Διάβασε η Ελπίδα Παναγιωτίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Σήμερα θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που βρέθηκε στα χέρια μου εντελώς τυχαία αλλά που πραγματικά με έκανε να το λατρέψω τόσο το ίδιο, όσο και τον συγγραφέα του. Τον οποίο παρόλο που τον ήξερα (όχι προσωπικά δυστυχώς γιατί πολύ θα το ήθελα), δεν είχα ιδέα ότι γράφει και βιβλία και μάλιστα με τόσο ωραίο τρόπο!
Πρόκειται για το νέο και εικοστό βιβλίο του Μένιου Σακελλαρόπουλου, ενός αθλητικού δημοσιογράφου που όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε τόσο μέσω της τηλεόρασης, όσο και μέσω των αθλητικών εφημερίδων. Είναι μέλος της Ένωσης Δημοσιογράφων και της Πανελλήνιας Ένωσης Αθλητικού Τύπου, καθώς επίσης και μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ, από τον οποίο έχει βραβευτεί τέσσερις φορές για τηλεοπτικά θέματα. Ξεκίνησε να ασχολείται με την δημοσιογραφία μόλις στα 16 του, και συγκεκριμένα από το καλοκαίρι του 1979. Αρχικά, ξεκίνησε στην εφημερίδα “Φως”, και αργότερα σε άλλες όπως “Βραδινή” “Έθνος”, Ελεύθερος Τύπος”, “Αθλητική Ηχώ”, “Sportime”. Έχει δουλέψει και σε περιοδικά όπως “Εικόνες”, “Επίκαιρα”, “Active”, “Nitro”. Στην τηλεόραση δούλεψε για πολλά χρόνια ως αθλητικογράφος στο κανάλι του MEGA και στο Open, ενώ στο ραδιόφωνο έχει δουλέψει στον Sport FM”, “Sentragoal” και “Sport 24 Radio”. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται με την συγγραφή, έχοντας στο ενεργητικό του ήδη 19 βιβλία, με το εικοστό να έχει εκδοθεί μόλις πριν 2 μήνες.
Η ιστορία διαδραματίζεται στο όμορφο νησί της Μυτιλήνης, όπου ένα βράδυ ένα φουσκωτό που μεταφέρει εκατοντάδες ανθρώπους, χτυπημένο από την μανία του αέρα κα των κυμάτων, βυθίζεται, σκορπώντας τον θάνατο στα παγωμένα νερά του Αιγαίου. Πρωταγωνιστής ο Ασκάν, γιατρός με ειδικότητα χειρούργου από την Τεχεράνη, ο οποίος, παρόλο που ζει μπροστά στα μάτια του τον πνιγμό της αδερφής του και της μητέρας του, συνεπιβάτες στο ίδιο φουσκωτό, καταφέρνει να σωθεί και να βγει στα βράχια. Από εκεί και πέρα, η μοίρα του παίζει και άλλα παιχνίδια, καθώς τον μεταφέρουν στην δομή προσφύγων της Μόριας, ενώ βλέπει πολλούς να τον αντιμετωπίζουν σαν παράσιτο. Στην δομή, γνωρίζει την Ευρυδίκη, μία ντόπια κοπέλα που είναι εθελόντρια δασκάλα στην δομή και του δίνει ελπίδα ότι ακόμα υπάρχουν άνθρωποι. Η Ευρυδίκη κουβαλάει και εκείνη τον δικό της σταυρό, καθώς η σχέση της με τον σκληροτράχηλο συνταγματάρχη πατέρα της σχεδόν διαλύεται, με τον τελευταίο να την πετάει έξω από το σπίτι γιατί πιστεύει ότι οι συναναστροφές της με τους ανθρώπους της δομής, τα “μιάσματα” όπως αυτός τους αποκαλεί, διασύρουν την οικογένεια της.
