Χορέψαμε ένα απολαυστικότατο «ΤΑ.ΓΚΟ. για τρεις» με τη θεατρική ομάδα του Δήμου Καλαμαριάς!
Είδαμε + σχολιάζουμε.
Αυτή η «ερασιτεχνική» θεατρική ομάδα καταφέρνει πάντα με κάποιο τρόπο να μας εκπλήσσει ευχάριστα! Τα εισαγωγικά στον όρο ερασιτεχνική δεν μπαίνουν τυχαία… Δηλώνουν ερασιτέχνες μόνο κατ’ ευφημισμό και τυπικά, γιατί ίσως τον επαγγελματισμό τους να τον ζήλευσαν πολλοί «επαγγελματίες». Και εν πάση περιπτώσει, οι αγνοί εραστές της τέχνης που την τιμούν, αξίζουν κάθε σεβασμό και στήριξη στο όραμα που πιστά υπηρετούν ανιδιοτελώς! Προσφέροντας γενναιόδωρα στο κοινό ποιοτική ψυχαγωγία με καθ΄ όλα έντιμες προθέσεις, μακριά από φτηνές ματαιοδοξίες και εμπορικές συναλλαγές. Ίσα – ίσα, που για ακόμη μια φορά, η θεατρική ομάδα του Δήμου Καλαμαριάς, στήριξε με τις παραστάσεις της το κοινωνικό παντοπωλείο του Δήμου, ζητώντας αντί εισιτηρίου την προαιρετική προσφορά σχετικών ειδών.
Αφού λοιπόν ετοιμάσαμε το… δεματάκι μας, εκτιμώντας και πάλι την αξιέπαινη πρωτοβουλία, κατευθυνθήκαμε στο θεατράκι της Χηλής για να δούμε την παράσταση με τον… περίεργο τίτλο «ΤΑ.ΓΚΟ. για τρεις». Και δεν ήταν ο… χορός που μας μπέρδευε, αλλά οι τελίτσες, σαν αρκτικόλεξο… Διαβάζοντας όμως το σχετικό σημείωμα, η απορία του τίτλου λύθηκε, αλλά προέκυψαν άλλες! Ο ΤΑσος και η ΓΚΟλφω, γιατί περί αυτών πρόκειται, θα χορέψουν… ταγκό; Ταγκό σε βουκολικό ειδύλλιο; Πού κολλάει; Και ο τρίτος ποιος είναι; Τέλος πάντων, κρατώντας αγκαζέ τις απορίες και επιφυλάξεις μας, περιμέναμε να ανοίξει η αυλαία. Κι όταν άνοιξε, τις αφήσαμε να φύγουν μακριά, να εξαφανιστούν κι αγκαλιάσαμε σφικτά την ευφορία…
Διαβάζουμε ότι «το έργο παρωδεί τη Γκόλφω του Σπυρίδωνα Περεσιάδη που γράφτηκε το 1893… ένα βουκολικό κωμειδύλλιο μεταξύ της ορφανής, πτωχής πλην τιμίας Γκόλφως και του περιζήτητου λεβέντη Τάσου που διαδραματίζεται στον ορεινό Χελμό. Πότε; Οποτεδήποτε… Ποια είναι η Γκόλφω μας; Μην είν’ η όμορφη κοπελιά… μην είν’ η χώρα αυτή… Ποιος είναι ο Τάσος μας; Μην είν’ το παλληκάρι που αγαπά… μην είν’ ο «σωτήρας» που… κλπ» Με τις σχετικές διευκρινίσεις το στίγμα της παράστασης είναι ήδη αρκετά σαφές, αλλά ωστόσο ο τρόπος υλοποίησης της παρωδίας και αναγωγής στο επίκαιρο σήμερα, παραμένει ένα στοίχημα ανοιχτό και… ριψοκίνδυνο. Να υποπέσει στην ευκολία της ρηχότητας, του χαβαλέ, των σαχλών υπονοούμενων, των πιασάρικων κλισέ. Και περιμένεις με σχετική ανυπομονησία την πρώτη σκηνή, τις πρώτες ατάκες, την πρώτη – καθοριστική αίσθηση.
