Είδε ο Γιώργος Τοκμακίδης και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Η νέα ταινία του αεικίνητου Τζέισον Στέιθαμ βρίσκεται στις κινηματογραφικές αίθουσες, και ενώ έκανε την είσοδο της με ησυχία και μετριοπάθεια, η παραμονή της θα είναι σίγουρα εκκωφαντική. Ο λόγος για την ταινία δράσης: «Ο Μελισσοκόμος» (Beekeeper, 2024). Πάμε να δούμε τη σύμπραξη του Ντέιβιντ Αγιέρ (σκηνοθέτη ταινιών δράσης), και του Τζέισον Στέιθαμ (ηθοποιού ταινιών δράσης). Συμφωνούν ανάμεσα στις σκληρές γροθιές, τους ταχύτατους ελιγμούς, τα τεντωμένα λακτίσματα και τις εκτοξευόμενες σφαίρες ή τις ανταλλάζουν μεταξύ τους;
Υπόσχεση:
Το σενάριο της ταινίας γράφτηκε το όχι τόσο κοντινό πλέον 2003. Βλέποντας την ταινία, η αίσθηση της παλιομοδίτικης μεν, πατροπαράδοτης δε δράσης και φόρμας πλανάται έντονα στην ατμόσφαιρα. Καιρό είχαν οι θεατές να δούνε μια ταινία που να μην ενδιαφέρεται για βαρύγδουπα μηνύματα και βαθείς συμβολισμούς, αλλά για την άνευ όρων διασκέδαση διά της αχαλίνωτης δράσης. Χρειάστηκε ένα σενάριο σε χρονοκάψουλα και δύο μυημένοι στην περιπέτεια καλλιτέχνες. Ο Τζέισον Στέιθαμ δεν χρειάζεται συστάσεις. Οι ταινίες του δεν είναι συνήθως αυτό που θα αποκαλούσε κανείς «ποιοτικές», ακόμη και στον τομέα της δράσης. Εντούτοις, η επανένωση με τον κινηματογραφικό του συνοδοιπόρο και φίλο Γκάι Ρίτσι στις ταινίες «Wrath of a man» (2021) και «Operation Fortune» (2023) αναθεώρησε την κατεύθυνση των επιλογών του. Στον αντίποδα, ο Ντέιβιντ Αγιέρ έχει παραδώσει ταινίες που σου μένουν και σε βαθμό σε στοιχειώνουν όπως: «Η Περιπολία» (End of Watch, 2012) και «Φιούρι» (Fury, 2014) είναι μερικές από τις ταινίες που ανέβασαν το γόητρο του (η ταινία «Bright» 2017 ανήκει σε αυτή την κατηγορία, αλλά φαίνεται ότι μόνο εγώ το πιστεύω αυτό!!!)
Πλοκή:
Βρισκόμαστε στη σύγχρονη εποχή, με τις διαδικτυακές απάτες και τα κυβερνο-εγκλήματα να καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων αθώων ανθρώπων. Για κακή τους τύχη, εξαπατούν μια γυναίκα, εξαιρετικά προσφιλή σε έναν «μελισσοκόμο» με το όνομα ΆνταμΚλέι. Κανείς δε θα γλιτώσει από τη μανία και την οργή του μελισσοκόμου να εκδικηθεί και να αποδώσει δικαιοσύνη σε αυτό το ασύδοτο σύστημα, με το πρόσχημα να προστατέψει την «κυψέλη» του…
Σκηνοθεσία:
Ο Ντέιβιντ Αγιέρ έχει στα χέρια του μια ιδέα άλλης εποχής και θα την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Ας μη ξεχνάμε ότι είναι η ευκαιρία του να επιστρέψει σε μια εποχή που ήταν νέος και ανακάλυπτε την προσέγγιση και φωνή του. Διατηρεί τα χρώματα στα κάδρα του θερμά και ζωντανά, με τα φώτα κρυμμένων προβολέων να ρίχνουν άπλετο διαφορετικό φως στην εκάστοτε σκηνή.
Στις σκηνές δράσης, η κάμερα διατηρεί μια εξαιρετική ισορροπία. Εμπλέκεται με γρήγορα κοντινά πλάνα και αποστασιοποιείται με εντατικά μεσαία αντίστοιχα. Δεν απομακρύνεται πολύ για να μη χάσει στιγμή δράσης, αλλά και επειδή θέλει να κρατήσει τη στιγμή συγκεντρωμένη σε κλειστό χώρο. Η χορογραφία ενισχύει την σκηνοθετική επιλογή με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, Τζέισον Στέιθαμ και κασκαντέρ να είναι ταχύτατοι στις γροθιές και τις υπόλοιπες λαβές που χρησιμοποιούν.
Ο Ντέιβιντ Αγιέρ αν και σύγχρονος σκηνοθέτης έχει τη δική του σφραγίδα ή τουλάχιστον ψήγματα αυτής. Ένα από τα χαρακτηριστικά του είναι να κοιτάζει αφ’ υψηλού την γεμάτη επιβλητικά κτίρια πόλη με την κάμερα του να γέρνει και να κινηματογραφεί στα χαμένα.
Ερμηνείες:
Σε μια ταινία δράσης, όπως «Ο Μελισσοκόμος», οι ερμηνείες δεν είναι ένας τομέας στον οποίο δίνεται βαρύτητα και σημασία. Προέχει η προάσπιση της δράσης, ωστόσο στην ταινία δεν υπάρχουν ερμηνείες που να μην αποδίδουν αυτό που τους ζητήθηκε.
