Δεν είναι η πρώτη φορά που η Χριστίνα Σουλελέ με εκπλήσσει ευχάριστα! Με ένα βιβλίο που συνδυάζει ιστορικά γεγονότα, κοινωνικό προβληματισμό και ευαισθησία. Ταυτόχρονα, μια δυνατή ιστορία αγάπης και απώλειας γίνεται η απαρχή καταιγιστικών γεγονότων, που θα μας οδηγήσουν στο συγκλονιστικό φινάλε! Με σκηνικό τις Κυκλάδες, αλλά και την Αθήνα, μέσα από τρικυμίες και βαθύτατα ανθρώπινες στιγμές.
Πολλοί χαρακτηρίζουν τις σύγχρονες γυναίκες ως τυχερές, που ζουν σήμερα και όχι σε παλαιότερες εποχές, όταν τα γυναικεία δικαιώματα, η χειραφέτηση και η δυνατότητα να κάνεις τις δικές σου επιλογές ήταν όνειρα απατηλά… Φυσικά και δεν έχουν άδικο, ωστόσο και στη σημερινή εποχή αυτό δεν είναι απόλυτο. Η γυναίκα του σήμερα ακόμα παλεύει με προκαταλήψεις, διακρίσεις και παρωχημένες αντιλήψεις, απομεινάρια παλαιότερων εποχών. Το βλέπουμε ξεκάθαρα στον επαγγελματικό στίβο, στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις, στην οικογενειακή ζωή. Φανταστείτε, λοιπόν, αν σε ένα περιβάλλον δημοκρατίας συμβαίνουν όλα αυτά, τι γινόταν σε σκοτεινότερες περιόδους, όπως αυτή της Δικτατορίας, όπου η στέρηση της δημοκρατίας σήμαινε και στέρηση όλων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων…

Η υπόθεση: Το βιβλίο παρακολουθεί τη ζωή και την πορεία τριών γυναικών: της Αγγελικής, της Σμαράγδας και της Θαλασσινής. Τρεις γυναίκες που ανήκουν σε διαφορετικές γενιές, αλλά παλεύουν για τα ίδια πράγματα: το δικαίωμα της επιλογής, την ανεξαρτησία , την ελευθερία. Οι ζωές τους σαν ταραγμένες θάλασσες, όπως αυτές των Κυκλάδων, με αγέρηδες δυνατούς και σαρωτικούς, αλλά και με στιγμές σπάνιας ομορφιάς, γαλήνης και δύναμης! Στο τέλος, οι ιστορίες τους θα ενωθούν, με έναν τρόπο απρόβλεπτο και λυτρωτικό.
Η Αγγελική, φτάνει στην Αθήνα, τη σκοτεινή εποχή της Δικτατορίας για να σπουδάσει στη Νομική, φιλοξενούμενη στο σπίτι των θείων της. Η νεαρή, άβγαλτη φοιτήτρια θα μετατραπεί σταδιακά σε μια δυναμική, τολμηρή, δυνατή γυναίκα, θα ζήσει συγκλονιστικές στιγμές που θα τη σημαδέψουν για πάντα. Με φόντο τη ζοφερή περίοδο της Χούντας, η Αγγελική θα ζήσει την αφύπνιση, τον έρωτα, τον πόνο , την απώλεια, αλλά και το θαύμα της ζωής.
Η Σμαράγδα ζει τη δεκαετία του ‘90 στην Ηρακλειά και ακολουθεί το δικό της όνειρο, παρά τις αντιξοότητες: η νεαρή νησιώτισσα θέλει να γίνει καπετάνισσα, να ακολουθήσει ένα ανδροκρατούμενο επάγγελμα, παρά τις αντιρρήσεις του περιβάλλοντός της. Η Σμαράγδα, όμως, είναι και γυναίκα! Αντιμετωπίζει, λοιπόν και τις προκλήσεις του φύλου της. Τι θα επιλέξει;
Η Θαλασσινή, παιδί του σήμερα, γεννιέται με μία ιδιαιτερότητα, που διόλου δεν τη σταματά! Προσπαθεί να πετύχει τους στόχους της, με σθένος, κουράγιο και ορμή ξεχωριστή. Με σύμμαχο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η Θαλασσινή γίνεται γνωστή. Θα της βγει σε καλό;
Τι μου άρεσε: Δεν πρόκειται για μια απλή ιστορία τριών γυναικών! Δεν είναι απλά μια ιστορία, αλλά θίγει σοβαρά πολιτικά και κοινωνικά θέματα : τη στέρηση της ελευθερίας, το δοσιλογισμό, τους οικογενειακούς δεσμούς, τις προκαταλήψεις και τη γυναικεία χειραφέτηση, τη θλίψη και την απώλεια, την προδοσία, την ομοφυλοφιλία, την αναπηρία. Τι να πρωτοπώ: για τη ζωντάνια της αφήγησης, για τις ανατροπές που δε με άφηναν να πάρω ανάσα; Για τον τρόπο που χειρίζεται θέματα δύσκολα και επώδυνα, με ευαισθησία, ενσυναίσθηση και κοφτερή ματιά; Για το χαμόγελο που θα σχηματιστεί στο πρόσωπο, όταν τελειώσει το βιβλίο, αν και έχουν προηγηθεί σημεία και τέρατα; Συγκίνηση, προβληματισμός, ενδυνάμωση, υπενθύμιση της γυναικείας δύναμης, που όλες έχουμε μέσα μας. Υπενθύμιση της τόσο σκοτεινής εποχής της Χούντας, με τις φυλακίσεις, τους βασανισμούς, τις εξορίες. Το θαύμα της αγάπης και της ζωής, που τα ξεπερνά όλα.
.
Η Χριστίνα Σουλελέ μας τα εκθέτει όλα αυτά, με ξεχωριστή ευαισθησία, οξυδέρκεια και χαρισματική αφήγηση. Δίπλα στις τρεις ηρωίδες, μια σειρά από ενδιαφέροντες και άρτιους χαρακτήρες, δίνει μια εξαιρετική παραστατικότητα και αληθοφάνεια στη διήγηση. Εξαιρετικοί και βαθύτατα ανθρώπινοι, σκιαγραφημένοι με λεπτότητα και ακρίβεια, οι δευτερεύοντες χαρακτήρες δεν είναι απλοί κομπάρσοι, αλλά απαραίτητα στοιχεία της αφήγησης.
Βαθμολογία:
4/5
-Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media