Σκηνής Διάλογοι.
Συνομιλεί (και γράφει) η Σωφέρ Θεάτρου, Ζωή Ταυλαρίδου, για την Κουλτουρόσουπα.
Η συγκλονιστική εξομολόγηση του Φραντς Κάφκα επιστρέφει για 3η χρονιά, από την Ομάδα Θέατρο Πρόταση στο Goethe–Institut Thessaloniki. Το γράμμα που δεν έφτασε ποτέ στον παραλήπτη του, παρουσιάζεται εκ νέου, κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, σε σκηνοθεσία Στέλιου Βραχνή, φωτίζοντας την τρομακτική επίδραση που έχει ένας πατέρας πάνω στο γιο του και την πιο κρυφή πληγή που χαράζεται πάντα από την ίδια την οικογένεια.
«Πολυαγαπημένε μου πατέρα με ρώτησες γιατί ισχυρίζομαι ότι σε φοβάμαι».
Λίγα λόγια για την παράσταση: Ο τριανταεξάχρονος Φραντς, λίγο πριν πεθάνει από φυματίωση, απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει. Οι θεατές της παράστασης κάθονται στο ίδιο οικογενειακό τραπέζι μαζί με τους τρεις ηθοποιούς, βιώνοντας μαζί τους όλα εκείνα τα περιστατικά, τις αγωνίες και τις ήττες που διαμόρφωσαν τον νεαρό Φραντς. Στο «Γράμμα στον πατέρα» γίνονται όλοι μάρτυρες, θύματα και συνένοχοι.
«Θέλεις να φύγεις μικρέ;»
Η παράσταση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του «Kafka–Jahr / Έτος Κάφκα», ενός καλλιτεχνικού project με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του Franz Kafka, που διοργανώνεται από το Goethe–Institut Thessaloniki και την Ομάδα Θέατρο Πρόταση.
Ο Στέλιος Βραχνής, ο σκηνοθέτης του έργου «Γράμμα στον Πατέρα» του Φραντς Κάφκα και οι ηθοποιοί του, Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος και Παύλος Τάνης, μας ανοίγουν τις σκοτεινές πύλες της καφκικής γραφής, εισάγοντάς μας στην ψυχή και τον νου του Γράμματος, που αποτελεί το λυρικό ξέσπασμα ενός γιου στον πατέρα του, με τον οποίο δε συνδέθηκε ποτέ. Η επιστολή αυτή δεν έφτασε στον παραλήπτη της κι ευτυχώς, γιατί σήμερα απολαμβάνουμε τη δραματική και σκηνοθετική της μετενσάρκωση από την ομάδα του Βραχνή, που συνιστά μια διαφορετική πρόταση στα θεατρικά δρώμενα σήμερα. Ο Στέλιος, ο Πάνος, ο Απόστολος κι ο Παύλος μάς καταθέτουν την οπτική και το συναίσθημά τους για το έργο, μας μιλούν για τον Κάφκα, καθώς ο συγγραφέας αποτέλεσε υποκείμενο ενδελεχούς μελέτης και στοχασμού για αυτούς, και εν τέλει μας παρουσιάζουν το master class του «Ευάλωτου Ηθοποιού» που “τρέχει” φέτος στο 11 Grey: studio lab και απευθύνεται σε εφήβους και ενήλικες ερευνητές της θεατρικής τέχνης, επαγγελματίες και μη. Τα προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Ευχαριστούμε τον Στέλιο Βραχνή, Πάνο Αναγνωστόπουλο, Παύλο Τάνη και Απόστολο Λινάρδο για τη συνομιλία μας και την εμπιστοσύνη τους. Είχαμε την ευκαιρία της παρακολούθησης και βιντεοσκόπησης σκηνών πρόβας, που μας καθήλωσαν. Θα τις παρακολουθήσετε στο προοίμιο της συνέντευξής μας. Επίσης, ευχαριστούμε το Goethe–Institut Thessaloniki για τη φιλοξενία του.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξη:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου και ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
ΓΚΑΙΤΕ
«Γράμμα στον πατέρα» του Φρανς Κάφκα.
-Είδαμε βαθμολογήσαμε με 6,6/10 και σχολιάζουμε εδώ
Ο Kafka απευθύνεται στον πατέρα του γράφοντάς του μια επιστολή, όπου αποκαλύπτει με αφοπλιστική ειλικρίνεια την τραυματική τους σχέση. Μέσα από τον παραληρηματικό λόγο ενός ανθρώπου που θέλει να προλάβει να εκφράσει όσα έχει μέσα του πριν φύγει από τη ζωή, αποκαλύπτεται ένας πατέρας-τύραννος που μισεί ό,τι δεν καταλαβαίνει και ό,τι δεν του μοιάζει.
Σκηνοθεσία: Στέλιος Βραχνής. Ερμηνεύουν: Πάνος Αναγνωστόπουλος, Απόστολος Λινάρδος, Παύλος Τάνης.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00 (έως 9 Φεβρουαρίου).
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