35η θεατρική Κουλτουροβραδιά (23/10/2019)
(ρεπορτάζ-φωτό).
.

Το να ξεκινούν οι θεατρικές Κουλτουροβραδιές της σεζόν με συντροφιά έναν κορυφαίο καλλιτέχνη σαν τον Γιώργο Κιμούλη, μετά από μια απολαυστικότατη παράσταση, με πλήθος ορθίων στο φουαγιέ, με ζωηρότατη κουβέντα και τον ίδιο σε ένα… δεύτερο ρεσιτάλ λόγου, ναι, το λες ανέλπιστο δώρο! Από αυτά τα ανεκτίμητα που σου λαχαίνουν μια στις τόσες και μπορείς να λες «ήμουν κι εγώ εκεί» καλοτυχίζοντας τη στιγμή, καθώς σου δίνεται η σπάνια ευκαιρία να διαπιστώσεις «χειροπιαστά», με αποδείξεις που λένε, μια σειρά από μεγάλες αλήθειες, όπως το γιατί τίποτα ΔΕΝ είναι τυχαίο… γιατί κάποιοι άνθρωποι συνεχίζουν να ακτινοβολούν ενώ έχουν σβήσει οι προβολείς της σκηνής… γιατί η επιτυχία κατακτιέται «επώδυνα» και ουδέποτε χαρίζεται… γιατί δεν νοείται καλλιτέχνης χωρίς πνευματικότητα… γιατί, εν τέλει, λατρεύουμε τον Γιώργο Κιμούλη!

.
Ο οποίος πριν λίγη ώρα και συντροφιά με την Φωτεινή Μπαξεβάνη σε εξαιρετική μεταξύ τους χημεία, χάρισαν επί σκηνής δύο καταπληκτικές ερμηνείες- με τον Κιμούλη όπως πάντα σε ένα από τα συνήθη του ρεσιτάλ υποκριτικής, που σε ρόλους «κυνικούς» είναι απλά ασύγκριτος… σε μια παράσταση αξιολάτρευτη που συνδύασε πηγαίο γέλιο, πικρή μελαγχολία, βαθύτερο στοχασμό για τις προβληματικές σχέσεις των ανθρώπων και την αξεπέραστη πληγή της μοναξιάς… Ένα έργο κωμικοτραγικό σαν την ίδια τη ζωή, να ξεδιπλώνει τα αμφίπλευρα πρόσωπά της «καθισμένη» σε παγκάκι πάρκου, μέσα από την συναλλαγή- ανταλλαγή μοναξιάς των δύο ηρώων… ένας άντρας και μια γυναίκα σε αγωνιώδη αναζήτηση συντροφικότητας, καλύπτοντας την τραγική στέρηση κάτω από τόνους «βολικών» ψεμάτων. Κι εδώ επενέβη καταλυτικά η σκηνοθεσία του Γ. Κιμούλη, αναδεικνύοντας ευφυώς την κωμική πλευρά του… τραγικού, αφήνοντας την πίκρα να υφέρπει και να γεννά σκέψεις πίσω από την απόλαυση του γέλιου, σε μια παράσταση πυκνοδεμένη, γεμάτη ενέργεια κι ανατροπές, εύληπτη και συνάμα διεισδυτική, με αληθοφανές ατμοσφαιρικό περιβάλλον, που δεν ήθελες να χάσεις ούτε μισή ατάκα κι ούτε κατάλαβες πότε πέρασε η μιάμιση ώρα…

.
Περιμένοντας τους δύο ηθοποιούς να αλλάξουν και να μαζευτούμε στο φουαγιέ για τη συζήτηση, τα σχόλια που σχεδόν μονοπωλούσαν το ενδιαφέρον στα πηγαδάκια, αφορούσαν πρωτίστως στην ερμηνεία του Κιμούλη και μεταξύ τους πλειοψηφούσε η λακωνική αλλά τόσο περιεκτική ατάκα «Πω, πω τί φοβερός!» συμπληρώνοντας αμέσως μετά «κι η Μπαξεβάνη δίπλα του άψογη!» Σχόλια συνοδευμένα από πρόσωπα με έντονα αποτυπωμένη πάνω τους την ευφορία της θεατρικής απόλαυσης, ενώ όσοι έτυχε να δούμε προγενέστερη εκδοχή της ίδιας παράστασης, ήταν αναπότρεπτο να προβούμε σε συγκρίσεις και να ομολογήσουμε αυθόρμητα ότι εδώ είδαμε κάτι εντελώς- μα εντελώς διαφορετικό, που μεταξύ τους ουδεμία σχέση! Αποδεικνύοντας ότι το ίδιο κείμενο ως βάση, ανάλογα με την σκηνοθετική και ερμηνευτική του «ανάγνωση», μπορεί να παρουσιαστεί από αδιάφορα θαμπό έως άκρως λαμπερό…

