Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου.

Ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος είναι ένας νέος, ωραίος και φέρελπις ηθοποιός και χορευτής, γεμάτος πάθος και μεράκι για την τέχνη του θεάτρου, έτοιμος να αναλάβει την οποιαδήποτε ευθύνη με σθένος, σπιρτάδα, ευστροφία και σκηνική τόλμη.
Και δίνουμε τόπο στα νιάτα.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1992. Ήδη από τα μαθητικά του χρόνια είχε διαμορφώσει την αγάπη του για τη σκηνή του θεάτρου και συμμετάσχει σε αναρίθμητες παραστάσεις του σχολείου με μέντορα μια πεφωτισμένη εκπαιδευτικό, την Ευαγγελία Τσολάκου. Μετά το Λύκειο, ασχολήθηκε με το θέατρο ως φοιτητής του Τμήματος Εμπορίας και Διαφήμισης του ΑΤΕΙ Αθήνας μέσα από την ερασιτεχνική ομάδα freakα σέ, μια υπέροχη θεατρική οικογένεια, ώσπου συνειδητοποίησε πως η αγάπη και η κλίση του αυτή χρειαζόταν ιδιαίτερη μελέτη και σπουδή. Σπούδασε λοιπόν και τη θεατρική τέχνη στη Δραματική Σχολή Πειραϊκού Συνδέσμου, κι έτσι ξεκίνησε γι αυτόν ένα πολύ όμορφο και γεμάτο εμπειρίες ταξίδι στον χώρο του θεάτρου και του θεάματος γενικότερα.

Οι τρεις πρώτες του δουλειές διεξήχθησαν το καλοκαίρι του 2019. Έκανε ταυτόχρονα πρόβες για την Ανάμνηση Σμύρνης του Δημήτρη Μαλισσόβα, που παίχτηκε στο Ηρώδειο, για τον Πέερ Γκύντ σε σκηνοθεσία του Βασίλη Νικολαΐδη, που ανέβηκε στο θέατρο Ολύμπια, και λίγο μετά για το Φεγγάρι από χαρτί των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου στο Εθνικό Θέατρο Rex-Σκηνή Μαρίκα Κοτοπούλη για δύο συναπτά έτη.

Άλλες του χαρακτηριστικές δουλειές αποτελούν το Scrooge and ghost and rock n roll του Χρήστου Σουγάρη στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, παιδικές παραστάσεις και η παράσταση Zak-ZAckie oh! A Queen Story σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Ζαφείρη στο Θέατρο Άβατον, ένας μονόλογος πάνω στη ζωή του Ζακ Κωστόπουλου, μια πολύ ευαίσθητη κι απαιτητική παράσταση βιογραφίας.

Έπεται η Υπόθεση Μακρόπουλος σε σκηνοθεσία της Κερασίας Σαμαρά στο Θέατρο ΕΛΕΡ (2023), για να εμπλουτίσει ο ίδιος ακόμη περισσότερο το θεατρικό του ρεπερτόριο και να ενταχθεί φέτος και στη θεατρική ομάδα του Γιώργου Κιμούλη, η οποία κι έχει πυροδοτήσει, από το Θέατρο Κήπου της αγαπημένης μας Θεσσαλονίκης, το καλοκαιρινό ταξίδι της Δωδέκατης Νύχτας του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Έχει συμμετάσχει ήδη και σε τρεις κινηματογραφικές ταινίες, υπογραμμίζοντάς μας την ιδιαίτερη αγάπη του για τον κινηματογράφο, το Οι μαθητές του Ουμπέρτο Πρίμο της Αλεσάντρα Μαγιολέτι στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης (2020-2021), το DODO του Πάνου Κούτρα στο Φεστιβάλ Καννών (2021-2022) και την Εξέλιξη, του Περικλή Χούρσογλου (2022-2023).

