🎄 #ΜεΤηΜατιάΤηςΝέλης Βυζαντιάδου σε εορταστική Χριστουγεννιάτικη διάθεση!
Οι μυρωδιές των Χριστουγέννων είναι οι μυρωδιές της παιδικής μας ηλικίας, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Πωλ Έβανς, κι αυτό είναι μια μεγάλη και αδιαμφισβήτητη αλήθεια. Ποιος μπορεί να σκεφτεί γιορτές χωρίς γλυκίσματα; Κουραμπιέδες και μελομακάρονα, ισλί και δίπλες, μπισκότα και κορμός και πολλά άλλα. Όλα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στις βιτρίνες μικρών και μεγάλων ζαχαροπλαστείων δίνοντας ένα όμορφο, ίσως από τα ομορφότερα, χρώμα στις μέρες αυτές. Ποια είναι, όμως, τα πιο δημοφιλή γλυκά των ημερών και τι γνωρίζουμε για την ιστορία τους;
Ο κύριος Μάριος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, λέει πως τα ζαχαροπλαστεία τις ημέρες των Χριστουγέννων γίνονται πόλος έλξης μικρών και μεγάλων καταναλωτών. Η γλυκιά πανδαισία συνδυασμένη με τις ευφάνταστες δημιουργίες, που συναντάμε στις προθήκες των ζαχαροπλαστείων, δείχνουν ότι τα παραδοσιακά μελομακάρονα και οι διαχρονικοί κουραμπιέδες μπορεί να κρατούν τα σκήπτρα της πρώτης θέσης στην προτίμηση των καταναλωτών αλλά δεν πάνε πίσω τα εξαιρετικά panettone, christollen, beigli και πολλά άλλα. Η ιστορία όλων αυτών των υπέροχων γεύσεων έρχεται από τα πολύ παλιά χρόνια και εκφράζει τη γευστική κουλτούρα και την γαστρονομική τους παράδοση. Προτείνει λοιπόν να αναζητήσουμε στο διαδίκτυο τις γλυκές αυτές ιστορίες και να συνδυάσουμε τις νέες αυτές γνώσεις με τη γευστική απόλαυση των γλυκών που θα επιλέξουμε.
Μιλώντας για γλυκά φέρνω στο μυαλό μου την εικόνα της μαμάς μου που από την προπαραμονή των Χριστουγέννων έμπαινε στην κουζίνα και έβγαινε από αυτή μόνο αφού θα είχε ψήσει κυδώνια, μελομακάρονα και ισλί. Οι μυρωδιές γέμιζαν όλο το σπίτι και μαζί με αυτές, που έμειναν χαραγμένες στη μνήμη μου, σχηματιζόντουσαν εικόνες, ατέλειωτες εικόνες οικογενειακής ζεστασιάς και γιορτινής ατμόσφαιρας. Κάτι τέτοιο έκαναν οι περισσότερες νοικοκυρές εκείνων των χρόνων. Αν κρίνω από μένα πάντως στο ‘εδώ και τώρα’ της ζωής μου πολλά έχουν αλλάξει από παλιά. Από τη μια ο περιορισμένος χρόνος, από την άλλη η πληθώρα των επιλογών δίνουν στη σύγχρονη γυναίκα λύσεις που δεν είχαν οι παλιότερες. Ο κύριος Παπαδόπουλος συμφωνεί λέγοντας πως οι νοικοκυρές είναι πάντα και παραμένουν νοικοκυρές, ακόμα και αν φροντίζουν να στολίζουν τα σπίτια και τα τραπέζια τους με την καλύτερη ποιότητα εδεσμάτων που θα επιλέξουν. Σήμερα επαγγελματίες της γαστρονομίας προσφέρουν λύσεις μοναδικές και φυσικά οι εργαζόμενες νοικοκυρές δεν είναι απαραίτητο να εγκλωβισθούν στα στενά περιθώρια μιας κουζίνας που πολλές φορές μάλιστα δεν τις εκφράζει. Μπορούν όμως να βρουν βοήθεια και υλικά στα ζαχαροπλαστεία της πόλης μας προκειμένου να ολοκληρώσουν πιο εύκολα τις γλυκές τους φαντασιώσεις. Μα πόσο με καταλαβαίνει αυτός ο άνθρωπος, σκέφτομαι!
