Γράφει ο #ΙωάννηςΚυφωνίδης για την #Κουλτουρόσουπα.
Ένα σχεδόν ολόκληρο χωριό ξεδιπλώνεται μπροστά σου στο ρέμα Πολυγνώτου στην Άνω Τούμπα σα να έστησε κάποιος κινηματογραφικό σκηνικό. Κι όλο αυτό μέσα στο αστικό περιβάλλον του οικισμού της περιοχής. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ζωή των ανθρώπων που κατοικούν εκεί διότι υποδηλώνει μια άλλη κουλτούρα που δεν είναι αστική.
Σκηνοθέτες και φωτογράφοι θα μπορούσαν να το αξιοποιήσουν καλλιτεχνικά. Πάντως οι δύο κυριότεροι υδροφορείς της περιοχής όλης είναι το ρέµα Τριανδρίας (ή Υφανέτ) και το ρέµα Τούµπας – Πυλαίας, όπου κατά µήκος αυτών υπάρχουν χώροι πρασίνου και περιπατητικές διαδροµές. Τα ρέµατα ξεκινούν από την περιοχή της Άνω Τούµπας, έχουν συχνά αρκετό νερό ιδιαίτερα την περίοδο του χειμώνα και αποτελούν την κύρια αντιπληµµυρική θωράκιση της νότιας πόλης και της Καλαµαριάς. Το ρέµα της Τούµπας-Τριανδρίας στο µεγαλύτερο µήκος δεν έχει καταληφθεί και σε ένα µικρό µόνο τµήµα, µεταξύ της συνοικίας της Κάτω Τούµπας και της Πυλαίας έχει αξιοποιηθεί και αναδειχθεί. Το τµήµα αυτό περιλαμβάνει περιπατητικές διαδροµές και άλση, που χρησιμοποιούνται από τους κατοίκους της περιοχής ως χώρος αναψυχής, πεζοπορίας και ποδηλασίας.
Δασώδεις εκτάσεις υπάρχουν µεταξύ της Άνω Τούµπας και της Περιφερειακής Οδού, που αποτελεί τµήµα του Κέδρινου Λόφου (Σέιχ Σου).
Σήμερα το ρέμα Πολυγνώτου, που διατηρεί ακόμη στο μεγαλύτερό του τμήμα τη φυσική του κατάσταση, διασχίζει μία πυκνοδομημένη αστική περιοχή. Η αξιοποίησή του μπορεί να προσφέρει τη δυνατότητα στην περιοχή της απόκτησης ενός αξιόλογου και απολύτως απαραίτητου υπαίθριου χώρου για αναψυχή, ξεκούραση, παιχνίδι, αλλά και για κοινωνική συναναστροφή και μιας διαδρομής που θα συνδέει την πόλη με το περιαστικό δάσος του Σέιχ Σου. Βέβαια υπάρχουν κινήσεις για την οικοδόμηση εξαόρωφης οικοδομής στην οδό Ιπποδρομίου στο ύψος του Κρυονερίου, που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στους κατοίκους της περιοχής.