ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2014 με μια ματιά.
Πρεμιέρες, επαναλήψεις, περιοδείες.
Κλικ στους τίτλους των παραστάσεων, διαβάζετε αναλυτικές πληροφορίες.
ΠΡΕΜΙΕΡΕΣ
Η καλοκαιρινή παραγωγή του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, σε σκηνοθεσία Νικαίτης Κοντούρη. Μετάφραση: Πάνος Μουλλάς. Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Φέρτης (Δαρείος), Άκης Σακελλαρίου (Άτοσσα), Λάζαρος Γεωργακόπουλος (Αγγελιοφόρος), Γιώργος Κολοβός (Ξέρξης).
Οι «Πέρσες» αποτελούν μια τραγωδία διαχρονική, με οικουμενικό λόγο και αναλλοίωτες αξίες, που διερευνά με συναρπαστικό τρόπο το θέμα της «ύβρεως», της ανθρώπινης αλαζονείας, της ελευθερίας του ατόμου και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Ένα διαχρονικό μάθημα ηθικής πάνω στην άκαμπτη συνείδηση του κάθε δυνάστη, που, ιστορικά, έχει προκαλέσει πολέμους και ανθρώπινο πόνο.
Η Λυδία Κονιόρδου επιστρέφει στο Εθνικό Θέατρο, στον διπλό ρόλο σκηνοθέτριας- ερμηνεύτριας, πλαισιωμένη από μια ομάδα καταξιωμένων ηθοποιών.
Πιστός στην Άρτεμη, ο Ιππόλυτος απαξιώνει τις χαρές του έρωτα, αρνούμενος να αποδώσει τιμές στην Αφροδίτη• εκείνη, για να τον τιμωρήσει, πλέκει το δίχτυ της καταστροφής του εμπνέοντας στη μητριά του, Φαίδρα, σφοδρό έρωτα για τον προγονό της. Η Φαίδρα εξομολογείται το πάθος της και, αφού ο Ιππόλυτος την αποκρούει με αγανάκτηση, αποφασίζει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο Θησέας βρίσκει τη γυναίκα του νεκρή, πείθεται ότι ο Ιππόλυτος είναι η αιτία του θανάτου της και ζητά από τον Ποσειδώνα την τιμωρία του γιου του. Όταν η αλήθεια βγαίνει στο φως, είναι πια αργά.
Τι μπορεί να σώσει την πόλη; Η ορμή του νεωτερικού ή το μεγαλείο του παρελθόντος; Ο Ευριπίδης ή ο Αισχύλος; Ο ρεαλισμός ή το υπερφυσικό; Το αριστοφανικό δίλημμα των Βατράχων αναδεικνύεται στην παράσταση του Γιάννη Κακλέα, που πραγματεύεται την κρισιμότητα της τέχνης σε εποχές μεταβατικές, όπως η δική μας. Η δύναμη της τέχνης, η «απορία» της σύγχρονης κριτικής, το θέατρο ως καλλιτεχνική και πολιτική πράξη αποτελούν στοιχεία μιας παράστασης που ερευνά τη νέα θεατρική φόρμα και αναζητεί την αξία του ποιητικού λόγου, καταδεικνύοντας τη διαχρονικότητα του αριστοφανικού ερωτήματος.
άντρες εναντιώνονται στο γυναικείο κόσμο, γυναίκες ελπίζουν σ’ έναν κόσμο γυναικείο.
Στην επέτειο των 60 χρόνων από την έναρξη των Επιδαυρίων, νέες δυνάμεις του ελληνικού θεάτρου φέρνουν τη δική τους δημιουργική πνοή στο ωραιότερο θέατρο του κόσμου. Ο εικοσιεξάχρονος Δημήτρης Καραντζάς και ένας νεανικός θίασος ανοίγουν το Φεστιβάλ Επιδαύρου 2014 με την Ελένη του Ευριπίδη (412 π.Χ.). Σε αυτή την τραγωδία, με το αίσιο τέλος, η πραγματική Ελένη ζει στην Αίγυπτο, ενώ η συνονόματή της στην Τροία δεν ήταν παρά ένα είδωλο, επινόηση των θεών – τόσα βάσανα για μια νεφέλη, σχολιάζει πικρά ο ποιητής, ενώ η Αθήνα θρηνεί τους νεκρούς της Σικελικής Εκστρατείας.
