Συνομιλεί (και γράφει) η Ζωή Ταυλαρίδου για την Κουλτουρόσουπα.
Περιοδεύει στα σχολεία της Κεντρικής Μακεδονίας και της Αττικής.
Το θεατρικό «Να σας κεράσουμε λίγο μπούλινγκ;» της Έφης Βετουλάκη από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Σύζευξις: Τέχνες και Επιστήμες περιοδεύει στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σε Αττική και Κεντρική Μακεδονία, διαπλάθοντας συνειδήσεις, προβάλλοντας υγιή πρότυπα συμπεριφοράς, παρηγορώντας τόσο τα θύματα όσο και τους θύτες στη συστηματική παρενόχληση των άλλων που ονομάζουμε μπούλινγκ.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σύζευξις και η Έφη Βετουλάκη μάς έχουν απασχολήσει άλλωστε και πέρυσι, καθώς έκαναν μια πολύ δυναμική αρχή στο θέατρο, και ειδικότερα στο θέατρο για σχολεία, με την παράσταση «Το Χέρι», η οποία προτάθηκε για Βραβείο Κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης και ήδη περιοδεύει με επιτυχία σε σχολεία της επικράτειας.
Η θεατρική παράσταση της Έφης Βετουλάκη “Να σας κεράσουμε λίγο μπούλινγκ;” σε σκηνοθεσία της Μαρίας Ιωαννίδου, διαπραγματεύεται τον σχολικό εκφοβισμό μέσα από ένα κωμικό, επίκαιρο και ευαίσθητο κείμενο. Αφορά στους/τις μαθητές/τριες που έχουν υποστεί ή έχουν ασκήσει μπούλινγκ, αλλά και σε όλους όσοι παρατηρούν τέτοιες συμπεριφορές και δεν γνωρίζουν πώς να αντιδράσουν ή να τις αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.
Το έργο εμβαθύνει κυρίως στην ψυχολογία των παιδιών που ασκούν κακοποιητική συμπεριφορά στους γύρω τους. Επιχειρεί να ενισχύσει την αυτοπεποίθηση και τα όμορφα κομμάτια του χαρακτήρα τους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φοβία τους για το διαφορετικό, τη δειλία και την έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό τους. Τους διδάσκει την αποδοχή, την αγάπη, την ευγένεια και τη συνεργασία.
Λίγα λόγια για το έργο: Ο Χάρης, ένας μαθητής της Δ΄ Δημοτικού, είναι ο πρωταγωνιστής της ιστορίας. Μέσα από κωμικά περιστατικά, ξετυλίγει το κουβάρι των λόγων που τον έχουν οδηγήσει να φέρεται άσχημα στους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές του. Η Βρισηίδα, από την άλλη πλευρά, όχι ολόσωστη στη συμπεριφορά της κι αυτή, είναι η μοναδική φίλη που έχει αποκτήσει μέχρι σήμερα ο Χάρης. Αυτή, αφού τον ακούει προσεκτικά και παραδέχεται και τα δικά της απρεπή φερσίματα, τον παρακινεί να αλλάξουν συμπεριφορά προς το καλύτερο, να αποκτήσουν καλούς τρόπους και να γίνουν έτσι αγαπητοί σε όλους! Η διευθύντριά τους, όμως, είναι πολύ απογοητευμένη από τη συμπεριφορά του Χάρη… Αποφασίζεται, μάλιστα, η αλλαγή σχολείου για τον απείθαρχο αυτό μαθητή. Πολλά ερωτήματα θα κληθούν να απαντήσουν οι θεατές και τελικά να αποφασίσουν για το αν ο Χάρης αξίζει την αποδοχή τους ή όχι, και αν θα γίνει φίλος τους.
Θα μείνει ή θα φύγει από το σχολείο;
Αυτό θα το αποφασίσουν οι μικροί μαθητές!
