Απο την Ιωάννα Δούνδη.
.
Ο ΟΑΣΘ είναι ένα καρκίνωμα, και το ξέρουμε όλοι στην Θεσσαλονίκη.
Είναι η ντροπή των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι το λιθαράκι στο αποτελείωμα της ταλαιπωρίας του πολίτη από χίλιες δυο άλλες πλευρές, είναι ο λόγος που όταν πρέπει να μετακινηθείς με αστική συγκοινωνία έχεις πάντα έναν λόγο παραπάνω να βρίσεις, είναι η αιτία που σε βλέπουν περισσότερη ώρα οι στάσεις από ότι ο σύντροφός σου, και για την ύπαρξη της τρύπας του όζοντος, ακόμη εξετάζεται πιθανή ευθύνη.
Παρόλα αυτά, τον υπομένουμε. Είναι το αναγκαίο κακό, μέχρι κάποιος υπεύθυνα, και όχι απλά υπεύθυνος, να αναλάβει να τον βάλει σε τάξη και να πράξει όσα έπρεπε να γίνουν χρόνια τώρα για να λέμε ότι είμαστε ευρωπαϊκήπόλη και να σημαίνει και κάτι αυτό. Την λέξη που αρχίζει από με και τελειώνει σε τρό, δεν θα την αναφέρω καν, είχαμε κάποτε ένα όνειρο… και μετά ξυπνήσαμε και ήταν πάλι εκλογές.
Αφού λοιπόν δεν έχουμε λόγο στο κομμάτι της διαχείρισης της αστικής συγκοινωνίας και δεν μπορούμε να αλλάξουμε το λειτουργικό της μέρος για να κάνουμε καλύτερη την ζωή μας, αναγκαστικά, και για να γίνει όσο το δυνατόν πιο υποφερτή γίνεται, η συνύπαρξη σε ένα λεωφορείο, με άλλα εκατόάτομα, πρέπει μπουν κάποιοι κανόνες.
1. Προσέχουμε την προσωπική μας υγιεινή, ή αλλιώς, θα πλένεστε! Και θα ψεκάζεστε και με κάποιο αποσμητικό. Δεν θα πεθάνουν οι υπόλοιποι από αναθυμιάσεις επειδή είστε βρωμύλος. Στην ίδια κατηγορία μπαίνει και η κατανάλωση σκόρδου. Δεν χρειάζεται να το συνδυάσετε με γάλα για πρωινό αφού θα έχετε να μπείτε σε λεωφορείο!
2. Προτεραιότητα έχει αυτός που κατεβαίνει. Αντίθετα με τα αυτοκίνητα ίδιας κατηγορίας που λέει ο ΚΟΚ, εδώ προηγείται ο επιβάτης που κατεβαίνει. Αφήστε τον να το κάνει ανενόχλητος, και μην σπρώχνετε και τους γύρω σας για να μπείτε πρώτοι. Αν δεν τον αφήσετε δεν θα έχετε και χώρο να μπείτε στο λεωφορείο, και αν σας πατήσει κατεβαίνοντας, θα έχει κάθε δικαίωμα.
3. Μην κάθεστε σε θέσεις αναπήρων χωρίς να το έχετε ανάγκη. Δεν είστε πιο έξυπνοι από κανέναν άλλον. Αγενείς είστε.
4. Σηκωθείτε για να κατέβει αυτός που κάθεται από μέσα. Όχι, δεν είναι υποχρεωμένος να περάσει από πάνω σας, παλιοανώμαλοι. Έχετε υποχρέωση να σηκωθείτε για να βγει, χωρίς να πρέπει να τριφτεί επάνω σας.
5. Τις τσάντες όχι στην πλάτη μέσα στο λεωφορείο. Τις κρατάμε μπροστά μας και για λόγους ασφαλείας, αλλά και για να μην πιάνουμε πολύ χώρο ή χτυπάμε στο πέρασμά μας όλους τους γύρω.
6. Ας αφήνουμε ελεύθερο το εκδοτικό μηχάνημα εισιτηρίων και το ακυρωτικό. Αν δεν υπάρχει πολύς χώρος και αναγκαζόμαστε να σταθούμε μπροστά, ας έχουμε στον νου να μην το κρύβουμε και ψάχνει ο συνεπιβάτης μια ώρα την τρύπα να βάλει τα χρήματα ή το εισιτήριο.
7. Τα μωρά όχι στην αγκαλιά. Αν δείτε μητέρα με μωρό στην αγκαλιά μην ντραπείτε να της κάνετε παρατήρηση, τα παιδιά δεν είναι οι αερόσακοί μας, θα κάθονται μόνα τους σε μια θέση και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να ζητήσει από την μάνα να το πάρει αγκαλιά για να καθίσειεκείνος.
8. Μην φέρεστε ρατσιστικά. Οι καλοί μας τρόποι ισχύουν για ΟΛΟΥΣ. Μέσα και έξω από το λεωφορείο. Πρέπει να διευκολύνουμε όποιον συνάνθρωπο έχει μεγαλύτερη ανάγκη από εμάς, ανεξαρτήτου καταγωγής ή άλλου χαρακτηριστικού.
9. Δεν μιλάμε με τις ώρες στο κινητό. Οι αποστάσεις με τον διπλανό μας είναι δεκαπέντε εκατοστά (στην καλύτερη), κανένας δεν οφείλει να ακούει εμάς να μιλάμε συνέχεια στο κινητό, κατεβείτε και κάντε το και σκουλαρίκι αν θέλετε, αλλά μέσα στο λεωφορείο περιορίστε την χρήση του κινητού σε ότι αφορά κλήσεις.
