Λίγο ο τίτλος, λίγο η ιδιότητα της συγγραφέως, λίγο η αναφορά στο παιδί με έπεισαν να διαβάσω μετά από καιρό ένα βιβλίο της κατηγορίας crime. Η Έλενα Μπολονάση δικηγόρος – εγκληματολόγος ακολουθεί μια λιτή γραφή, χωρίς πολλά πολλά, μένοντας στα γεγονότα που από μόνα τους σοκάρουν, ψυχογραφώντας ανθρώπους του αύριο με ένα τραυματικό εχθές.
Πάμε λοιπόν!
Παρακολουθούμε τη ζωή 5 ενηλίκων. Ο Στέλιος κακοποιεί την σύζυγό του και είναι γεμάτος θυμό. Ο Βασίλης παλεύει με την σεξουαλική επιθυμία κι αρχέγονα ένστικτα. Ο Σταύρος συναντά τον εφιάλτη των παιδικών του χρόνων. Η Άννυ ζει επικίνδυνα και η Ειρήνη κρατά το κλειδί για να τα διορθώσω όλα. Πέντε ήρωες που το συρματόπλεγμα γύρω από τους τοίχους του ορφανοτροφείου σφράγισε ερμητικά τα όνειρά τους. Ζωή ανάμεσα σε λύκους που κάποιους τους μεταμόρφωσε σε τέρατα.
Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε κεφάλαια που δείχνουν ατομικά τη πορεία του κάθε ήρωα αλλά συνολικά όλοι οι ήρωες βρίσκονται και σε ξεχωριστό κεφάλαιο, αυτό του κοινού παρελθόντος τους, του Ορφανοτροφείου.

Μεταφερόμαστε λοιπόν σε ένα ορφανοτροφείο της Αθήνας. Γνωρίζουμε την σκληρή διευθύντρια, τον καλοσυνάτο επιστάτη, την μαγείρισσα που όλοι αγαπούσαν σαν μητέρα. Η ζωή των παιδιών με στερήσεις και με ψίχουλα αγάπης. Φτάνοντας όμως οι λύκοι διαβάζουμε και για ιστορίες νοσηρές, κακοποίησης, ξυλοδαρμού, εκμετάλλευσης και διακίνησης των παιδιών. Ιστορίες που όποτε περιγράφονται στη τηλεόραση, απλά αλλάζουμε κανάλι. Η συγγραφέας όμως εδώ μας τις φέρνει συνεχώς μπροστά, με περιγραφές ωμές, άλλωστε κτηνώδεις είναι και οι πράξεις.
Κι αν αναρωτιόμαστε γιατί πρέπει να διαβάσουμε τούτο το βιβλίο, ίσως για να μας χτυπήσουν ακόμη μια φορά οι συνέπειες ενός τραυματισμένου παιδιού. Ένα μεγάλο κομμάτι της υπάρχουσας ερευνητικής βιβλιογραφίας συσχετίζει το ιστορικό σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία με σημαντικές επιπτώσεις στη σωματική υγεία κι ένα εξίσου μεγάλο κομμάτι της ερευνητικής αρθρογραφίας έχει συσχετίσει τη σωματική και σεξουαλική κακοποίηση με την πρώτη έναρξη ψυχοπαθολογίας στην ενήλικη ζωή. Ποικίλες ψυχιατρικές καταστάσεις έχουν συσχετιστεί θετικά, όπως κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, μετατραυματικό άγχος, αγοραφοβία, κοινωνική φοβία, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, σεξουαλικές διαταραχές. Κι όλα αυτές τις συνέπειες τις συναντούμε στο βιβλίο της Έλενας Μπολονάση, τα άλλοτε θύματα γίνονται θύτες.

Από την άλλη, ένας λόγος για να προσπεράσουμε το βιβλίο είναι η σκληρότητα του, η σαπίλα σε όλο της το μεγαλείο, η συγγραφέας με μεγάλη επιτυχία κατορθώνει να μας μείνουν οι εικόνες στο νου. Οπότε εάν το βιβλίο αποτελεί μέσω δραπέτευσης από τη πραγματικότητα εδώ συμβαίνει το αντίθετο, η πραγματικότητα μας χτυπά ανελέητα.
Ένα βιβλίο για το κοινωνικό φαινόμενο της εποχής, στην Ελλάδα του σήμερα 1 στα 30 παιδιά θα έχει μια εμπειρία βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Ένα βιβλίο που σου μιλά για όλα όσα αποφεύγεις να ακούσεις, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι για το κοινωνικό μίασμα ευθυνόμαστε όλοι.
Βαθμολογία:
3,1/5
Πληροφορίες για το βιβλίο θα βρείτε εδώ
.
ΤΕΧΝΗ – ΒΙΒΛΙΟ – KULTUROSUPA.GR
..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media