Γράφει ο ηθοποιός Γιάννης Κυφωνίδης.
Με έκπληξη και ενδιαφέρον διαπιστώνω τον τελευταίο καιρό πως όχι μόνο στη Θεσσαλονίκη αλλά σε ολόκληρη την Ελλάδα συστήνονται, ενώνονται, εκφράζονται ομάδες στον πολιτισμό, την παιδεία, τον τουρισμό, τη φιλοσοφία και τον αθλητισμό.
Μία από αυτές τις ομάδες είναι οι “ΜΥΘΟΛΟΓΟΙ” με ότι σημαίνει ή παραπέμπει η ονομασία τους.
Πρόκειται για μια ελληνική κοινότητα που όπως λέει αγαπάει και ερευνά τη Μυθολογία και τις Παραδόσεις.
Άλλωστε όπως υποστηρίζουν στη σελίδα τους “βοηθάνε τους ανθρώπους να βαδίζουν με σοφία. Βοηθάνε επίσης να μαθαίνουν οι άνθρωποι βήμα-βήμα τον πολιτισμό και τη μυθολογία της Ελλάδας και ευρύτερα, στον ελεύθερο χρόνο τους, γρήγορα και άμεσα.”
Αλλά δεν πρόκειται για μία γραφική ομάδα, για μία ομάδα που ξαφνικά θυμήθηκε την παράδοση της χώρας, αλλά για μία ελεύθερη ομάδα που προσεγγίζει ερευνητικά το όλο θέμα και δε λειτουργεί “προσηλυτιστικά”.
Είναι μία ομάδα που όχι μόνο ερευνά και συγκεντρώνει πληροφορίες, αλλά τις μεταδίδει κιόλας, χωρίς να απαιτεί κάτι και χωρίς να παρεκκλίνει από αυτό που είναι ούτως ή άλλως.
Δε χρειάζεται άλλωστε όλες και όλοι να βρίσκουν οπωσδήποτε και πάντα έναν χώρο θεατρικό, πανεπιστημιακό, φιλοσοφικό ή ανάλογο για να εκφραστούν. Γιατί εν τέλει ο πολιτισμός, η κουλτούρα, η έκφραση της τέχνης, ή ακόμη και της φιλοσοφίας μπορεί να γίνεται και μέσα από την καθημερινότητα και μέσα από τον τρόπο σκέψης και ζωής και μέσα από μία σελίδα στα social media, και μέσα από ένα status στο facebook, και μέσα από μία ανάρτηση κειμένου ή φωτογραφίας.
/
Ακόμη και αυτό είναι μία μορφή έκφρασης που δυνητικά προσεγγίζει μία μορφή τέχνης.
,
Τους “Μυθολόγους” δεν τους συνάντησα ποτέ από κοντά αλλά έπεσα πάνω τους μέσα από τη σελίδα που έχουν φτιάξει στο Facebook και μου έκαναν εντύπωση γιατί από μία ανάρτηση με μύθους και θεωρίες και άλλα τινά παραπέμπεται κανείς ακόμη και στις πχ αρχαίες ελληνικές συνταγές και τις γαστριμαργικές παραδόσεις. Βέβαια πάντα αξία και σημασία έχει τι παίρνει κανείς από μία τέτοια ομάδα , δηλαδή να παίρνει την ουσία. Και ποιά είναι η ουσία; Να ερευνά, να διαβάζει πέρα από τις λέξεις, να σκέφτεται και καμιά φορά ανάλογα με τη σκέψη που διαμορφώνει να πράττει κιόλας. Όλα τα άλλα δεν πρέπει να τον αφορούν.
Άλλωστε όπως λένε οι ίδιοι καλό είναι να μαθαίνει κανείς να εμβαθύνει σε ότι κάνει και να μην επαναπαύεται ποτέ σε ένα επιφανειακό πέρασμα. Η ζωή βρίσκεται στις λεπτομέρειες και στη συνεχή εμβάθυνση.
Για αυτό άλλωστε τις τελευταίες εβδομάδες κάνουν ενδιαφέρουσες αναρτήσεις και σχόλια σχετικά με τις ραψωδίες της Οδύσσειας συνοδεύοντας τα πολλές φορές από έργα τέχνης εμπνευσμένα από τα Ομηρικά έπη. Βάζουν με αυτόν τον τρόπο τους ακόλουθους και φίλους της σελίδας να σκεφτούν και να σχολιάσουν. Τους παροτρύνουν να το κάνουν αυτό. Και η παρότρυνση της σκέψης αλλά και της έκφρασης είναι κάτι που λείπει σήμερα, είναι κάτι που χρειάζεται η ίδια η κοινωνία.
‘Ενα από τα μέλη της ομάδας, ο Τόλης Αλεξόπουλος, γυμναστής και αθλητής, αλλά με αναζητήσεις φιλοσοφικές και καλλιτεχνικές και με εμπειρία στο σωματικό θέατρο παρακολουθώντας και τα στούντιο υποκριτικής του Καναδού δημιουργού Ryszard Nieoczym , ερευνά και άλλους μύθους, χαρακτήρες και θεωρίες, ακόμη πιο σύγχρονους, όπως αυτόν του Ροβινσώνα που γίνεται επίκαιρος όσο ποτέ τον τελευταίο καιρό.
Και ποιά ή ποιός θα μπορούσε να υποστηρίξει ότι ο μύθος, ο χαρακτήρας του Ροβινσώνα είναι υπερβολικός στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Τουναντίον αφορά τους πάντες.
Περιηγηθείτε στη σελίδα, αυτό άλλωστε κάναμε κι εμείς. Ερευνούμε….!!! ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό