Από τη Ρένα Καλπάκη
Όταν ακούς το προσωνύμιο «Γαλλομαροκινή» καλλιτέχνιδα καταλαβαίνεις ότι δεν έχεις να κάνεις με κάτι αποστειρωμένο. Στην ουσία το πρώτο συνθετικό δεν υπάρχει, απλά αποτελεί τη «γέφυρα» η οποία φέρνει τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη μπροστά σου για να επικοινωνήσει τα αποτελέσματα της συνεύρεσης των δύο πολιτισμών.
Από πέρσι περιμέναμε να δούμε στην πόλη μας τη HindiZahra, κάποια ατυχία δεν το επέτρεψε, και η στιγμή ήρθε την περασμένη Παρασκευή στο PrincipalClubTheatre. Λίγα λεπτά πριν την έναρξη της συναυλίας, ο χώρος με λίγο κόσμο δεν προμήνυε τη ζεστή ατμόσφαιρα που θα δημιουργούνταν. Με την εμφάνισή της όμως στη σκηνή η Hindi κάλεσε τον κόσμο να έρθει μπροστά και να δώσει την ενέργειά του. Αυτό ήταν! Μπορούσες να δεις ξεκάθαρα στο βλέμμα της την ευαισθησία, την αγωνία για την επιτυχία αυτής της αμφίδρομης σχέσης και συγχρόνως το πάθος στη σκοτεινή ματιά.
Ό,τι έχεις ακούσει ηχογραφημένο από HindiZahra δεν έχει καμία σχέση με μία ζωντανή της εμφάνιση. Τα μελαγχολικά και νωχελικά ακούσματα μεταστοιχειώνονται σε μία μυσταγωγική κατάσταση που αφήνεσαι άνευ όρων. Η Μαροκινή είχε στο μουσικό της οπλοστάσιο έντονα χαρακτηριστικά αραβικής παράδοσης, με τα αγγλό/γαλλόφωνα τραγούδια να είναι για «ξεκάρφωμα». Συνοδεία ενός παραδοσιακού οργάνου που έμοιαζε με κιθάρα, σε τραγούδια βερβερικής διαλέκτου φάνταζε με ιέρεια σε διαδικασία μύησης. Και ποια είναι τα χαρακτηριστικά μιας μύησης; Τελετουργία, δοκιμασία, έκσταση.
.
Δεν ήταν λίγες οι φορές που συγκινημένη εξέφραζε την ευγνωμοσύνη της που βρίσκεται στη χώρα μας, έχοντας διαπιστώσει μετά από το προηγούμενο βράδυ που βρέθηκε σε μαγαζί με ελληνική μουσική, τις ομοιότητες που έχουν οι χώρες μας- με το Μαρόκο εννοεί, όχι τη Γαλλία- και πόσο ιδανικό θα ήταν να χτίζουμε γέφυρες αφού η μουσική δεν έχει σύνορα. Η ανταπόκριση του κοινού ήταν κάτι παραπάνω από θερμή. Στα highlights της βραδιάς το σόλο του κιθαρίστα με το παραδοσιακό όργανο και αραβο…φεύγα φωνητικά και φυσικά το κάλεσμα κάποιων κοριτσιών στη σκηνή να τη συνοδέψουν στην εκστατική κατάσταση η οποία κατέληξε σε χορό της κοιλιάς.
Κι έτσι ξαφνικά ένιωθες ότι βρισκόσουν σε μία κοσμοπολίτικη πόλη, αφού σε ερώτησή μου μια παρέα μου απάντησε ότι κάποια ήταν από το Ιράν και οι υπόλοιπες από διάφορες Αραβικές πόλεις! Παρά τη μικρή της δισκογραφία η συναυλία της Hindi Zahra κράτησε πάνω από μιάμιση ώρα και μας κράτησε προσηλωμένους, σχεδόν μαγεμένους. Ο αγαπημένος πλέον κιθαρίστας με συγκίνηση μας είπε ότι αυτό το κορίτσι κρατάει ψηλά τη σημαία του Μαρόκο και κάνει περήφανη τη χώρα τους. Ένα από τα πολλά παραδείγματα που βιώνει εδώ και πολλές δεκαετίες η Γαλλία, που αποδεικνύει ότι οι παλιές της αποικίες την έχουν κατακτήσει αν μη τι άλλο πολιτισμικά. Ευτυχώς σε τέτοιες περιπτώσεις με ειρηνικό και απολαυστικό τρόπο.
Ασπαστείτε άφοβα λοιπόν τον Hind-ουισμό!
Setlist: OUR SOUL, SILENCE, IMIK SIMIK, TO THE FORCES, LA LUNA, THE BLUES, THE MAN I LOVE, BEAUTIFUL TANGO, SET ME FREE, AHIYAWA, CABO VERDE, INTRO, STAND UP, BROKEN ONES
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
-ΕΙΔΑΜΕ κιν/κές ταινίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό