Πόσες φορές έχουμε αναρωτηθεί εάν η αγόρευση ενός νομικού, εάν η ρητορεία ενός πολιτικού και πολύ περισσότερο εάν η διάλεξη ενός ειδικού και επιστήμονα ακουμπά σε αυτό που λέμε υποκριτική τέχνη. Και βέβαια όχι με την έννοια της υποκρισίας ή και της μεταμφίεσης-ένδυσης σε ένα χαρακτήρα-ρόλο, αλλά με την έννοια της αλήθειας μέσα από την υποκριτική, πρώτα και κύρια μέσα από το θέατρο.
Δεν είναι λίγες οι φορές άλλωστε που ακόμη και σημαντικοί άνθρωποι του θεάτρου, ηθοποιοί και σκηνοθέτες, έχουν οργανώσει σεμινάρια ή και στούντιο υποκριτικής που παραπέμπουν στη διαλεκτική. Και η διαλεκτική με τη σειρά της ακουμπά στη διάλεξη.
Πολλοί ακαδημαϊκοί, πανεπιστημιακοί , επιστήμονες, λέκτορες, ειδικοί και νομικοί που δεν έχουν άμεση σχέση με την υποκριτική και το θέατρο κερδίζουν με τη ρητορεία τους το ακροατήριό τους και το ευρύ κοινό.
Και είναι αλήθεια πως δεν είναι λίγες οι φορές που η ρητορική τους, ο λόγος τους, η επικοινωνία τους, η έκφρασή τους παραπέμπει σε έναν πολύ αυθεντικά ερμηνευμένο μονόλογο.
Ένας από τους πλέον αυθεντικούς και γνήσιους φέροντες και αξιοποιούντες τη ρητορική και τη διαλεκτική ως μέσο προσέγγισης του ακροατηρίου είναι ο Δρ του Sports Management Χρυσόστομος Γιαννουλάκης. Αξιοποιεί και εξελίσσει τα εργαλεία της υποκριτικής τέχνης για να συνδιαλεχτεί με τους φοιτητές και το κοινό του.
Δανείζεται ουσιαστικά στοιχεία της αυθεντικής υποκριτικής, προκειμένου να αναπτύξει το θέμα μίας διάλεξης ή της παράδοσης ενός μαθήματος.
Ο Dr G, όπως άλλωστε τον αποκαλούν συχνά -πυκνά οι φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, θα μπορούσε, εάν το αποφάσιζε και το επιθυμούσε και δούλευε προς αυτήν την κατεύθυνση,να σταθεί ως επαγγελματίας ερμηνευτής ρόλων.
Ο Γιαννουλάκης, που αυτή την περίοδο βρίσκεται πάλι στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, έχει στο παλμαρέ των επιτυχιών του, εκτός από τις “θεατρικές” ομιλίες, παραδόσεις και διαλέξεις του, μετάλλια από αγώνες κολύμβησης στις πισίνες, αλλά και μεγάλες διακρίσεις μαραθώνιας κολύμβησης στην ανοιχτή θάλασσα.
Ο Γιαννουλάκης παραδίδοντας μαθήματα αυθεντικότητας, την ουσία δλδ της υποκριτικής τέχνης, είχε μιλήσει στο πρόσφατο παρελθόν, τον Απρίλιο του 2015 στο Ball State University, για πως προσεγγίζεται το περιβάλλον μίας τάξης ως μια αυθεντική πράξη ερμηνείας και όχι απλά και μόνο διασποράς γνώσης.
.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ, περιγράφοντας στο ακροατήριο τι προσέχει πρώτα από όλα ένας φοιτητής στη μέση της τάξης , άφησε να εννοηθεί ότι σε μία διάλεξη, σε μία ομιλία, η αυθεντικότητα περνά μεταξύ άλλων και μέσα από τη σκηνοτοποθέτηση, από τα φώτα και την οθόνη, μέχρι τη χωροταξία και τη διαρρύθμιση
.
Ο Χρυσόστομος Γιαννουλάκης έδρεψε δάφνες στην άλλη άκρη του Ατλαντικού ως Επίκουρος Καθηγητής της Διοίκησης Αθλητισμού, της Σχολής Φυσικής Αγωγής, Αθλητισμού και Άσκησης . Και αυτή του η διάλεξη , που προκάλεσε μεγάλη συζήτηση με τους παριστάμενους φοιτητές και το ακροατήριο, δόθηκε σε εκδήλωση TEDx
Φωτογραφικό υλικό