Και ενώ «σκίζουν» όλες οι παραστάσεις, τοπικές και μεταφερόμενες, δεκάδες άλλες ετοιμάζουν βαλίτσες να ρθούν στη πόλη μας καθώς από αρχή της περιόδου το σύνθημα που έχει σφυριχτεί πανελλαδικώς είναι το εξής: Η Θεσσαλονίκη είναι η κότα που γεννά χρυσά αυγά με τον κόσμο να τρέχει να δει θέατρο και οι περισσότερες γίνονται sold out.
Έτσι λοιπόν μια σειρά θιάσων προγραμματίζει τις παραστάσεις του στη σιγουριά της συμπρωτεύουσας, ενώ μέχρι Μάιο, άλλες τόσες έρχονται με τελευταία λεπτομέρεια να μπει η τζίφρα στα συμβόλαια.
Πάμε να τις δούμε με μια ματιά.
«Προσοχή: εκτελούνται έργα»
Θέατρο Αυλαία – 15 – 17 Φεβρουαρίου
Κλασική περίπτωση επιτυχημένων παραστάσεων που εφόσον γέμισαν επαναλαμβάνουν με 2ήμερες εξορμήσεις, όπου υπάρχουν κενά, ή αλλιώς «τρύπες»…
Σημ: Η έκπληξη είναι πως πρόκειται για τοπική ομάδα. Μπράβο τους.
«Κωλόκαιρος»
Θέατρο Κολοσαίον 22 – 24 Φεβρουαρίου.
Μία από τις πιο επιτυχημένες και πολυσυζητημένες παραγωγές του Θεάτρου του Νέου Κόσμου για δύο διαρκείς σεζόν, με διαρκή sold out και ενθουσιώδη σχόλια από το κοινό, ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη για τρεις παραστάσεις. Μια ιδιαίτερη ιστορία εκδίκησης και αποδοχής , σε σκηνοθεσία Γιώργυ Παλούμπη, για να βάλει τους θεατές σε ένα ρεαλιστικό σύμπαν γεμάτο σκληρές καταστάσεις, ωμή γλώσσα αλλά και χιούμορ.
Σημ: Κανονική επέλαση το Θεάτρου του Νέου Κόσμου, προηγήθηκε η Γέρμα με την Κίτσου που παίζει τώρα στο Κολοσσαίο με γεμάτη αίθουσα, αλλά έρχονται κι άλλες παραστάσεις.
«Οι ληστές»
Βασιλικό Θέατρο – Πρεμιέρα: Πέμπτη 22/02
«Οι ληστές», του Φρήντριχ Σίλλερ, του μεγάλου ρομαντικού ποιητή της γερμανικής λογοτεχνίας, θα παρουσιαστεί από το ΚΘΒΕ στο Βασιλικό Θέατρο, μέσα από τη σύγχρονη σκηνοθετική ματιά του Ακύλλα Καραζήση.
Σημ: Αντε να δούμε αν θα του κάτσει αυτή η παραγωγή…
«Anastasia the musical»
Ράδιο Σίτυ – Από Παρασκευή 1 Μαρτίου.
Κατευθείαν από το Παλλάς σε σκηνοθεσία- απόδοση κειμένου-στίχων Θέμις Μαρσέλλου με τους: Demy, Θανάσης Τσαλταμπάσης, Ίαν Στρατής κ.ά.
Σημ1: Στη Σαλονικιώτικη βερσιόν την Μίρκα Παπακωνσταντίνου αντικαθιστά η σπουδαία καρατερίστα Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Σημ2: Τα εισιτήρια χτυπάν ταβάνι από 20 μέχρι 65!!!!!!!!!!!!! αν έχουν το Θεό τους!
«Closer»
Θέατρο Αριστοτέλειον – 8 – 17 Μαρτίου.
Ο Δημήτρης Αγιοπετρίτης – Μπογδάνος σκηνοθετεί το πολυβραβευμένο έργο του Πάτρικ Μάρμπερ, που μεταφέρθηκε και στον κινηματογράφο από τον Μάικ Νίκολς το 1994, γνωρίζοντας παγκόσμια επιτυχία. Τους τέσσερις ρόλους ερμηνεύουν οι Μιχάλης Λεβεντογιάννης, Βίκυ Παπαδοπούλου, Ναταλία Σουίφτ και Σπύρος Σταμούλης.
Σημ: Στα πολύ πάνω του και μη μας παρεξηγήσει, για καλό το λέμε… νέος μορφονιός, Μιχάλης Λεβεντογιάννης. Ουρές θα κάνουν για μια σέλφι κοπέλες, κυρίες και γκέι…
«Τάο»
Θέατρο Αυλαία – 8 – 10 Μαρτίου
Παίζουν μπαμπάς και γιος Καφετζόπουλος και ο φοβερός και τρομερός Θοδωρής Σκυφτούλης.