Με το άνοιγμα της αυλαίας, ένας πολύχρωμος –βουκολικός; – κόσμος σε υποδέχεται στη σκηνή, με έντονες ρυθμικές μουσικές, με γνωστά τραγούδια, με χορό, με ζωντάνια και ενέργεια. Βλέπεις τον… λεβέντη πρωταγωνιστή Τάσο να αναμένει την καλή του δίπλα στην περιβόητη, χιλιοτραγουδισμένη βρύση και διαπιστώνεις ότι τον υποδύεται γυναίκα! Ενώ άνδρας υποδύεται αντίστοιχα την… παινεμένη βοσκοπούλα Γκόλφω με απολαυστική χάρη! Και στη συνέχεια διαπιστώνεις ότι όλοι οι ρόλοι των 16 ηθοποιών έχουν αντιστραφεί, με τις γυναίκες να ερμηνεύουν άνδρες και ανάποδα, ως πρώτο έξυπνο σκηνοθετικό εύρημα, ικανό να εξασφαλίσει κωμικότητα από την ανατροπή. Όμως αυτό ήταν το λιγότερο τελικά…
Γιατί το έμμετρο κείμενο με τις κωμικές προσθήκες, η φαντασία στην πλοκή, οι έξυπνες ατάκες, η σάτιρα της επικαιρότητας αλλά και μιας ολόκληρης εποχής, έδωσαν ρέστα! Με κεντρικό άξονα το γνωστό ειδύλλιο, πλέχτηκαν γύρω του απροσδόκητες πλοκές διακωμωδώντας επιτυχημένα οικείες, σημερινές καταστάσεις και προκαλώντας γάργαρο, αβίαστο γέλιο … Η εξαγορά του Τάσου από πλούσια πολύφερνη νύφη, η απελπισία της Γκόλφως και η πολιορκία της από περιζήτητο γαμπρό, ο πολυμήχανος- μεσολαβητής προξενητής, η απίθανη μάνα της Γκόλφως κι ο παλιός νεανικός έρωτας, ένας άγγλος λόρδος ερευνητής – κλειδί στην υπόθεση, ένας περίεργος καλόγερος, ξάφνου μια… Ροζαλία απ το πουθενά κι ένας… Άμλετ που άφησαν τα δικά τους και χώθηκαν αυθαίρετα στο δράμα… Τρελή, απίστευτη πλοκή, στα όρια… διαπλοκής, που να χάνεις το λογαριασμό! Και ενδιάμεσα «παιχνίδια» και έξυπνες χιουμοριστικές ατάκες με τους τεχνικούς, την σκηνοθέτιδα, το κοινό… και τραγούδια. Πολλά, ξεσηκωτικά τραγούδια, κατάλληλα προσαρμοσμένα στην κάθε περίσταση, κάποια ερμηνευμένα και ζωντανά στη σκηνή και βέβαια ανάλογος χορός. Από ταγκό για δύο, ταγκό για τρείς, μέχρι …ραπ.
Η έμπειρη σκηνοθέτιδα Αγγελική Σαπάτρα με την πολύχρονη παρουσία στο τιμόνι της θεατρικής ομάδας, για άλλη μια φορά δημιούργησε ένα αποτέλεσμα ξεχωριστό και απολαυστικό, συντονίζοντας άψογα 16 ανθρώπους στη σκηνή και άλλες… τόσες απίθανες δράσεις. Καταφέρνοντας να οδηγήσει μη επαγγελματίες ηθοποιούς σε επαγγελματικό επίπεδο, να δώσει στο σύνολο ρυθμό, γρήγορες αλλαγές και ένταση και να προσφέρει τελικά ένα θέαμα με άρωμα και χρώμα παλιών, νοσταλγικών παραστάσεων της εποχής των «μπουλουκιών»… Και κυρίως να προσφέρει πολύτιμο, αυθόρμητο, ποιοτικό γέλιο, χωρίς να καταφύγει σε χυδαία υπονοούμενα, γελοιότητες ή άστοχες υπερβολές για να το εκβιάσει…. ως είθισται.
