Τι είναι; Που είναι;
Πως θα πάω;
Γιατί αξίζει να επισκεφτείς.
Ένας κήπος που άνθισε και αναπτύχθηκε μέσα στον αστικό ιστό, συνιστά ένα ζωντανό κύτταρο και δε θα μπορούσε παρά να είναι στο επίκεντρο των περιβαλλοντικών δράσεων της πόλης, να αποτελεί πόλο έλξης για τη μαθητική κοινότητα και έγνοια για τη Διοίκηση του Δήμου και τις αρμόδιες υπηρεσίες όχι απλά να τον συντηρήσουν, αλλά να του προσθέσουν και πινελιές αναβάθμισης.
Περιβαλλοντικές δράσεις εντός και εκτός Δήμου
Οι περιβαλλοντικές δράσεις του Δήμου Παύλου Μελά ολοκληρώθηκαν με ξενάγηση και περιβαλλοντική εκπαίδευση μαθητών μέσα στο Βοτανικό Κήπο που κάλυψε τηλεοπτικά η ΕΡΤ3 και η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Μανούση.
Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Ανακύκλωσης και Πρασίνου Σάκης Λαζαρίδης παρουσιάστηκε στους μικρούς επισκέπτες τη Δευτέρα 6 Ιουνίου από την Υπεύθυνη του Βοτανικού Φάνια Περσάκη (Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου) και συνομίλησε μαζί τους για την αναγκαιότητα να ζήσουμε σε ένα καλύτερο περιβάλλον, για τις πρακτικές ανακύκλωσης και κάλεσε τους μικρούς επισκέπτες να υιοθετήσουν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον στάση ζωής.
Ταυτόχρονα ως Συνεργαζόμενος Φορέας και πάντα στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος, ο Βοτανικόςσυμμετείχε με έργα από τις Εκθέσεις φωτογραφίας “Βοτανικοί κήποι: Τα βιβλία της φύσης” και “Φυτική Βιοποικιλότητα” στο 1ο Φεστιβάλ Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης 2016 με θέμα: “Περιβάλλον και Αειφορία” το οποίο διοργανώθηκε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης, με περισσότερους από 1.000 μαθητές, 100 εκπαιδευτικούς και πάνω από 15 Φορείς, το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής 2 & 3 Ιουνίου 2016 στο Κλειστό Δημοτικό Θέατρο και στην Αίθουσα Τέχνης του Δήμου Νεάπολης – Συκεών, κατόπιν πρόσκλησης της Υπευθύνου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης Βασιλικής Ιππέκη.
Πλούσιο εκπαιδευτικό έργο για μικρούς και μεγάλους
Πρωτίστως αναφερόμαστε στις ξεχωριστές ημέρες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης αλλά και ψυχικής ανάτασης για όσους τον επισκέπτονται τόσο για ξενάγηση όσο και για ψυχαγωγία περιδιαβαίνοντας μέσα στο καταπράσινο περιβάλλον με τα ιδιαίτερα αρώματα της εποχής. Καθημερινά πραγματοποιούνται ξεναγήσεις μαθητών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις επισκέψεις των φοιτητών της σχολής Γεωπονίας του ΑΠΘ και των μεταπτυχιακών φοιτητών της Αρχιτεκτονικής Τοπίου οι οποίοι έχουν την δυνατότητα να επιτελέσουν άρτια τα εργαστηριακά τους μαθήματα λόγω της άριστης συνεργασίας του Βοτανικού με τους εκπαιδευτικούς φορείς.
Ο χώρος ενδείκνυται για εκπαιδευτικές εκδρομές των σχολικών μονάδων, αλλά οι πόρτες έχουν ανοίξει και σε μέλη ΚΑΠΗ, περιβαλλοντικές ομάδες και αντιπροσωπείες από το εξωτερικό και για Άτομα με ειδικές ανάγκες καθώς υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές και η προσβασιμότητα.
