Γράφει η Γεωργία Παναγιωτάκη
Εκεί που λες τα έχω δεί όλα με αυτούς που εύχονται χρόνια πολλά στην σελίδα Νίκος Καζαντζάκης στο αγαπητό μέσο κοινωνικής δικτύωσης ονόματι facebook για την ονομαστική εορτή του συγγραφέα πέφτεις πάνω στην συνέντευξη τύπου για το “Η ζωή μου όλη” με τίτλο ο Στέλιος Καζαντζίδης. Το όλο εγχείρημα αποτελεί μια μυθιστορηματική αφήγηση της ζωής του μεγάλου λαϊκού τραγουδιστή, του “Στελλάρα” μέσα από τα μάτια των δικών του ανθρώπων, δια χειρός Μιμής Ντενίση. Ο Στελλάρας ήταν ένα προσφυγόπουλο γιος του Χαράλαμπου Καζαντζίδη από τον Πόντο και της Γεσθημανής από την Μικρασία που παρόλες τις αντιξοότητες γίνεται ο μεγαλύτερος λαϊκός τραγουδιστής της σύγχρονης Ελλάδας. Πηγή έμπνευσης για το εν λόγω σκηνοθετικό εγχείρημα το βιβλίο “Απομεσήμερο με τον Στέλιο” των προσωπικών του φίλων Πάνου Υφαντή και Νίκου Τζανιδάκη. Στον ρόλο ενός επιχειρηματία της εποχής εκείνης ο Δημήτρης Σταρόβας.
Οι πληροφορίες για την παράσταση ομολογουμένως ενδιαφέρουσες, καθώς η κ.Ντενίση έχει κατά καιρούς ασχοληθεί σκηνοθετικά και πρωταγωνιστικά με έργα διαφορετικής κουλτούρας όπως η Άννα Καρένινα, Εγώ η Λασκαρίνα, Σμύρνη μου Αγαπημένη και δεν μας έχει συνηθίσει σε πιο “λαϊκά” μονοπάτια. Σύμφωνα πάντοτε με τις δηλώσεις της “τον αγάπησα πολύ τον Καζαντζίδη. Πέρασα χιλιάδες ώρες ακούγοντας τα τραγούδια του” δυσκολεύομαι όμως να φανταστώ την κ. Ντενίση με τα μάτια κλαμένα και υπό τους ήχους της Μαντουμπάλας Μαντουμπάλα αγάπη γλυκά μου λαχταρώ να έρθεις πάλι κοντά μου από τότε που σε έχασα λιώνω, το όνομα σου φωνάζω με πόνο, Μαντουμπάλα, Μαντουμπάλα.
Το τραγούδι Μαντουμπάλα (1959) υπήρξε μια από τις κορυφαίες επιτυχίες του Στέλιου Καζαντζίδη σημειώνοντας ρεκόρ πωλήσεων. Οι στίχοι φέρουν την υπογραφή της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου. Γράφτηκαν πάνω σε μια ινδική μελωδία και έχουν ως πηγή έμπνευσης την διάσημη Ινδή πρωταγωνίστρια Μαντουμπάλα (1933-1969) κατά κόσμον Μουμτάζ Μπεγκούμ Τζεχάν Ντελάβι της δεκαετίας του 1950.
Συμπτωματικά λίγες μέρες μετά στο Θέατρο Παλλάς λαμβάνει χώρα και η παρουσίαση ενός βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Λιάνη “Στέλιος Καζαντζίδης – Η φωνή, η ψυχή, η ζωή του” ως μια διαφορετική ματιά κατά στον συγγραφέα στο φαινόμενο Καζαντζίδη. Η εκδήλωση ήταν χορηγία του κ. Μελισσανίδη προέδρου του ομίλου της Aegean Oil σε σκηνοθεσία της κ. Σοφίας Σπυράτου, παρουσίασε ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης έταιρος Άγαμος Θύτης ο οποίος διάβασε και αποσπάσματα από το βιβλίο του κ. Λιάνη.
