Ας μιλήσουμε για σεξ… Άρθρο της ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου – Παρίντα.
Η ένωση του ενός με τον άλλο σύντροφο στην σεξουαλική πράξη είναι, ίσως, η κορυφαία συγχώνευση των δύο αν όχι μία από τις σημαντικότερες στη ζωή του ζευγαριού.
Κάθε ζευγάρι έχει τη δική του σεξουαλική ζωή και το ζητούμενο είναι να βρει τους τρόπους και να καθορίσει τη σεξουαλική του ζωή με βάση αυτό, που του αρέσει και απολαμβάνει. Με άλλα λόγια η συχνότητα, η ένταση, ο τρόπος και ο τόπος των σεξουαλικών συναντήσεων ενός ζευγαριού είναι καθαρά υποκειμενική υπόθεση αρκεί να υπάρχει αμοιβαιότητα, δηλαδή και οι δύο σύντροφοι να συμβάλλουν, να μοιράζονται και να συνδιαμορφώνουν με απόλαυση και επιθυμία την σεξουαλική τους ζωή.
Είναι πολλοί, ειδικοί και μη, αυτοί, που υποστηρίζουν ότι σε μια μακροχρόνια σχέση η σεξουαλική ζωή μπορεί να μην είναι ικανοποιητική ή να μη θυμίζει σε τίποτε τη ζωή, που υπήρχε στην αρχή της σχέσης. Αυτό, βεβαίως, δεν σημαίνει ότι η σχέση κλονίζεται ή ότι οι σύντροφοι δεν ενδιαφέρονται ο ένας για τον άλλον ή δεν επιθυμούν ο ένας τον άλλον.
Ας μην ξεχνάμε ότι η σεξουαλική σφαίρα είναι πολύ ευαίσθητη και επηρεάζεται από πολλές μεταβλητές κάθε συντρόφου και του ζευγαριού.
Για να έχει μία ικανοποιητική σεξουαλική ζωή ένα ζευγάρι είναι απαραίτητο να ισχύουν τα παρακάτω:
· Ο ένας σύντροφος να έχει, να δημιουργεί και να διαθέτει χρόνο για την επαφή του με τον άλλο σύντροφο. Τα σύγχρονα ζευγάρια ακολουθούν, πολλές φορές, έντονους ρυθμούς καθημερινότητας, οι οποίοι τους κρατούν σε απόσταση και δημιουργούν πρακτικά προβλήματα και ερωτήματα (π.χ. ‘θέλουμε να βρούμε χρόνο για τους δυο μας αλλά δεν υπάρχει περίπτωση γιατί έχουμε να κάνουμε τόσα πολλά και να καλύψουμε τόσες υποχρεώσεις, ως ζευγάρι ή ως οικογένεια, που αποφασίζουμε να βάζουμε πάντα για αργότερα μία συνάντηση ή μία εκδρομή των δυο μας’.).
.
· κάθε σύντροφος να είναι αυτόνομος και να έχει καταφέρει να επεξεργαστεί προσωπικά άλυτα θέματα ή ανοιχτούς λογαριασμούς με την οικογένεια καταγωγής του ή με άλλους ανθρώπους και καταστάσεις ζωής, που παρεμποδίζουν την αυτονομία του.
· Κάθε σύντροφος να έχει μία καλή σχέση με το σώμα του και την εικόνα, που έχει για αυτό. Είναι πολύ σημαντικό να έχει μία καλή εικόνα σώματος ή να αποδέχεται το σώμα του ακόμη κι αν αυτό έχει ατέλειες ή απέχει αρκετά από τη δική του ιδανική εκδοχή.
· Κάθε σύντροφος να έχει μία καλή σχέση με το φύλο του (ανδρισμός, θηλυκότητα) και να έχει απαντήσει σε σημαντικά ζητήματα σεξουαλικού προσανατολισμού (ετεροφυλία, ομοφυλοφιλία, αμφιφυλία).
· Ο ένας σύντροφος να θαυμάζει τον άλλον και να τον εκτιμά τόσο ως προς τις ποιότητές του όσο και ως προς το φύλο του
· Ο ένας σύντροφος να εμπιστεύεται τον άλλον και να νιώθει ασφαλής στη σχέση
· Κάθε σύντροφος να είναι ξέγνοιαστος στην προσωπική του ζωή και να μην επιβαρύνεται από προσωπικά γεγονότα, όπως προβλήματα στη δουλειά, ανεργία, οικονομικές δυσκολίες, θέματα υγείας, απώλεια ή ασθένεια αγαπημένων προσώπων, ενδοοικογενειακές εντάσεις, κ.α.
· Ο ένας σύντροφος να επιθυμεί τον άλλον και να θέλει να είναι και να παραμείνει ζευγάρι με τον άλλον (π.χ. να ξέρω ότι ο σύντροφός μου με επιθυμεί ως γυναίκα και θέλει να είναι μαζί μου, να ξέρω ότι ο σύντροφός μου θέλει εμένα και όχι για την ομορφιά μου ή τα χρήματά μου γιατί όλο αυτό θα μου προξενούσε άγχος και ανασφάλεια).
Σε επόμενο άρθρο θα μιλήσουμε για τις δυσκολίες στο σεξ και για το τι τις πυροδοτεί…
Φωτογραφικό υλικό