Σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος αποχαιρέτησε τον Σπύρο Ευαγγελάτο [εικόνες]
Το «τελευταίο αντίο» είπαν το μεσημέρι της Πέμπτης φίλοι, συγγενείς, συνάδελφοι και πολιτικοί στον μεγάλο δάσκαλο.
Στον ακαδημαϊκό και σκηνοθέτη Σπύρο Ευαγγελάτο που άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 77 ετών.
Σχεδόν ολόκληρο το ελληνικό θέατρο υποκλίνεται με ένα στεφάνι αφιερωμένο στο «δάσκαλο», «φίλο», συγγενή» τους.
Ανάμεσα σε αυτά του προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στεφάνια και από το ΔΣ του Μεγάρου Μουσικής, την ΚΟΑ, το Εθνικό Θέατρο, τη Λυρική, τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, Μύρωνα Μιχαϊλίδη, Λουκά Καρυτινό, το Ίδρυμα Ωνάση.
Παρών σύσσωμος ο καλλιτεχνικός κόσμος, συνεργάτες, φίλοι και απλοί θεατές για να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του ανθρώπου που τους ανέθρεψε θεατρικά.
Η κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου έγινε από το Α’ νεκροταφείο δημοσία δαπάνη.
Εκ μέρους της Ακαδημίας Αθηνών, ο πρόεδρος, Λουκάς Παπαδήμος, τον αποχαιρέτησε καταθέτοντας «δάφνινο στεφάνι στον σπουδαίο δημιουργό, μεγάλο δάσκαλο, άξιο και πολύ αγαπητό συνάδελφο και ακαδημαϊκό. Ο Σπύρος Ευαγγελάτος θα μείνει αθάνατος στη μνήμη μας και στην ιστορία του θεάτρου» είπε στον επικήδειο που εκφώνησε ο Λ. Παπαδήμος.

Εκ μέρους των πρυτανικών αρχών και της Συγκλήτου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο πρύτανης, Θάνος Δημόπουλος, απηύθυνε το «ύστατο χαίρε» με αισθήματα βαθιά οδύνης για την απώλεια του Σπύρου Ευαγγελάτου, «ενός διακεκριμένου καθηγητή, έναν διεθνούς ακτινοβολίας δημιουργό και ακαδημαϊκό κι έναν κορυφαίο θεατράνθρωπο. Ο σκηνοθέτης Σπ. Ευαγγελάτος, ο οποίος από σεμνότητα προέτασσε πάντα την καλλιτεχνική του ιδιότητα, διετέλεσε καθηγητής του πανεπιστημίου για διάστημα μεγαλύτερο από μια εικοσαετία και πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών, επί σειρά ετών. Στο πρόσωπό του συνδυάζονταν αρμονικά, σπάνιες αρετές: δημιουργός του θεάτρου κι ανήσυχος ερευνητής, διακεκριμένος σκηνοθέτης και εξαιρετικός πανεπιστημιακός καθηγητής. Ο συνδυασμός της ευαισθησίας και της έμπνευσης του καλλιτέχνη, με την γνώση και την πειθαρχία του επιστήμονα, έβρισκε μια αξιοθαύμαστη ισορροπία στο καλλιτεχνικό έργο και την ακαδημαϊκή παρουσία του. Δεν υπάρχει αμφιβολία, πως το έργο του αποτελεί ένα σημαντικό κεφάλαιο και για την ιστορία του ελληνικού θεάτρου. Εξίσου σημαντική όμως για την διαμόρφωση των φοιτητών μας, ήταν και η εμπνευσμένη διδασκαλία του στα αμφιθέατρα της Φιλοσοφικής Σχολής. Η σύνθεση της επιστημονικής γνώσης με την καλλιτεχνική εμπειρία και η δυναμική έκφραση του πάθους του για το θέατρο, υπήρξαν τα στοιχεία που έκαναν τα μαθήματά του ανεπανάληπτα και την θέση του στο πανεπιστήμιό μας μοναδική» .
Η κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, Ελένη Καραμαλέγκου, στον επικήδειο που εκφώνησε, αναφέρθηκε στη σχέση του Σπύρου Ευαγγελάτου με την Φιλοσοφική Σχολή, «μια σχέση πάντα μεγάλης προσφοράς και ανταπόδοσης. Η μνήμη του θα είναι πάντα ζωντανή σε όλους μας και το καλλιτεχνικό και πνευματικό του έργο θα μας κάνει πάντα περήφανους».
«Να σε θυμόμαστε πάντα όλοι και ν’ αντλούμε από την δύναμη και την προσφορά της τέχνης σου» είπε αποχαιρετώντας τον Σπύρο Ευαγγελάτο, η ‘Αννα Ταμπάκη, πρόεδρος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών: «Ήσουν εκπρόσωπος μια γενιάς με βαθιές γνώσεις και σφράγισες μ’ αυτή την ονειρική προσωπικότητα πολλές δεκαετίες. Ήσουν επιστήμονας μαζί και καλλιτέχνης και διακόνισες και τα δύο πεδία με σοβαρότητα και έμπνευση. Είχες δε την τύχη να κρατήσεις ως το τέλος σου τη σπιρτάδα και μια αφάνταστη νεανικότητα».