Στη συζήτηση που θα παρακολουθήσετε η Έφη Βετουλάκη (εκπαιδευτικός, μουσικός και συγγραφέας του έργου), η Μαρία Ιωαννίδου (σκηνοθέτις) και ο Γιάννης Λαζαρίδης (θύτης) επιχειρούν να περιγράψουν τον όρο μπούλινγκ και τα χαρακτηριστικά του, την ψυχοσύνθεση θύτη και θύματος, και τη συμπεριφορά τους σε αυτή την κακοποιητική και συνεξαρτητική ταυτόχρονα σχέση. Ο θύτης έχει ανάγκη από το θύμα, για να τροφοδοτήσει το εγώ του. Ωστόσο και το θύμα, περιορισμένο στο δικό του εγώ, σε μια καταδικασμένη εντροπία, αδυνατεί να πάρει σωστή θέση απέναντι στον θύτη και παραμένει εξαρτημένο.
Η αυτοπεποίθηση, η αυτογνωσία, η αποδοχή και η αγάπη για τον εαυτό, τα προτερήματα και τις αδυναμίες του εξίσου, συνιστούν το κλειδί που ανοίγει τη θύρα τόσο της πρόληψης όσο και της αντιμετώπισης τέτοιων συμπεριφορών. Τα παιδιά ταυτίζονται σε σημεία και κατανοούν τους ήρωες-θύτες, συμμετέχουν στην κορύφωση και τη λύτρωσή τους, τους αποδέχονται και τους συγχωρούν, όταν η συμπεριφορά τους αλλάζει.
Η παράσταση είναι κατεξοχήν διαδραστική και δίνεται η ελευθερία στους/τις μαθητές/τριες να αποφασίσουν την τελική έκβαση… ποινή και αλλαγή σχολικού περιβάλλοντος ή αποδοχή και συγχώρεση; Οι μαθητές/τριες αισθάνονται πως συνδιαμορφώνουν επιτέλους το κοινωνικό κι εκπαιδευτικό γίγνεσθαι. Μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι και γεμάτοι αυτοπεποίθηση στην επίλυση συγκρούσεων και στη διαχείριση παραβατικών συμπεριφορών στο σχολείο και στην κοινωνία. Το σχολείο έτσι γίνεται μια μεγάλη αγκαλιά για όλους!
Θα θέλαμε να τονίσουμε επίσης πως το θέατρο και η μουσική αναμφισβήτητα συνεπικουρούν το πολύ σημαντικό έργο του εκπαιδευτικού μας συστήματος, που τα τελευταία χρόνια βάλλεται από παντού. Η θεατρική παιδεία είναι απαραίτητη στην πρωτοβάθμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως και η ενίσχυση της μουσικής και καλλιτεχνικής παιδείας, που έχει περιοριστεί δυστυχώς στη μία ώρα την εβδομάδα. Τα σχολεία χρειάζονται να είναι πολιτισμικά κέντρα για ολόκληρη την κοινωνία, όχι απλά φορείς απομνημόνευσης γνώσεων, οι περισσότερες από τις οποίες ελεγχόμενες ή καθοδηγούμενες εκ των άνω. Τα παιδιά χρειάζεται να απομακρυνθούν από την οθόνη, τη βία από όπου κι αν προέρχεται, και να στραφούν στην καλλιτεχνική δημιουργία. Μέσα από την τέχνη, ο κόσμος μας σαφώς θα γίνει καλύτερος.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία: Μαρία Τ. Ιωαννίδου. Κείμενο, στίχοι και μουσική: Έφη Βετουλάκη
Παίζουν: Γιάννης Λαζαρίδης – Χάρης Μαρία Χειμώνα/Μαρία Κατέχη – Βρισηίδα Μαρία Τ. Ιωαννίδου/Μάρω Οικονόμου – Διευθύντρια
Ελεύθερη χρήση των τραγουδιών κατά του μπούλινγκ:
Ευχαριστούμε θερμά την Έφη Βετουλάκη, τον Γιάννη Λαζαρίδη και τη Μαρία Ιωαννίδου για την πολύ μεστή συζήτηση. Ευχόμαστε όλα τα σχολεία να παρακολουθήσουν την αξιόλογη αυτή παράσταση!
Ευχαριστούμε από καρδιάς και το Πρώτο Πάτωμα Αrt Café για την άψογη φιλοξενία του.