Όσο για τους ηθοποιούς, μιλάμε στην συντριπτική πλειοψηφία τους για πραγματικά ταλαντούχους και παρόλο που σε παρόμοια ομάδα, για λόγους ευαισθησίας στο σκεπτικό λειτουργίας της, δεν είναι σωστό να γίνονται διακρίσεις, δεν μπορούμε να μην κάνουμε ειδική αναφορά στην (στον) Γκόλφω, που έκλεψε τις εντυπώσεις με το αυθεντικά κωμικό του ταλέντο. Αν αναλογιστούμε δε, την επιπλέον δυσκολία- πρόκληση της … αλλαγής φύλου, χωρίς κανείς από τους 16 να υποπέσει σε σεξιστικές ακρότητες ή γελοιοποίηση, πραγματικά η απόδοσή τους φαντάζει συγκινητικά καλή, κερδίζοντας άξια και εξ ολοκλήρου ένα δύσκολο στοίχημα! Οι εύστοχες μουσικές επιλογές και τα τραγούδια που είχαν την τιμητική τους στη παράσταση, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό στη ζωντάνια του αποτελέσματος και στην αίσθηση ενός αυθεντικού, χαρούμενου πανηγυριού. Στο ίδιο πνεύμα το λειτουργικό σκηνικό με κυρίαρχη τη «βρύση», τα επιτυχημένα κοστούμια εποχής και βέβαια το άψογο μακιγιάζ της… αλλαγής!
Περιττό να πούμε για την θερμή ανταπόκριση του κόσμου, την έκδηλη χαρά, το άφθονο γέλιο, τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα κι ένα φαρδύ – πλατύ χαμόγελο που ο καθένας έπαιρνε μαζί του και τον ακολουθούσε για πολλή ώρα στο δρόμο… Ένα ειλικρινές μπράβο στη αξιόλογη θεατρική ομάδα και ευχές να συνεχίσει έτσι δυναμικά το ποιοτικό της έργο! Τόσο με την προσφορά διεξόδου σε ταλαντούχους ανθρώπους όσο και με την ανιδιοτελή προσφορά υγιούς ψυχαγωγίας σε ένα κοινό που την έχει αγκαλιάσει με εμπιστοσύνη…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ:
ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Αγγελική Σαπάτρα
ΣΚΗΝΙΚΑ: Αβραάμ Λιαρετίδης
ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ: Ντέπυ Χατζηφιλιππίδου
ΜΑΚΙΓΙΑΖ: Θεοδώρα Σαπάτρα
ΦΩΤΙΣΜΟΙ /ΗΧΟΛΗΨΙΑ / ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: Παύλος Γαβριηλίδης
ΤΡΑΓΟΥΔΙ: Θεοδώρα Σαπάτρα
ΗΘΟΠΟΙΟΙ:
Δροσίδου Ματίνα
Γαταδέλος Χρήστος
Κωνσταντινίδου Τατιάνα
Αλωπούδη Δήμητρα
Χατζηφιλιππίδου Ντέπυ
Λιαρετίδης Αβραάμ
Κωνσταντινίδου Ηλιάνα
Σπιταλιωράκη Σμαρώ
Καρλοβασίτου Ιλιάδα
Παπαδοπούλου Αναστασία
Νέγρη Γιώτα
Μυλόπουλος Παναγιώτης
Σουσουγγέλης Γεώργιος Άγγελος
Κόλλια Μαρία
Ιγνατιάδης Λεωνίδας
Δερμετζόγλου Αναστασία
Φωτογραφικό υλικό