Εργασίες αναβάθμισης στο Βοτανικό και κατασκευή νέας παιδικής χαράς
Από την αρχή του έτους ξεκίνησαν και ολοκληρώθηκαν από τις Τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Παύλου Μελά, αλλά και από το Τμήμα Πρασίνου μια σειρά από σημαντικές παρεμβάσεις όπως η κατασκευή καινούργιας παιδικής χαράς στο βοηθητικό χώρο του Βοτανικού στα όρια του Πάρκου Σόλωνος, ακριβώς απέναντι από την Κεντρική είσοδο του Κήπου, στο σημείο ουσιαστικά όπου βρισκόταν η παλιά παιδική χαρά που δεν πληρούσε τις προδιαγραφές ασφαλείας.
Χρησιμοποιήθηκαν τα προβλεπόμενα υλικά επίστρωσης για την προετοιμασία, τοποθετήθηκε πλαστικό δάπεδο με τις κατάλληλες προδιαγραφές για την επιφάνεια και νέα παιχνίδια με τήρηση των αυστηρών όρων ασφαλείας καθώς και περίφραξη εντός της υπάρχουσας βλάστησης.
Η σύγχρονη και ασφαλής παιδική χαρά έχει παραδοθεί τις τελευταίες ημέρες στην τοπική κοινωνία και η μεγάλη επισκεψιμότητα που παρατηρήθηκε από παιδιά και γονείς είναι μεγάλη ηθική ανταμοιβή για τις Υπηρεσίες και τη Διοίκηση του Δήμου.
Οι υπόλοιπες ενέργειες αφορούν προπαρασκευαστικές και εργασίες συντήρησης και ανανέωσης εξοπλισμού του Βοτανικού Κήπου με σημαντικότερες τη δημιουργία νέου κηπαρίου δίπλα στο θερμοκήπιο με συνθέσεις από αγρωστώδη φυτά, διάφορους βολβούς και αδρανή υλικά (βότσαλα και φλοιό πεύκου), το ξήλωμα της παλιάς πέργκολας στον τριανταφυλλεώνα και αντικατάσταση αυτής από νέα ξύλινη πέργκολα, αλλαγή στα καθίσματα που υπήρχαν στο κεντρικό κιόσκι όπου υλοποιείται μέρος της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, συντήρηση στις υπάρχουσες κατασκευές εξοχής (παγκάκια, τραπέζια) και στις πόρτες εισόδου – εξόδου, βελτίωση συστήματος θέρμανσης ψύξης του θερμοκηπίου.
Εντός θερμοκηπίου πραγματοποιήθηκε εικαστική παρέμβαση κομποδετικής (κρεμαστές γλάστρες), μια ευγενική προσφορά της Βιβής Ορφανίδου.
Με αυτές τις παρεμβάσεις βελτιώθηκε λειτουργικά και αισθητικά ο Βοτανικός Κήπος.
Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης Δήμου Παύλου Μελά
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης που είναι σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον Δήμο Παύλου Μελά, αλλά και ευρύτερα, αφού στην ελληνική επικράτεια υπάρχουν μόνο 10 Βοτανικοί Κήποι (ολοκληρωμένοι), περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή 1.000 και πλέον φυτών. Είναι ένας αστικός Βοτανικός Κήπος πέντε στρεμμάτων, μια όαση πρασίνου μέσα στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό, που επιτελεί κυρίως εκπαιδευτικό έργο. Στα 14 χρόνια λειτουργίας του, έχουν ξεναγηθεί πάνω από 60.000 μαθητές, περιβαλλοντικές ομάδες, σύλλογοι και άτομα κάθε ηλικίας, αποκομίζοντας βασικές γνώσεις για τον κόσμο των φυτών.
