Είδε ο Γιώργος Μπαστουνάς και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Η ομάδα Triple Threat Productions παρουσίαζει στο θέατρο «Αθήναιον» ένα από τα κορυφαία έργα του Νιλ Σάιμον του «Ηλίθιους» σε μία διασκευή με αρκετές μουσικές προσθήκες.
Ως προ τα θετικά (+) στοιχεία, το κείμενο του Νιλ Σάιμον συνιστά ένα ιδιαίτερο περιεχόμενο, καθώς πέραν των κωμικών στοιχείων που είναι έντονα, πολλαπλά και ιδιαίτερα οξυδερκή, περιλαμβάνεται και μία κριτική στον τρόπο που οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται την γνώση και την αξιοποιούν στην καλυτέρευση ή τη χειροτέρευση της ζωής τους. Ο μύθος αναφέρει πως εξαιτίας μίας κατάρας που βασανίζει ένα συγκεκριμένο χωριό εδώ και 200 χρόνια όλοι οι κάτοικοι είναι ηλίθιοι. Ένας δάσκαλος καταφτάνει, έχοντας 24 ώρες για να λύσει την κατάρα, αλλιώς θα πέσει και ο ίδιος θύμα της…
Πέραν αυτού η σκηνοθεσία του Άγγελου Κουρέπη κινήθηκε σε ικανοποιητικά πλαίσια. Φάνηκε να αντιμετωπίζει στο μεγαλύτερο μέρος συμβατικά το κείμενο, δίνοντας ωστόσο ιδιαίτερη βαρύτητα σε ορισμένα κωμικά σημεία του, τα οποία με την προσθήκη ορισμένων σκηνοθετικών ευρημάτων κατάφερε να εκτοξεύσει.
Το σκηνικό της Βίκης Κίτσιου, αν και απλοϊκό, φάνηκε να καλύπτει το έργο, χωρίς να αφήνει εκτεθειμένη την σκηνοθεσία. Ίσως με ορισμένες προσθήκες θα μπορούσε να συμπληρωθεί και να αξιοποιηθεί περισσότερο.
Ως προς τους ηθοποιούς συνολικά θα καταγράφαμε πως η ομάδα φάνηκε να έχει χημεία μεταξύ της, δημιουργώντας ένα πραγματικά και όχι προσχηματικά συλλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να φαίνεται βάσει κειμένου ή σκηνοθεσίας κάποιος να υπερέχει άλλων. Ως προς τις ερμηνείες θα ξεχωρίζαμε τον δάσκαλο Γιώργο Κωνσταντίνου, ο οποίος κατάφερε να διατηρήσει μία ισορροπία στην ερμηνεία του κομβικού ρόλου του, τονΒασίλη Βασιλείου στον ρόλο του Γκρεγκόρ Γιουσέκεβιτς, ο οποίος προσέφερε μία πραγματικά κωμική ερμηνεία, καταφέρνοντας να σταθεί παρά την καρικατουρίστικη απόδοση της σκηνοθεσίας, και τέλος ο Θάνος Πουμάκης, που παρά το πιο περιορισμένο του ρόλου του (δικασάπης, χασαπιστής) κατάφερε να «φανεί» ερμηνευτικά.
Ως προς τα αρνητικά (–) στοιχεία της παράστασης αρχικά θα εντάσσαμε κάποιες επιλογές της σκηνοθεσίας. Συγκεκριμένα, φάνηκε παρά την αρχικά σωστή τοποθέτηση μετά από ένα σημείο να ευτελίζεται το κωμικό στοιχείο, οδηγώντας σε μία καρικατούρα πολλά σημεία του κειμένου. Αρχικά, ο ρόλος του Γκρέγκορ Γιοσέκεβιτς όσο βιρτουόζος φάνηκε, άλλο τόσο υπερβολικός, με την σκηνοθεσία να φαίνεται να επιθυμεί να υπερτονίσει αυτήν την υπερβολή για να βγάλει γέλιο. Και πράγματι έβγαλε στην αρχή, όμως η επανάληψη κάπου κούρασε και απογοήτευσε. Ομοίως, η εισαγωγή σε ένα διαχρονικό κείμενο σημείων της επικαιρότητας που δεν κολλάνε με την υπόλοιπη πλοκή μοιάζει σαν μία απεγνωσμένη προσπάθεια να βγει με το ζόρι γέλιο, καταλήγοντας σε κακά στοιχεία επιθεώρησης.
Τέλος, η προτροπή στους θεατές για σκανάρισμα QR code την ώρα της παράστασης που οδηγούσε σε εκδήλωση της σελίδας της ομάδας στο facebook πέραν του ότι δεν έχει κανένα νόημα, μοιάζει σαν να επιζητά likes από το κοινό… Δεν έχει ανάγκη το θέατρο από τέτοια στοιχεία, ειδικά από μία ομάδα που δεν χαρακτηρίζεται -και μάλλον δεν επιθυμεί και να χαρακτηρίζεται- ερασιτεχνική.
Ακόμη, η μουσική του Πάνου Παπαστεφάνου, η οποία υπήρχε ενδιάμεσα σε κάποιες σκηνές δεν φάνηκε να μπόρεσε να πάει παρακάτω την ιστορία και να προσφέρει μία ανάπαυλα, αλλά αντίθετα φάνηκε σαν να μπήκε με το ζόρι.
Συνολικά (+), θα λέγαμε πως η παράσταση αποτέλεσε ένα ευχάριστο θέαμα που προσέφερε σημαντικές δόσεις γέλιου, σε μία θεατρική χρονιά που απουσιάζει η κωμωδία. Κάποιες υπερβολές της σκηνοθεσίας δυστυχώς αλλοίωσαν σημεία του κειμένου, αλλά και στέρησαν ένα πιο συνολικά επαγγελματικό αποτέλεσμα.
Βαθμολογία: 6/10
ΑΘΗΝΑΙΟΝ
«Ηλίθιοι» του Νιλ Σάιμον.
Ένα μικρό ήσυχο και υπερκαταναλωτικό χωριό της Ρωσίας, έχει καταδικαστεί σε αιώνια άγνοια και ηλιθιότητα από την πλούσια οικογένεια του χωριού. Όμως, όλα αλλάζουν όταν ο νέος δάσκαλος Λέων Τολτσίνσκι εμφανίζεται στο χωριό και αρχίζει έναν αγώνα να μορφώσει την πιο ηλίθια κοπέλα του χωριού.
Σκηνοθεσία: Άγγελος Κουρέπης. Ερμηνεύουν: Βασίλης Βασιλείου, Άλκης Γκόσιος, Ασπασία Δήμου, Αλεξάνδρα Κασιούμη, Άννα Μαρία Κόκκινου κ.ά.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 21:00
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ.