Ένας καταξιωμένος θεατράνθρωπος σε σώου «μιμήσεων»… Από τον «ΠΑΛΜΟ ΤΩΝ ΦΟΥΑΓΙΕ» της Π. Στασινοπούλου
Εδώ και καιρό το θέμα έκανε αίσθηση και συζητιέται στα φουαγιέ, γιατί άνθρωποι του θεάτρου σαν τον Σταμάτη Φασούλη δεν μας έχουν συνηθίσει σε παρόμοιες τηλε- εμφανίσεις. Και να που ο παλμογράφος τούτη τη φορά έπεσε διάνα…
«Όταν πρωτακούσαμε το όνομα Σ. Φασουλής στη σύνθεση της κριτικής επιτροπής του τηλεσώου Your Face Sounds Familiar, η έκπληξη ήταν τεράστια, γνωρίζοντας την αυστηρή έως επικριτική στάση του γενικώς απέναντι σε παρόμοια τηλεοπτικά προϊόντα. Πολύ μικρότερη βεβαίως ήταν γι αυτό του Πέτρου Φιλιππίδη – μόνιμου θαμώνα ούτως ή άλλως των καναλιών, που απλά ξέμεινε από σήριαλ και είπε να δοκιμάσει και ρόλο κριτή – ακόμη μικρότερη για την ηθοποιό Κατερίνα Παπουτσάκη – μια όμορφη είναι πάντα χρειαζούμενη στα πάνελ και καμία έπληξη για τον ατακαδόρο τηλεσχολιαστή και ταυτόχρονα ηθοποιό Νίκο Μουτσινά. Διαπιστώνοντας ότι κοινός παρονομαστής – συνδετικό όλων είναι η υποκριτική τέχνη. Λογικό ως πρώτη σκέψη όταν καλείσαι να κρίνεις «ενσαρκώσεις» ως θεατρική πράξη, μόνο που μιλάμε για το συγκεκριμένο σώου με τριετή δείγματα γραφής… εξ ου και η μεγάλη έκπληξη για το πρόσωπο του καταξιωμένου Σ. Φασουλή.
Διότι στο εν λόγω κόνσεπτ, η «ενσάρκωση»- κοινώς μίμηση, συχνότατα καταλήγει σε θλιβερή κακοποίηση του μιμούμενου καλλιτέχνη ή «καλλιτέχνη», καθώς λογής ονόματα/ ονοματάρες/ ονοματάκια ή… σούργελα, μέσω ενός τυφλού/ κουφού μπάζερ, πέφτουν σε όποιον δυστυχή να ΄ναι! Αναγκάζοντας π.χ. μια νεαρή κορασίδα σαν τα κρύα νέρα να «ενσαρκώσει» έναν βαρύ ρεμπέτη… έναν φέρελπι νεαρό τραγουδιστή να υποδυθεί μια ξανθιά σεξοβόμβα… έναν σιτεμένο ηθοποιό να μεταλλαχθεί σε ροκ εικοσάρη… Έχοντας μόνιμα σε πρώτο πλάνο τις αλλαγές φύλου, χρώματος, περούκας, οδοντοστοιχίας, πέρα βέβαια από τις αλλαγές φωνής για όποιον μπορεί και τις αλλαγές μούρης μπορεί- δεν μπορεί… Δυστυχώς όσο καλή διάθεση, ταλέντο ή άξιους συνεργάτες κι αν έχεις, σε διάστημα μιας βδομάδας και με ρόλους που ΠΙΟ κόντρα δεν γίνεται, ποντάρεις κυρίως στα λογής «προσθετικά», το φούμο και τις μασέλες, παρουσιάζοντας συχνά ένα θέαμα αξιολύπητο.