Όλως τυχαίως ακολουθούν και οι δηλώσεις του Αγάθωνα Ιακωβίδη στον τηλεοπτικό σταθμό Μακεδονία για τον Καζαντζίδη συνοδευόμενες με τις απαραίτητες αντεδηλώσεις διαφόρων τραγουδιστών προκειμένου όλοι τους να ξεκλέψουν από τον μύθο Στέλιο Καζαντζίδη λίγα περισσότερα από τα 15 λεπτά δημοσιότητας που τους αναλογούν.
Ο Στέλιος Καζαντζίδης τραγούδησε πως στην Ελλάς του 2000, γίναν όλοι βασιλιάδες λαϊκοί τραγουδιστάδες. Στην Ελλάς του 2017 η ζωή του γίνεται μια ακόμα υπερπαραγωγή για να δοκιμάσει τις αντοχές του θεατρικού σανιδιού αλλά και του θεατρόφιλου κοινού.
.
Μπορώ να αποδεχθώ ως χρέος της συντρόφου του πως μετά από 24 χρόνια κοινής ζωής ήταν, σεβαστή, η επιθυμία του ίδιου να γίνει η ζωή του ταινία. Η αρχή εγένετο όμως από την θεατρική παράσταση με τις τιμές των εισιτηρίων να ξεκινάνε από το καθόλου λαϊκό ποσό των 42 ευρώ. Ένα ποσό που δεν συνάδει με την φωνή που είναι συνυφασμένη με “τους μη έχοντες τα πάντα κατέχοντες”.
Όσον αφορά την εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου και την χορηγία για την πραγματοποίηση της πολύ πιθανόν δεν θα παραβρισκότανε. Πολύ απλά γιατί ο ίδιος είχε αποφασίσει να σταματήσει τις ζωντανές εμφανίσεις σε νυχτερινά κέντρα ως την πιο δραματική μορφή σιωπηλής διαμαρτυρίας απέναντι στο αμείλικτο σύστημα διαπλοκής των νεόπλουτων θαμώνων, των αφεντικών της δισκογραφίας και τους μπράβους της νύχτας. Η αποστροφή του για την κατάσταση στα νυχτερινά κέντρα συνεπαγόταν και την απαγόρευση στις τραγουδίστριες στο μαγαζί που δούλευε να κάθονται στα τραπέζια των οικονομικά εύρωστων πελατών.
Η συνταγή της επιτυχίας θέλει οι μύθοι να πουλιούνται και να ξεπουλιούνται με τον ποιο απεχθή και ιερόσυλο τρόπο. Πόσες υπερπαραγωγές μπορεί να αντέξει το ρημάδι το θεατρικό σανίδι; Στην τελική δεν είναι πηγαίο αλλά ενοχλητικό χιούμορ το φλερτ της Ντενίση με τον Σταρόβα. Τα 20 κιλά που θα πάρει η σκηνοθέτης και η αποκάλυψη πως μια από τις απίστευτες δικαιολογίες που έχει δεχθεί από τον ηθοποιό για την αργοπορία του στην πρόβα είναι πως θα αργήσει μισή ώρα γιατί έχει ταψί στον φούρνο μπορούν να χαρακτηριστούν ως ατυχώς προσβλητικές δηλώσεις εις μνήμην του Καζαντζίδη. Το μόνο παρήγορο πως τα τραγούδια στην παράσταση θα ακουστούν ηχογραφημένα από την φωνή του ίδιου και όχι από κάποιον ηθοποιό ή τραγουδιστή.
Γιατί θα πρέπει λοιπόν να προσβάλλεται η μνήμη των λαϊκών μύθων; όπως θα τραγουδούσε και ο ίδιος ο Στέλλάρας… Θα σου δώσω μια να σπάσεις αχ βρε κόσμε γυάλινε και να φτιάξω μια καινούρια κοινωνία άλληνε….
Φωτογραφικό υλικό