«In TempoThess»: Από τη Βένια Αδαμάκου
.
Με αφορμή την κυκλοφορία και την προώθηση των νέων τους δίσκων «Ημερολόγιο» και «Καινούργια μέρα» περιγράφουν την πορεία τους στη μουσική βιομηχανία αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια.
Είναι ο Πέτρος Παρασκευάς (Κιθάρα & Φωνή), Δημήτρης Ράπτης (Tύμπανα), Άγγελος Αθανασιάδης (Κιθάρα & Φωνητικά) και Χρήστος Γκαϊλας (Μπάσο & Φωνητικά), έχουν δώσει αναρίθμητες συναυλίες σε όλη τη χώρα και συνεχίζουν να είναι ενεργοί κάνοντας αυτό που ξέρουν καλύτερα. Συνθέτουν, ηχογραφούν και παίζουν τα τραγούδια τους, ζωντανά με κάθε ευκαιρία.
Οι αγαπημένοι DeFacto μιλούν στο InTempoThess της Βένιας Αδαμάκου για την Κουλτουρόσουπα.

-Είστε ένα συγκρότημα με πορεία πάνω από 25 χρόνια στην Ελληνική ποπ/ροκ σκηνή. Πώς ξεκίνησαν όλα;
Από τρεις πιτσιρικάδες του Γυμνασίου, που ήθελαν να κάνουν αυτό που έκαναν και τα ξένα συγκροτήματα της εποχής. Να παίζουν σε συναυλίες και να ηχογραφούν. Μέχρι και τώρα συνεχίζουμε με την ίδια διάθεση όπως τότε, με την ίδια και ίσως μεγαλύτερη χαρά, χωρίς άγχος πια.
-Τι έχει αλλάξει στη μουσική βιομηχανία από τότε που πρωτοεμφανιστήκατε σε σχέση με σήμερα;
Είναι ένας τελείως διαφορετικός κόσμος τώρα. Τότε το Ελληνικό ροκ ήταν μόδα, όπως είναι τώρα το hip-hop, η trapκαι σε κάποιο βαθμό το stonerσε λίγο πιο μεγάλες ηλικίες. Υπήρχαν δισκογραφικές εταιρίες μικρές και μεγάλες που όλες επένδυαν, με το αζημίωτο βέβαια, στα συγκροτήματα και γενικώς όλοι στην πόλη ηχογραφούσαν κάποιον δίσκο. Επίσης, το internet είχε μόλις εμφανιστεί. Τώρα όλα αυτά δεν υπάρχουν. Οι κυκλοφορίες είναι περισσότερο single (digital συνήθως), παρά albumκαι σε έναν βαθμό οι καριέρες χτίζονται μέσω των socialmedia, της εικόνας και του merchandise. Γενικώς, κάποιος ασχημούλης παλιά είχε περισσότερες πιθανότητες να μπει showbizσε σχέση με τώρα.
-Στηρίζει το κοινό της Θεσσαλονίκης τους καλλιτέχνες της πόλης;
Σε γενικές γραμμές ναι. Υπάρχουν όμως πάρα πολλές αξιόλογες νέες παραγωγές και συγκροτήματα στην πόλη που χάνονται, είτε γιατί δεν υπάρχει σπρώξιμο από πίσω, είτε γιατί δεν υπάρχει πολύς κόσμος για να στηρίξει σκηνές όπως το rock, η electro, η jazz, το blues. Γενικώς, οτιδήποτε δεν είναι mainstream.
-Υπάρχουν στιγμές στην πορεία σας που θεωρείτε πως ήταν καθοριστικές;
Σίγουρα κάθε δίσκος είναι μια σημαντική στιγμή για κάθε μπάντα, αλλά και κάποιες συναυλίες, πολλές φορές μικρές, με λίγο κόσμο μπορούν να σε κάνουν να τις θυμάσαι για πάντα.

-Πρόσφατα κυκλοφόρησαν οι νέοι σας δίσκοι με τίτλο «Καινούργια μέρα» και «Ημερολόγιο». Γιατί επιλέξατε τον τίτλο «Καινούργια μέρα»; Σηματοδοτεί κάποια αλλαγή για το σχήμα;
Μάλλον έχουμε μπερδέψει λίγο το κοινό, επειδή μέσα στην πανδημία κυκλοφορήσαμε δύο album, το “Κανούργια Μέρα” και το “Ημερολόγιο”. Το πιο πρόσφατο είναι το “Ημερολόγιο”, όμως αυτό τον καιρό κάνουμε κάποιες συναυλίες – παρουσιάσεις, που παίζουμε ολόκληρο το “Καινούργια Μέρα”. Το ίδιο θα κάνουμε το ’23 και με το “Ημερολόγιο”. Αν και έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στα μέλη του γκρουπ τα τελευταία χρόνια,ο τίτλος του δίσκου δεν έχει να κάνει με αυτό. Περισσότερο έχει να κάνει με το ότι ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά, μέσα στις πιο σκοτεινές εποχές, χρειαζόμαστε μια ελπίδα, μια αχτίδα φωτός για να επιβιώσουμε, να συνεχίσουμε να υπάρχουμε. Αυτό το πνεύμα κυριαρχεί σε κάποια από τα τραγούδια του album.
-Πόσος καιρός χρειάστηκε για να ολοκληρωθούν οι δίσκοι; Σας δυσκόλεψε η περίοδος της πανδημίας;
Γενικώς κάθε ένας από τους τελευταίους τρεις δίσκους μας ολοκληρώνεται μετά από έναν χρόνο περίπου. Ηχογραφούμε τις βάσεις συνήθως ζωντανά σε τρεις φάσεις (τρία sessions).Ύστερα ηχογραφούμε ό,τι άλλο χρειάζεται από πάνω και μετά αφιερώνουμε κάποιον καιρό για διορθώσεις και μίξεις. Τις ηχογραφήσεις δεν τις επηρέασε η πανδημία, γιατί παρά τις απαγορεύσεις, συνεχίστηκαν κανονικά. Παρανομήσαμε με λίγα λόγια…
-Πώς συνδέονται τα δέκα τραγούδια του δίσκου «Καινούργια Μέρα» μεταξύ τους;
Χωρίζονται σε δύο ενότητες. Τα έξι πρώτα είναι χαρούμενα και εξωστρεφή, ίσως τα πιο κεφάτα στην δισκογραφία των DeFacto. Τα τέσσερα τελευταία το αντίθετο. Η σκέψη ήταν να είναι 5 και 5 αλλά τελικά επικράτησε η χαρά!

-Τι αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εσάς;
Τα τραγούδια είναι αυτό που ζούμε, είναι η ίδια η ζωή.Ίσως μια καταγραφή της πραγματικότητας σε κάποιες περιπτώσεις, είτε προσωπικής είτε συνολικής. Κάποιες άλλες φορές είναι ψυχοθεραπεία, η ανάγκη να εκφράσεις κάτι που σε πνίγει.
-Δέχεστε την κριτική;
Εννοείται! Φτάνει να είναι καλή! (γέλια) Οι κακές πάντως μας διασκεδάζουν περισσότερο…
-Έχετε δώσει αναρίθμητες συναυλίες σε όλη τη χώρα. Ποια θα λέγατε ότι είναι τα συστατικά για μια πετυχημένη εμφάνιση;
Το να το κάνεις με πλήρη ειλικρίνεια. Γενικώς ό,τι δίνεις αυτό παίρνεις. Όπως κι αν είναι το κοινό, κρύο ή ζεστό, υπάρχουν πάντα τρόποι να επικοινωνήσεις και πάντα καταλαβαίνεις αν το πράγμα περνάει κάτω.
-Γιατί θα προτείνατε σε κάποιον να έρθει σε μια ζωντανή σας εμφάνιση;
Για να γιορτάσει μαζί μας τα τραγούδια μας, τις σκέψεις και τις ανησυχίες μας.
-Κι ένα μήνυμα προς τους αναγνώστες μας;
Μην ακούτε κανέναν, να εμπιστεύεστε την κρίση και τη σκέψη σας. Όπως έχει πει και ο μεγάλος Bob Dylan σε ένα τραγούδι του: “you don’t need a weatherman to know which way the wind blows”
Ευχαριστούμε!
.
.
Ακολουθήστε το Kulturosupa.gr στα social media