Από τη στήλη Η Ιδέα μου είναι; του Κρίτωνα Ζαχαριάδη.
Χαίρετε χαίρετε χαίρετε!
Πώς μου είστε; Τι μου κάνετε; Πώς τα καλοπερνάτε;
Επιτέλους άρχισε λίγο η ψυχρούλα και αρχίζουμε να ζούμε φυσιολογικά. Άλλαξε και η ώρα και είναι τα βασικότερα συστατικά ώστε να αρχίσει ο χειμώνας και να τον χαρούμε. Εσείς τι κάνατε; Είδατε θέατρο; Ξεκινήσατε δραστηριότητες; Η μόνο σπίτι δουλειά;
Εγώ να σας πω πως μετά την έκδοση του δεύτερου θεατρικού βιβλίου μου “Πελότα“, την έχω ανεβάσει και ως παράσταση όπως είδατε και στο θέατρο Σοφούλη για δεύτερη φορά μετά από έξι χρόνια και είμαι πολύ περήφανος.
Περήφανος όμως είμαι γιατί φέτος μου προέκυψε κάτι πολύ διαφορετικό. Μου είχε γίνει πρόταση από τον Ιούνιο ακόμη να συμμετάσχω ως μέλος στην κριτική επιτροπή κάποιων ερασιτεχνικών βραβείων. Είπα ναι γιατί ήξερα ότι θα είναι το χειμώνα κάποια στιγμή και μετά…. το ξέχασα. Όταν μου αναφέρουν πριν λίγο καιρό ότι θα πραγματοποιούνταν το τριήμερο, το μοναδικό ίσως τριήμερο μέσα στη χρονιά που θα καθόμουν, άρχισα να εκνευρίζομαι γιατί ήθελα να πάω κάπου διακοπές μιας και δεν πρόλαβα το καλοκαίρι.
Με έβαλαν πρώτα σε μια ομάδα στο viber για να επικοινωνούμε και έπειτα ήρθε και το πρώτο επίσημο τηλεφώνημα. Εκεί άρχισα να αντιλαμβάνομαι ότι είχα να κάνω με μια κυρία πολύ ευγενική, την υπεύθυνη του φεστιβάλ και πως αυτό που ετοίμαζαν ήταν μάλλον κάτι πολύ σημαντικό. Όντας μέλος λοιπόν αυτής της επιτροπής έπρεπε να το ψάξω και ίσως να το αγαπήσω μιας που θα εμπλακώ και εγώ απο τη δική μου σκοπιά. Διαβάζοντας, μαθαίνοντας και ζώντας το σιγά σιγά να σας πω ότι δεν ήταν κάποιο ερασιτεχνικό φεστιβάλ αλλά το Πανελλαδικό φεστιβάλ ερασιτεχνικού θεάτρου του Δήμου Θερμαϊκού το οποίο διοργανώνει για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά η ομάδα Φύρδην Μίγδην. Προκριματική επιτροπή ανάμεσα από 36 συμμετοχές από όλη την Ελλάδα ερασιτεχνικών παραστάσεων, επέλεξε τις έξι καλύτερες και εμείς είχαμε κάθε ημέρα να παρακολουθήσουμε και να κρίνουμε μία από αυτές.
Κριτική επιτροπή ήμασταν ( αλφαβητικά και με τους τίτλους που έδωσε ο καθενας μας ξεχωριστά ) η ηθοποιός σκηνοθέτης Νέλλυ Δελή, ο σκηνοθέτης θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Καραγιάννης, ο πιανίστας αρχιμουσικός Δημήτρης Κωνσταντινίδης, ο ηθοποιός σκηνοθέτης Θεόφιλος Λάλος, ο διευθυντής του ΚΘΒΕ Αστέρης Πελτέκης, η ηθοποιός σκηνοθέτης καλλιτεχνική διευθύντρια Θεάτρου Σοφούλη Παυλίνα Χαρέλα και εγώ.