.
Φτάνοντας η ώρα της κουβέντας, το φουαγιέ του θεάτρου Αμαλία παρότι ευρύχωρο, τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρό για να χωρέσει το πλήθος θεατών που αδημονούσαν γι αυτή τη στιγμή της Κουλτουροβραδιάς, με συνέπεια οι περισσότεροι να στριμωχτούν υπομονετικά όρθιοι ή στα σκαλάκια, πίνοντας παράλληλα το κρασί τους και με τα μάτια καρφωμένα στο πρωταγωνιστικό ζευγάρι. Έναν Γιώργο Κιμούλη ανετότατο, χαμογελαστό, οικείο, ευγενέστατο, πνευματώδη και μια Φωτεινή Μπαξεβάνη με αφοπλιστική γλυκύτητα, λάμψη και φρεσκάδα- που κοιτώντας την από κοντά, πιστεύουμε ότι οι φωτογραφίες την αδικούν… Και οι δυο τους ιδιαίτερα δεκτικοί, πρόθυμοι, γενναιόδωροι στη συζήτηση, παρά την κούραση της παράστασης, με τον Κιμούλη, όπως ήταν αναμενόμενο, να αποτυπώσει τη δική του μοναδική σφραγίδα στη βραδιά, όχι μόνο με τις ιδιότητες του εμπνευστή, πρωταγωνιστή και σκηνοθέτη της παράστασης, αλλά και του μέγιστου καλλιτέχνη με την εκπληκτική πορεία, καθώς και του λαλίστατου πνευματικού ανθρώπου που πέραν της υποκριτικής τέχνης, κατέχει επίσης την τέχνη του διαλόγου όσο λίγοι…

.
Ήταν λογικό να ξεκινήσουμε από το «Παγκάκι» ρωτώντας αρχικά με ποια κριτήρια το επέλεξε, για να απαντήσει ότι «δεν ψάχνει έργα», αλλά προσπαθεί να αφουγκραστεί τα επίκαιρα κοινωνικά μηνύματα και με αυτά ως κριτήριο επιλέγει το κατάλληλο έργο που τα πραγματεύεται, όπως εν προκειμένω το «Παγκάκι» ως προσέγγιση του καυτού θέματος της αποξένωσης… για την οποία επέρριψε μεγάλη ευθύνη στα Μέσα και δη αυτά της κοινωνικής δικτύωσης, όπου ο λόγος έχει συρρικνωθεί απελπιστικά κι οι άνθρωποι δεν επικοινωνούν αναλύοντας αλλά με «κώδικες», συχνά πίσω από ψεύτικα προφίλ και «κατασκευασμένους» εαυτούς, ακριβώς σαν τους ήρωες της παράστασης. Όσο για τον δικό του ήρωα όταν ερωτήθηκε, του… έσυρε τα εξ αμάξης αποκαλώντας τον αλητήριο, κωλοπαίδι, κάθαρμα κλπ χωρίς να του βρίσκει κανένα ελαφρυντικό- έστω κι αν αναγνώριζε ότι με κάποιο τρόπο ο συγγραφέας τον καθιστά συμπαθή…

.
Μια «ετυμηγορία» συνεπής με τις απόψεις του, που εκφράζουν ιδιαίτερη εκτίμηση στην ποιότητα και ευαισθησία του γυναικείου φύλου, επισημαίνοντας τον ρόλο των μανάδων στην ανατροφή των παιδιών- αυριανών ενηλίκων. Όσο κι αν κάποιες από το κοινό προσπαθήσαμε να υπερασπιστούμε το ανδρικό φύλο με επιχείρημα την αθωότητά του σε αντιδιαστολή με τη γυναικεία πονηριά ή δυναμισμό που ενίοτε φτάνει στον ευνουχισμό… ουδέν καταφέραμε, όντας αμετακίνητος ως βράχος στη θέση του υπέρ των γυναικών! Οπότε μιλώντας για την παρτενέρ του Φωτεινή Μπαξεβάνη, δεν μπορούσε παρά να είναι εξίσου γενναιόδωρος για πολλούς λόγους, αποκαλώντας την «ποιητικό πλάσμα όχι μόνο πάνω αλλά και κάτω από τη σκηνή», απαριθμώντας τα πλούσια καλλιτεχνικά προσόντα της, καθώς πέραν της υποκριτικής έγραψε και τη μουσική της παράστασης…

