‘Η καρδιά μου πονάει’
(Kokόro Itai)
Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Ιουνίου, 21:15
‘’Η καρδιά μου πονάει’’ (κοκόρο ιτάι). Αυτή τη φράση φέρεται πως είπε ο Ιάπωνας κυβερνήτης του εμπορικού πλοίου ‘Τάκεϊ Μάρου’, που βρισκόταν στο λιμάνι της Σμύρνης στις 13 Σεπτεμβρίου του 1922, βλέποντας το δράμα των Ελλήνων και των Αρμενίων που προσπαθούσαν να σωθούν από τη φωτιά και τη σφαγή. Πέταξε στη θάλασσα όλο το εμπόρευμα από μετάξι και δαντέλα, που υπήρχε πάνω στο πλοίο, και κατάφερε να σώσει 325 πρόσφυγες.
(Πειραϊκή Εφημερίδα ‘Σημαία’, 16/9/1922)
Εξαιτίας αυτής της παράξενης είδησης ξεκίνησε για την ‘ομάδα μνήμης’ των NOVAN Theater Lab ένα ταξίδι έρευνας πάνω στο δικό μας, πρόσφατο, προσφυγικό ζήτημα. Τις Χαμένες Πατρίδες. Ένα τεράστιο κεφάλαιο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, που όσο το σκάβεις, τόσο πιο βαθύ βρίσκεις ότι είναι. Που όσο πάει να ξεχαστεί, τόσο πιο επίκαιρο μοιάζει να γίνεται. Η έρευνα αφορά τη συλλογή μαρτυριών από επιζήσαντες των περιοχών του Πόντου, της Καππαδοκίας, της Αν. Θράκης και των παραλίων της Μ.Ασίας, τη συλλογή εθίμων και στοιχείων πολιτιστικής κληρονομιάς μέσα από διαλέκτους, τραγούδια, χορούς, συνταγές μαγειρικής, τη συλλογή αποκομμάτων εφημερίδων της εποχής, τη συλλογή πρακτικών της Βουλής των Ελλήνων, τη συλλογή τηλεγραφημάτων και επιστολών προς και από τους Συμμάχους της Ελλάδας, αλλά και της τουρκικής διοίκησης, τη συλλογή φωτογραφικού και οπτικού υλικού από τις χαμένες πόλεις της Μικρασίας έως και την υποδοχή των ομοεθνών μας προσφύγων εδώ… στη Μητέρα Πατρίδα.
Με αφετηρία όλο αυτό το υλικό, και κατόπιν του δύσκολου έργου της επιλογής, συντέθηκε η παράσταση ‘Η καρδία μου πονάει’. Μια σκηνική ‘’εγκατάσταση’’ με πυρήνα τη συλλογική μνήμη. Την παράσταση ‘Η καρδιά μου πονάει’ εμψυχώνουν 11 γυναίκες διαφόρων ηλικιών. Μέσα από αφηγήσεις και αληθινές μαρτυρίες στην αυθεντική γλώσσα που σώθηκαν (Ποντιακά, Σμυρνέϊκα, Πολίτικα, Θρακιώτικα), τραγούδια από αυτές τις περιοχές τραγουδισμένα ζωντανά, κινητικά μοτίβα και εικαστικές εικόνες καταφέρνουν να ταξιδέψουν τον θεατή στον χρόνο, μιλώντας ταυτόχρονα σε μια σύγχρονη σκηνική γλώσσα. Εναλλαγές εικόνων, πολλαπλή χρήση σκηνικών αντικειμένων, συμβολισμοί, χιούμορ, συγκίνηση και ανοιχτά ερωτήματα όπως:
‘’ποιοί είμαστε και πού θέλουμε να πάμε;’’
‘’ποιος είναι ο ‘ξένος’ και τι σχέση μπορεί να έχω τελικά εγώ μ’ αυτόν;’’.
Συντελεστές:
Κείμενο παράστασης- Σκηνοθεσία: Λένα Πετροπούλου
Κατανόηση- έκφραση κειμένου: Μάρα Γαβριηλίδου
Κινησιολογία: Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνικό τραγούδι: Μαρία Παπαγιαννάκη, Γεωργία Κυριαζή
Φωτισμοί: Κυριάκος Αλεξιάδης
Teaser: Μάρα Γαβριηλίδου, Τάσος Παπαδόπουλος
Σκηνικά-Κοστούμια-Παραγωγή: NOVAN Theater Group
Γραφιστική επιμέλεια- Φωτογραφίες: Γεώργιος Δερνίκας
Παίζουν: Λένια Κοκκίνου, Νατάσα Τσακιρίδου, Ηλιάνα Παυλίδου, Θέκλα Χατζηγεωργίου, Νίκη Καρακίτσου, Τζένη Μόσχου, Άννα Χατζηβασιλειάδου, Φιλιώ Δεληγεώργη, Κέλλυ Θεοδοσιάδου, Μαριέττα Χρυσουλά, Άσπα Δήμου-Γράμπα.
Χρήσιμες Πληροφορίες:
Διάρκεια παράστασης: 70’(χωρίς διάλειμμα)
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Τρίτη 19 & Τετάρτη 20 Ιουνίου
Ώρα έναρξης: 21:15
Τοποθεσία: Θέατρο Αυλαία (πλατεία ΧΑΝΘ, πλευρά Τσιμισκή)
Κρατήσεις: Τ 2310237700
Γενική είσοδος: 8 ευρώ
Φωτογραφικό υλικό