Σημ: Ήρθαν, άρεσαν φούλαραν και ξανάρχονται. Αξίζει να πάτε, είδαμε και σχολιάζουμε εδώ
«Διάλεξε τον θάνατό σου αγάπη μου»
Θέατρο Αριστοτέλειον – 29 Μαρτίου – 7 Απριλίου.
Το νουάρ του Ρομπέρ Τομά που με την πλοκή του ανατρέπει τα πάντα και κόβει την ανάσα μέχρι και το τελευταίο δευτερόλεπτο, σε διασκευή και σκηνοθεσία των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα
Με την λατρεμένη Κάτια Δανδουλάκη και έναν θίασο εξαιρετικών πρωταγωνιστών : Κοραλία Καράντη, Αννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πάνος Σταθακόπουλος, Γιώργος Γεροντιδάκης.
Σημ: Τα 30άρια των πρώτων 6 σειρών τσουρουφλάνε….
«Μια άλλη Θήβα»
Θέατρο Αριστοτέλειον – 13 – 14 Μαρτίου
Η μεγάλη επιτυχία του Θεάτρου του Νέου Κόσμου, που παίζεται με διαρκή sold out για δεύτερη σεζόν, παρουσιάζεται στη Θεσσαλονίκη για 2 παραστάσεις. Η παράσταση συζητήθηκε ιδιαίτερα λόγω των εξαιρετικών ερμηνειών των ηθοποιών, του Θάνου Λέκκα στον ρόλο του Συγγραφέα και του Δημήτρη Καπουράνη στον διπλό ρόλο Μαρτίν/Φεδερίκο. Ο Βαγγέλης Θεοδωρόπουλος ανέδειξε το πολυεπίπεδο αυτό έργο, με μια σκηνοθεσία που επαινέθηκε ιδιαίτερα από την κριτική και το κοινό για τον εξαιρετικό ρυθμό και την υποβλητική της ατμόσφαιρα.
«Ντίνος Χριστιανόπουλος- Tο Ταγκαλάκι»
Θέατρο Αμαλία – 11 – 12 Μαρτίου.
«Την Λένε Εύα»
Θέατρο Αμαλία – 13 – 14 Μαρτίου.
«Μικρά συζυγικά εγκλήματα»
Θέατρο Αυλαία – 13 – 31 Μαρτίου.
Αγαπάμε έναν άνθρωπο γι’ αυτό που είναι και συχνά παύουμε να τον αγαπάμε γιατί παραμένει αυτό που είναι. Με ωραίο δίδυμο Ναταλία Τσαλίκη και Αρης Λεμπεσόπουλος,
Σημ: τη σκηνοθεσία κάνει ο πολυμήχανος Σωτήρης Τσαφούλιας που μας έχει γίνει πολύ θεατρικός…
«Η Τουρκομερίτισσα»
Θέατρο Αμαλία – 15 – 17 Μαρτίου.
Δεν πρόλαβε να μας έρθει, ξανάρχεται η γλυκόπικρη παράσταση που αποτελεί φόρο τιμής στους πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής και ειδικότερα στην Αρμένισσα τραγουδίστρια Ευαγγελία Αταμιάν, που ξεριζώθηκε από την πατρίδα της στην Μικρά Ασία, μεγάλωσε στην προσφυγούπολη της Κοκκινιάς, ξαναβαφτίστηκε Μαρίκα Νίνου και δοξάστηκε όσο καμία άλλη στην εποχή της.
«Σκηνές από ένα γάμο»
Θέατρο Αυλαία – Από Τετάρτη 17 Απριλίου.
Το συγκλονιστικό αριστούργημα του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν μετά την επιτυχημένη πορεία του στο Σύγχρονο Θέατρο σε σκηνοθεσία Έλενας Καρακούλη.
Με τον Κανέλλο Λάσκαρη… Νίκο Ψαρρά και Μαρίνα Ασλάνογλου. Σπαουδαίοι και οι δυο.
«Μάρτυρας Κατηγορίας»
Κινηματοθέατρο Κολοσσαίον – 10 – 19 Μαΐου.
Tο βραβευμένο δικαστικό της Αγκάθα Κρίστι μετά από 7 μήνες sold out παραστάσεων στην Αθήνα, σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη. Με τους Βαμβακά Μελίνα Γρηγορόπουλος Χάρης Δημητροπούλου Ευγενία Δρακόπουλος Γιάννης Κατσαφάδος Θοδωρής Κουρλαμπάς Θανάσης Παλληκαράκη Νίκη Πολυδερόπουλος Νίκος
«Ο Κύκλος των χαμένων ποιητών»
Θέατρο Αριστοτέλειον – 10 – 19 Μαΐου
Ο Άκης Σακελλαρίου υποδύεται τον Τζον Κήτινγκ, τον αντισυμβατικό καθηγητή που όλοι θα θέλαμε να είχαμε. Ο Τάσος Χαλκιάς ερμηνεύει το ρόλο του συντηρητικού διευθυντή Νόλαν και ο Σπύρος Τσεκούρας αυτόν του τραγικού πατέρα κ.Πέρι. Μαζί τους – το πιο σημαντικό – οι μαθητές, ο πυρήνας δηλαδή του έργου που απαρτίζεται από έναν επίλεκτο θίασο ταλαντούχων ηθοποιών της νέας γενιάς.
