Στη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 31 Οκτωβρίου στο Φουαγιέ του Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών, παρουσιάστηκαν όλες οι παραγωγές που έρχονται στις σκηνές του του ΚΘΒΕ έως τον Δεκέμβριο του 2023.
Η κα Γιάννα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ του ΚΘΒΕ) καλωσόρισε τους δημοσιογράφους και τους ευχαρίστησε για την ευκαιρία που, για άλλη μια φορά, προσφέρουν στο ΚΘΒΕ να παρουσιάσει τον καλλιτεχνικό του προγραμματισμό. Αναφέρθηκε στη καλλιτεχνική περίοδο που πέρασε, λέγοντας ότι το ΚΘΒΕ κατάφερε να φέρει σε πέρας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα πολυάριθμων παραστάσεων, απευθυνόμενο σε θεατές ποικίλων ενδιαφερόντων και ηλικιών, αλλά και ένα σύνολο λοιπών δράσεων, όπως όλα αυτά καταστρώθηκαν από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή κ. Πελτέκη, τον οποίο και ευχαρίστησε για την όλη προσπάθεια. Ακολούθως, εστίασε στην τρέχουσα καλλιτεχνική περίοδο, αναφερόμενη στις επιτυχημένες παραστάσεις της προηγούμενης χρονιάς που θα επαναληφθούν, καθώς και στη δρομολόγηση νέων παραγωγών που θα παρουσιαστούν εντός του Δεκεμβρίου. Τέλος, πληροφόρησε για διοικητικά και οικονομικά ζητήματα του Οργανισμού, προβάλλοντας την εκπόνηση Κώδικα Δεοντολογίας και Σχεδίου νέου Εσωτερικού Κανονισμού Λειτουργίας του ΚΘΒΕ, το οποίο έχει αποσταλεί στο Υπουργείο.
.jpg)
Γιάννης Ρήγας (Διευθυντής Σπουδών Δραματικής Σχολής ΚΘΒΕ- Εκτελών καθήκοντα Αναπληρωτή Καλλιτεχνικού Διευθυντή)- Γιάννα Καρύμπαλη- Tσίπτσιου (Πρόεδρος ΔΣ ΚΘΒΕ)- Αστέριος Πελτέκης (Καλλιτεχνικός Διευθυντής ΚΘΒΕ)- Κωνσταντία Παπαποστόλου (Διοικητική- Οικονομική Διευθύντρια ΚΘΒΕ)
Ο Αστέριος Πελτέκης, Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, παίρνοντας τον λόγο, τόνισε: «Με ένα πολυσυλλεκτικό πρόγραμμα για όλους, με επιλογές ρεπερτορίου και συνεργατών που συνάδουν με την αποστολή, τις αξίες και το όραμα ενός ιστορικού αλλά ταυτόχρονα σύγχρονου, τολμηρού, υπερβατικού θεάτρου, το ΚΘΒΕ συνεχίζει δυναμικά με παραστάσεις από το ελληνικό και το ξένο ρεπερτόριο, με πολυαναμενόμενες νέες παραγωγές, με έργα που θα παρουσιαστούν σε πανελλήνια πρώτη αλλά και με παραστάσεις που αγαπήθηκαν και επανέρχονται, ύστερα από δική σας απαίτηση, γιατί και σε αυτό το επίπεδο είμαστε ΜΑΖΙ.
«ΜΑΖΙ» συνυπάρχουμε, δημιουργούμε, αλληλοεπιδρούμε, εξελισσόμαστε σε ένα θέατρο ανοιχτό, με εξωστρέφεια, με επίκαιρους προβληματισμούς, σε ένα θέατρο ανοιχτό σε όλους- γιατί μέσα σε αυτό υπάρχουμε όλοι- και γιατί το μέλλον είναι για όλους όσους έχουν την προοπτική να το δημιουργήσουν.»