Τόσο για το κακοποιημένο πρωτότυπο που καταντά καρικατούρα/ γελοιογραφία – αναφερόμενη συχνά σε σπουδαίο καλλιτέχνη, όσο και για τον άτυχο «ενσαρκωτή» που υφίσταται τη γελοιότητα ενίοτε κοροϊδεύοντας το πρωτότυπο -«σατιρίζοντας» επί το κομψότερον, σε μια εκπομπή που ΔΕΝ είναι σατιρική! Κι όλο αυτό με πρόσχημα την καλλιτεχνική «πρόκληση», την απόλαυση του «παιχνιδιού, τον ιερό στόχο της ψυχαγωγίας του θεατή, το «να περνάμε καλά που τόσο έχουμε ανάγκη!»… Είναι αλήθεια ότι για μερίδα του κοινού, ένα ακραίο καρναβάλι είναι διασκεδαστικό. Μια άλλη μερίδα πάλι, δεν διασκεδάζει με τον άδικο, φιλότιμο μόχθο και την εκατέρωθεν γελοιοποίηση καλλιτεχνών- με ελάχιστες εξαιρέσεις «αξιοπρέπειας»… θλίβεται! Και με μια παρουσιάστρια «τσαχπίνα» που ξεχειλώνει το ρόλο της μέχρι αηδίας, λειτουργώντας ταυτόχρονα ως κριτής, σχολιάστρια, μαμά Τερέζα, αστεία χαζούλα, σπαστική παιδούλα, χορεύτρια κλπ…
Απέναντι δε σε όλο αυτό, η κριτική επιτροπή… Ο Νίκος Μουτσινάς – ως έμπειρος κριτής μέχρι τούδε αμφιέσεων (όντως κατάλληλος για καρναβαλικές εμφανίσεις), ωστόσο με χιούμορ και απολαυστικές ατάκες – χρησιμότατες για την τηλεθέαση, αλλά ξεχειλωμένες και άσχετες βασικά με το αντικείμενο κρίσης. Δίπλα του η Κατερίνα Παπουτσάκη – ούφο, που ως φαίνεται κάτι… περίεργο πίνει, με βασική συνεισφορά τις πόζες, τα ψεύτικα εκνευριστικά γελάκια, τα ψεύτικα ναζάκια, τα ψεύτικα συμβατικά σχόλια, το φλέρτ με το φακό και το βαθύ ντεκολτέ.Εκπληρώνοντας ωστόσο με επιτυχία τον ρόλο της μοιραίας (έστω και πιωμένης) του πάνελ. Παραδίπλα ο ξινισμένος Πέτρος Φιλιππίδης που μόνο ο θεός και ο εγκέφαλός του ξέρει γιατί δέχτηκε, εκδηλώνοντας εμφανή απαξίωση για την αγγαρεία και ύφος «χάρη σας κάνω που καταδέχομαι να πω μισή ανούσια κουβέντα για τη σάχλα που είδα», αγωνιώντας για την ώρα του λυτρωτικού τέλους και μη διστάζοντας να προσβάλει τον κρινόμενο και τον κόπο του… Μονολογώντας σίγουρα μέσα του «Πού πήγα και έμπλεξα ο μέγιστος!…».
Δίπλα λοιπόν σε αυτούς και με διαφορά… μακράν ποιοτική, ο Σταμάτης Φασουλής. Ένας καταξιωμένος σκηνοθέτης και ηθοποιός με μακριά πορεία στο θέατρο που το όνομά του έχει συνδεθεί με κάποιες από τις μεγάλες θεατρικές επιτυχίες. Ένας λαμπερός καλλιτέχνης, με σπιρτάδα στο πνεύμα, με γνώσεις και εμπειρία, με ευγένεια και γλυκύτητα, με πηγαίο, απολαυστικό χιούμορ και ατάκα, που στο συγκεκριμένο ρόλο στην κριτική επιτροπή, τα πρώτα που εκπλήσσουν είναι η σοβαρότητα με την οποία τον αντιμετωπίζει, το προσωπικό ψάξιμο για το αντικείμενο, η έκδηλη χαρά «μικρού παιδιού». Και ακούγοντάς τον, δεν μπορείς να μην εντυπωσιαστείς από την απίστευτη ευθυκρισία του, την προσοχή στις «αθέατες» για πολλούς λεπτομέρειες, το ειλικρινές νοιάξιμο για τον κρινόμενο, την κομψότητα ακόμη και στις αρνητικές κριτικές, το καταλυτικό βεβαίως χιούμορ του… Ένα μάτι που όχι μόνο δεν του ξεφεύγει τίποτα, αλλά μπορεί να βλέπει και πίσω από τα θεατά κι ένας λόγος να κρέμεσαι από τα χείλη του. Προφανώς κάποιες καριέρες μόνο τυχαίες δεν είναι…