Παρακολουθήστε τη συνέντευξή μας στο κανάλι της Σωφέρ:
Βιντεοσκόπηση και μοντάζ: Τάσος Πέππας
Για δελτία τύπου, ραντεβού συνεντεύξεων επικοινωνείτε: zozotav@gmail.com
Ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΖΕΥΞΙΣ
Ο πολιτιστικός σύλλογος Σύζευξις: Τέχνες & Επιστήμες δημιουργήθηκε με την πρωτοβουλία της σκηνοθέτιδας Μαρίας Ιωαννίδου και της μουσικολόγου Έφης Βετουλάκη με τη συμμετοχή επιστημόνων, εκπαιδευτικών και καλλιτεχνών από όλη την Ελλάδα, τον Μάρτιο του 2024. Το όραμα του «Σύζευξις» είναι πολυδιάστατο και περιλαμβάνει πολλούς καλλιτεχνικούς και κοινωνικούς στόχους. Στους 9 μήνες ζωής του, ο Σύζευξις έχει πραγματοποιήσει έκδοση 7 τίτλων (διηγημάτων και θεατρικών έργων), καθώς και εκδήλωση ευαισθητοποίησης για το σοβαρό θέμα των γυναικοκτονιών με αξιόλογους ομιλητές, ψυχολόγο, ιατροδικαστή και δημοσιογράφο, με την ευγενική υποστήριξη και συνεργασία του Δήμου Ωραιοκάστρου.
Τον Σεπτέμβριο του 2024 ο Σύζευξις συνδιοργάνωσε με τον Δήμο Παύλου Μελά τη συναυλία της χορωδίας της αεροπορικής εταιρείας Boeing από το Σιάτλ των Η.Π.Α, ενώ βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην προετοιμασία υποδοχής της Συμφωνικής Ορχήστρας του Πανεπιστημίου του Πρίνστον (Η.Π.Α) για μια μεγάλη εκπαιδευτική συναυλία στη Θεσσαλονίκη τον Μάρτιο του 2025. Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει στο κοινό δύο θεατρικά έργα με σημαντικό κοινωνικό μήνυμα. Το πρώτο θεατρικό έργο: «Το χέρι» της Έφης Βετουλάκη, σε σκηνοθεσία Μαρίας Ιωαννίδου, παρουσιάζεται στην Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και σε συλλόγους γονέων και κηδεμόνων και αφορά στην ενδοοικογενειακή βία. To δεύτερο θεατρικό έργο «Να σας κεράσουμε λίγο μπούλινγκ;» παρουσιάζεται στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και αφορά στον σχολικό εκφοβισμό. Και οι δύο παραστάσεις γνώρισαν ενθουσιώδη αποδοχή στην Κεντρική Μακεδονία λόγω της αμεσότητας των μηνυμάτων τους, με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται και σε σχολεία της Αττικής από τον Ιανουάριο του 2025. Το όραμα του Σύζευξις είναι να δημιουργήσει μια δεξαμενή καλλιτεχνών, επιστημόνων, εκπαιδευτικών και συνεργαζόμενων φορέων για την καταπολέμηση σημαντικών κοινωνικών προβλημάτων μέσα από το πρίσμα των τεχνών.
Άλλο έργο του Σύζευξις για γονείς όλων των βαθμίδων (καθώς και γυμνάσια και λύκεια)
Το έργο που αφορά δράσεις για γονείς είναι το έργο «το Χέρι» το οποίο φανερώνει το μερίδιο ευθύνης της οικογένειας και της κοινωνίας γενικά, στη διαμόρφωση ενός κακοποιητικού ανθρώπου. Μπορείτε, για μια ολοκληρωμένη δράση κατά της βίας να επιλέξετε και «Το χέρι» για μια παρουσίαση μόνο σε γονείς. Το συγκεκριμένο έργο ξεχώρισε στα 10 πιο αγαπημένα του κοινού στα Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2023-2024, ανάμεσα σε 154 θεατρικές Παραγωγές. Οι παραστάσεις πραγματοποιούνται στο σχολείο σας ή σε κοντινό σας θέατρο.
Για το κόστος και τις διαθέσιμες ημερομηνίες: 6951 761 369 Έφη Βετουλάκη (Υπεύθυνη επικοινωνίας)