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
- Workshop Φιλοσοφίας του Γιώργου Χατζηβασιλειου
Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Έναρξη:01|11|2023
.jpg)
Γιώργος Χατζηβασιλειου
Το ΚΘΒΕ προσκαλεί τους μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων σε ένα «Workshop Φιλοσοφίας – Από τον Σωκράτη στην Τεχνητή Νοημοσύνη» που τους φέρνει σε επαφή με την αρχαία και σύγχρονη φιλοσοφία με ένα τρόπο πρωτοποριακό, ψυχαγωγικό και θεατρικό. Οι σημαντικότεροι φιλόσοφοι όλων των εποχών (όπως οι Σωκράτης, Επίκουρος, Αριστοτέλης) ζωντανεύουν επί σκηνής με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δρ. Φιλοσοφίας, συγγραφέα και δημοσιογράφου Γιώργου Χατζηβασιλείου που προβάλλει τον πυρήνα του ελληνικού και δυτικού πολιτισμού, τη Φιλοσοφία, με ένα Workshop κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.
ΕΦΗΒΙΚΗ ΣΚΗΝΗ
- «Ερωτόκριτος»– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός)
Διασκευή – Δραματουργική επεξεργασία:Ευθύμης Θέου Σύλληψη – Σκηνοθεσία: Αργυρώ Χιώτη
Έναρξη: Τρίτη 21|11|2023 – Τρίτη- Παρασκευή πρωί για σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Ο «Ερωτόκριτος» του Βιτσέντζου Κορνάρου, το κορυφαίο έργο της κρητικής Αναγέννησης, απόσπασμα του οποίου συμπεριλαμβάνεται στα «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας» της Γ’ Γυμνασίου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) με πρωινές παραστάσεις από την Εφηβική Σκηνή του ΚΘΒΕ (Τρίτη έως Παρασκευή) για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Η Αργυρώ Χιώτη υπογράφει τη σύλληψη-σκηνοθεσία και ο Ευθύμης Θέου την δραματουργική επεξεργασία-διασκευή αυτής της σύγχρονης ανάγνωσης του έργου. Η παράσταση επικεντρώνεται στη μορφή της Αρετούσας, μιας γυναίκας που δεν αφήνεται παθητικά στου «κύκλου τα γυρίσματα», αλλά διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της με γενναιότητα, πάθος και ελπίδα. Δύο αφηγητές – ποιητές μας οδηγούν στην ιστορία, η μορφή της Αρετούσας και του Ερωτόκριτου ξεπηδούν μέσα από το σύνολο των ερμηνευτών παίρνοντας τη σκυτάλη ο ένας από τον άλλο, οι κονταρομαχίες γίνονται χορευτικοί αγώνες και οι καντάδες ένα κράμα ηλεκτρικού μπάσου με πιάνο και τσέλο, σαν αυτοσχεδιαστική μουσική με μπαρόκ νότες.
-«Σ’ εσάς που με ακούτε» της Λούλας Αναγνωστάκη– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών
Σκηνοθεσία: Χρήστος Θεοδωρίδης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 17|11|2023 – Λήξη παραστάσεων: 07|01|2024
Μια από τις πιο επιτυχημένες παραστάσεις της περσινής θεατρικής σεζόν παρουσιάζεται και φέτος στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών.Ο σκηνοθέτης Χρήστος Θεοδωρίδης καταθέτει μια εξαιρετικά επίκαιρη σκηνική ανάγνωση του βαθιά πολιτικού έργου της κορυφαίας Λούλας Αναγνωστάκη. Με τίτλο που έγινε σύνθημα, η παράσταση μάς προσκαλεί να βουτήξουμε στο παρελθόν και ν’ αναδυθούμε στο παρόν, γεμίζοντας τα πνευμόνια μας με τον αέρα του μέλλοντος. Να συνομιλήσουμε με το τώρα και να αναρωτηθούμε τι φοβόμαστε, τι ελπίζουμε και πώς μοιάζει το αύριο που κοιμάται μέσα μας.
