Ο «Τζέημς Ντην»… ο Παντελής Παντελίδης και το τέλος λογικής! Είδαμε, δεινοπαθήσαμε και σχολιάζουμε…
Ήταν γραφτό – μιας κακιάς μοίρας – να το ζήσουμε κι αυτό! Είναι φαίνεται μοιραίο, οι σκηνές της Θεσσαλονίκης φέτος να υποδεχτούν τους πάλαι ποτέ θρυλικούς σταρ του Χόλυγουντ και μετά την την Μαίριλυν Μονρόε που ενέπνευσε μια ατυχέστατη παράσταση πρόσφατα, ήταν η σειρά του έτερου θρύλου Τζέημς Ντην να εμπνεύσει «κάτι» ακόμα χειρότερο! Συμτπωματικό ή τυχαίο, η ουσία είναι ότι ανεξαρτήτως αγνών ή πονηρών προθέσεων, τόσο οι κακοποιημένοι σταρς, όσο και οι ατυχείς θεατές δεινοπαθήσαμε! Και εν προκειμένω στην παράσταση «Το όνομά μου είναι Τζέημς Ντην» σε κείμενο και σκηνοθεσία του Γιώργου Χρονά που… υπέστημεν στο θέατρο Αυλαία – ευτυχώς ελάχιστοι ατυχείς. Και όσα ακολουθούν θεωρώ ότι είναι ήδη πολλά, αναλώνοντας παραπανίσιο χρόνο και κόπο για κάτι που απροκάλυπτα υποτιμά τη νοημοσύνη του μέσου θεατή…
Συνοπτικά λοιπόν, είδαμε επί σκηνής τον ηθοποιό – ενσάρκωση του Τζέημς Ντην παρέα με τον συγγραφέα και σκηνοθέτη ως βουβό πρόσωπο της «φρουράς» του, να αφηγείται την ταραχώδη ζωή του, ενώ πίσω στην οθόνη προβαλλόταν στις παύσεις στιγμιότυπα από ταινίες και άφθονες φωτογραφίες του σταρ, συνοδεία μουσικής. Εμβόλιμα έκανε σύντομη «βουβή» εμφάνιση και μια γυναικεία φιγούρα ως ο μεγάλος έρωτας του ηθοποιού, χορεύοντας μαζί του ένα βαλς. Η αφήγηση ξεκινούσε από τα δύσκολα παιδικά χρόνια με τον θάνατο της μητέρας του, περνούσε στα ταραγμένα νεανικά αναζητώντας τη τύχη του, για να καταλήξει στην σύντομη, ωστόσο θεαματική κινηματογραφική καριέρα, τη συνεργασία με τον Ελία Καζάν, τον έρωτα με την άτυχη Άννα Μαρία Πιεράντζελι και τον μοιραίο θάνατό του σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα οδηγώντας με ιλιγγιώδη ταχύτητα…
Και ένα δεύτερο… δυστύχημα (-) υπήρξε η ίδια η παράσταση για τον θεατή, ξεκινώντας ως δυσάρεστη και απρόσμενη έκπληξη, από το εντελώς ανέμπνευστο κείμενο του καταξιωμένου Γιώργου Χρονά, βασισμένο σε στεγνές πληροφορίες, με κοινότοπο, αδιάφορο λόγο, εμβόλιμες «μοντερνιές» στη ροή ως ξένο και άκομψο σώμα και μια μοναδική πρωτοτυπία: ενώ ο πρωταγωνιστής μιλά για τον εαυτό του σε πρώτο πρόσωπο, κάθε τόσο ξεκινά με το «λένε ότι… έκανα ή ένιωσα αυτό, το άλλο κλπ.»! Προς τί άραγε η «φημολογία» σε προσωπική αφήγηση με κατάθεση προσωπικών σκέψεων και αισθημάτων; Τί είδους οξύμωρο είναι αυτό; Ωστόσο, πέραν της γνωστής βιογραφίας του σταρ που πληροφορείται κανείς πανεύκολα με ένα πάτημα κουμπιού και λίγων στερεοτυπικών/ μελοδραματικών λόγων, ουδέν…
Προχωρώντας στη σκηνοθεσία του ιδίου το «δυστύχημα» γίνεται πλέον τραγικό. Όπου ο «υποδυόμενος» τον Τζέημς Ντην, περιφέρεται με έκδηλη αμηχανία στη σκηνή, πασχίζοντας να γεμίσει τα κενά εν είδει «δραματοποίησης» με ανούσιες, αναιτιολόγητες, στημένες κινήσεις, συχνά σπασμωδικές και παιδαριώδεις… αλλάζοντας χωρίς λόγο ρούχα, φορώντας καπέλο, κρατώντας ομπρέλα, ανάβοντας τσιγάρο, διαβάζοντας εφημερίδα που στη στιγμή τα πετάει με τσαντίλα… ευτυχώς που μεσολαβούσαν συχνές προβολές και εύρισκε στην ησυχία του. Οι οποίες επανέλαβαν άπειρες φωτογραφίες με το πρόσωπο του Ντην ανφάς και προφίλ μέχρι πλήρους κορεσμού και τέλειας εμπέδωσης. Όσο για την παρουσία του «φρουρού» Γ. Χρονά στη σκηνή- εντελώς εκτός κλίματος, καθισμένος σε καρέκλα και να παίζει άστοχα με ένα φακό ή να ανταλλάσσει σαχλά νοήματα με τον σταρ και κάπου- κάπου μια μονολεκτική ατάκα, οποιοδήποτε σχόλιο περιττεύει…