10. Συνεργαστείτε σε κουρτίνες και σίτες. Μεγάλη πληγή. Για να σταθεροποιηθεί η σίτα όταν είναι ρολό που κατεβαίνει, πρέπει να βοηθήσουν και οι δύο παράπλευροι επιβάτες να συγκρατηθούν τα άκρα της, όπως και για να μείνει σταθερά η κουρτίνα ανοιχτή. Μην αφήνετε έναν να παλεύει μόνος λοιπόν, όταν από την σκιά θα επωφεληθείτε και εσείς.
Φωτο 3
11. Δεν κρατάμε θέσεις. Αν προλάβεις να καθίσεις, κάθεσαι, δεν θα πιάσεις θέση για γνωστό σου που θα ανέβει σε επόμενη στάση εφόσον το λεωφορείο είναι γεμάτο με ορθίους που μπήκαν νωρίτερα.
12. Τα πράγματά μας αγκαλιά ή κάτω. Δεν είναι κανενός η τσάντα και οι σακούλες πιο κουρασμένα από άνθρωπο. Δεν επιτρέπεται να πιάνουν θέση επιβάτη εφόσον υπάρχει όρθιος.
13. Όχι φαγητό και κάπνισμα. Νομίζω ότι είναι αυτονόητο ότι δεν τρώμε μέσα στο λεωφορείο και δεν αφήνουμε και κανενός είδους σκουπίδια πίσω. Το κάπνισμα είναι απλά απαράδεκτο και μη αποδεκτό εκτός απο παράνομο, σηκώνει καταγγελία.
14. Αν το λεωφορείο είναι γεμάτο δεν μπαίνουμε. Δεν ευθύνεται κανείς να νιώσει σαρδέλα στην τοποθεσία αστικό, επειδή εσύ ήσουν άτυχος και όταν έφτασε στην στάση σου το λεωφορείο ήταν ήδη γεμάτο. Θα περιμένεις δυστυχώς το επόμενο. Με το να σπρώχνεις να μπεις, αυτό που καταφέρνεις είναι μόνο να παρενοχλείς τους υπόλοιπους, να βάζεις σε κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, και να τους καθυστερείς γιατί δεν κλείνει η πόρτα.
15. Δεν κοιτάμε τα ξένα κινητά. Είσαι κοντά, πολύ κοντά… το καταλαβαίνω, αλλά αυτό δεν σου δίνει το δικαίωμα να σκύβεις και να κοιτάς το μήνυμα που γράφω, ή τι διαβάζω, λες και θα προσθέσεις κάτι στο κείμενό μου. Τα μάτια σου αλλού, και πιο διακριτικά.
16. ¨Άνοιξε πίσω¨. Ίσως η πιο επαναλαμβανόμενη φράση που ακούς στο λεωφορείο. Βοήθα λοιπόν τον άνθρωπο που το φώναξε να κατεβεί, όταν ο οδηγός δεν άνοιξε την πόρτα του, μεταφέροντας το μήνυμα πιο κοντά στον οδηγό. Μπορεί να βρεθείς στην θέση του επιβάτη, και δεν θα ήθελες να φωνάζεις μόνος σαν χαζός, ούτε να περπατήσεις πεντακόσια παραπάνω μέτρα επειδή τελικά δεν ακούστηκες ποτέ.
17. Διευκόλυνε την μετακίνηση προς και από την πόρτα. Δεν είσαι δέντρο να στέκεσαι ακίνητος. Μετακινήσου ώστε να διευκολύνεις κάποιον να πλησιάσει στην πόρτα πριν κλείσει και χάσει την στάση του, και μην στέκεσαι σαν κούτσουρο μπλοκάροντας τον δρόμο.
18. Όχι τα πόδια επάνω στο κάθισμα. Ή ότι άλλο μπορεί να το λερώσει ή να το σκίσει. Δεν είναι το σπίτι σου. Θα το χρησιμοποιήσουν κι άλλοι άνθρωποι και δεν οφείλουν σε τίποτα να λερωθούν εξαιτίας σου ή να βγει κάποια θέση εκτός χρηστικότητας επειδή εσύ δεν έχεις παιδεία.
19. Σταμάτα την πολυλογία. Είναι καλό να είσαι κοινωνικός, αλλά μην γίνεσαι κουραστικός πιάνοντας κουβέντα σε όλους τους διπλανούς και θέλοντας να μάθεις τα πάντα σε μια διαδρομή μισής ώρας. Είναι ξεκάθαρο κουτσομπολιό.
20. Τέλος ας έχουμε τον νου μας στα πράγματα του άλλου. Δυστυχώς κλοπές συμβαίνουν πολύ συχνά στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αν δούμε κάτι που βάζει σε κίνδυνο κάποιο περιουσιακό στοιχείο άλλου, ας του το πούμε. Κάποιος του κολλάει επικίνδυνα, το φερμουάρ της τσάντας του είναι ανοιχτό κλπ. Πάντα εφόσον δεν κινδυνεύουμε και οι ίδιοι με αυτό.
Ας συνεργαστούμε, για να κάνουμε αυτές τις ώρες που μοιραζόμαστε τις μετακινήσεις πιο υποφερτές. Έτσι θα μεταφέρουμε λιγότερα νεύρα στους δικούς μας στο σπίτι, θα έχουμε λιγότερη ένταση και καυγάδες, και όλο αυτό θα γίνει ένα ντόμινο πιο ποιοτικής ζωής.
.
Δείτε & αυτά:
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
–Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
Φωτογραφικό υλικό