3897



.
Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Η επιστροφή της Νάγιας Δαλακούρα στην μυθιστορηματική γραφή πραγματοποιήθηκε μετά ιστορίας και πλάνης. Η συγγραφέας μετά το ¨Το λιμάνι των Χαμένων Γυναικών¨ παραδίδει στους αναγνώστες ένα βιβλίο που ξεχωρίζει πρωτίστως για την θεματική του αλλά και την λογοτεχνία του.
Θα ενθουσιαστείς με την γραφή, θα συνειδητοποιήσεις το γεγονός ότι η γλώσσα των βιβλίων ρέπει πλέον στον δημοσιογραφικό λόγο και να που κρατάς στα χέρια σου λογοτεχνία, ατόφια, 24 καρατίων. Η ιστορία της μεσαιωνικής Θράκης και η λαογραφία της εποχής, δεμένες αριστοτεχνικά με την καλή γραφή, πείθουν τον κάθε αναγνώστη.
Πάμε λοιπόν! Παρακολουθείς την πορεία µιας νεαρής Θράσσας, της αρχοντοπούλας Ζωής, διωγμένη από την λεηλασία της Μοσυνούπολης από τους Βούλγαρους. Ναι, βρίσκεσαι στη γη της Θράκης του 13ου αιώνα, λίγο μετά την άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους. Η Ζωή στο ταξίδι της θα αγαπήσει και θα αγαπηθεί όπως στα παραμύθια, τον σωτήρα της Πετάρ, έναν πολεμοχαρή Βούλγαρο. Μαζί θα οργώσουν την Θράκη, θα φτάσουν στην παγανιστική Σαμοθράκη για να καταλήξουν στην πολύβουη Φιλιππούπολη. Μαζί τους θα γνωρίσεις τον Βάραγγος Μποργκ, την καπήλισσα Ξένη και την οιωνοσκόπο Κρεµασία, τους µοναχούς του Παπικίου όρους, αλλά και τις θρυλικές µορφές των Πορφυρογέννητων της Πόλης, του Γοδεφρείδου Βιλεαρδουίνου, του τσάρου Καλογιάννη των Ασέν και πολλών ακόµη µικρών ή µεγάλων ηρώων του 13ου αιώνα.

Η ιστορία εκτυλίσσεται σε δύο χρόνους, στο 2003 όπου η γηραιά Λένη παραδίδει στην αρχαιολογική υπηρεσία ένα κειμήλιο από τα βάθη των αιώνων, τηρώντας την υπόσχεση στους προγόνους της. Το μεγαλύτερο όμως μέρος του βιβλίου καλύπτει ο Μεσαίωνας. Η πολυπολιτισμική Θράκη, μήλον του έριδος ανάμεσα στους Φράγκους, τους Βούλγαρους και τους Ρωμιούς. Η συγγραφέας περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τα ιστορικά γεγονότα, τις κατακτήσεις, τον πολιτικό χάρτη αλλά εκεί που αδιαμφισβήτητα κερδίζει είναι στην περιγραφή του τρόπου ζωής και σκέψης των ανθρώπων του Μεσαίωνα, του ελληνικού Μεσαίωνα.
Αξίζει να το διαβάσεις για την πρωτοτυπία του. Ένα Μεσαιωνικό παραμύθι, με έναν έρωτα στο πυρήνα του όμοιο με του «Ερωτόκριτου» και με μάχες του «Διγενή Ακρίτα». Θα περιπλανηθείς σε ιστορικά μονοπάτια γεμάτα μάχες και το μοτίβο του ηρωικού έπους, στα κάστρα των ευγενών και στις δοξασίες των λαϊκών στρωμάτων. Θα συναντήσεις μάγισσες να χορεύουν στα δάση λατρεύοντας την άρκτο, μαγγανείες και χειρομαντείες, φυλαχτά και ισχυρά βοτάνια που θεραπεύουν ψυχή και σώμα. Ο τρόπος ζωής χριστιανών και σοφών του παρελθόντος, την έλξη ανάμεσα στο αρσενικό και το θηλυκό, στον φύλακα και στην άρκτο, οι συζητήσεις στα καπηλειά θα σε μεταφέρουν πίσω στην εποχή των Βυζαντινών παραμυθιών.
Άφησε το στην άκρη εάν δεν έχεις καμία απολύτως γνώση ιστορίας, θα βρεις φορτικές τις περιγραφές και τα ιστορικά γεγονότα, θα σε κουράσουν τα ιστορικά ονόματα και πράξεις.
Η Νάγια Δαλακούρα εναποθέτει ένα μυθιστόρημα πολύπλευρο, την πίστη στις Εικόνες και στους Αγίους με τα κατάλοιπα ενός ισχυρού παγανιστικού παρελθόντος. Η αγάπη της για την ιστορία και την πατρίδα φανερή από τα πάθος στην γραφή της, δεινή λεξιπλάστης θα σας οδηγήσει σε ένα οδοιπορικό στα βουνά της Ροδόπης. Όσο για τον πυρήνα, θα σκάψετε βαθιά για έναν έρωτα κινηματογραφικό.

Βαθμολογία:
4,1/5
ΕΚΔΟΤΙΚΟΣ ΟΙΚΟΣ: ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΝΑΓΙΑ ΔΑΛΑΚΟΥΡΑ
ΕΙΔΟΣ: ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ – ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΣΕΛΙΔΕΣ: 400
Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..



Όλες οι τελευταίες δημοσιεύεις για το βιβλίο,