Ας δούμε τώρα γιατί είναι τόσο σημαντικά τα γλυκά στις γιορτές και ποια ιδιαίτερη ανάγκη καλύπτουν. ‘Το έθιμο να κερνάμε γλυκά’, λέει ο συνεντευξιαζόμενος, ‘έχει βαθιές ρίζες τόσο στην ελληνική παράδοση όσο και σε άλλους πολιτισμούς. Τα γλυκά είναι σύμβολο χαράς, εκφράζουν τη φιλοξενία, έχουν θρησκευτικό συμβολισμό, είναι μέσα στα ήθη και στα έθιμά μας και τελικά εκφράζουν με γλυκό τρόπο τις παραδόσεις του τόπου μας’. Θέλω να μάθω ποιο είναι το δικό του αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό κι εκείνος ομολογεί πως τα δικά του Χριστούγεννα έχουν συνδεθεί με την καταπληκτική πουτίγκα, που φτιάχνουν στο ζαχαροπλαστείο του, και η οποία είναι ένας συνδυασμός μιας πλούσιας καρυδόπιτας, αποξηραμένων φρούτων και βελούδινης κρέμας. Και φυσικά ποιος μπορεί να αρνηθεί ένα καλοψημένο κυδώνι με φρέσκια σαντιγύ και πούδρα φιστικιού Αιγίνης; Εγώ πάντως σίγουρα όχι. Όσο για τη δική του πρόταση για τις φετινές γιορτές αυτή είναι η εξής: μια εξαιρετική ποικιλία από panetone εμπνευσμένα από το Βορρά και το Νότο της γειτονικής χώρας καθώς και παραδοσιακά Christollen που θα μαγέψουν μικρούς και μεγάλους. Και φυσικά υπέροχες τούρτες με χουρμάδες, κάστανα και καρύδια.
Συζητώντας με τον αγαπητό Μάριο, τον οποίο γνωρίζω εδώ και δεκαετίες, διαπιστώνω πως η σχέση ενός επιχειρηματία με τους πελάτες του είναι πολύ σημαντική και κάποιες φορές και στενή. Είμαι σίγουρη πως στην περίπτωσή του, όπως και στην περίπτωση άλλων συναδέλφων του, έχουν δημιουργηθεί σχέσεις με πελάτες που φέρνουν πλέον τα δικά τους παιδιά ή ακόμα και τα εγγόνια τους. Τι γίνεται όμως με τον σύγχρονο Έλληνα; Ξοδεύει χρήματα για γλυκά; Ο Μάριος απαντά με το χιούμορ που τον χαρακτηρίζει λέγοντας πως δεν είναι τα γλυκά που επιβαρύνουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Κι έχει μεγάλο δίκιο. Όπως έχει δηλώσει παλιότερα ‘τα γλυκά είναι η πολυτέλεια του φτωχού’. Κι εγώ, με τη σειρά μου, θα συμπληρώσω πως ‘τα γλυκά είναι η συντροφιά του ανθρώπου που βιώνει κάτι έντονο, θετικό ή αρνητικό, και θέλει να το γιορτάσει ή να το ανακουφίσει με μια γλυκιά γεύση’. Αυτό που έχει σημασία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι να ενημερώνεται ο κόσμος και να αντιλαμβάνεται ότι η ποιότητα, που βρίσκει στα παραδοσιακά ζαχαροπλαστεία, δεν έχει καμία σχέση με τα βιομηχανικά κεράσματα, που βρίσκει κανείς στις προθήκες των υπεραγορών και στις ανοιχτές αγορές. Ας μην ξεχνάμε πως ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός. ‘Εμείς χαιρόμαστε να υποδεχόμαστε τους μικρούς μας φίλους και καταναλωτές και να τους μυούμε στα μυστικά του γευστικού γλυκού μας κόσμου’, καταλήγει.
Δεν θα μπορούσα να μη ρωτήσω για τη βασιλόπιτα και τις διαφορετικές εκδοχές της. Τριφτή ή τσουρέκι; Ποια είναι η προτίμηση του ειδικού; ‘Τριφτή, παραδοσιακή με ζύμη μαγιάς, κέικ αρωματισμένο με τα μπαχάρια της εποχής, γαλλική galletdesrois ή ακόμα και πρασοκιμαδόπιτα. Σημασία έχει ότι η βασιλόπιτα κρύβει πάντα τη μαγεία της χριστουγεννιάτικης ατμόσφαιρας και ένα δώρο για τον τυχερό της χρονιάς. Παράδοση, ιστορία, ήθη και έθιμα και σύνδεση με τη θρησκευτική κατάνυξη των ημερών συγκεντρώνονται όλα στις υπέροχες εκδοχές του έθιμου της βασιλόπιτας’, απαντά.
