Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Από τη στιγμή που ο Άνθρωπος ανακάλυψε τον σκοπό της ύπαρξής του επί της γης, έδωσε τον καλύτερό του εαυτό στο να προοδεύσει. Αρχικά, η πρόοδος αυτή περιορίστηκε στην εξομάλυνση και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης, την επιβίωσή του. Και τα κατάφερε περίφημα στον τομέα αυτόν, γεγονός που αποδεικνύεται πως αποτελεί το ισχυρότερο είδος επί της γης -ακόμη.
Εξερευνώντας τη γη και τη θάλασσα, δεν έμεινε ικανοποιημένος. Θεωρεί μέχρι και σήμερα πως ο Ουρανός, η κατοικία των θεών του, αποτελεί έναν ανεξερεύνητο παράδεισο. Επιθυμεί διακαώς να φθάσει όσο γίνεται ψηλότερα, να αγγίξει τα σύννεφα, να τα υπερβεί, να εξερευνήσει τα όρια του ουρανού, να ανακαλύψει άλλους πλανήτες, άλλους κόσμους. Στην προσπάθειά του αυτή, ανέβηκε πραγματικά στον ουρανό κι εκμηδένισε τις αποστάσεις. Κατασκεύασε αεροπλάνα, πλοία, τρένα, αυτοκίνητα. Μελέτησε εξίσου μακρόκοσμο και μικρόκοσμο. Κατασκεύασε φάρμακα κι εμβόλια, ανταγωνίστηκε τα μικρόβια, τους ιούς, τους μύκητες, που προϋπήρχαν αυτού. Και πάλι όμως δεν αισθάνεται ολοκληρωμένος.
Ανακάλυψε και πίστεψε στον Θεό, διότι δεν είχε τη δυνατότητα να κατανοήσει πλήρως τη σοφία και το νόημα του κόσμου του. Και βέβαια δε θα μπορέσει ποτέ, κατά τη γνώμη μας, να αποδεχτεί πλήρως πως ο Κόσμος αυτός λειτουργεί ανεξάρτητα των πεπερασμένων όντων και του ίδιου. Δεν υπάρχει ο Υπεράνθρωπος του Ζαρατούστρα, αποτελεί μια φιλοσοφική επινόηση που ενισχύει ακόμη πιο δραματικά το πεπερασμένον και το θνητόν όλων. Ο Άνθρωπος, όπου και να φθάσει, καταλαβαίνει πως παραμένει αδύναμος κι εξαρτημένος από τον φυσικό και μεταφυσικό κόσμο που τον περιβάλλει. Μόνο όταν αποδεχτεί κι ευχαριστηθεί την αδυναμία του αυτή, θα έχει ίσως την ευκαιρία να προοδεύσει ηθικά και ανθρωπιστικά, πράγμα που μέχρι και σήμερα αποτελεί ζητούμενο.
Ο κόσμος μας αναμφίβολα χρειάζεται μια πνευματική, ηθική κι αισθητική αναγέννηση, όχι έναν στεγνό και τεχνοκρατικό διαφωτισμό. Και όσο και να θαυμάζουμε τα επιτεύγματα του ανθρώπου, πολλά από τα οποία βασίστηκαν σε εσφαλμένες κι αμφιβόλου ηθικής τεχνολογικές κι επιστημονικές πρακτικές ανά τους αιώνες, θεωρούμε πως αυτά, εάν δε συνάδουν με την ηθική και πνευματική ανά(σ)ταση του Ανθρώπου, δεν έχουν καμιά απολύτως αξία.
Όλες αυτές οι σκέψεις, τις οποίες καταθέσαμε, είναι απόρροια της παρακολούθησης ενός πολύ ενδιαφέροντος ντοκιμαντέρ που προβάλλεται έως τις 23 Οκτωβρίου στο Κινηματοθέατρο Αθήναιον. Τα Όρια του Ουρανού σε παραγωγή του Gr Discovery channel, ενός καναλιού που ανεξάρτητα κι επιστημονικά προσπαθεί εδώ και χρόνια να ερευνήσει τον φυσικό και μεταφυσικό μας κόσμο και να μας δώσει απαντήσεις ή περαιτέρω τροφή για σκέψη, αποτελεί ένα καλοδουλεμένο φιλοσοφικό ντοκιμαντέρ, με εξαιρετικές εικόνες, μουσική, παρουσίαση, όλα βασισμένα σε ενδελεχή έρευνα. Μας ταξιδεύει στην επιστημονική και τεχνολογική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, αρχής γενομένης από τους Προσωκρατικούς Φιλοσόφους έως τις ημέρες μας, δίνοντας έμφαση στη σχέση του Ανθρώπου με τον Ουρανό του, τον μακρόκοσμό του. Ο Άνθρωπος βρίσκεται –ευτυχώς- σε διαλεκτική σχέση με τον ίδιο τον άνθρωπο ως πεπερασμένο ον, με τον Κόσμο του Ουρανού ως άπειρο ον, με την ιστορία του, τα όνειρά του, τον Θεό του. Προσπαθεί όλα να τα υπερβεί, να τα ελέγξει, να προοδεύσει επί παντός επιστητού.
Και αυτό το υπέροχο ντοκιμαντέρ, το οποίο θα συνεχίσει να προβάλλεται σε κινηματογράφους ανά την Ελλάδα και στο Πλανητάριο, μας προ(σ)καλεί να δώσουμε τη δική μας απάντηση στο μεγαλείο του ανθρώπου.
Η Χριστίνα Πότσι, σκηνοθέτiς, και η Ίλια Μπανταβάνη, παρουσιάστρια των Ορίων του Ουρανού, με πολλή ευγένεια και ευστοχία συζητούν τα φιλοσοφικά νοήματα και τις αξίες της έρευνας αυτής, που αξίζει να παρακολουθήσουν και μαθητές/τριες της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης λόγω της εποπτικότητας, της αισθητικής και της απλότητάς της. Η Χριστίνα και η Ίλια μάς πληροφορούν για τον ρόλο τους στο εν λόγω ντοκιμαντέρ, τις προκλήσεις που συνάντησαν και τα όνειρά τους για το μέλλον.
Τις ευχαριστούμε θερμά για την επικοινωνία μας και τη φιλική τους διάθεση, κι ευχόμαστε Τα Όρια του Ουρανού να ταξιδέψουν σε όλα τα σινεμά και τα σχολεία. Ευχαριστούμε θερμά επίσης και το Κινηματοθέατρο Αθήναιον για την ευγενική του φιλοξενία.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com