Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφωνίδης.
Αλήθεια γνωρίζετε πως είναι πολλοί εκείνοι οι ηθοποιοί, ερμηνευτές, σκηνοθέτες, μουσικοί και συνθέτες που εκτός από το χάρισμα της μεταδοτικότητας, διαθέτουν και το χάρισμα του διδάσκαλου με ή χωρίς εισαγωγικά;
Είναι πολλές και πολλοί τελικά όσες και όσοι εργάζονται και ως διδάσκαλοι ή και ως εκπαιδευτικοί στην Ελλάδα. Και δεν είναι μόνο υπεύθυνοι θεατρικών και καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων ή καθηγητές θεατρικής αγωγής, καλλιτεχνικών ή μουσικής. Είναι και καθηγητές διαφόρων άλλων μαθημάτων, όπως φιλολογικών μαθημάτων, ξένων γλωσσών, αλλά και μαθηματικών.
Και δεν υστερούν ούτε σε αυτόν τον τομέα. Το ταλέντο τους ξεδιπλώνεται και εκεί με αυτήν την “ιερή” ιδιότητα. Γιατί ο δάσκαλος, ο καθηγητής, ο εκπαιδευτής είναι ιερό πράγμα.
Και γιατί είναι ιερό πράγμα; Μα γιατί έχει να κάνει με παιδιά, άρα παιδεία, διάπλαση, εκπαίδευση, προετοιμασία.
Ίσως μάλιστα το γεγονός ότι προέρχονται από το χώρο του θεάτρου, του κινηματογράφου, της μουσικής, να τους δίνει τη δυνατότητα όταν μπαίνουν στην αίθουσα να προσεγγίζουν τις μαθήτριες και τους μαθητές τους με ακόμη πιο δημιουργικό τρόπο.
Δύο “χαρακτηριστικά παραδείγματα” ηθοποιών-σκηνοθετών που εργάζονται ως “διδάσκαλοι” ή εκπαιδευτικοί είναι η Αννέτα Κορτσαρίδου και ο Γιάννης Βαγιωνάς. Η πρώτη είναι υπεύθυνη των θεατρικών παραστάσεων σε ιδιωτικό σχολείο, “διδάσκοντας”το έργο και τους ρόλους κάθε φορά στις μαθήτριες και τους μαθητές, ενώ ήδη λειτουργεί το δικό της θεατρικό εργαστήρι που απευθύνεται τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Ο δεύτερος διδάσκει μαθηματικά επίσης σε σχολείο, ενώ στις εξισώσεις είναι το ίδιο δυνατός, όπως στην εναλλαγή των ρόλων του σε θέατρο και κινηματογράφο.

Κορτσαρίδου και Βαγιωνάς ζουν και δραστηριοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, αλλά η εργατικότητα και το ταλέντο τους ξεπερνά τα όρια της τοπικότητας και της περιφέρειας.
Άλλωστε καλλιτεχνικά έχουν ακόμη σύνδεσμο με την Αθήνα, ενώ θα μπορούσαν να σταθούν και στο εξωτερικό.
Ανήσυχα πνεύματα και οι δύο, μέρος της ενέργειάς τους το εκτονώνουν στη σωματικότητα και τον αθλητισμό , γεγονός που τους κάνει ακόμη πιο θελκτικούς ανάμεσα στους μαθητές τους.
Η Κορτσαρίδου ασχολείται με τη μαραθώνια κολύμβηση, ενώ ο Βαγιωνάς με την Ακροβατική Έκφραση, το λεγόμενο Acrobuzz του Γρηγόρη Κορπίδη.
.
Και οι δύο πέρασαν από το μεγάλο σχολείο του ΚΘΒΕ, γεγονός που ενίσχυσε τον “ακαδημαισμό” τους, απαραίτητο σε σωστές δόσεις για τη διδασκαλία μέσα σε ένα εργαστήρι ή μέσα σε μία τάξη.
Ο Βαγιωνάς που κατάγεται από το Κιλκίς σπούδασε στατιστική και επιχειρησιακή έρευνα στο ΑΠΘ.
Eνώ η Κορτσαρίδου έχει την καλλιτεχνική διεύθυνση και διδασκαλία στο εργαστήρι “Ο Κύκλος της Μελπομένης” με τμήματα παιδιών, εφήβων και ενηλίκων.
Η Θεσσαλονίκη τελικά συνεχίζει και γεννά ή φιλοξενεί “άξια τέκνα” των τεχνών και των επιστημών που πέρα από το ταλέντο τους διακρίνονται για το ήθος τους, αλλά και την πολυσχιδή προσωπικότητά τους.
.
Η Κορτσαρίδου και ο Βαγιωνάς διαθέτουν και κάτι ακόμη, την ευρηματικότητα. Η στήλη μας πληροφορήθηκε από έγκυρες πηγές ότι κάνουν το μάθημα στο εργαστήρι και την τάξη αντίστοιχα να μοιάζει με παιχνίδι που αναπτύσσεται και εξελίσσεται με φαντασία , αλλά παράλληλα με όρους, ήθος και κανόνες. Και εάν πχ αναρωτηθεί κανείς πως συνδυάζεται το θέατρο με τα μαθηματικά, ίσως μπορέσει να το καταλάβει, εάν συνειδητοποιήσει πως η εξισορρόπηση των σκηνών, ο σχεδιασμός των φωτισμών, η επιμέλεια των ήχων, η αρμονία των ερμηνειών κτλ έχουν απόλυτη ανάγκη τη δημιουργική εκδοχή μίας εξίσωσης. Γιατί εκτός από την προσπάθεια μετράει το αποτέλεσμα!!! Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα τους απολαύσουμε ξανά στη σκηνή και γιατί όχι και τους δύο μαζί!!!
Φωτογραφικό υλικό