Κάθε φορά ερχόταν να μας παραλάβει από εκεί που θέλαμε ο Χρήστος μέλος της ομάδας Φύρδην Μίγδην, με ενα πολυτελές Mercedes πουλμανάκι, όπου στην οργάνωση ανέλαβε χρέη μεταφορέα. Φτάναμε πάντα λίγο νωρίτερα στο θέατρο Κάππα ανεβαίναμε σε ένα γραφείο όπου κάθε ημέρα υπήρχαν άπειρα βρώσιμα και πόσιμα καλούδια ( πίτσες, μπισκότα, γλυκά, σιροπιαστά, πίτες χειροποίητες απείρων γεύσεων και όλες πεντανόστιμες κ.α καθώς και χειροποίητα λικέρ, κρασιά, χυμοί, αναψυκτικά νερά και ό,τι άλλο τραβούσε η ψυχή μας ) και συζητούσαμε την προηγούμενη παράσταση, γνωριζόμασταν λίγο παραπάνω. Αυτά πραγματοποιόντουσαν πάντα σε ένα πραγματικά πολύ όμορφο κλίμα το οποίο στην αρχή μέσα μου μεμφόμουν αμφισβητώντας το πως είναι δυνατόν εκ διαμέτρου διαφορετικοί καλλιτέχνες οι περισσότεροι να βρούμε ομόρριζα ή γενικά να τα βρούμε. Αλλά πραγματικά αν το σκεφτείς δεν είχαμε τίποτα να χωρίσουμε και στο τέλος όλοι στάθηκαν απόλυτα δίκαιοι χωρίς κάτι τραβηγμένο παράταιρο η παράλογο. Σε όλο αυτό όμως συνέβαλε το καλά προστατευμένο κλίμα που έχει δημιουργήσει εδώ και χρόνια η ομάδα Φύρδην Μίγδην, η καλή ποιότητα των παραστάσεων, καθώς και το μετά, όπου κάθε βράδυ μας έβγαζαν να μας δεξιώσουν σε ένα διαφορετικό εστιατόριο και έπειτα μας επέστρεφαν σπίτια μας.
Στην τελετή έναρξης παρακολουθήσαμε μια παράσταση η οποία ήταν εκτός συναγωνισμού μιας και ήταν της ομάδας η οποία διοργανώνει το Φεστιβάλ, η Θεατρική Ομάδα Καλλιτεχνικής Σοφίτας Θερμαϊκού «Φύρδην Μίγδην» με το έργο «Η ζωή σ’ ένα όνειρο», έργο που έγραψε ο Μάνος Κανταλάς και σκηνοθέτησε η Γιώτα Αλεξοπουλου
Την πρώτη ημέρα του διαγωνιστικού παρακολουθήσαμε τους «Παραβάτες της Σκηνής» με το έργο «Κατερίνα Χ» του Τζων Μιχάλη σε σκηνοθεσία: Βάνας Βουρτσάκη
Τη δεύτερη ημέρα του διαγωνιστικού παρακολουθήσαμε την ομάδα Οινοφύτων «Δημοσθένης Λιάπης» με το έργο «Για όνομα!» των Ματιέ Ντελαπόρτ & Αλεξάντρ ντε λα Πατελιέρ σε Διασκευή/Σκηνοθεσία του Δημήτρης Θεοδώρου.
Την τρίτη ημέρα του διαγωνιστικού παρακολουθήσαμε τον Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σητείας με το έργο «Όσκαρ – Γράμμα στο Θεό» του Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ σε Διασκευή/Σκηνοθεσία της Ειρήνη Δερμιτζάκη.
Την τέταρτη ημέρα διαγωνιστικού παρακολουθήσαμε την ομαδα απο το Τριφυλιακό Ερασιτεχνικό Θέατρο με το έργο «TOC²» του Λοράν Μπαφί σε Διασκευή/Σκηνοθεσία του Πάνου Ηλιόπουλου.
Την πέμπτη ημέρα παρακολούθηση την ομαδα «Ερασιτέχνες» Αμαλιάδας με το έργο «Το μαύρο κουτί» του Γιώργου Ηλιόπουλου σε σκηνοθεσία του Χάρη Κότσιφα
Και τέλος την έκτη ημέρα παρακολουθήσαμε την ομάδα Καλλίστη-Dell’Arte του Μορφωτικού & Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμαριάς «Καλλίστη» με το έργο «Η φάρμα των ζώων» του Τζωρτζ Όργουελ σε Διασκευή/Σκηνοθεσία της Μαριάνα Αλεξανδρή.
Μια γεμάτη εβδομάδα θέατρο με παραστάσεις καλές, πολύ καλές και άριστες που ακόμη και επαγγελματίες μπορεί και να μη τις είχαν πραγματοποιήσει ποτέ..
Την τρίτη ημέρα μάλιστα, το Σάββατο, ήταν και η ημέρα όπου τιμήθηκε από το φεστιβάλ η ηθοποιός Κατερίνα Διδασκάλου φωτεινή μέσα και έξω, ήρθε με τις δύο κόρες τον ένα της γαμπρό και τα εγγονάκια της. Κυρία, φινετσάτη όπως πάντα και ακομπλεξάριστη.
Την ημέρα της απονομής, στην τελετή λήξης, την όγδοη δική μας ημέρα, ολοκληρώθηκε με πανηγυρικό τρόπο στο Αμφιθέατρο ΚΑΠΠΑ το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου. Υπήρξε ενα αφιέρωμα στη μνήμη της σπουδαίας και αγαπημένης ηθοποιού Άννας Παναγιωτοπούλου και απολαύσαμε την πραγματικά πολύ καλή ερμηνεύτρια τραγουδίστρια Εύη Σιαμαντά σε ένα μουσικό πρόγραμμα γεμάτο χρώματα και ζωντάνια. Σπάνιο πράγμα καθήμενο σε θέατρο να καταφέρεις να τον ξεσηκώσεις και να τον κανεις να θέλει να τραγουδά παρέα με το υπόλοιπο θέατρο. Η Εύη όμως τα κατάφερε γιατί έχει και αυτό το ταλέντο, της επικοινωνίας και της μεταφοράς συναισθημάτων.
