένου και βραβευμένου συζύγου, ταυτόχρονα κτηνοβάτη και ίσως ‘’ευλογημένου’’ και με άλλα υφέρποντα χαρακτηριστικά και πάθη. Κι όλα αυτά συνέβησαν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στο Artbox Fargani.
ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2024
Οι Ομιλούσες Νότες μάς σέρβιραν μια ερωτική ιστορία, με πολύ τραγούδι, πρόζα κι ένα πολύχρωμο σκηνικό υπό την επήρεια της μαγικής μουσικής του πιάνου.
«Ο Τραυλός Ηθοποιός Φάλτσος Τραγουδιστής» ήταν μια οπτικοποιημένη συναυλία, ένα μουσικό παραμύθι, όπου κυριάρχησε η στεντόρεια μελωδική φωνή του Ιωάννη Λάκη, η μουσική του Αλέξανδρου Τσακιρίδη, η λυρική σκηνοθεσία του Νικόλαου Παπάζογλου, το πολύχρωμο σκηνικό της Αντωνίας Δροσινάκη και οι ερμηνείες της Βασιλικής Γιαννακού και της Μαρίας Δεμίσογλου.
Ο Γιώργος Χατζηπαύλου μάς υποδέχτηκε στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον λίγο πριν το Comedy Club για παιδιά.
Και με πολλή ευγένεια και φιλική διάθεση, μας κατέθεσε σκέψεις και συναισθήματα για τον ρόλο του ως stand up comedian, ένας ρόλος που ξεκίνησε 22 περίπου χρόνια πριν. Το Comedy Club για παιδιά συνεχίζει το ταξίδι του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών όλο τον Δεκέμβριο έως τις 6 Ιανουαρίου 2025.
Η Έφη Βετουλάκη, εκπαιδευτικός, μουσικός και συγγραφέας του έργου «Να σας κεράσουμε λίγο μπούλινγκ;», η Μαρία Ιωαννίδου, σκηνοθέτις, και ο Γιάννης Λαζαρίδης επεχείρησαν να περιγράψουν τον όρο μπούλινγκ και τα χαρακτηριστικά του, την ψυχοσύνθεση θύτη και θύματος, και τη συμπεριφορά τους σε αυτή την κακοποιητική και συνεξαρτητική ταυτόχρονα σχέση. Το έργο ταξιδεύει με πολλή επιτυχία σε σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Άννα Δήμου, δασκάλα θεάτρου, σκηνοθέτις και συν-ιδρύτρια της Θεατροφρένειας, μας παρουσίασε την όμορφη αυτή ομάδα που ιδρύθηκε το 2018 και αριθμεί ήδη 50 μέλη στον θίασό της καθώς και το χριστουγεννιάτικό τους έργο «Καλά Χριστούγεννα, κύριε Σκρουτζ» του Τσαρλς Ντίκενς, που ανέβηκε στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον.
Ο Μανώλης Κεχαγίδης, στον ρόλο του Σκρουτζ, η Ανατολή Παλτατζίδου, η Βάσω Μαυρίδου, η Αγγελική Ανδρίτσου, η Σοφία Παντελή, η Γεωργία Ασημοπούλου, η Παρθένα Φραγκουλίδου, ο Ιορδάνης Δουρβανίδης, ο Νικηφόρος Ασημόπουλος και ο Νικηφόρος Διγενής Μόσχος, ο μικρούλης Τιμ του έργου, μάς μίλησαν για τους ρόλους τους, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους τόσο για το έργο στο οποίο έπαιξαν όσο και για το ανήκειν σε μια τέτοια χαρούμενη και δημιουργική ομάδα.
Και η συνεντευξιακή μας χρονιά ολοκληρώνεται εδώ με την ευχή να έχουμε όλοι μας υγεία, να είμαστε ταπεινοί κι ευγνώμονες, ευγενικοί και απαλοί άνθρωποι.
Επίλογος: Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι του θεάτρου μάς περιμένουν, με την ενέργεια και την ψυχή τους, να μας προβληματίσουν, να μας συγκινήσουν, να ξυπνήσουν μέσα μας συναισθήματα και να μας ψυχαγωγήσουν. Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος.
Σας ευχόμαστε καλή χρονιά με υγεία, χαρά και πολύ θέατρο!
Να μην παραλείψετε να εγγραφείτε στο κανάλι μας
Είναι ο καλύτερος τρόπος να υποστηρίξετε τη δουλειά μας και μέσω αυτής τους καλλιτέχνες της πόλης μας. Σας ευχαριστούμε.
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας.
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Η ΣΩΦΕΡ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΤΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΤΥΑ: .facebook – facebook./groups – facebook./ztaylaridou