Κυριακή 23 Φεβρουαρίου, στις 13:30
Θα προηγηθεί ξενάγηση στις 12:30 στην έκθεση «Σικελιώτης-Τάσσος.Μια φιλία με κοινές ρίζες»
Μια θεατροποιημένη δράση από το ΚΘΒΕ με τίτλο «Κοινή διαδρομή σε ομόκεντρους κύκλους» θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου στο Τελλόγλειο στο πλαίσιο της έκθεσης«Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες».
Η σκηνοθετική επιμέλεια είναι του Καλλιτεχνικού Διευθυντή του ΚΘΒΕ, Αστέριου Πελτέκη, ενώ το κείμενο επιμελήθηκαν η Ροδή Στεφανίδου καιη Εύη Σαρμή, η οποία είναι και βοηθός του σκηνοθέτη. Τους ρόλους ερμηνεύουν οι Ηλίας Μπερμπέρης (Σικελιώτης) και Θάνος Φερετζέλης (Τάσσος). Αφηγητές είναι ο Δημήτρης Σακατζής και η Μαριάννα Αβραμάκη, ενώ τραγουδά η Δήμητρα Αντωνακούδη.
Η δράση της ομάδας του ΚΘΒΕ θα γίνει στις 13:30 στον εκθεσιακό χώρο του Τελλογλείου, με ελεύθερη είσοδο με το εισιτήριο της έκθεσης, μετά το τέλος της ξενάγησης στα έργα που εκτίθενται από την Ζωή Δημητριάδου και τον Νίκο Βιάνα, η οποία θα αρχίσει στις 12:30.
Σημειώνεται πως μέρος της εν λόγω δράσης είχε φιλοξενηθεί στα εγκαίνια της έκθεσης, όταν πραγματοποιήθηκαν στις 27 Οκτωβρίου 2024 από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Τότε οι συντελεστές του ΚΘΒΕ ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «το σπουδαίο και πλούσιο έργο των δύο εικαστικών αποτέλεσε τροφή αλλά και έμπνευση».
Υπενθυμίζεται πως η λειτουργία της έκθεσης στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στη Θεσσαλονίκη «Σικελιώτης-Τάσσος. Μια φιλία με κοινές ρίζες» έχει παραταθεί μέχρι τις 11 Μαΐου 2025, και είναι μία συνδιοργάνωση με την Εθνική Πινακοθήκη – Μουσείο Αλέξανδρου Σούτσου και το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, ενώ τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το Τελλόγλειο Ίδρυμα φιλοξενεί την έκθεση από τον περασμένο Οκτώβριο και σε αυτήν παρουσιάζονται θεματικά, περισσότερα από 180 έργα, ζωγραφικά, σχέδια και χαρακτικά των δύο καλλιτεχνών προερχόμενα από μουσεία, ιδρύματα, συλλέκτες και τις συλλογές του Τελλογλείου Ιδρύματος. Ξεχωρίζουν: Η Καλλιέργεια του Καπνού (12,40 μ.) των Τάσσου και Λουκίας Μαγγιώρου, οι τέσσερις Αρχόντισσες των ρεμπέτικων τραγουδιών του Τάσσου, οι Αρχαϊκοί Χοροί του Σικελιώτη για το Νέο Θέατρο (για πρώτη φορά), λατέρνα με ζωγραφική Σικελιώτη και έργα του σχετικά με το ρεμπέτικο, η σειρά γκουάς του Τάσσου για την ΑΓΕΤ-Ηρακλής με θέματα κατοχής λίγο πριν τον θάνατό του. Το πλούσιο αρχειακό υλικό για τους δύο καλλιτέχνες και την εποχή τους, αναδεικνύει λιγότερο γνωστές διαστάσεις της τέχνης τους, όπως η σημαντική τους παρουσία στη Θεσσαλονίκη.
Ο Γιώργος Σικελιώτης και ο Τάσσος (Αλεβίζος) είναι δύο ξεχωριστές προσωπικότητες της νεοελληνικής τέχνης που πέρασαν από τα έντονα βιώματα της Κατοχής και του Εμφυλίου Πολέμου, από τη Χούντα και τη Μεταπολίτευση και έζησαν έως τα μέσα της δεκαετίας του ’80.Πέρα από τη μακρόχρονη φιλία τους, αυτοί οι «παράλληλοι βίοι» χαρακτηρίζονται από ορισμένα «σημεία συνάντησης», όπως η Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, το Ε.Α.Μ. καλλιτεχνών, η ομάδα «Στάθμη», το ενδιαφέρον για τη χαρακτική και τη διάδοση της τέχνης και η συμμετοχή τους σε πολλές κοινές ομαδικές και περιοδεύουσες εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.Μια πρόσθετη διάσταση αφορά τη δραστηριότητά τους στη Θεσσαλονίκη με εκθέσεις («Μακεδονική Καλλιτεχνική Εταιρεία ‘Τέχνη’», «Διαγώνιος», «Κοχλίας»), ομιλίες, παρουσιάσεις εκδόσεων και παραγγελίες-αγορές έργων.
Η έκθεση πλαισιώνεται από δίγλωσση έκδοση, που είναι διαθέσιμη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα, στο Μικρό Τελλόγλειο (Καρ. Ντηλ 32), αλλά και στο ηλεκτρονικό κατάστημα του Ιδρύματος (https://www.teloglion.gr/eshop/)
Στο πλαίσιο της έκθεσης συνεχίζουν να πραγματοποιούνται παράλληλες εκδηλώσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όπως και δράσεις εικαστικού περιεχομένου για παιδιά και ενήλικες.