Ο Δημήτρης Παπανικολάου, από τους ηθοποιούς του, αποχαιρέτησε τον δάσκαλο, λέγοντας: «Θα μας λείψει η μοναδική αίσθηση του χιούμορ που τον διακατείχε, το σπάνιο ήθος και η ευγένειά του και το μεγαλειώδες του πνεύματος. Δεν θα λείψει όμως η μεγαλειότητά του, γιατί αποτελεί ήδη κεφάλαιο της ιστορίας μας».
Δήλωσαν για τον Σπύρο Ευαγγελάτο :
Η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου:
«Ο Σπύρος Ευαγγελάτος υπήρξε και θα είναι ένας από τους μεγάλους θεατρανθρώπους του τόπου μας. Άνοιξε με το έργο του νέους δρόμους στο θέατρο. Με τη σπουδαία ακαδημαϊκή του κατάρτιση, μόρφωση και προσφορά, ανέβασε το επίπεδο της τέχνης του θεάτρου στον τόπο μας. Έχουμε υπάρξει όλοι μαθητές του κι έχει αφήσει μια πολύ σπουδαία παρακαταθήκη στον τομέα του πολιτισμού. Ο τόπος του οφείλει πολλά.
Θάνος Μικρούτσικος:
«Μεγάλη προσωπικότητα της ελληνικής τέχνης, μια μορφή αναγεννησιακή που καθόρισε με την δουλειά του την πορεία του ελληνικού θεάτρου και των γραμμάτων. Ήταν μεγάλη μου τιμή να συνεργαστώ μαζί του. Θα τον θυμάμαι με πολύ μεγάλη τρυφερότητα».
Νικήτας Κακλαμάνης:
«Ένας μεγάλος δημιουργός της θεατρικής τέχνης και ένας μεγάλος δάσκαλος».
Δημήτρης Πιατάς:
«Υπήρξε ο πνευματικός μου πατέρας, ο μέντορας μου. Του χρωστώ τα πάντα. Ήταν, είναι και θα είναι στη μνήμη του θεάτρου».
Γιώργος Μπαμπινιώτης:
«Μια μεγάλη φυσιογνωμία του θεάτρου, ένας θεατράνθρωπος ο οποίος ανέδειξε το ελληνικό θέατρο, τη μεγάλη δραματουργία, φέρνοντας στο φως άγνωστα έργα. Ένας εραστής της θεατρικής ποιότητας, ένας δάσκαλος που άφησε πίσω του ανθρώπους οι οποίοι τιμούν και θα συνεχίσουν με την αγάπη που είχε ο ίδιος, την προσφορά στο θέατρο».
Στην κηδεία του Σπύρου Ευαγγελάτου παραβρέθηκαν οι Γ. Γεωργουσόπουλος, Γ. Κιμούλης, Φ. Κουβέλης, Β. Θεοδωρόπουλος, Ν. Διαμαντής, Λ. Κατσέλη, Λ. Καρυτινός, Γ. Νταλάρας, Α. Δεληβοριάς, Φ. Κομνηνού, Χρ. Διαβάτη, Κ. Μαρκουλάκης, Στ. Γουλιώτη, Λ. Παπαληγούρα, Γ. Μιχαλακοπουλος, Σπ. Παπαδόπουλος, Στ. Φασουλής, Γ. Μπέζος, κά.
Σπουδαίος θεατράνθρωπος
Ακαδημαϊκός, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες σκηνοθέτες, ίδρυσε το 1975 το Αμφι-Θέατρο, που λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι το 2011, παρουσιάζοντας την εργασία του (από αρχαίους τραγικούς μέχρι σύγχρονους συγγραφείς) σε Αθήνα, Επίδαυρο και πολλές ελληνικές περιοχές, καθώς και σε τριάντα Διεθνή Φεστιβάλ των πέντε ηπείρων.
Είχε σκηνοθετήσει έργα από όλο το φάσμα της παγκόσμιας δραματουργίας, καθώς και πολλές όπερες.
Έχει μεταφράσει, επίσης, θεατρικά κείμενα κλασικών και νεωτέρων. Είχε γράψει πολλά επιστημονικά μελετήματα, κυρίως σε θέματα του κρητικού και του επτανησιακού θεάτρου.
Διετέλεσε γενικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, καθώς και πρόεδρός της.
Το 1989 εξελέγη καθηγητής στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1991 εκλέγεται καθηγητής του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου διετέλεσε συχνά πρόεδρος. Του απονεμήθηκαν πολλά βραβεία.
Το 2005 εξελέγη τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Φωτογραφίες: twitter, Eurokinissi -ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ – ΠΗΓΗ: IEFIMERIDA – HMEΡΗΣΙΑ
Φωτογραφικό υλικό