ΜΕΤΑΚΛΗΣΕΙΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ
1..«Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία: Αντώνης Καραγιάννης Ερμηνεύει η Ηρώ Μουκίου Μουσικός επί σκηνής: Μιχαήλ Χατζηαναστασίου
Παραστάσεις: 23-26|11|2023

Για την καλύτερη μουσική της χρονιάς ο μαέστρος Μιχαήλ Χατζηαναστασίου βραβεύτηκε στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023
Την ανήλια πλευρά του μύθου της Φαίδρας φέρνει στο προσκήνιο και επιχειρεί να φωτίσει το έργο «Φαίδρας Άτοπος» της Δήμητρας Μήττα, σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη που θα παρουσιάζεται στο Φουαγιέ του θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τις 23 έως τις 26 Νοεμβρίου.
- Αισχύλου-Σοφοκλή
Επτά επί Θήβας-Αντιγόνη
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία|Συρραφή Κειμένων| Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής Μουσική: Γιώργος Κουμεντάκης
Παραστάσεις: 30|11 &1,2,3|12|2023
Μια Θεατρική Μουσική Performance πάνω στα έργα Επτά επί Θήβας του Αισχύλου και στην Αντιγόνη του Σοφοκλή. Ξεκινώντας από τις ρίζες του μύθου των Λαβδακιδών, ακολουθούμε την πορεία του εμφύλιου αλληλοσκοτωμού ανάμεσα στον πατέρα και τον γιο, Λάιο και Οιδίποδα, των αδελφών Ετεοκλή και Πολυνείκη και τέλος στον θάνατο της Αντιγόνης. Μύθος, μνήμη, χρόνος.
«Αυτό που αρχίζει, που όλο αρχίζει. Κι αδιάκοπα θ’ αρχίζει. Αδιάκοπα στους αιώνες οι πράξεις των ανθρώπων. Γιατί σε μια πράξη ενός υπάρχουν οι πράξεις όλων των ανθρώπων.»
Συντελεστές: Σκηνοθεσία |Συρραφή Κειμένων |Απόδοση: Κωνσταντίνος Χατζής, Μουσική:Γιώργος Κουμεντάκης, Σύλληψη Ιδέας: Αντιγόνη Καράλη, Κωνσταντίνος Χατζής, Σχεδιασμός Φωτισμών-Κοστούμια: Η Ομάδα, Βοηθός Σκηνοθέτη: Σοφία Πανταζή
Πόλεμος: Ηλέκτρα Καρτάνου Πολυνείκης: Χάρης Δήμος Αντιγόνη: Κωνσταντίνος Χατζής Φωνή Αντιγόνης: Σοφία Χίλλ. Παίζει ζωντανά Κλαρινέτο ο Χάρης Δούκας
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΘΒΕ
«Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας» – Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου»
Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
10 – 19 |11|2023
Το ΚΘΒΕ, στο πλαίσιο του εορτασμού του έτους Μαρίας Κάλλας αλλά και της κοινωνικής του προσφοράς προς τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες προγραμματίζει τη διπλή Δράση: «Μια συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας” – Προβολή ντοκιμαντέρ «Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου». Η δράση θα παρουσιαστεί δωρεάν με προτεραιότητα στις ομάδες ΑΜΕΑ, Ανέργων, Πολυτέκνων, Εκπαιδευτικών αλλά και σε Φοιτητές και Μαθητές. Η δράση στοχεύει στην ανάδειξη άγνωστων πτυχών της ζωής και του έργου της διεθνούς αναγνωρισμένης σοπράνο, Μαρίας Κάλλας, ενώ παράλληλα δίνει την ευκαιρία στους θεατές να έρθουν σε επαφή με το πολύτιμο αρχείο κοστουμιών του ΚΘΒΕ, με αριστοτεχνικές δημιουργίες σπουδαίων ενδυματολόγων και καλλιτεχνών, από το 1961 έως σήμερα.