Και τώρα πώς θα τα βγάλει πέρα η Ευρυδίκη; Με την βοήθεια της φίλης της της Βάλιας, μιας γυναίκας με κύρος και πυγμή και επίσης εθελόντρια, καταφέρνει να βρει ένα εισόδημα στο βιβλιοπωλείο της Βάλιας. Η Αντέλ, η Βελγίδα γραμματέας της δομής, βάζει και αυτή το χεράκι της και έτσι η Ευρυδίκη βρίσκει και στέγη και σταθερό εισόδημα στην δομή, αφού πλέον διδάσκει εκεί επί πληρωμή. Σιγά σιγά ένα ειδύλλιο μεταξύ του Ασκάν και της Ευρυδίκης ξεκινάει να πλέκεται, αλλά ο ξυλοδαρμός του Ασκάν από 2 νταήδες της δομής, δοκιμάζει την σχέση του ζευγαριού.Και ενώ ο Ασκάν βγαίνει σώος τελικά από αυτή την περιπέτεια, μια δολοφονία ενός κοριτσιού της δομής, έρχεται να ταράξει τα ήσυχα νερά του νησιού. Το κορίτσι είχε εγκαταλείψει την δομή και είχε ξεκινήσει να προσφέρει τις “υπηρεσίες “της σε πλούσιους πελάτες, κάτι το οποίο είχε αποκαλύψει στην Ευρυδίκη, όπως επίσης και το τι είχε περάσει στα χέρια του κυκλώματος μαστροπείας που υπήρχε στο νησί, για το οποίο κύκλωμα δεν γνώριζε κανένας. Ξεκινώντας τις έρευνες η αστυνομία, αρχίζει να ξετυλίγει σιγά σιγά το κουβάρι, ενώ παράλληλα μία ακόμα δολοφονία μιας Κύπριας φοιτήτριας ταράζει ακόμα πιο πολύ την κατάσταση στο νησί. Ψάχνοντας μέσα σε κρυφές ατζέντες, στο μπαρ Ιπανέμα και στο πατάρι του μπαρ, και μετά την ομολογία του μπάρμαν, ο επικεφαλής της αστυνομίας ανακαλύπτει ότι πίσω από όλα κρυβόταν ο επιχειρηματίας πρώην σύντροφος και παρολίγο σύζυγος της Ευρυδίκης, Βασίλης Δημητρέλης, τον οποίο και συλλαμβάνουν.
Στο μεταξύ, η Ευρυδίκη και ο Ασκάν, σε μια προσπάθεια να στηρίξουν περισσότερο ο ένας τον άλλον μετά τα τελευταία γεγονότα, αποφασίζουν να συγκατοικήσουν, γεγονός που φτάνει στα άκρα τις σχέσεις της Ευρυδίκης με τον πατέρα της, ο οποίος αρνείται πεισματικά να δεχτεί την σχέση τους και γενικά τους πρόσφυγες. Προσπαθεί δε, να βρει συμμάχους στην εκστρατεία του κατά των προσφύγων και κατά κάποιο τρόπο το καταφέρνει, αλλά ενώ βρίσκεται με τους υπόλοιπους συμμάχους και καταστρώνουν το σχέδιο, πνίγεται από ένα παξιμάδι και αυτός που τον σώζει από βέβαιο θάνατο είναι ο Ασκάν, ο οποίος πια εργάζεται και επίσημα σαν γιατρός τόσο στην δομή αλλά και σε επισκέψεις κατ΄ οίκον. Ο συνταγματάρχης, όταν μαθαίνει από την γυναίκα του ποιος ήταν ο σωτήρας του, εξωθεί ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα άκρα, ξεστομίζοντας βαριές κουβέντες τόσο για την κόρη του, όσο και για τον Ασκάν. Το αποτέλεσμα; Να καταλάβουν όλοι ότι δεν πρόκειται να αλλάξει μυαλά, και έτσι η Ευριδίκη και ο Ασκάν, με τις ευλογίες της μητέρας της Ευρυδίκης, που παράτησε τον συνταγματάρχη για να στηρίξει τις επιλογές της κόρης της, παντρεύονται και αποφασίζουν να συνεχίσουν να προσφέρουν έργο στην δομή και σε όλους όσους το έχουν ανάγκη.
Το βιβλίο είναι πολύ ωραία γραμμένο, (+) με πολύ ακριβής περιγραφές και σε κρατάει σε εγρήγορση, καθώς έχει πολλές ανατροπές και εξελίξεις που κανείς δεν περιμένει να συμβούν. Είναι ένα βιβλίο καθαρά για το μεταναστευτικό θέμα, ντυμένο με μια όμορφη ιστορία αγάπης και ανθρωπιάς.
Δεν θα το πρότεινα (-) σε όσους δεν τους αρέσουν οι γλαφυρές περιγραφές, ειδικά όταν πρόκειται για περιγραφή μιας δολοφονίας. Επίσης, σε όσους έχουν τις ίδιες απόψεις με τον συνταγματάρχη στο βιβλίο, δεν ξέρω κατά πόσο θα τους άρεσε ένα τέτοιο βιβλίο, παρόλα αυτά εγώ το προτείνω γιατί είναι καλό να βλέπουμε και την άλλη πλευρά των πραγμάτων.
Συνοψίζοντας (=): Το βιβλίο είναι βιβλίο για το μεταναστευτικό, τον έρωτα και την ανθρωπιά.
Βαθμολογία: 4,1/5
Βρείτε το βιβλίο εδώ