.
«Πόσο δύσκολος είναι στη συνεργασία ο Γ. Κιμούλης κ. Μπαξεβάνη;» Μια ερώτηση- κλισέ που όμως αδύνατο να αποφύγεις γνωρίζοντας τη φημολογία που συνοδεύει τον σπουδαίο καλλιτέχνη, έστω κι αν είχαμε απανωτές ευκαιρίες δια ζώσης να την καταρρίψουμε πανηγυρικά, συναντώντας ίσως τον πιο ευπροσήγορο, απλό, ευγενή, καλοσυνάτο… αυθεντικό αντιστάρ στα δικά του «κυβικά»! Η απάντησή της ουδόλως μας εξέπληξε, καθώς πολλοί ερμηνεύουν τον τελειομανή ως «δύσκολο», όταν μάλιστα από την πλευρά τους βολεύονται με τα εύκολα… έστω κι αν στην περίπτωση Κιμούλη πρόκειται για τελειομανία σε βαθμό ασύλληπτο, όπως θα διαπιστώσετε ακούγοντας στο βίντεο κάποιες λεπτομέρειες που δεν πάει ούτε γι αστείο ο νους του θεατή! Από αυτή την εμμονή στη λεπτομέρεια ξεκίνησε και η ενασχόλησή του με τις μεταφράσεις– 47 στον αριθμό και αποκλειστικά για δικές του παραστάσεις, πιστεύοντας ότι τα κλασικά έργα οφείλουν κάθε τόσο να επικαιροποιούνται στην έκφραση…

.
Προφανώς η κουβέντα δεν έμεινε εδώ, επεκτάθηκε κατά πολύ με τις ποικίλες παρεμβάσεις των θεατών, όπως έχετε την ευκαιρία να απολαύσετε στο επισυναπτόμενο βίντεο και το ρήμα «απολαύσετε» δεν είναι τυχαίο, κυριολεκτεί! Ίσως γινόμαστε κουραστικοί, αλλά θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι όταν έχεις απέναντι τον Κιμούλη, είτε πάνω στη σκηνή είτε κάτω από αυτήν, ακόμα και η λέξη απόλαυση μοιάζει φτωχή… όπως και κάθε άλλη που επιχειρεί να αποδώσει την ακτινοβολία ενός αυθεντικά χαρισματικού σε όλα τα επίπεδα!
Τον ευγνωμονούμε…
.
.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
.
Τους συντελεστές της παράστασης, το θέατρο Αμαλία για την φιλοξενία και όλους τους φίλους της «Κ» που γι΄ άλλη μια φορά αγκάλιασαν την θεατρική Κουλτουροβραδιά της “Κ”.
Τον Γιάννη Φραγκούλη και για τις φωτογραφίες την Ντόρα Παπάζη.
-Θεατρικές Κουλτουροβραδιές- Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς Θιάσους/Ομάδες ΕΔΩ
-Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης – Κάντε like στη σελίδα ΕΔΩ
-Δείτε όλες τις Θεατρικές Κουλτουροβραδιές έως σήμερα, ΕΔΩ
=
-k-
ΑΜΑΛΙΑ
«ΤΟ ΠΑΓΚΑΚΙ»
του Αλεξάντερ Γκέλμαν.
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ


Δύο άγνωστοι συναντιούνται σε ένα πάρκο και κάθονται στο ίδιο παγκάκι. Είναι όμως πραγματικά άγνωστοι; Μπορεί κάποτε να ήσαν κάτι άλλο; Είναι τυχαία αυτή η συνάντηση ή όχι; Μήπως έχουν επινοήσει μία ζωή που δεν μπόρεσαν ποτέ να ζήσουν; Πρόκειται για μια κωμικοτραγική ιστορία δύο μοναχικών και απελπισμένων ανθρώπων, που θα μπορούσε να συμβεί παντού, σε κάθε χώρα, σε κάθε πόλη.
Σκηνοθεσία: Γιώργος Κιμούλης.
Ερμηνεύουν: Γιώργος Κιμούλης και Φωτεινή Μπαξεβάνη.
Ήμερες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη – Κυριακή στις 21.00 (έως 03/11)
.
-k-
Δείτε και αυτά:
–Το «Παγκάκι» με Κιμούλη και Μπαξεβάνη «Πέρα από αυτό που βλέπεις»… Από τη ματιά της Ψυχοθεραπεύτριας Νέλης Βυζαντιάδου.

-k–
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 15/5/2019 έως 14/05/2020 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 10α -επετειακά- Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2020. – Πληροφορίες για τα ΘΒΘ θα βρείτε εδώ – FΒ εδώ
.
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα, κλικ εδώ.
–Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη, κλικ εδώ.
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιάζουμε, κλικ εδώ.
.
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία, κλικ εδώ.
Ακολουθήστε μας στα social media
Φωτογραφικό υλικό