Διάβασε η Μιλάντα Σαρικιαχίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα.
Η τελευταία τάση στα παιδικά βιβλία είναι να αποφεύγεται καθετί τρομακτικό ή λυπηρό, στα πλαίσια του να εμπνευσθούν τα παιδιά έναν πιο τρυφερό κόσμο. Το παρόν βιβλίο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ωμό ή σοκαριστικό, σίγουρα όμως απαραίτητο. Το προτείνω για κάθε παιδί που θα ξεκινήσει το σχολείο μαζί με όλα τα υπόλοιπα βιβλία που θα τον ωθήσουν στο να μην ντρέπεται θα πρέπει να διαβαστεί κι ένα βιβλίο που θα αποτρέψει το παιδί από την βία.
Ποιος είπε ότι γεννάμε μόνο θύματα; Γεννάμε και θύτες!
Από την πρώτη κιόλας µέρα που πάει σχολείο ο Λίνος το κουνέλι καταλαβαίνει ότι δεν πρόκειται να περάσει καλά. Καθόλου καλά! Και αυτό, όχι επειδή φταίει σε κάτι, αλλά επειδή του αρέσει να παίζει µαντολίνο και να τρώει κουνουπιδάκια, ενώ όλοι οι συµµαθητές του παίζουνε ποδόσφαιρο και τους αρέσουν τα καρότα. Κάθε µέρα που περνάει, τα πράγµατα πάνε από το κακό στο χειρότερο!

Γιατί να το διαβάσεις στο παιδί σου; Αρχικά για να κατανοήσει τι είναι εκφοβισμός, να μάθει να ζητά βοήθεια όταν τον βιώνει. Να μάθει όμως μέσα από τα άσχημα και αλλοιωμένα πρόσωπα των δυο κουνελιών που ντραπουγκίζουν, την κατάληξη όσων φέρονται με τον τρόπο αυτό. Το βιβλίο δε στοχεύει μόνο στο να μάθει σε ένα παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του αλλά και το αποτρέπει στο να φέρεται άσχημα σε καθετί που διαφέρει.
Να διδάξεις στο παιδί σου να σου μιλά, να ζητά βοήθεια. Ο Λίνος έκρυβε από την μητέρα του όσα του συνέβαιναν ώσπου αντιλήφθηκε ότι μόνος του δεν μπορεί να βάλει ένα τέλος στην κακοποιητική συμπεριφορά. Αντίστοιχα ο Καραμπούμ και ο Χουλαμπαλά αδυνατούσαν να καταλάβουν το διαφορετικό, χρειάζονταν την βοήθεια της δασκάλας για να αντιληφθούν τις πράξεις τους.

Μα το σπουδαίο του βιβλίου είναι ότι το αξιαγάπητο κουνελάκι διαφέρει σε όλα από τα υπόλοιπα κουνελάκια, στην εμφάνιση, στον τρόπο, στις ασχολίες και στα ενδιαφέροντα. Δεν ντρέπεται όμως γι’ αυτό και σθεναρά υποστηρίζει τις επιλογές του ώσπου στο τέλος κατακτά την κορυφή. Όσο και παράξενο είναι αυτό που νιώθεις ή ζητάς εάν το υποστηρίζεις στο τέλος το κατακτάς.
Ευγένιος Τριβιζάς. Η γραφή μαγική, με τρυφερότητα και σοβαρότητα για να αποτυπώσει όλα τα παραπάνω. Ομοιοκαταληξία φανερή για να μπορέσουν τα παιδιά να ακολουθήσουν το κείμενο. Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει κι ερωτηματολόγιο. Η εικονογράφηση κλασική, μιας άλλης εποχής, πόσο μας έχει λείψει, ανήκει στον Stephen West.
«Aυτοί που κάνουν το νταή, είναι, ξέρετε οι πιο δειλοί!»

.
Βρείτε το βιβλίο εδώ
ΣΑΡΙΚΙΑΧΙΔΟΥ ΜΙΛΑΝΤΑ:

—-
ΤΕΧΝΗ – ΒΙΒΛΙΟ – KULTUROSUPA.GR
..
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media
..