Εμπνευσμένη κωμωδία, η παράσταση «Κωδικός Σπασίμπα – Ντα».
Είδαμε στο θέατρο Έξω από τα Τείχη και σχολιάζουμε.
Η Κουλτουρόσουπα παρακολούθησε το βροχερό βράδυ του Σαββάτου, τη παράσταση «Κωδικός Σπασίμπα – Ντα» του Βασίλη Τσικάρα, στο θέατρο «Έξω Από τα Τείχη» και περήφανα λέει ένα μεγάλο Ντα…
Στο Λονδίνο του 60’ με την εμφάνιση των πρώτων στοιχείων του μοντερνισμού αλλά και τη κατασκοπεία στον τομέα της βιομηχανίας από τη Σοβιετική Ένωση και τη Κίνα ο Λονδρέζος βιομήχανος Έρικ Σέλτερ, φοβάται πως μπορεί να έχει γίνει στόχος κατασκόπων. Ο μπάτλερ του, Πέρι Άντριου, πιστεύει σε αυτές τις θεωρίες και είναι έτοιμος να τον υπερασπιστεί, με οποιοδήποτε κόστος. Σύμμαχός του γίνεται και ο μάγειρας της οικίας, Τρέβορ. Ένα περίεργο σημειωματάριο της Λίζας, μέλλουσας μνηστής του Έρικ Σέλτερ, τον οδηγεί σε απρόβλεπτες καταστάσεις…

Ένα ευφυέστατο, εμπνευσμένο κείμενο από τον Βασίλη Τσικάρη, στα πλαίσια μιας ελαφριάς μαύρης κωμωδίας που σου κρατάει αμείωτο το ενδιαφέρον ως το τέλος της παράστασης! Με ενσωματωμένα στοιχεία κωμικά, μυστηρίου, αγωνίας κατάφερε να δημιουργήσει ένα έργο που κυλάει γρήγορα δίνοντας σου την πεποίθηση ότι συμμετέχεις και εσύ μέσα σε αυτό, προσπαθώντας να βρεις την απάντηση του μυστηρίου.. Σίγουρα δεν πρόκειται περί ενός δύσκολου και περίπλοκου κειμένου με διαφορετικές αναγνώσεις αλλά επρόκειτο για μία ξεκούραστη και απλή κωμωδία που εξυπηρετεί και υπηρετεί απόλυτα και τίμια το σκοπό της.
Το μοναδικό πρόβλημα που εντοπίσαμε στη παράσταση είναι η επανάληψη κάποιων στοιχείων, όπως οι σουρεαλιστικές και άκρως απολαυστικές παρεξηγήσεις μεταξύ των δύο ουσιαστικά πρωταγωνιστών της παράστασης, του μπάτλερ Πέρι και του μάγειρα Τρέβορ. Οι δυο αυτοί χαρακτήρες αποτελούν τη δομή του έργου και διαμορφώνουν κυριολεκτικά τη παράσταση εμπλουτίζοντας τους ρόλους τους με κωμικά στοιχεία «τονώνοντας» το θεατρικό. Το «πιασάρικο» όμως αυτό στοιχείο επαναλαμβάνεται με περισσότερη συχνότητα από όση θα χρειαζόταν οπότε δημιουργεί μια κόπωση στο έργο που όμως καταφέρνει λόγω έξυπνης πλοκής να ξεπεραστεί σχετικά γρήγορα.
Στους πρωταγωνιστικούς ρόλους έχουμε τους Βασίλη Τσικάρα, Σταύρο Δουκουζγιάννη, Νίκο Νικολαΐδη, Εύη Αβραμίδου, Ελένη Τριανταφύλλου, Άρη Τερζόπουλο και Στέργιο Κωσταντζίκη.

