«ΠΛΑΤΩΝΑ, ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΣΩΚΡΑΤΗ»: ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΗΘΟΠΟΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Για την παράσταση «Πλάτωνα, Απολογία Σωκράτη» ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΚΘΒΕ, Γιάννης Βούρος στάθηκε στον εκπαιδευτικό της χαρακτήρα λέγοντας: «Πρόκειται για ένα εργαλείο που προωθεί τον μορφωτικό και εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Κρατικού Θεάτρου. Η βάση της παράστασης είναι το ότι παρουσιάζεται στα αρχαία ελληνικά, μετά από πολύ δουλειά, έρευνα και αναζήτηση του Δήμου Αβδελιώδη». Στη συνέχεια, ευχαρίστησε την εταιρεία ΒΙΚΟΣ για τη στήριξη της παράστασης.
Ο Δήμος Αβδελιώδης που υπογράφει την σκηνοθεσία της παράστασης ευχαρίστησε τον Γιάννη Βούρο, Καλλιτεχνικό Διευθυντή του ΚΘΒΕ, για το σημαντικό βήμα που έδωσε ένας Κρατικός Οργανισμός σε αυτή την παράσταση, την οποία ο ίδιος προετοιμάζει τα τρία τελευταία χρόνια, τονίζοντας: «Mε την «Απολογία» φθάνει στην πιο κορυφαία του έκφραση ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός, γιατί σωματοποιείται, αποκτώντας πραγματική και αναμφισβήτητη υπόσταση με τον Σωκράτη, ο οποίος επιλέγει συνειδητά τον θάνατο, αντί να στερηθεί της ελευθερίας να ζει και να δρα αναζητώντας τον πραγματικό σκοπό της ύπαρξής μας. Ταυτόχρονα αρχίζει και η δύση του ελληνικού κόσμου, εφ’ όσον το πνεύμα αυτού του πολιτισμού δεν μπόρεσε να ενσωματωθεί μέσα στην πραγματική ζωή, της λειτουργίας της δημοκρατίας και των θεσμών, παραμένοντας σαν μια ουτοπική και άπιαστη ιδέα για ποιητές»
Συνεχίζοντας, ο Δ.Αβδελιώδης δήλωσε: «Δεν πρόκειται για μιαθεατρική παράσταση. Είναι η αυθεντική αναπαράστασης της πιο συγκλονιστικής Δίκης στην ιστορία του πολιτισμού. Ο τελετουργικός χαρακτήρας αυτής της αναπαράστασης και η απόδοση τιμής στο εξαιρετικό και δραματικό αυτό ιστορικό γεγονός, μας επιβάλει να μην πραγματοποιηθεί στο τέλος του έργου στο τέλος του έργου η επιστροφή των ηθοποιών για χαιρετισμό».
Μιλώντας για την ατμόσφαιρα της παράστασης υπογράμμισε ότι: «η τελετουργική αυτή αναπαράσταση γίνεται με ένα πατάρι και μια κλεψύδρα, χωρίς άλλα στοιχεία νατουραλισμού, αλλά μόνο με την ατμόσφαιρα που δημιουργεί η ενσάρκωση, από τους δυο ηθοποιούς, της αρχαίας πλατωνικής γλώσσας, η οποία αποκαθιστά το ‘χαμένο’ νόημα, στο έργο που θεμελιώθηκε η προοπτική ενός οικουμενικού πολιτισμού».
Ο Βασίλης Καραμπούλας μιλώντας για τον ρόλο του Σωκράτη αποκάλυψε ότι στη διάρκεια του πρώτου 6μήνου της συνεργασίας του με τον Δήμο Αβδελιώδη, δεν γνώριζε κανείς τίποτα γιατί δεν το έλεγε σε κανέναν. Ήταν ο χρόνος που χρειάστηκε για να αρχίσει να κατοικεί στον κόσμο του αρχαίου κειμένου, τονίζοντας ότι «άρχισα να κατοικώ σε αυτόν τον κόσμο χωρίς ωστόσο να τον νιώθω οικείο μου. Στη συνέχεια διαπίστωσα πόσο λίγο προχωρήσαμε σαν κοινωνία και πόσο ίδια έμειναν τα πράγματα. Αυτό και μόνο κάνει το έργο άφθαρτο».
Τέλος, ο Θανάσης Δισλής που υποδύεται τον Μέλητο, δήλωσε:
«Αυτή η παράσταση νιώθω ότι είναι ένα μεγάλο δώρο για μένα, αλλά και για όλους τους Έλληνες. Είναι μεγάλη τιμή να έρχομαι σε επαφή με ένα τόσο σπουδαίο κείμενο. Κλήθηκα να τρέξω έναν μαραθώνιο μέσα σε διάστημα 2, 5 μηνών, αλλά όλο αυτό έγινε πιο εύκολο και ο δρόμος πολύ πιο βατός μέσα από τη βοήθεια του Βασίλη Καραμπούλα και του σκηνοθέτη Δήμου Αβδελιώδη. Είναι ένα έργο που έχει να πει πολλά κι αυτό θα κρατήσει για πολλούς αιώνες ακόμη».
-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΕΔΩ
υσ: ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Φωτογραφικό υλικό