«Ξαφνικά Πέρσι το Καλοκαίρι»
Artbox Fargani – Από τις 10 Μαΐου
Με τη Φιλαρέτη Κομνηνού στον εμβληματικό ρόλο της κυρίας Βέναμπλ, την Αναστασία Παντούση στο ρόλο της Κάθριν, τον Δημήτρη Τσίκλη στο ρόλο του ψυχίατρου, την ίδια τη σκηνοθέτη Λίλλυ Μελεμέ στο ρόλο της κυρίας Χόλι και τον Πάρη Λεόντιο στο ρόλο του Τζορτζ.
…αυτά για την ώρα, ενώ από βδομάδα δεν θα ξέρετε που να πρωτοπάτε!
ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ
«Καὶ ἐφύτευσεν ὁ Θεὸς παράδεισον» της Βαλέριας Δημητριάδου.
Πρεμιέρα : Τετάρτη 14/02
Υπερεξουσία ανθρώπων στις ζωές άλλων με κίνητρο και σκοπό το κέρδος, σωματική και ψυχολογική βία, κυκλώματα, οργανωμένο έγκλημα που επεκτείνει διαρκώς τη δράση του και ζωές που χάνονται, είτε κυριολεκτικά είτε μεταφορικά, υπό τη σκιά και τον φόβο του θύτη.
Σκηνοθεσία: Βαλέριας Δημητριάδου. Ερμηνεύουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, ΒαγγέληςΑμπατζής, Παναγιώτης Γαβρέλας, Ηλέκτρα Γεννατά, Κωνσταντίνος Κάππας, Σπύρος Χατζηαγγελάκης κ.ά.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: 14 – 18 Φεβρουαρίου 2024, Τετάρτη έως Κυριακή στις 21:00 (το Σάββατο 17/2 διπλή παράσταση στις 18:00 και τις 21:00)
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.
ΑΥΛΑΙΑ
«Σεβάς Χανούμ» του Γιώργου Χρονά.
Πρεμιέρα: Τετάρτη 21/02
Λευκός Οίκος, μήνα Νοέμβριο. Προεκλογική περίοδος. Ο καταφανώς αποτυχημένος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ Τσαρλς Π. Σμιθ θέλει να επανεκλεγεί. Η πρώτη του θητεία κρίνεται αδιαμφισβήτητα και αντικειμενικά ως ανεπιτυχής. Κατά συνέπεια, βρίσκεται αντιμέτωπος με την πιθανή του αποχώρηση από την «θέση». Οι οικονομικοί του υποστηρικτές τον έχουν εγκαταλείψει και τα polls του δίνουν πολύ μικρές πιθανότητες επανεκλογής.
Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Ρήγος. Ερμηνεύουν: Κωνσταντίνα Μιχαήλ. Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από 21 Φεβρουαρίου έως Κυριακή 3 Μαρτίου. Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 21:00 Κυριακή στις 19:00
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.
ΓΚΑΙΤΕ
«Μηχανή Κάφκα» του Φρανς Κάφκα.
Επανάληψη. Από 22/2
-Είδαμε βαθμολογήσαμε με 6,3/10 και σχολιάζουμε εδώ
Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής. Ερμηνεύουν: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Στέφανος Ζγούρι, Απόστολος Λινάρδος, Μαίρη Λιόλιου, Χαρά Σβάνου, Κατερίνα Φωτιάδου
Ημερες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 (έως 1 Μαρτίου).
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ
ΑΜΑΛΙΑ
«Τα κορίτσια της Οδού Ασπασίας» του Βασίλη Παπά.
Επανάληψη, από 23/02
Βραβεία Πρωτοεμφανιζόμενης Ομάδας και Γ΄ Βραβείο Κοινού στα 12α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης
Στον απόηχο του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου και του Εμφυλίου που ακολούθησε στη χώρα, τον χειμώνα του 1949, σε έναν οίκο ανοχής στην οδό Ασπασίας, στο κέντρο της Αθήνας, ζουν και εργάζονται πέντε γυναίκες.Ενώ όλα πια δείχνουν να πηγαίνουν καλά, με πραξικόπημα καταλαμβάνει την εξουσία ένα αιρετικό τάγμα θρησκόληπτων, που φέρει το όνομα «Το Τάγμα της Αγίας Ευλογίας».
Σκηνοθεσία: Βασίλης Παπάς. Ερμηνεύουν: Νάνσυ Γισγάκη, Μπάμπης Καλτσίδης, Λίζα Μιμιλίδου, Βασίλης Παπάς, Ζαφείρης Παρασχάκης, Άννα Παρούση, Σωσώ Ταφίλη, Μαρίνα Τσιλάλη, Αρετή Τσιτσάκη.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Από Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου έως 10 Μαρτίου. Πατασκευή & Σάββατο στις 21:00 Κυριακή στις 20:00
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