Γράφει η Αριάδνη Καναβάκη.

Όλα αυτά και άλλα πολλά (πχ Αμαζόνες, με τις οκτακόσιες αναπαραστάσεις τους στην ελληνική τέχνη) πριν την έλευση του Χριστιανισμού και της επερχόμενης ενοχικής –σωματικής κατάστασης (κυρίως στην πρώιμη μεσαιωνική τέχνη), άλλα ταυτοχρόνως και της κάποιας αναβάθμισης-ιερότητας των γυναικείων μαστών. Είναι η τέχνη πάλι, κυρίως η Ευρωπαϊκή, που έσπασε τα κάστρα, είναι συγκεκριμένα η ζωγραφική που ανέδειξε σταδιακά και στο πέρασμα των αιώνων το περισσότερο «όλον» της γυναικείας φύσης , των στηθών έναντι ή μαζί με την κυριαρχία του φαλλού. Η έμπνευση των δημιουργών φυσικά ξεκίνησε από τη γαλακτοφόρο τροφή και αυτό που σήμερα θεωρούμε φυσικό, την Παρθένο δηλαδή να θηλάζει, για τον άνθρωπο του ύστερου Μεσαίωνα ήταν το λιγότερο σοκαριστικό. Αν και ήδη από το 2ο αιώνα υπήρχαν εικονογραφήσεις με την MariaLactans – με τη Μαρία να θηλάζει, η περιοχή της Τοσκάνης έκανε τη διαφορά. Το μοναδικό φαινόμενο της Παναγίας που θηλάζει έγινε το αγαπημένο θέμα των ζωγράφων του 14ου αιώνα και η βρεφοκρατούσα και θηλάζουσα Παρθένος, ήταν πια και έγινε ένα καθιερωμένο γεγονός.
Το πέρασμα των αιώνων έφερε εξελίξεις και σημαντικές θεματικές που αξίζουν μια εξονυχιστική διερεύνηση κυρίως για την περισσότερη κατανόηση και των ίδιων μας των εαυτών. Είναι οι 15ος , 16ος ,και 17ος αιώνες (αναγεννησιακή Γαλλία και Ιταλία) που εγκαθιδρύουν την ερωτική υπόσταση των γυναικείων μαστών, με την παραγωγή της υψηλής τέχνης (κατά κύριο λόγο κατά αστική/ βασιλική παραγγελία), είναι και ο ταραγμένος 18ος με τη Γαλλική επανάσταση και την αντίστοιχη θρυλική αποτύπωση της γυμνόστηθης Γαλλικής Δημοκρατίας (Ρουσσώ), που έφερε στο προσκήνιο την παλιά Ολλανδική νοοτροπία της πολιτικής και αστικής ευθύνης των μητέρων, που οφείλουν οι ίδιες και όχι οι τροφοί να θηλάζουν τα παιδιά τους- υγιείς αυριανούς πολίτες. Σφήνα μεγάλη και η αντίστοιχη ψυχαναλυτική θεωρία του Φρόιντ(19ος ) με το στήθος και το θηλασμό να αποτελούν την πρώτη δραστηριότητα του ανθρώπου και την πρώτη κατάφορη/παράφορη απαρχή της σεξουαλικότητας. Σύγχρονα πια , 20ος & 21ος αιώνες, οι διαδοχικές εξελίξεις έφεραν την απαξίωση και την πλήρη σεξουαλί-κακοποίηση του γυναικείου στήθους με μόνες ίσως φωτεινές εξαιρέσεις το Γυναικείο Απελευθερωτικό Κίνημα με το κάψιμο των σουτιέν (1960)και τη σημερινή αντίσταση των FEMEN** έναντι σε κάθε φασιστική νοοτροπία, σε Ευρώπη και Ρωσία.
Αγαπητέ αναγνώστη το ερώτημα παραμένει και από ότι φαίνεται δεν θα απαντηθεί ποτέ. Σε ποιόν ανήκει τελικά το γυναικείο στήθος, αν όχι στις ίδιες τις γυναίκες όπως αντιστοίχως και ο φαλλός στους άνδρες; Και γιατί η γενναιοδωρία της γυναικείας φύσης, να της αφαιρεί την όποια ιδιοκτησία ακόμα και του ίδιου της του σώματός; Η απάντηση δική σας!
*Έμπνευση για το κείμενο αποτέλεσε το εξαιρετικό βιβλίο της MarilynYalom «Ή ιστορία του γυναικείου στήθους» των εκδόσεων ΑΓΡΑ.
** Πρόσφατα στα δελτία ειδήσεων ανακοινώθηκε η προσπάθεια Γάλλων, να αποτυπώσουν σε γραμματόσημο την αρχηγό των FEMEN σε προτομή ως μια άλλη υπενθύμιση της Γαλλικής Δημοκρατίας. Η αντιστοίχιση αυτή έφερε την αντίδραση τους, μιας και η συγκεκριμένη αποτύπωση του 18ου αιώνα, θεωρείται από το γυναικείο κίνημα υποτιμητική και μονόπλευρη ως προς τη γυναικεία φύση. Σημεία των καιρών και τούτα που ωστόσο ίσως δείχνουν την ασυνείδητη ανάγκη για επανάσταση ή αλλαγή των πραγμάτων.