-Δραματουργία Κατερίνα Κωνσταντινάκου – Βοηθός σκηνοθέτη Εύα Βλασσοπούλου.
Ερμηνεύουν Δήμητρα Βλαγκοπούλου – Στεφανία Γουλιώτη – Τζίνα Θλιβέρη – Μιχάλης Κίμωνας – Έκτορας Λυγίζος – Άννα Μάσχα – Θάνος Τοκάκης – Γαλήνη Χατζηπασχάλη.
Η ρηξικέλευθη σκηνοθεσία της Άντζελας Μπρούσκου και ένας δυναμικός θίασος αναμετριούνται με τις Βάκχες (405 π.Χ.), σε μετάφραση Γιώργου Χειμωνά. Διανομή: Αγλαΐα Παππά: Διόνυσος, Άρης Σερβετάλης: Πενθέας, Μαρία Κίτσου: Τειρεσίας, Γιώργος Μπινιάρης: Κάδμος, Αργύρης Πανταζάρας – Χάρης Χαραλάμπους: Άγγελος-Δούλος, Παρθενόπη Μπουζούρη: Άλλος Άγγελος, Άντζελα Μπρούσκου: Αγαύη. Χορός: Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου, Μαρία Αθηναίου, Δήμητρα Γκλιάτη, Μαρία Κίτσου,Παρθενόπη Μπουζούρη, Άννη Ντουμούζη, Αργύρης Πανταζάρας, Βάλια Παπαχρήστου, Αντώνης Σταμόπουλος, Χάρης Χαραλάμπους.
Το σοφόν δ’ ου σοφία… Ένας θεός με ανθρώπινη μορφή εδραιώνει τη λατρεία του στη Θήβα: «Είμαι ο Διόνυσος. Ήρθα. Εφανερώθηκα», θα πει και θα εκδικηθεί τη βασιλική οικογένεια της μητέρας του Σεμέλης, που δεν πίστεψε ότι απέκτησε γιο με τον Δία. Η φύση αντιπαρατίθεται στον ορθολογισμό. Η θρησκευτική εμπειρία της βακχείας εξελίσσεται σε τελετουργικό σπαραγμό και ωμοφαγία, παραπέμποντας στον κύκλο του θανάτου και της ανανέωσης.
-Πρεμιέρα 8 και 9 Αυγούστου Αρχαίο θέατρο Επιδαύρου, Θεσσαλονίκη, 19 και 20 Αυγούστου. ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ εδω
η 5η ΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ + Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Βέροιας. Τη σκηνοθεσία της παράστασης υπογράφει ο Θέμης Μουμουλίδης. Η παράσταση ανεβαίνει σε μετάφραση Κ.Χ. Μύρη και επεξεργασία κειμένου Παναγιώτας Πανταζή και Θέμη Μουμουλίδη, τα σκηνικά υπογράφει ο Γιώργος Πάτσας, τα κοστούμια η Παναγιώτα Κοκορού, τη μουσική ο Θύμιος Παπαδόπουλος. Τους ρόλους και τα χορικά κείμενα ερμηνεύουν: Φιλαρέτη Κομνηνού, Στέλιος Μάινας, Άρης Λεμπεσόπουλος, Ζέτα Δούκα, Ιωάννα Παππά, Μαρία Πρωτόπαππα, Χρήστος Πλαΐνης, Μαρούσκα Παναγιωτοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Λουκία Μιχαλοπούλου, Τζωρτζίνα Παλαιοθόδωρου, Ίρις Μάρα, Ιώ Κυριακίδη (ακορντεόν).
-Η πρεμιέρα της παράστασης θα δοθεί στις 29 Ιουνίου στο Θέατρο Βράχων στον Βύρωνα.
Ένα τα σπουδαιότερα έργα της παγκόσμιας δραματουργίας, με τη Μαρία Καβογιάννη στην πρώτη της εμφάνιση στον εμβληματικό ομώνυμο ρόλο, τον Αντώνη Λουδάρο στο ρόλο του Προβόλου, την Καίτη Κωνσταντίνου στο ρόλο της Κλεονίκης, τον Θανάση Τσαλταμπάση στο ρόλο του Κινησία, τη Νάντια Κοντογεώργη ως Μυρρίνη και πολλούς ακόμη σπουδαίους ηθοποιούς.