Πρόκειται βεβαίως για εκείνες τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις όπου ένα μετριότατο έως κακό προϊόν, «αγοράζει» αίγλη και κύρος από ένα σημαντικό όνομα, με την έννοια ότι το Your face sounds familiar επένδυσε στο όνομα Σ. Φασουλής για την ποθούμενη «αναβάθμιση».Το περίεργο της υπόθεσης και η έκπληξη, αφορά στο σκεπτικό της δικής του επιλογής- μεταφραζόμενη ως «έκπτωση», διότι…Ποιος ο λόγος να κρίνει – και μάλιστα με τη σοβαρότητα που το κάνει- θλιβερές, ανούσιες μεταμφιέσεις μιας βδομάδας – τύπου καρναβαλιών,από ΜΗ ηθοποιούς; Ποιος ο λόγος να σπαταλά φαιά ουσία συμβουλεύοντας καλλιτέχνες άσχετους (οι μισοί) με την υποκριτική, που στο σύνολό τους ουδέποτε θα επιχειρήσουν κάτι παρόμοιο, που απλά εκμεταλλεύονται μια ευκαιρία πρόσκαιρης δημοσιότητας σε ένα κόνσεπτ κακής αισθητικής; Ποιος ο λόγος να υφίσταται αυτή την κακογουστιά, την «πονεμένη» βαθμολόγηση, τα ναζάκια της Μπεκατώρου, την απαξιωτική ξινίλα του Φιλιππίδη, τη χαζοχαρούμενη «βάμπ» Παπουτσάκη;
Δεν του έλειπε προφανώς η δημοσιότητα παρόμοιου τύπου όταν την έχει εξασφαλισμένη από τις ποιοτικές θεατρικές δουλειές του, άλλωστε δεν υπήρξε ποτέ φανατικός κυνηγός της. Δεν του έλειπε επίσης η «πρόκληση» όταν διαρκώς αναμετριέται μαζί της μέσα από έργα και ρόλους πάνω στο σανίδι. Ούτε βεβαίως του έλειπε η ευκαιρία να κρίνει και να εκφράζεται όταν ΑΥΤΗ ακριβώς είναι η δουλειά του ως σκηνοθέτη απέναντι σε ηθοποιούς που πραγματικά ενσαρκώνουν ρόλους με στόχο μια παράσταση και όχι μεταμφιέζονται σε πρόσκαιρα καρναβάλια με στόχο την τηλεθέαση, οι περισσότεροι χωρίς καμία σχετική υποδομή. Τί ήταν αυτό που τον δελέασε ώστε να συμμετάσχει σε πράγματα που κατά καιρούς έχει επικρίνει; Ήταν άραγε τόσο πολύ το χρήμα ή τόσο μεγάλη η ανάγκη του; Κι αν πρόκειται για ανάγκη, δεν μπορώ παρά να τη σεβαστώ, αν όμως πρόκειται για απληστία, θα την κρίνω σκληρά, γιατί οι «εκπτώσεις» των άξιων που έχουμε τοποθετήσει ψηλά, ως κοινό μας πονάνε… Έστω κι αν αποδεικνύουν- τηρουμένων των αναλογιών, ότι «ακόμα και στο βούρκο, ένα διαμάντι λάμπει»… Απλά θα το προτιμούσαμε στην «κοσμηματοθήκη» που του αξίζει!»
——————————————————-k—————————————————–
Vis Motrix Performance Studio
( Έδισσον 4 – απέναντι από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.Τηλ: 6979 323 061)
«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ» του Matei Visniec
.
Είδαμε – Βαθμολογήσαμε με 7 & Σχολιάζουμε ΕΔΩ

Μια μαύρη κωμωδία που σατιρίζει, άλλοτε με χιούμορ και άλλοτε με κυνισμό, τον παραλογισμό του πολέμου.
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή & Δευτέρα στις 21:30 (έως 7/11)
.
ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ :
Κανονικό 10€ | Φοιτητικό – Ανέργων 5€
Αναλυτικές πληροφορίες ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό