Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Ο πολυβραβευμένος με τρία Πούλιτζερ Αμερικάνος συγγραφέας, Έντουαρντ Άλμπι, έγραψε τη «Γίδα ή Ποια είναι η Σύλβια;», η οποία θεωρείται ένα από τα πιο σπουδαία και τολμηρά του έργα. Η «Γίδα» του είναι ένα προκλητικό έργο με καυστικό χιούμορ, εκρηκτικούς χαρακτήρες, πανέξυπνους διαλόγους. Προσεγγίζει τα ανθρώπινα πάθη με τρυφερότητα και σκληρότητα συνάμα. Είναι ένα έργο βαθύτατα ανθρώπινο, κοινωνικό και πολιτικό, ένα δυνατό ψυχογράφημα.
Η πένα του Άλμπι, ειλικρινά ανατρεπτική και αιρετική, φέρνει στο φως τα κατώτερα ένστικτα μιας κατά τα άλλα ευτυχισμένης οικογένειας, ευτυχισμένης σύμφωνα με τις νόρμες της σύγχρονής μας κοινωνίας, και θέτει ερωτήματα σχετικά με την ανθρώπινη ευτυχία και την ηθική ακεραιότητα. Στο έργο αυτό, όλοι οι ήρωες πάσχουν και παλινδρομούν ανάμεσα στην ειλικρίνεια και το «κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου».
Η σκηνοθεσία του Παύλου Δανελάτου και οι ερμηνείες των ηθοποιών με έναν μοναδικό τρόπο φέρνουν στο πιάτο του θεατή μια κοινωνία σαθρή, προβληματική, ηθικά ανεπαρκή, ή και όχι… Μας προβληματίζουν και μας προκαλούν σε μια διαδικασία αυτοκριτικής και απόστασης ή συμμετοχής στο δράμα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας.
«Οι άνθρωποι λένε ψέματα στον εαυτό τους για το ποιοι είναι και πώς βλέπουν τον εαυτό τους. Το έργο μου αφορά την ανικανότητά μας να είμαστε αντικειμενικοί με τον εαυτό μας».
Έντουαρντ Άλμπι
Ο σκηνοθέτης της Γίδας, Παύλος Δανελάτος, αιτιολογεί την επιλογή του συγκεκριμένου έργου, το οποίο κι έχει μεταφράσει. Αγαπά και θαυμάζει τη λογική του Άλμπι, το καυστικό του χιούμορ και την ψυχογραφική του δεινότητα. Η Γίδα αποτελεί το πιο τολμηρό και τελευταίο δυνατό κείμενο του Άλμπι, το οποίο αγγίζει όχι μόνο την αμερικάνικη αλλά και την ελληνική κοινωνία.
Κείμενο υπεράνω εθνικότητας και ηθικής, διατηρεί έως και σήμερα τον διαχρονικό του χαρακτήρα, καθώς προβάλλει τις αιτίες της ανειλικρίνειας και της αλλοτρίωσης του σύγχρονου ανθρώπου που διαρκώς κάτι θέλει να πετύχει. Το ερώτημα είναι εάν η επιτυχία που κυνηγά είναι συνυφασμένη με την ευτυχία και την αλήθεια της ύπαρξής του ή αποτελεί ένα τραγικό κι επικίνδυνο υπαρξιακό άθυρμα.
Για τον Παύλο Δανελάτο, το συγκεκριμένο έργο δεν υπηρετεί μονάχα ψυχογραφικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς, αλλά έχει μια ιδιαίτερη αισθητική. Αποτελεί μια προσεγμένη και καλοδουλεμένη προσέγγιση.
Ο Κώστας Χατζησάββας μάς παρουσιάζει τα μελανά σημεία του χαρακτήρα που υποδύεται, ενός πετυχημένου και βραβευμένου συζύγου, ταυτόχρονα κτηνοβάτη και ίσως ‘’ευλογημένου’’ και με άλλα υφέρποντα χαρακτηριστικά και πάθη. Μας μιλάει για την αλήθεια και το ψέμα του ήρωά του, την ύβρι που ο χαρακτήρας του διαπράττει, το εύλογον και το πρέπον της τιμωρίας του, το ζωώδες ένστικτο που ακόμη δεν έχει καλλιεργηθεί κι αποδυναμωθεί παρόλη την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, την απουσία της χαράς και το ματαιόδοξο κυνήγι της επιτυχίας.
Όλοι ομολογουμένως τείνουν με αυστηρότητα το δάχτυλο στον ήρωα που ερωτεύτηκε τη γίδα. Τον αποδομούν, τον απορρίπτουν και τον γκρεμίζουν βάσει μιας ηθικής που κανείς από εμάς βεβαίως δεν αμφισβητεί, είτε από σεβασμό στην εκάστοτε ύπαρξη, ανθρώπου ή ζώου, είτε από αγάπη είτε από ηθική υποχρέωση είτε από κοινωνική επιταγή. Κι όμως, τα όρια ανάμεσα στο φυσιολογικό και το αφύσικο φαίνονται ρευστά, όσο κι αν θέλουμε η αλήθεια να είναι μία και μοναδική.
Η συμπαθητική φυσιογνωμία του κτηνοβάτη και του ανώμαλου που αναζητά κι ερωτεύεται την αθωότητα ίσως σας βάλει σε σκέψεις. Γιατί τα ζωώδη ένστικτα βρίσκονται ακόμη μέσα μας, όσο και μέσα του. Το έργο αυτό αποτελεί έναν ακόμη καθρέπτη. Η δυναμική του έργου αυτού έγκειται στο γεγονός ότι κλονίζει και συγκλονίζει το ηθικό μας σύμπαν, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί ανεξάρτητα της αγάπης και της χαράς που θα έπρεπε να νιώθουμε ο ένας για τον άλλον βάσει ενστίκτων κι όχι μιας εκ των άνω ηθικής.
Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Παύλο Δανελάτο και τον Κώστα Χατζησάββα που επικοινώνησαν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους για το έργο. Ευχαριστούμε το Artbox Fargani για τη φιλοξενία του. Ευχόμαστε και η παράσταση αυτή να ταξιδέψει όμορφα στον χώρο και τον χρόνο.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
ΦΑΡΓΚΑΝΗ
«Η Γίδα» του Έντουαρντ Άλμπι.
-Ο Παύλος Δανελάτος μιλά στην Κουλτουρόσουπα, εδώ
Ο Μάρτιν και η Στήβι, χρόνια παντρεμένοι, φαίνεται, μαζί με τον gay έφηβο γιο τους, να είναι η τέλεια οικογένεια, με αλληλοσεβασμό, αγάπη και έρωτα που διαρκεί στο χρόνο. Στο απόγειο ωστόσο της καριέρας του, που μόλις έχει συμπληρώσει τα πενήντα, ερωτεύεται μια γίδα…
Σκηνοθεσία: Παύλος Δανελάτος. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνος Χατζησάββας, Λίλα Βλαχοπούλου, Γρηγόρης Παπαδόπουλος, Φαμπρίτσιο Μούτσο.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Παρασκευή και Σάββατο: στις 21:00 Κυριακή: 20:00
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