Οι ηθοποιοί Βασίλης Τσικάρας και Σταύρος Δουκουζγιάννης που ερμήνευαν και τους δύο αβανταδόρικους ρόλους της παράστασης, του μπάτλερ και του μάγειρα αλλά και των ξεκαρδιστικών φαντασμάτων της νεκρής μητέρας και θείου του Έρικ, τα κατάφεραν περίφημα αποδίδοντας κωμικές ερμηνείες με περισσή ευκολία και μεγάλη δόση ειλικρίνειας. Κράτησαν στις πλάτες τους τη πλοκή του έργου αξιοπρεπέστατα ως το τέλος. Με συνάφεια και σταθερότητα συγχρόνισαν τους ρόλους τους σε απόλυτη αρμονία με το κείμενο, δηλαδή απλουστευμένες και γρήγορες ερμηνείες σε ένα κείμενο με παρόμοια στοιχεία. Οι υπόλοιποι ηθοποιοί, ουσιαστικά σε πιο δευτερεύων ρόλους, απέδωσαν διεκπεραιωτές αλλά όχι αξιοσημείωτες ερμηνείες.
Η σκηνοθεσία του έργου από τον ίδιο τον συγγραφέα, δουλεμένη και προσεγμένη σε ένα πραγματικά καταπληκτικό σκηνικό, από τον Δημήτρη Αρζουμανίδη, που συνδύαζε απόλυτα όλα τα στοιχεία που εμπεριέχονταν στο κείμενο. Ένα πλούσιο λονδρέζικο σαλόνι του 60, με διάχυτη την ατμόσφαιρα μυστηρίου, διαμορφωμένο άψογα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας εξυπηρετώντας καθολικά όλες τις πράξεις του έργου.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο κινήθηκε πετυχημένα στον μικρό αυτό χώρο του θεάτρου και η έξυπνη σκηνοθεσία του Βασίλη Τσικάρα. Σκηνοθεσία που κινούνταν γρήγορα και αποτυπώνοντας ευφυέστατα αλλαγές και πράξεις μέσα στον ίδιο χώρο, δημιουργώντας όμως αόρατα όρια. Η προσθήκη κεραυνών, τα κλειστά φώτα, τα αναμμένα κεριά δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα απόλυτα συμβατή με την ιστορία και την εξέλιξαν στον έπακρον δημιουργώντας στο κοινό ένα «παιχνιδιάρικο» αίσθημα αγωνίας…
Καταλήγοντας [=]
Μία ευχάριστη απλοϊκή κωμωδία, σε έναν μικρό και περιορισμένο χώρο, μας δημιουργεί για ακόμα μία φορά την ανάγκη να τονίσουμε ότι η αλήθεια και το ταλέντο είναι ο μοναδικός δρόμος για να δημιουργήσεις τέχνη σε οποιαδήποτε μορφή… Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας το ένθερμο χειροκρότημα των 60 περίπου θεατών που γέμισαν το θέατρο…
Βαθμολογία
6.5 στα 10
Το έργο γράφτηκε άνοιξη – καλοκαίρι του 2012 και εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2013, από τις Εκδόσεις ΓΡΑΦΗΜΑ.
Συντελεστές
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Βασίλης Τσικάρας
Σκηνικά: Δημήτρης Αρζουμανίδης
Κατασκευές: Ευγένιος Γκάλκιν
Κοστούμια – styling: Μαριάντζελλα Κοσκινά
Hair styling: Έλενα Γεωργακάκη
Ήχοι – φώτα: Γιώργος Στεφανίδης
Μακιγιάζ – FX Artist: Στέλλα Καραγκιαούρη, Μιλένα Τυριακίδου
Υπ. φροντιστηρίου: Κατερίνα Μπαλάσκα
Σχεδιασμός αφίσας – flyer: Δημήτρης Παγιάντζας
Φωτογράφιση: Αλέξανδρος Κεραμιδάκης
Δημιουργικό: Μύρων Μούτος, Γιώργος Αγγελούδης, Παναγιώτης Περπερίδης
Radio voice: Στέλιος Ντοκούζ

Παίζουν: Βασίλης Τσικάρας, Σταύρος Δουκουζγιάννης, Νίκος Νικολαΐδης, Εύη Αβραμίδου, Ελένη Τριανταφύλλου, Άρης Τερζόπουλος και ο Στέργιος Κωσταντζίκης
Ημέρες και ώρες
κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 21.15 (από 22 Νοεμβρίου)
Τιμές εισιτηρίων
10 ευρώ γενική, 7 ευρώμειωμένο (κάρτα ανεργίας, ατέλειες, πολύτεκνοι) ΘΕΑΤΡΟ
«Έξω από τα Τείχη» (Πανεπιστημίου 2, Ευαγγελίστρια)
τηλ. κρατήσεων: 2310 210 308 / 6945 512 412
Φωτογραφικό υλικό