Ο Βοτανικός Κήπος Σταυρούπολης εγκαινιάστηκε στις 4 Ιουνίου του 2002. Η δημιουργία είχε ξεκινήσει το 1996. Χρηματοδοτήθηκε από πόρους του Δήμου και υλοποιήθηκε από το τμήμα πρασίνου και την τεχνική υπηρεσία του Δήμου. Βρίσκεται σε ένα χώρο 5 στρεμμάτων στην περιοχή Άνω Ηλιούπολης της δημοτικής ενότητας Σταυρούπολης και περικλείεται από τις οδούς Κ. Κωνσταντινίδη – Ολύμπου – Περικλέους. Η συνολική περιοχή έκτασης 27 στρεμμάτων ήταν παλιά το ρέμα Περικλέους, παραπόταμος του Δενδροποτάμου και μετατράπηκε σε άξονα πρασίνου. Εκεί κατασκευάστηκαν παιδικές χαρές, γήπεδα, αναψυκτήριο, αμφιθέατρο που αποτελούν βοηθητικούς χώρους του Βοτανικού Κήπου.
Ο Βοτανικός Κήπος είναι ένας περιφραγμένος χώρος με τρεις εισόδους και οργανώνεται εσωτερικά από διαδρομές, που επιτρέπουν στον επισκέπτη να παρατηρεί τα φυτά από κοντά και να έχει πρόσβαση σε ειδικούς χώρους. Περιλαμβάνει τρεις βραχόκηπους, τριανταφυλλεώνα με 100 ποικιλίες τριανταφυλλιάς, συλλογές κωνοφόρων, όπως κέδρους, έλατα, κυπαρίσσια, πεύκα, αγρωστώδη, βολβώδη και εποχιακά φυτά, κάκτους και παχύφυτα, φοινικοειδή και μεσογειακά φυτά. Στο κέντρο δεσπόζει το επιβλητικό θερμοκήπιο που φιλοξενεί τροπικά, υποτροπικά, επίφυτα, υδροχαρή και σαρκοφάγα φυτά, καθώς και το ρομαντικό κιόσκι με 10 ποικιλίες αναρριχώμενων φυτών.
Επικοινωνία
Tηλ. 2310600717 και 6946502434
Fax: 2310607121και 2313302320
Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr, fania@persakis.com
Tηλ. 2310600717 και 6946502434
Fax: 2310607121και 2313302320
Email: botanic.gard@pavlosmelas.gr, fania@persakis.com
Site: www.pavlosmelas.gr
Υπεύθυνη Βοτανικού Κήπου: Φάνια Περσάκη (Γεωπόνος – Αρχιτέκτων Τοπίου)
Ώρες Λειτουργίας & Είσοδος
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Πέμπτη : 9.00 – 13.30 & Παρασκευή: 9.00 -13.00
Ξενάγηση: 1 ευρώ κατά άτομο (δωρεάν η ξενάγηση για τους μαθητές των σχολικών μονάδων του Δήμου Παύλου Μελά)
.
Οι Σχολικές ομάδες γίνονται δεκτές κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.
Για οργανωμένες ξεναγήσεις τηλεφωνήστε εγκαίρως.
Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.
.
Διεύθυνση – Πρόσβαση
Ο Βοτανικός Κήπος βρίσκεται στη διεύθυνση Οδός Περικλέους 9Α Σταυρούπολη Τ.Κ. 56431Θεσσαλονίκη
Η πρόσβαση γίνεται με τους εξής τρόπους:
-κατεβαίνοντας από περιφερειακή την οδό Μακρυγιάννη στο ύψος της Πλατείας Ελευθερίας κατευθυνόμαστε δεξιά στο πάρκο Σόλωνος
-από την οδό Λαγκαδά, στρίβουμε στην Καραολή & Δημητρίου (έδρα του Δημαρχείου) και στην συνέχεια επιλέγουμε την Κ. Κωνσταντινίδη (οδός πάνω από τον Ιερό Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου) και οδηγούμαστε στο Βοτανικό Κήπο.
– με το λεωφορείο διαλέγοντας τη γραμμή 34 (Άνω Ηλιούπολη – Αριστοτέλους) του ΟΑΣΘ κατεβαίνουμε στη στάση με το όνομα «Βοτανικός Κήπος».
Φωτογραφικό υλικό