Με το DODO του Πάνου Κούτρα βρέθηκε στο Φεστιβάλ των Καννών, μια πρωτόγνωρη εμπειρία την οποία περιγράφει με ενθουσιασμό. Απολαύσαμε τη θεατρική του άνεση και στην τηλεοπτική σειρά του MEGA Μαίρη-Μαίρη-Μαίρη των Μιχάλη Ρέππα-Θανάση Παπαθανασίου στον ρόλο του Λευτέρη (2022-2023).

Ο Τζώρτζης Παπαδόπουλος βρέθηκε λοιπόν στην πόλη μας να συνεργάζεται με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Γιώργο Κιμούλη στη Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, μια ξεκαρδιστική κωμωδία ανεκπλήρωτου έρωτα. Και μας μιλάει για την εμπειρία του αυτή, να βρίσκεται εδώ, συμμετέχοντας σε ένα δημοφιλές σεξπηρικό έργο κωμικών ανατροπών και παρεξηγήσεων, έναν θεατρικό καμβά στον οποίο ο Τζώρτζης τοποθετεί τη δική του φρέσκια, νεανική και λαμπερή σφραγίδα.

Ο Τζώρτζης μας περιγράφει την πορεία του στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου, πώς ξεκίνησε, πώς πορεύτηκε και πού βρίσκεται θεατρικά αυτό το καλοκαίρι, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στον Ζακ. Μας μιλάει επίσης για το ταλέντο, τις προκλήσεις και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος νέος ηθοποιός, σε πάλη όχι μόνο με τον εαυτό του αλλά και μ΄ ένα «κοινωνικό-διαδικτυακό» status quo, που λειτουργεί καταδυναστευτικά κι ανασταλτικά της θεατρικής του ψυχοδυναμικής.

Αναφέρεται και στη δική του θεατρική προσωπικότητα, τι τον εμπνέει, τι τον δυσκολεύει, τι τον κάνει να πεισμώνει, να θυμώνει, να φοβάται, να χαίρεται, ποιους ηθοποιούς θαυμάζει. Άλλωστε, με αφορμή τη συμμετοχή του στη Δωδέκατη Νύχτα του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ, τον προ(σ)καλούμε να ξεδιπλώσει πτυχές της θεατρικής του -κι όχι μόνο- υπόστασης, να τον γνωρίσουμε όχι μόνο ως ηθοποιό αλλά και ως νέο άνθρωπο με όνειρα, φιλοδοξίες, προσδοκίες. Έχει όλο το μέλλον μπροστά του, για να εξελιχθεί και να ζυμωθεί ακόμη περισσότερο στην καριέρα που έχει επιλέξει ως αναπόδραστη συνθήκη της ζωής του.
Ευχαριστούμε τον Τζώρτζη Παπαδόπουλο για τη συνέντευξη που παραχώρησε στη Σωφέρ μέσα σε ένα αφόρητο περιβάλλον ζέστης και του ευχόμαστε κάθε επιτυχία και καλλιτεχνική πρόκληση στη ζωή του. Ευχαριστούμε επίσης και το Θέατρο Κήπου για την άψογη φιλοξενία του.
Βιντεολήψη και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Επίλογος: Το θέατρο δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ερήμην του ανθρώπου. Αλλά κι ο άνθρωπος δεν έχει την ευκαιρία να ολοκληρωθεί ως προσωπικότητα ερήμην του θεάτρου κι οποιασδήποτε άλλης καλλιτεχνικής ή πνευματικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι του πνεύματος επιχειρούν μέσω του δημιουργικού τους οίστρου να απορροφήσουν τον τυχόν πνευματικό και δημιουργικό μας αποχρωματισμό. Μας περιμένουν με την ενέργεια και την ψυχή τους, να μας προβληματίσουν, να μας συγκινήσουν, να ξυπνήσουν μέσα μας συναισθήματα και να μας οδηγήσουν στην κάθαρση. Γιατί η ψυχή του θεάτρου είναι ο άνθρωπος και μόνο ο άνθρωπος.
.
Δείτε & αυτά:
ΦΕΣΤΙΒΑΛ:
ΘΕΑΤΡΟ:
ΜΟΥΣΙΚΗ:
ΣΙΝΕΜΑ:
Φωτογραφικό υλικό