Είδε και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
.
Μία παράσταση, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν λίγο καιρό στο ΚΘΒΕ, είναι ο «Αλγό-ρυθμος» της Ελεάνας Γεωργούλη.
Η ίδια σκηνοθέτησε επίσης τον «Περιοδεύοντα θίασο» για τον οποίο είχαμε μιλήσει πριν ένα διάστημα, με τον οποίο μάλιστα παρουσίαζε εμφανείς σκηνοθετικές ομοιότητες. Και οι δύο παραστάσεις δομήθηκαν πάνω σε ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα, τα οποία τα παρουσίασαν με μία διαφορετική ματιά. Κι αν στον «Περιοδεύοντα θίασο» υπερίσχυσε το κωμικό στοιχείο, στον «Αλγό-ρυθμο» υπερίσχυσε το βαθιά δραματικό.

Αναλυτικότερα, ως προς τα θετικά (+) στοιχεία, το κείμενο της Ελεάνας Γεωργούλη διακρίνεται από μία εμφανή πρωτοτυπία. Μέσα σε ένα συρφετό κοινότυπων κειμένων, που αναμασούν τα ίδια και τα ίδια, το συγκεκριμένο εμφανίστηκε σαν σταγόνα στον ωκεανό. Ήδη από την πρώτη στιγμή αποδεικνύεται γροθιά στο στομάχι, καθώς παρουσιάζει σοβαρά κοινωνικοπολιτικά θέματα. Οι μαζικές γενοκτονίες, ο αφανισμός των λαών, ο πόλεμος στα Βαλκάνια, οι αντάρτισσες Σουλιώτισσες, η μεταναστευτική κρίση αποτελούν μερικά από τα θέματα που καταπιάνεται. Ήταν πολύ όμορφος ο τρόπος σύνδεσης των γεγονότων, τα οποία αν και διέφεραν μεταξύ τους βρίσκονταν κάτω από μία κοινή βάση. Το ύφος του κειμένου όπως προειπώθηκε ήταν δραματικό, με κάποιες πινελιές κωμικές, που ίσως θα έπρεπε να απουσιάζουν. Η δομή του θύμισε έναν μονόλογο, που ερμηνευόταν παράλληλα από δύο πρόσωπα σε έναν ιδιόμορφο διάλογο. Καλοδουλεμένο και πρωτογενές.

Πέραν αυτού, η σκηνοθεσία της ίδιας και της Αλεξάνδρα Καζάζου είχε πραγματικά προσεχθεί ιδιαίτερα. Η ίδια φάνηκε να δημιουργείται στο πρότυπο μίας καλοκουρδισμένης χορογραφίας με τις πρωταγωνίστριες να καταφέρνουν να αξιοποιήσουν κάθε σπιθαμή του φουαγέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών. Η σκηνοθεσία είναι γρήγορη και χορταστική, με την παράσταση να επιφυλάσσει αρκετές εκπλήξεις, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον των θεατών. Μας έκανε ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός, πως οι πρωταγωνίστριες σποραδικά, και κυρίως στο πρώτο μέρος της παράστασης απευθύνονταν στο κοινό, κοιτώντας το στα μάτια. Ένα δύσκολα διαχειρίσιμο κομμάτι, που όχι απλά δεν τις κόμπλαρε και δεν δημιούργησε αμηχανία, αλλά αντίθετα ενίσχυσε την δραματοποίηση του κειμένου και τον παλμό των θεατών.

Ενδυματολογικά (Ελίζα Μοσχοπούλου) αν και κανείς θα περίμενε να κινηθεί σε πιο συμβατικά πλαίσια, αυτό δεν συνέβη. Οι πρωταγωνίστριες φορούσαν ρούχα φτιαγμένα από πλαστικό, όπως π.χ. μία πλαστική σακούλα για φούστα, θέλοντας μάλλον να προκαλέσουν την απορία και να αναδείξουν, πως η ιστορία επαναλαμβάνεται και δεν σβήνει, όπως και τα πλαστικά που αποσυντίθενται πολύ δύσκολα. Ιδιαίτερη λεπτομέρεια ήταν η αναγραφή της ένδειξης «Εύθραυστον» σε κάποια από αυτά, τονίζοντας την ευαισθησία των θεμάτων, με τα οποία καταπιάνεται.
Οι μουσικές του Γιάννη Αγγελάκα αποτελούν ακόμη ένα πετυχημένο στοιχείο της παράστασης, καθώς καταφέρνουν να προσφέρουν βαρύτητα στην παράσταση, δημιουργώντας ένα πρωτότυπο περιεχόμενο που συμβάλλει στην ένταση της παράστασης και στη διαβάθμιση των συναισθημάτων των ηρώων και των θεατών. Τα μουσικά διαλείμματα αποτέλεσαν την καλύτερη μετάβαση από το ένα θέμα στο άλλο…