Ο δε Αγησίλαος Σιούνας, στο ρόλο του Τ. Ντην, κατά πρώτον έδινε την εντύπωση ότι απευθύνεται σε κοινό… κωφαλάλων, διότι επέλεξε να ερμηνεύσει στη νοηματική! Δεν έβγαινε λέξη από το στόμα του χωρίς ταυτόχρονη, πληθωρική «εικονοποίηση» με χέρια και σώμα, τύπου παντομίμας, κάτι που μόνο σε παιδικές παραστάσεις έχουμε δει (με σαφώς περισσότερο μέτρο) και μόνο όταν απευθύνεσαι σε κωφάλαλους μπορεί να δικαιολογηθεί! Μια καθαρή ένδειξη αμηχανίας, νευρικότητας, απειρίας και βέβαια ανύπαρκτης καθοδήγησης, ίσως και υποκριτικής ανεπάρκειας, διότι η άτεχνη ερμηνεία του ούτε στιγμή έπεισε για το παραμικρό, ενώ η αφύσικα στομφώδης εκφορά του λόγου λες και εκφωνούσε διάγγελμα και το συνεχές σκαμπανέβασμα της έντασης που κατάπινε τις καταλήξεις, πραγματικά δοκίμασε τα όρια μας…
Για να μην αναφέρουμε το αντιαισθητικό θέαμα με το τζην παντελόνι- βράκα (μιλώντας για δεκαετία ‘50!) να κατεβαίνει σχεδόν στα γόνατα με το σλιπάκι πρώτο πλάνο και κάθε λίγο να έχει την έγνοια να το σηκώνει, μην του πέσει στο πάτωμα! Ούτε φυσικά χρειάζεται ιδιαίτερη μνεία το «εκ των ενόντων» σκηνικό με τις καρέκλες- τραπεζάκι – στρωματάκι της αποθήκης κι όσο για τις μουσικές επιλογές, ενώ κάθε κομμάτι αυτόνομο ήταν εξαιρετικό, ως σύνολο έμοιαζε με ετερόκλητο συνονθύλευμα, χωρίς ενιαία αισθητική ή κοινό σκεπτικό ως σύνδεση.
Εκείνο όμως που μας αποτέλειωσε, ήταν το κλείσιμο στο φινάλε με την κηδεία του… Παντελή Παντελίδη!!! Όπου στην τελευταία προβολή κι ενώ βλέπουμε τον τάφο του Τ. Ντην, αίφνης μπαίνει σφήνα μια ταμπέλα «Άγιος Σπυρίδωνας» (μεγάλη η χάρη του, αλλά τί έπαθε το βίντεο;) και στο καπάκι ξεπροβάλλει μπρος στα έκπληκτα μάτια μας το κηδειόχαρτο με το όνομα και την ηλικία του εκλιπόντος, για να ακολουθήσουν πλάνα από τον τόπο του δυστυχήματος (ως «τρικυμισμένος» παραλληλισμός!) και εν συνεχεία χορταστική σκηνή από την κηδεία του Π. Παντελίδη με πρώτο πλάνο άπειρα χέρια να τραβούν με τα κινητά βίντεο!!! Σοκ και κάψιμο μυαλού είναι τα μόνα που θα σχολιάσω, το συμβάν περνάει σε άλλη διάσταση, όπου καταλύονται λογική, ηθική, αισθητική, τέχνη, τα πάντα!
Κι αυτό που μένει ως κατάληξη (=) είναι μια ανεπίτρεπτα ξοδεμένη ώρα (δυόμιση με τη μετακίνηση), που ενώ ξεκίνησες για θέατρο με τις καλύτερες των προθέσεων, φεύγεις με άθλια διάθεση και ένα τεράστιο θυμό για όσα ανεκδιήγητα υπέστης, ως θύμα της τρικυμίας ανθρώπων που ουδέποτε το περίμενες! Χάθηκε λίγο έλεος για τον απροστάτευτο θεατή;;;
ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ:
ΜΗΔΕΝ ΣΤΑ 10
.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΕΔΩ
————————
#Κουλτουρόσουπα #kulturosupa #Θεατρομανία #ΕίδαμεΚαιΣχολιάζουμε #ΠίτσαΣτασινοπούλου #ΘέατροΑυλαία #ΤοΟνομάΜουΕίναιΤζέημςΝτην #ΓιώργοςΧρονάς
==================================================================================
Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα.
Πρόγραμμα παραστάσεων ΚΛΙΚ ΕΔΩ
==================================================================================
ΕΙΔΑΜΕ & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
===========================================================================
Θεατρικά Κουλτουροβραβεία Θεσσαλονίκης [σελίδα ανακοινώσεων] ΕΔΩ
Facebook page ΕΔΩ
==================================================================================
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
Φωτογραφικό υλικό