Στο τέλος δόθηκαν τα Βραβεία και οι Έπαινοι στις ομάδες καθώς οι ανθοδέσμες τα δώρα οι έπαινοι και κρασιά και σε εμάς.
Μπορεί λοιπόν η ομάδα να ονομάζεται Φύρδην Μίγδην που σημαίνει ίσως άνω κάτω, αλλά ουδεμία σχέση το όνομα της ομάδας με όλα αυτά που απαιτούσαν και είχαν τόση οργάνωση.
Μπορεί το όνομά τους να δηλώνει μια ανακατωσούρα αλλά η τάξη τους, η πειθαρχία που τηρούσαν στο πρόγραμμα, η αγάπη τους για ότι αποφάσισαν να διοργανώσουν, διαφαινόταν από το πως φιλοξενούσαν τις ομάδες, πως υποδέχονταν τον κόσμο καθώς και από την απλή τελετή λήξης η οποία δεν ήταν πουθενά το εγώ αλλά το εμείς . Ακόμη και ο λόγος της επικεφαλής της ομάδος κυρίας Αλεξοπούλου Γιώτας, απλός, σεμνός και μετρημένος. Το μόνο που πρόδιδε ήταν αγάπη για την ομάδα της, για το θέατρο, το σεβασμό για τους καλεσμένους, τις τοπικές επιχειρήσεις και τις αρχές του τόπου της που τη στήριξαν.
Αν δεν ήταν η κύρια Γιώτα Αλεξοπούλου και ο κύριος Μάνος Κανταλάς τίποτα δεν θα υπήρχε και τώρα δε θα είχαμε να μιλάμε ούτε για την Περαία ούτε για παραστάσεις ούτε για ένα φεστιβάλ που έγινε θεσμός. Μπράβο τους γιατί είναι ερασιτέχνες, μπράβο τους γιατί έχουν θάρρος, τόλμη, αγάπη και κατάφεραν όλη η ομάδα μαζί, δεμένη γροθιά, να κατορθώσουν την τρέλα τους για το θέατρο να τη μετατρέψουν σε κατι τόσο δημιουργικό ώστε πλέον να μιλάμε για έναν θεσμό και μάλιστα ποιοτικό. Μιας και τα φεστιβάλ δεν τα κάνουν μόνο τα τιμώμενα πρόσωπα και οι επιτροπές αλλά η ποσότητα συμμετοχών των ομάδων και κατά συνεπαγωγή η ποιότητα των προκριθέντων παραστάσεων.
Το φεστιβάλ υποστήριξε εμπράκτως το κέντρο πολιτισμού της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας καθώς και ο Δήμος Θερμαϊκού.
Αξιοσημείωτο, ότι ο Δήμαρχος Θερμαϊκού ήταν τις περισσότερες ημέρες εκεί και στήριξε με την παρουσία του το θεσμό καθώς δυνατό ηταν και το παρών του αντιδήμαρχου πολιτισμού του Δήμου Θερμαϊκού άνθρωποι δραστήριοι και αγαπητοί από την τοπική κοινωνία και όχι μόνο.
Εύχομαι και εγώ και όλοι μας τέτοιες προσπάθειες να τις φωτίζουμε, να τις στηρίζουμε όλοι και ακόμη περισσότερο όσο μπορούν ο Δήμος και η Περιφέρεια, μιας και αναδεικνύουν τον τόπο μας, φέρνουν τουρισμό μέσα από την τέχνη του θεάτρου, αφήνοντας παράλληλα μια γερή πολιτιστική παρακαταθήκη θεσμοθετώντας ένα ακόμη καλλιτεχνικό φεστιβάλ.
Περισσότερες πληροφορίες στον επίσημο λογαριασμό του Facebook της ομάδας Φύρδην Μίγδην
Χαρούμενος που αποτέλεσα κομμάτι αυτού του φετινού φεστιβάλ το οποίο όχι απλά δε μετάνιωσα αλλά ένιωσα και ευτυχής που συμμετείχα γνωρίζοντας νέους ανθρώπους και κάνοντας καινούριους φίλους πάντα μέσα από το δρόμο του θεάτρου.
Χαρούμενος ομως που και η Kulturosupa όπου αρθρογραφώ, φρόντισε να είναι χορηγός επικοινωνίας.
Φύρδην Μίγδην σας ευχαριστούμε!
Μέχρι την επόμενη φορά…
Σας φιλώ σας χαιρετώ σας αγαπώ!