Λίγο προτού φτάσουμε στο τέλος αυτής της συζήτησης ζητώ από τον κύριο Παπαδόπουλο να μοιραστεί μαζί μας μια εμπειρία με πελάτη τις ημέρες των γιορτών που δεν θα ξεχάσει ποτέ. Εκείνος διαπιστώνει πως είναι πολλές οι στιγμές που έχει ζήσει και εξακολουθεί να ζει με τους πελάτες του όλα αυτά τα χρόνια. Ξεχωρίζει, όμως, μία ως ιδιαίτερη στιγμή και την αφηγείται βοηθώντας μας να την κάνουμε εικόνα. Ένας πελάτης του εμπιστεύθηκε ένα πανάκριβο μονόπετρο για να το βάλουν αυτός και οι συνεργάτες του σε ένα υπέροχο γλυκό δέντρο από σου γεμισμένα με αφράτη κρέμα και με επικάλυψη τραγανής καραμέλας και να το τοποθετήσουν σε ένα ζαχαρωτό αστέρι που στόλιζε την κορυφή. Η τούρτα φτιάχτηκε και μέχρι να την παραλάβει ο πελάτης, ο ίδιος και οι υπόλοιποι είχαν χάσει τον ύπνο τους αφού για λίγες ημέρες είχαν γίνει από ζαχαροπλάστες σεκιούριτι!!!
Αυτός είναι ο Μάριος Παπαδόπουλος, σκέφτομαι κι αυτή είναι η ιστορία του στο χώρο της ζαχαροπλαστικής. Μια ιστορία που πάει πολλές δεκαετίες πίσω μια που το ζαχαροπλαστείο ΑΒΕΡΩΦ γλυκαίνει τον κόσμο της πόλης μας και όχι μόνο από το 1961. Ο πατέρας του, με εξαιρετικούς συνεργάτες, είχε ξεκινήσει σερβίροντας τα μυθικά παγωτά secil, mocca και special μαζί με πρωτόγνωρες για την εποχή γλυκιές δημιουργίες. Όσο για τον ίδιο το Μάριο γεννήθηκε κάπου ανάμεσα σε γαβάθες μους σοκολάτας, αφράτης σαντιγύ και μυρωδιές από την πολίτικη κουζίνα της μητέρας του. Αυτό ήταν και η δική του υπογραφή στα προϊόντα τους όλα αυτά τα χρόνια: το πάντρεμα της ανατολίτικης κουλτούρας με τη φινέτσα της δυτικής ζαχαροπλαστικής πάντα όμως υπό το πρίσμα μιας αυθεντικής Ελληνικής, σε πρώτες ύλες, παρασκευής.
Προσκαλώ να μας ευχηθεί κάτι για τις φετινές γιορτές κι εκείνος ανταποκρίνεται με το γνώριμο γλυκό του τρόπο: ‘Εύχομαι σε όλες και όλους, που θα μοιραστούν αυτές τις λίγες αλλά γλυκιές γραμμές, να έχουν τα πιο νόστιμα και γεμάτα αρώματα του χειμώνα Χριστούγεννα. Και φυσικά ας μην ξεχάσουν ότι αν δεν προλάβουν να ολοκληρώσουν το γλυκό για τα γιορτινά τραπέζια, εμείς θα είμαστε πάντα στις επάλξεις για τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες. Καλές Γιορτές και Καλή Χρονιά γεμάτη υγεία, ειρήνη και αγάπη!’.
Περιττό να σας πω ότι μετά από όλα όσα ανταλλάξαμε σε αυτήν τη συζήτηση, ανυπομονώ να δοκιμάσω γεύσεις που δεν έχω δοκιμάσει ως τώρα αλλά και να απολαύσω γλυκά που όσα κι αν φάω δεν θα είναι αρκετά για να τα βαρεθώ. Μεγάλος πειρασμός η ζάχαρη για να μπορώ να του αντισταθώ. Όσο για εμάς θα βρεθούμε πολύ σύντομα μέσα από ένα επόμενο άρθρο!