Η διπλή αυτή δράση θα παρουσιαστεί από τις 10 έως τις 19 Νοεμβρίου 2023, στο Φουαγιέ Θεάτρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
«Μία Συνέντευξη με τη Μαρία Κάλλας»
Πρωταγωνιστούν: Χρίστος Στυλιανού Κλειώ Δανάη Οθωναίου
Δραματουργική επεξεργασία:Αμαλία Κοντογιάννη, Σκηνοθετική επιμέλεια: Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Ενδυματολογική επιμέλεια:Δανάη Πανά, Βοηθός Σκηνοθέτη:Χριστόφορος Μαριάδης, Οργάνωση Παραγωγής:Εύα Κουμανδράκη
«Ακολουθώντας τα Ίχνη του Εφήμερου» Following the Traces of the Ephemeral
Ενα ντοκιμαντέρ σε σκηνοθεσία Ειρήνης Χατζηκυριακίδου
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ
-«Λυσσασμένη γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς
Βασιλικό Θέατρο
Μετάφραση -Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 01|12|2023
Την ημέρα των γενεθλίων του πατέρα, οι δύο γιοί του βρίσκονται στο σπίτι με τις οικογένειές τους για να γιορτάσουν. Ο Γκούπερ, ο μεγαλύτερος γιος και η γυναίκα του η Μέη, γνωρίζοντας ότι ο πατέρας είναι βαριά άρρωστος, προσπαθούν να αναλάβουν την τεράστια περιουσία του, την οποία δικαιωματικά θεωρούν πως τους ανήκει, έχοντας μια υποδειγματική οικογενειακή ζωή με πέντε παιδιά. Από την άλλη ο μικρότερος αδελφός και αγαπημένος γιος, ο Μπρικ, βυθισμένος στο πένθος, έχει αποσυρθεί από τη ζωή και έχει προσκολληθεί στο αλκοόλ, ενώ η γυναίκα του η Μάργκαρετ προσπαθεί απεγνωσμένα να ξανακερδίσει τον έρωτά του και να αναλάβει την περιουσία του πατέρα.
Η απόκρυψη της αλήθειας, η υποκρισία, η απληστία, η πατριαρχία, η ανάγκη για έλεγχο και εξουσία, η ομοφοβία είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται μέσα στο κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς. Στο έργο συναντούμε τα πρόσωπα εκείνα που επιθυμούν, που διεκδικούν, που κυριαρχούν αλλά και εκείνα που αφήνονται έρμαια στη ζωή να τα παρασύρει.
Συντελεστές : Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Σύλλας Τζουμέρκας, Σκηνικά: Πηνελόπη Βαλτή, Κοστούμια: Μάρλι Αλειφέρη, Φωτισμοί: Ελίζα Αλεξανδροπούλου & Δήμητρα Αλουτζανίδου, Επιμέλεια κίνησης& Βοηθός σκηνοθέτη: Σοφία Παπανικάνδρου, Βοηθός σκηνογράφου: Νιόβη Μπολάκη, Βοηθός ενδυματολόγου: Δανάη Πανά, Μουσική διδασκαλία: Χρύσα Τουμανίδου, Οργάνωση παραγωγής: Αθανασία Ανδρώνη
ΔΙΑΝΟΜΗ: Μελίνα Αποστολίδου, Λουκία Βασιλείου, Λίλα Βλαχοπούλου, Γιάννης Καραμφίλης, Δημήτρης Κολοβός, Άννα Κόπακα,Βάσια Μπακάκου, Βασίλης Μπεσίρης, Λίλιαν Παλάντζα, Ορέστης Παλιαδέλης, Γιώργος Παπαδάκος, Βασίλης Σπυρόπουλος.
-«Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Φουαγιέ Θέατρου Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ – Σκηνοθεσία- Δραματουργική επεξεργασία: Θέμης Θεοχάρογλου
Πρεμιέρα: Πέμπτη 14|12|2023 – Λήξη παραστάσεων: 28|01|2024
Η «Πράγα» του Χαβιέρ δε Διός, σε μετάφραση Μαρίας Χατζηεμμανουήλ και σκηνοθεσία – δραματουργική επεξεργασία Θέμη Θεοχάρογλου θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Φουαγιέ της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Πρόκειται για μια τρυφερή κωμωδία αποκαλύψεων για τη γονεϊκότητα, τις μνήμες, τη συντροφικότητα, τον χρόνο που αφήνει τα σημάδια του, τη μοναξιά, το φως και τα σκοτάδια που μας συντροφεύουν. Δυνατή πλοκή και σημαντικοί προβληματισμοί που, όμως, αντιμετωπίζονται με χιούμορ και ελαφρότητα συνδυάζονται σε ένα τολμηρό έργο.
