Η παρουσίαση των βιβλίων, μυθιστορημάτων και μη, όπως έχουμε ήδη ξαναγράψει, αρχίζει και αλλάζει ρότα στην Ελλάδα. Όλο και περισσότεροι συγγραφείς και εκδοτικοί οίκοι παρουσιάζουν τα βιβλία τους μέσα από μία διαφορετική διαδικασία. Μία διαδικασία που είτε μοιάζει με event, είτε με πάρτυ και πολύ περισσότερο με δραματοποίηση δανεισμένη από το θέατρο.
Πολλές φορές συνοδεύεται από προτζέκτορα με κινηματογραφημένες σκηνές, άλλες φορές με ζωντανή μουσική και κάποιες άλλες με μία μίνι θεατρική διασκευή ή ζωντανή ραδιοφωνική ανάγνωση.
Είναι πολύ πιο καλλιτεχνικές στην αισθητική τους, παρά εμπορικές, αλλά πάντοτε απευθύνονται στο ευρύτερο δυνατό αναγνωστικό κοινό.
Αυτό βέβαια συμβαίνει εδώ και χρόνια στο εξωτερικό, ακόμη και με εκδόσεις φιλοσοφικού και επιστημονικού περιεχομένου.
Για αυτό το λόγο οι συγγραφείς “σκηνοθετούνται” πριν την παρουσίαση, ώστε όταν λάβουν το λόγο δημόσια μπροστά σε κοινό να παραπέμπουν σε performers.
.

Αλήθεια όμως τι σημαίνει δραματοποίηση;
Σύμφωνα με το http://www.greek-language.gr/ , η δραματοποίηση αποτελεί τη μετατροπή ενός (μονολογικού ή διαλογικού, γραπτού ή προφορικού) κειμένου στο
κειμενικό είδος της συνομιλίας με στόχο τη σκηνική του αναπαράσταση.
Περιλαμβάνει τεχνικές όπως το ανέβασμα μιας θεατρικής παράστασης, το παιχνίδι ρόλων, τον αυτοσχεδιασμό, την παντομίμα, την προσομοίωση καταστάσεων, τον «αγώνα λόγων», την ποιητική απαγγελία, το κουκλοθέατρο κ.ά. και έχει ως στόχο την αυτοέκφραση και την ανάπτυξη των εμπειριών των συμμετεχόντων, αλλά και την εξοικείωση με τις κοινωνικές συμβάσεις της αλληλεπίδρασης.
Σύμφωνα με τη Γιούλη Μακρή και το https://www.mytheatro.gr , δραματοποίηση είναι η μετατροπή ενός διηγηματικού κειμένου σε θεατρικό. Με τη δραματοποίηση δίνεις στο κείμενο τα χαρακτηριστικά του θεατρικού έργου. Απομονώνεις τα πρόσωπα της ιστορίας, παρατηρείς τη σχέση τους και οργανώνεις τις κινήσεις τους.
Το κείμενό σου πρέπει να έχει μια αρχή, να εξελίσσεται ανεμπόδιστα και να καταλήγει σε ένα κοινωνικό μήνυμα, μια άποψη για τη ζωή, για τις ανθρώπινες σχέσεις.
Πλάθεις τους χαρακτήρες των προσώπων ενώ τους φαντάζεσαι να συζητούν, να διαφωνούν, να συμφωνούν και γράφεις το διάλογο. Ο διάλογος έχει μια μορφή συνέχειας. Κάθε ατάκα προκύπτει από την προηγούμενη και προετοιμάζει την επόμενη. Οι σκέψεις, τα συναισθήματα και τα γεγονότα περιγράφονται με το διάλογο.
Είναι γεγονός πως εκτός από τη σχετική πρωτοτυπία και την αμεσότητα που προσδίδει σε μία παρουσίαση βιβλίου , η δραματοποίηση , έστω αποσπασματική και μερική, ενός βιβλίου, προκαλεί μεγαλύτερο ενδιαφέρον στον αναγνώστη-θεατή.
Μία παρουσίαση βιβλίου, και πολύ περισσότερο το δραματοποιημένο κομμάτι της, που αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη, είναι το νέο συγγραφικό πόνημα της Ανθούλας Παπαργυρίου. Ο τίτλος του νέου της βιβλίου δεν έχει ακόμη επισημοποιηθεί, αλλά ως πρότζεκτ η ίδια η συγγραφέας το αποκαλεί προσωρινά “Λωρίδες”.
.
Και αυτό γιατί έχει να κάνει με τις “Λωρίδες” ενός κολυμβητηρίου, καθώς γύρω από μία κολυμβητική σανίδα, που χάνεται, ξετυλίγεται η πλοκή του μυθιστορήματος.
Η συγγραφέας Ανθούλα Παπαργυρίου, μέλος του συλλόγου “Ελληνική Μαραθώνιας Κολύμβησης” και της ανοιχτής και ελεύθερης ομάδας μαραθώνιας κολύμβησης “Swim or Die” και ο εκδοτικός οίκος “Κομνηνός” αναμένεται να το παρουσιάσουν επίσημα και αρχικά στη Θεσσαλονίκη . Ένα σημαντικό κομμάτι τις παρουσίασης θα αφορά στη δραματοποίηση συγκεκριμένων κομματιών υπό την εποπτεία καλλιτεχνικού επιμελητή και τη συμμετοχή ηθοποιών.
Άλλωστε τα λογοτεχνικά κείμενα πάντοτε ενέπνεαν το θέατρο, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.
/
Και με τη σειρά τους τα αντίστοιχα πρόζεκτ-διασκευές ενέπνεαν και εμπνέουν τους θεατές που αγαπούν τη μυθοπλασία.
Φωτογραφικό υλικό