Ένα φεμινιστικό κίνημα ελευθερίας στο Ιράν, αποκτά παγκόσμια εμβέλεια, ώστε οι φωνές των γυναικών να φτάσουν όσο μακριά χρειάζεται ώστε να μην υπάρξει και άλλη Μαχσά Αμινί.
Το απελευθερωτικό κίνημα που πυροδοτήθηκε πριν από δύο χρόνια, όταν η Τζίνα Μαχσά Αμίνι, μια 22χρονη Κούρδη φοιτήτρια ξυλοκοπήθηκε και δολοφονήθηκε από την «αστυνομία ηθών» του Ιράν επειδή φαινόταν μια τούφα από τα μαλλιά της, είναι πολλά παρά πάνω από ένα φεμινιστική συλλογικότητα.
Άνθρωποι σε όλο το Ιράν, το Κουρδιστάν και τον υπόλοιπο κόσμο, έχουν βγει στους δρόμους προς τιμήν της, μια και την 16η του Σεπτεμβρη, συμπληρώνονταν 2 χρόνια από την ημέρα που οδηγήθηκε στον θάνατο.
«Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία!»: Είναι το σύνθημα, που βασίζεται στη δουλειά δεκαετιών των Κούρδων φεμινιστριών, οι οποίες φωνάζουν «Jin, Jiyan, Azadi!», στη γλώσσα τους.
Ιράν: 34 κρατούμενες ξεκινούν απεργία πείνας στη μνήμη της Μαχσά Αμινί
Οι γυναίκες στο Ιράν, αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και στερούνται βασικών δικαιωμάτων, ως αποτέλεσμα των νόμων που εφαρμόζει το καθεστώς. Οι γυναίκες δεν μπορούν να εργαστούν, να συνεχίσουν την εκπαίδευση ή να ταξιδέψουν χωρίς την άδεια του πατέρα ή του συζύγου τους. Δεν τους επιτρέπεται να τραγουδούν, να χορεύουν, να κάνουν ποδήλατο ή ακόμα και να πηγαίνουν στο γήπεδο για να παρακολουθήσουν αγώνα.
Καταγγέλεται ότι 45 χρόνια, αυτό το καθεστώς έχει καταστρέψει την οικονομία και το περιβάλλον του Ιράν και είναι δυσανάλογα βάναυσα προς τις εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες.
Η ιρανική κυβέρνηση πασχίζει παντοιοτρόπως να καταπνίξει αυτό το κίνημα ελευθερίας, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η αστυνομία σκότωσε περισσότερους από 550 διαδηλωτές, συμπεριλαμβανομένων παιδιών. Καλλιτέχνες, φοιτητές, δημοσιογράφοι, ένας βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης και άλλοι 22.000 έχουν φυλακιστεί ως πολιτικοί κρατούμενοι επειδή τόλμησαν να μιλήσουν για τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματά τους. Μάλιστα, έχουν ήδη εκτελεστεί πάρα πολλοί.
Αξία έχει ότι οι νέοι άνθρωποι στο Ιράν συνεχίζουν τον αγώνα για την ελευθερία τους. Θέλουν μια κοσμική κυβέρνηση, όχι μια εξτρεμιστική θεοκρατία. Θέλουν να βρουν τον τρόπο να ξαναχτίσουν τη χώρα τους ώστε να είναι ένα μέρος όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να είναι ασφαλείς και ελεύθεροι.
Για περισσότερα σχετικά με το κίνημα Γυναίκα, Ζωή, Ελευθερία στο Ιράν και τη πρωτοβουλία που συνδέει τα κινήματα ελευθερίας παγκοσμίως, μπορείτε να ενημερώνεστε από τον σχετικό λογαριασμό στην πλατφόρμα Instagram, iraniandiasporacollective.