–«Βίρα τις άγκυρες» των Θανάση Παπαθανασίου& Μιχάλη Ρέππα
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης
Πρεμιέρα: Παρασκευή 15|12|2023
Με αφορμή τα 130 χρόνια επιθεώρησης, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια αναδρομή στο θεατρικό είδος της Επιθεώρησης, όπως αποτυπώνεται μέσα από την οξυδερκή ματιά των Θανάση Παπαθανασίου & Μιχάλη Ρέππα. Το έργο ανέβηκε το 1997 από το Εθνικό Θέατρο με σκοπό να αποδοθεί ένας φόρος τιμής στο παρεξηγημένο αυτό θεατρικό είδος.
Εκκινώντας από το 1894 και την πρώτη καταγεγραμμένη ελληνική επιθεώρηση Λίγο απ’ όλα, οι δύο συγγραφείς μας ταξιδεύουν στον χρόνο, μας μεταφέρουν στον λαμπερό κόσμο της Επιθεώρησης, παρουσιάζοντας τη μάχη επιβίωσης που έδιναν οι ηθοποιοί και οι συντελεστές της, με φόντο σημαντικά ιστορικά γεγονότα της εποχής.
Αντλώντας υλικό από αυτοβιογραφίες μεγάλων πρωταγωνιστριών της εποχής, όπως η Σπεράντζα Βρανά, η Άννα Καλουτά, η Μαρίκα Νέζερ, η ΖωζώΣ απουντζάκη, και συνδυάζοντάς το με βιογραφικά στοιχεία μεγάλων κυριών του θεάτρου αλλά και με αφηγήσεις ή φήμες που κυκλοφορούσαν στον θεατρικό χώρο, οι δύο συγγραφείς συνέθεσαν τα βασικά πρόσωπα του έργου μέσα από «υπαρκτά υλικά». Με νοσταλγική ατμόσφαιρα αλλά και με πολύ χιούμορ, το Βίρα τις άγκυρες είναι μια μυθοπλασία εμπνευσμένη από την ιστορία του τόπου, που συνδυάζει μουσική, χορό και τραγούδι σε ένα μοναδικό εγχείρημα, που αγαπήθηκε από το κοινό από την πρώτη του παρουσίαση.
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης, Σκηνικά: Μανόλης Παντελιδάκης, Κοστούμια: Νίκος Χαρλαύτης, Χορογραφίες: Δημήτρης Παπάζογλου, Μουσική: πρωτότυπη μουσική από τους συνθέτες Γιώργο Μουζάκη, Γιώργο Κατσαρό, Ζακ Ιακωβίδη, Γιώργο Ε. Παπαδάκη,Ενορχηστρώσεις: Γιώργος Ανδρέου, Φωτισμοί: Στέλιος Τζολόπουλος, Α’ Βοηθός σκηνοθέτη: Εύη Σαρμή, Β΄Βοηθός σκηνοθέτη: ΛίληΑδρασκέλα
Παίζουν οι ηθοποιοί : ΛίληΑ δρασκέλα, Μαίρη Ανδρέου, Νικολέττα Βλαβιανού, Λευτέρης Δημηρόπουλος, Δημήτρης Διακοσάββας, Άννα Ευθυμίου, Ζωή Ευθυμίου, Παντελής Καναράκης, Νίκος Καπέλιος, Αγγελική Κιντώνη, Θάνος Κοντογιώργης, Άννα Κυριακίδου, Χριστίνα Κωνσταντινίδου, Τατιάνα Μελίδου, Δημήτρης Μορφακίδης, Χριστίνα Μπακαστάθη, Γιολάντα Μπαλαούρα, Κλειώ Δανάη Οθωναίου, Κώστας, Σαντάς, Σπύρος Σαραφιανός, Εύη Σαρμή, Δημήτρης Σιακάρας, Θεοφανώ Τζαλαβρά, Ορέστης Τζιόβας, Θάνος Φερετζέλης, Ανδριάννα Χαλκίδη
Χορεύουν οι: Στέλλα Εμίνογλου, Αναστασία Κελέση. Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ: Πασχάλης Τερζής και Κωνσταντίνος Πόποβιτς.