Το καλύτερο στοιχείο της παράστασης ήταν οι φωτισμοί της (Karol Jarek). Είναι ίσως μία από τις ελάχιστες φορές, που μία παράσταση δίνει τέτοια σημασία στους φωτισμούς, αποτελώντας επί της ουσίας τον τρίτο πρωταγωνιστή της. Ήδη από την αρχή της παράστασης βλέπουμε δύο φώτα νοσοκομείου στην κορυφή, αρκετούς προβολείς σε ένα σημείο, αλλά και στα δύο άκρα της αίθουσας, καθώς και ένα ιδιόμορφο μηχάνημα με πολλές πρίζες μπλεγμένες μεταξύ τους. Τα στοιχεία αυτά σταδιακά αξιοποιούνται στην παράσταση, προσφέροντας συνεχώς εκπλήξεις στην εξέλιξη. Ιδιαίτερη αναφορά χρειάζεται στο μηχάνημα, το οποίο χρησιμοποιήθηκε πέραν των φωτισμών για να δημιουργήσει κάποιους ήχους, ενώ εντύπωση έκαναν τα βαλιτσάκια με τα μικρά φωτισμένα καλώδια. Είναι χαρακτηριστικό, πως καθόλη τη διάρκεια της παράστασης οι κουρτίνες του φουαγέ ήταν κλειστές με εξαίρεση ένα σημείο, που άνοιξαν με το φυσικό φως να μετέχει σαν ανάπαυλα στην εξέλιξη.

Ως προς τις δύο πρωταγωνίστριες, οι ίδιες φάνηκε να έχουν εξαιρετική χημεία και να λειτουργούν σαν ένα πρόσωπο. Ωραίες μεταβάσεις, πετυχημένες εναλλαγές, σωστές αναπνοές. Η Ελεάνα Γεωργούλη απέδωσε πολύ αποτελεσματικά στον ρόλο της, έχοντας φυσικά το πλεονέκτημα να γνωρίσει ως σκηνοθέτης και την παραμικρή λεπτομέρεια της παράστασης. Έντονη κίνηση, όμορφη φωνή, ισορροπημένη απόδοση σε ένα απαιτητικό κείμενο. Η έτερη σκηνοθέτης Αλεξάνδρα Καζάζου είχε μία περισσότερο έντονη ερμηνεία, η οποία δεν ξέφυγε καθόλου, αλλά διατηρήθηκε αλώβητη. Ακμαία και δυναμική απόδοση με ιδιαίτερα εύηχο τονισμό σημαντικών σημείων του κειμένου.

Ως προς κάποιες πολύ μικρές παρατηρήσεις (–), θα λέγαμε, πως κάποια σημεία, όπως εκείνο με το ηχητικό απόσπασμα από το νοσοκομείο, δημιούργησαν δύο-τρεις μικρές κοιλιές στην εξέλιξη, χωρίς ωστόσο να την επηρεάσουν. Ακόμη, τα λιγοστά κωμικά στοιχεία του κειμένου και η απεύθυνση στο κοινό θα ήταν καλύτερο να λείπουν, καθώς αφαίρεσαν από την κλιμακούμενη δραματικότητα αυτού. Επίσης σε μία γενικότερη παρατήρηση δεν αντιληφθήκαμε γιατί η παράσταση είναι ακατάλληλη για ηλικίες κάτω των 13 ετών… Ίσα-ίσα έχει σημαντικά νοήματα, με τα οποία θα έπρεπε να έρθουν σε επαφή και μικρότερες ηλικίες. Και πέραν αυτού πρόκειται για καλό θέατρο…

Συνολικά, θα λέγαμε, πως ο «Αλγό-ρυθμος» αποτέλεσε μία απροσδόκητη έκπληξη, η οποία κατάφερε να παρουσιάσει ένα πρωτότυπο κείμενο μέσω μίας οχυρωμένης από τα δευτερεύοντα στοιχεία σκηνοθεσίας. Είναι σημαντικό να στηριχθούν τέτοιες σημαντικές και αξιόλογες προσπάθειες.
Βαθμολογία:
7.2/10
.
-k-
.
ΦΟΥΑΓΙΕ ΕΜΣ
«Αλγο-Ρυθμος» της Ελεάνας Γεωργούλη.

Μια τρυφερή και συνάμα χιουμοριστική μουσική αφήγηση για τα συγκοινωνούντα δοχεία τη μνήμης και της λήθης στο προσκήνιο των μεγάλων ιστορικών μεταβάσεων που γνώρισε ο Δυτικός Κόσμος του τελευταίου αιώνα.
/
Σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Καζάζου & Ελεάνα Γεωργούλη. Ερμηνεύουν: Ελεάνα Γεωργούλη, Αλεξάνδρα Καζάζου.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη: 19:00, Πέμπτη-Παρασκευή: 21:00, Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00
.
-Κ-
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν έως 14/05/2023 στην Θεσσαλονίκη, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
.
Δείτε & αυτά:
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
–Οι νέες ταινίες της εβδομάδας και σε ποιες αίθουσες προβάλλονται, κλικ εδώ.
.
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.