Ο Τζέισον Στέιθαμ φέρνει για πολλοστή φορά τον σκληραγωγημένο, σκληροτράχηλο και λιγομίλητο πρωταγωνιστή. Δε θα «έδενε το γλυκό» αν αυτός ο άνδρας δεν ήταν και απόστρατος αξιωματικός! Είναι τρομερό πως καταφέρνει παρά το γεγονός ότι ενσαρκώνει τον ίδιο χαρακτήρα με μικρές παραλλαγές σε κάθε ταινία, να παραμένει απολαυστικός στο ρόλο του. Ο Τζέισον Στέιθαμ σε ορισμένες σκηνές θυμίζει το αντίστοιχο προφίλ πρωταγωνιστή του Κλιντ Ίστγουντ, μια ενδιαφέρουσα έκφανση ενός τετριμμένου ρόλου.
Αντίπαλο δέος του χαρακτήρα του Τζέισον Στέιθαμ είναι ένας ηθοποιός από τα παλιά. Όχι, δεν έχει μεγάλη ηλικία, συνόδευσε όμως πολλές ταινίες της προηγούμενης δεκαετίας ενσαρκώνοντας παιδικούς ρόλους. Απαντάει στο όνομα Τζος Χάτσερσον και αν αυτό το όνομα δεν ακούγεται γνώριμο, το πρόσωπο του θα εγγυηθεί για αυτό. Ο Χάτσερσον δε φέρνει κάτι αξιοσημείωτο στον ρόλο, αλλά αποδίδει εξαιρετικά αυτό που του ζητήθηκε. Να υποδυθεί δηλαδή έναν νεαρό φιλάργυρο άνδρα με υπέρμετρη φιλοδοξία και ελάχιστη ηθική.
Ο Τζος Χάτσερσον συνοδεύεται από ηθοποιό έκπληξη, τον Τζέρεμι Άϊρονς. Ο μέσος θεατής θα αναρωτηθεί για ποιο λόγο βρίσκεται στην ταινία και παράλληλα θα ευχαριστήσει τους ιθύνοντες για το γεγονός αυτό. Ο Τζέρεμι Άϊρονς φέρνει στον ρόλο αυτό που φέρνει πάντα. Είναι η καλύτερη ερμηνεία και κλέβει την παράσταση, κάθε φορά που εμφανίζεται. Η θεατρικότητα στον λόγο και τις κινήσεις του είναι η απάντηση στη δράση που δεν αφήνει χώρο για στιβαρές ερμηνείες.
Το καστ συνοδεύει ο χαρακτήρας της Έϊμι ΡέϊβερΛάμπμαν με το κοινό να ταυτίζεται μαζί της. Αυτό συμβαίνει γιατί ο χαρακτήρας της είναι ο μέσος άνθρωπος. Σε όλη την ταινία κυνηγάει και παρακολουθεί τις εξελίξεις. Έχει ηθικούς φραγμούς και ακόμα και αν λειτουργεί με τρόπο που να εμποδίζει τον πρωταγωνιστή, είναι σίγουρα η ηθική του συμπρωταγωνίστρια.
Τεχνικό κομμάτι:
Το τεχνικό κομμάτι ακολουθεί το ερμηνευτικό και το σκηνοθετικό. Όλα τα στοιχεία που συντελούν στην παράδοση μιας γεμάτης και συγκροτημένης ταινίας δράσης βρίσκονται στην οθόνη. Το τμήμα που ανέλαβε τις χορογραφίες επιτελεί με τον πιο σωστό τρόπο το έργο του και αποδίδει τα δέοντα. Το μοντάζ καταφέρνει να αναδείξει τις πτυχές των γρήγορων πλάνων και να μην ανησυχεί τον/την θεατή με την κεκτημένη ταχύτητα τους. Η μουσική δεν προκαλεί κάποιο ιδιαίτερο συναίσθημα, αλλά σίγουρα είναι επιβλητική για να καλύπτει την παρουσία του μελισσοκόμου, Τζέισον Στέιθαμ, όταν αυτός εισέρχεται εντός κάδρου.
Αποτίμηση:
Η ταινία «Μελισσοκόμος» είναι μια ταινία από άλλη εποχή και αυτό φαίνεται. Δεν κάνει κάτι διαφορετικό σε επίπεδα πλοκής, αλλά σίγουρα είναι μια χορταστική ταινία δράσης που στη σύγχρονη εποχή δεν είναι δεδομένη. Ο Τζέισον Στέιθαμ είναι μια πολύ καλή επιλογή για τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Αντιπροσωπεύει και υποστηρίζει πλήρως τον ρόλο που επωμίστηκε και βρίσκεται σε τρελά κέφια. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε λόγο για ταινία ηθοποιού και όχι ταινία χαρακτήρα, κάτι που ίσχυε κατά κόρον στο παρελθόν, που το κοινό επισκεπτόταν μία ταινία για τον πρωταγωνιστή της, και όχι για τον χαρακτήρα που υποδύεται. Το αστέρι του Στέιθαμ σε συμφωνία με το αντίστοιχο του Ντέιβιντ Αγιέρ αστράφτει και οι οπαδοί του ηθοποιού και του είδους θα λατρέψουν την ταινία.
Θα έβαζα με ταπεινότητα όπως πάντα ένα 7,4 για την απόπειρα να φέρουν επί της οθόνης κάτι από τα παλιά, και όχι δεν είμαι νοσταλγικός!
Ο Μελισσοκόμος, (The Beekeeper, 2024) εγχρ.
Διάρκεια: 1 ώρες και 45 λεπτά Είδος: Δράση-περιπέτεια Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Αγιέρ
Πρωταγωνιστές: Τζέισον Στέιθαμ, Τζος Χάτσερσον, ΤζέρεμιΆϊρονς, Έιμι ΡέϊβερΛάμπμαν