.
Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος θα παρουσιάσει στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου
το έργο «Δώδεκα…», σε κείμενο και σκηνοθεσία του Βασίλη Ισσόπουλου, στο Φουαγιέ του Βασιλικού Θεάτρου.
Λίγα λόγια για το έργο. Δώδεκα ένορκοι συνεδριάζουν για μία υπόθεση φόνου. Κατηγορούμενος, ένα παιδί δεκαέξι ετών. Ξεδιπλώνονται μπροστά μας δώδεκα διαφορετικές προσωπικότητες και το έργο καταλήγει σε μια αποκάλυψη των αδυναμιών, των προκαταλήψεων και των προβλημάτων του κάθε ενόρκου. Πόσο εύκολα μπορείς να αποφασίσεις να στείλεις στον θάνατο ένα παιδί…; ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Οι 15 ηθοποιοί, σαν σύγχρονοι ραψωδοί, αφηγούνται την ιστορία του πιο βίαιου πολέµου όλων των εποχών και µετατρέπουν το εµπνευσµένο αυτό κείµενο σε µια σειρά από ποιητικές εικόνες, σκληρές, αλλά και τρυφερές, µε µια απολύτως σύγχρονη θεµατική.
Μια παράσταση κυριολεκτικά σταθμός, 5ος Χρόνος με τη Νένα Μεντή.
-Μικρή περιοδεία και 5 συλλεκτικές παραστάσεις στο θέατρο Κήπου από Δευτέρα 25 Αυγούστου. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΔΩ
Από την Θεατρική ομάδα “Εν Δυνάμει”.
«Δείπνο με φίλους» του Donald Margulies
Σκηνοθεσία : Γρηγορης Βαλτινός. Με τους Γρηγόρη Βαλτινό, Ρένια Λουιζίδου, Αλεξάνδρα Παλαιολόγου, Κλέων Γρηγοριάδης.
Δυο γυναίκες, δύο άντρες, δυο ζευγάρια, τέσσερις φίλοι. Τέσσερις άνθρωποι προστατευμένοι μέσα στο κέλυφος της οικογενειακής ζωής, ζουν την κοινή τους καθημερινότητα ως ερωτευμένοι, ως αντίπαλοι, ως εχθροί και σύντροφοι. Ο ένας αποφασίζει να σπάσει τον σύνδεσμο. Οι συνέπειες αλλάζουν τη ζωή τους για πάντα.
-ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ εδώ
.
“Μάντεψε Ποιος θα Πεθάνει Απόψε”.
Διασκευή-σκηνοθεσία Θανάσης Παπαθανασίου-Μιχάλης Ρέππας, Πρωταγωνιστούν : ΚΑΤΙΑ ΔΑΝΔΟΥΛΑΚΗ, ΤΑΣΟΣ ΧΑΛΚΙΑΣ, ΘΑΝΟΣ ΚΑΛΗΩΡΑΣ, ΤΖΟΥΣ ΕΥΕΙΔΗ, ΕΛΕΝΗ ΚΡΙΤΑ και ΠΡΟΔΡΟΜΟ ΤΟΣΟΥΝΙΔΗ.
Μετά την μεγάλη επιτυχία του χειμώνα το έργο θα ταξιδέψει σε όλη την χώρα, με ανανεωμένο καστ.
Σκηνoθεσία: Γιάννης Παλούμπας. Μαζί της, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Ορφέας Αυγουστίδης, Μιχάλης Ιατρόπουλος, Δημήτρης Καπετανάκος και Μπάμπης Γιωτόπουλος. Σκηνοθεσία Γιώργος Παλούμπης.
.
Σκηνοθεσία: Λευτέρης Γιοβανίδης. Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Κοντομάρη, Χρήστος Τριπόδης, Ισιδώρα Σιδέρη, Πανάγος Ιωακείμ.
Τι θα ΔΕΙΤΕ στο ΘΕΑΤΡΟ ΔΑΣΟΥΣ, ΙΟΥΝΙΟ και ΙΟΥΛΙΟ 2014.
Βεάκειο Θέατρο Πειραιά. Πρόγραμμα Συναυλιών & Παραστάσεων 2014
Φωτογραφικό υλικό