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
–«Ο επιθεωρητής» του Νικολάι Γκόγκολ- ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Βασιλικό Θέατρο
Μετάφραση: Ερρίκος Μπελιές Σκηνοθεσία -Δραματουργική επεξεργασία: Γιάννης Κακλέας
Πρεμιέρα: Παρασκευή 29|9|2023 Λήξη παραστάσεων: 12|11|2023
Η εξαιρετικά επιτυχημένη διαχρονική κοινωνική σάτιρα, για τη διαφθορά, την αδικία και τον δεσποτισμό που χαρακτηρίζουν την προεπαναστατική Ρωσία, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο Βασιλικό Θέατρο, σε μετάφραση Ερρίκου Μπελιέκαι σκηνοθεσία Γιάννη Κακλέα. Ο Επιθεωρητής ξεκινάει ως μια κωμωδία παρεξηγήσεων, υψώνεται όμως πολύ γρήγορα σε μια οργισμένη πολιτική σάτιρα που ξεπερνά τα όρια του τόπου και του χρόνου μέσα στον οποίο γράφτηκε.
–«Εχθροί, μια ερωτική ιστορία» του Ισαάκ Μπάσεβις Σίνγκερ– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
Θεατρική Διασκευή: Ρόι Χεν Μετάφραση: Λεωνίδας Καρατζάς – Σκηνοθεσία – Δραματουργική επεξεργασία: Στάθης Λιβαθινός
Πρεμιέρα: Κυριακή 29|10|2023 Λήξη παραστάσεων: 26|11|2023
Το έργο του Νομπελίστα συγγραφέα, Ισαάκ ΜπάσεβιςΣίνγκερ, ένα κορυφαίο κείμενο της παγκόσμιας λογοτεχνίας που αποτελεί έναν ύμνο στη γυναίκα σε θεατρική διασκευή του ΡόιΧεν και μετάφραση του Λεωνίδα Καρατζά, από τον διακεκριμένο σκηνοθέτη ΣτάθηΛιβαθινό, επιστρέφει στην ΕΜΣ για να μας μεταφέρει στη Νέα Υόρκη, λίγα χρόνια μετά τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
–«Όποιος θέλει να χωρίσει να σηκώσει το χέρι του» του Γιώργου Καπουτζίδη-ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
Μονή Λαζαριστών-Σκηνή Σωκράτης Καραντινός
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Γιώργος Καπουτζίδης
Πρεμιέρα: Σάββατο 28|10|2023 Λήξη παραστάσεων: 07|01|2024
Μετά την απόλυτη sold-out επιτυχία, η παράσταση-φαινόμενο, του Γιώργου Καπουτζίδη, στην ανανεωμένη της εκδοχή με ηθοποιούς από το δυναμικό του Κρατικού Θεάτρου, επιστρέφει για δεύτερη χρονιά, αυτή τη φορά στη Μονή Λαζαριστών (Σκηνή Σωκράτης Καραντινός) για να μας χαρίσει και πάλι γέλιο και αισιοδοξία!
– «Γκάρης, το μιούζικαλ» της Τασούλας Επτακοίλη– ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ
ΠΑΙΔΙΚΗ ΣΚΗΝΗ– Βασιλικό Θέατρο
Θεατρική διασκευή: Βαγγέλης Κουφάκος Σκηνοθεσία: Τάσος Πυργιέρης
Πρεμιέρα: Κυριακή 22|10|2023 – Λήξη παραστάσεων για σχολεία: 22|12|2023
.jpg)
Βραβευμένη στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης ως η καλύτερη παιδική παράσταση της χρονιάς 2023
Η επιτυχημένη παράσταση της Παιδικής Σκηνής του ΚΘΒΕ, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στη σκηνή του Βασιλικού Θεάτρου. Πρόκειται για μια τρυφερή μουσική ιστορία που μιλάει για την αποδοχή της διαφορετικότητας, την προσφορά στο συνάνθρωπο και τη δύναμη της αγάπης που ανατρέπει ακόμη και τους νόμους της φύσης.