Είδαμε & Σχολιάζουμε.
Υποτίθεται ότι πρόκειται για θεατρικό φεστιβάλ και μάλιστα φιλόδοξο υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ… υποτίθεται ότι φιλοξενεί παραστάσεις ή περφόρμανς από διάφορα μέρη του κόσμου ώστε οι έλληνες θεατές να έρθουν σε επαφή με τη διεθνή θεατρική κουλτούρα… υποτίθεται ακόμη ότι η επιλογή των θεαμάτων γίνεται από τριμελή επιτροπή με συγκεκριμένα καλλιτεχνικά κριτήρια… Προσωπικά δεν έχω άποψη για όσα προηγήθηκαν, καθώς στο μόνο που κατάφερα να παρευρεθώ ήταν το τελευταίο με τίτλο PIXELATED REVOLUTION από τον Λιβανέζο Rabih Mroue, που έκλεισε και το Διεθνές Φεστιβάλ Δάσους.
Για το οποίο το δελτίο τύπου αναφέρει: « Ο διεθνώς καταξιωμένος Λιβανέζος καλλιτέχνης Rabih Mroue παρουσιάζει την πολύκροτη, «αντι- ακαδημαϊκή» σύμφωνα με τον ίδιο, διάλεξη- performance με τίτλο THE PIXALED REVOLUTION. Ξεκινώντας με την παρατήρηση ότι «ο λαός της Συρίας βιντεοσκοπεί τον ίδιο τον θάνατό του», το έργο του Mroue αποτελεί σχολιασμό για την ψυχρώ δολοφονία αμάχων στην πόλη Χορνς της Συρίας, που βασίζεται σε καταγραφές αυτοπτών μαρτύρων, και για τη συνεπακόλουθη αναπαραγωγή των σχετικών βίντεο και φωτογραφιών στο διαδίκτυο και στα κοινωνικά δίκτυα. Συνδυάζοντας πικρία, σαρκασμό και ύφος εκφωνητή ειδήσεων, ο Mroue τονίζει έναν απρόσμενο σύνδεσμο με το κίνημα δανέζικου κινηματογράφου Dogma 95, και τα επιχειρήματά του υπέρ μιας αμαρτωλά ερασιτεχνικής αισθητικής. Σε όλη τη διάρκεια της παράστασης η θεώρηση του θεατή ταυτίζεται τόσο με αυτήν του ερασιτέχνη οπερατέρ/ σκηνοθέτη, όσο και με εκείνην του ελεύθερου σκοπευτή, η σφαίρα του οποίου διακόπτει για πάντα τη βιντεοσκόπηση».
Προφανώς ο θεατής που θα το επιλέξει, αντιλαμβάνεται ότι δεν πρόκειται για κλασική παράσταση με αμιγώς θεατρικούς όρους, καθώς η λέξη «διάλεξη» δίνει ήδη κάποιο στίγμα. Μόνο που συνοδεύεται από ελκυστικούς προσδιορισμούς όπως «πολύκροτη», «αντι- ακαδημαϊκή», «περφόρμανς», ενώ σαφώς αναγράφεται η έκφραση «σε όλη τη διάρκεια της παράστασης…», που σημαίνει ότι χαρακτηρίζεται ως τέτοια. Είναι λογικό λοιπόν να περιμένει κανείς τουλάχιστον τα στοιχειώδη που συνθέτουν τον όρο «παράσταση» ή «περφόρμανς», με συνδυασμό λόγου- εικόνας- ήχου- φωτισμών- κίνησης κλπ ώστε να αποδοθεί ένα ολοκληρωμένο δρώμενο επί σκηνής, δικαιώνοντας – έστω στο μίνιμουμ τον τίτλο «διάλεξη – performance»…

Ωστόσο αυτό που παρακολουθήσαμε πάνω σε μια θεατρική σκηνή… στα πλαίσια ενός θεατρικού θεσμού… με προκλητικά παραπλανητική ενημέρωση… και με τιμή εισιτηρίου 15 ευρώ για κρατική σκηνή… ήταν μια σκέτη, ξερή, κλασική διάλεξη! Πραγματικά είναι απορίας άξιο, ΠΟΥ ακριβώς εντόπισαν οι συντάκτες του δελτίου, τα στοιχεία της «πολύκροτης», της «αντι- ακαδημαϊκής» και κυρίως της «περφόρμανς»! Που σημαίνει ότι είτε δεν είχαν ιδέα περί τίνος πρόκειται και αντέγραψαν την προώθηση του δημιουργού- όπως αυτός αντιλαμβάνεται τους όρους- είτε γνώριζαν αλλά δεν θέλησαν να «πειράξουν» την προώθηση για να ελκύσουν το κοινό, έστω και παραπλανώντας. Και στις δύο περιπτώσεις, η καλλιτεχνική επιτροπή που ευθύνεται για την επιλογή, μένει εκτεθειμένη και δεν πρέπει να νιώθει καθόλου καλά! Αφενός γιατί επέλεξε ένα μη καλλιτεχνικό προϊόν και μάλιστα περιορισμένης και ασήμαντης εμβέλειας, και αφετέρου γιατί το πλάσαρε ως καλλιτεχνικό, με το προκάλυμμα της δήθεν περφόρμανς.
Γεγονός είναι ότι παρακολουθήσαμε τη διάλεξη του Λιβανέζου δημιουργού – την ταυτότητα «καλλιτέχνης» δεν την είδαμε πουθενά- βασισμένη σε προσωπική του μελέτη για τους φόνους αμάχων στη Συρία. Μια μελέτη πολύ εξειδικευμένη, με αφορμή ένα βίντεο– καταλύτη όπως ανέφερε, στο οποίο ένας ερασιτέχνης βιντεοσκοπεί κάποιον ελεύθερο σκοπευτή και ο τελευταίος τον πυροβολεί ενόσω αυτός συνεχίζει να καταγράφει… Το συγκεκριμένο βίντεο που είδαμε σε επανάληψη και καρέ- καρέ, πυροδότησε διάφορες σκέψεις και ερωτήματα στον ομιλούντα, σε σχέση με την ψυχική κατάσταση προ του θανάτου, τις τελευταίες εικόνες που μένουν στο μάτι- κάμερα, την απορία γιατί κάποιος ενώ μπορεί να αποφύγει τον θάνατο δεν το κάνει αλλά προτιμά να τον βιντεοσκοπεί… παράλληλα ανέλυσε τη σημειολογία ή συμβολισμό των χαμηλής αισθητικής ερασιτεχνικών λήψεων σε διαδηλώσεις από αντιφρονούντες, σε αντιπαραβολή με τις άψογες λήψεις των καθεστωτικών ως εκπροσώπων της εξουσίας… αφού προηγουμένως παρέθεσε με δόσεις σαρκαστικού/ πικρού χιούμορ, μια λίστα συμβουλών για ασφαλή βιντεοσκόπηση διαδηλώσεων…
Οπωσδήποτε υπήρχε ένα σχετικό ενδιαφέρον στη διάλεξη, αλλά όπως είπαμε πολύ εξειδικευμένο και περιορισμένο, που σε καμιά περίπτωση δεν την καθιστά «πολύκροτη», ενώ στην ανάπτυξη του θέματος δεν έλειψαν και κάποιες λογικές υπερβάσεις καθώς και αμφιλεγόμενα σημεία, που προφανώς δεν έχει νόημα να αναλυθούν εδώ. Όσο για τον όρο «αντι- ακαδημαϊκή», πρόκειται για (πονηρό) πρόσχημα που αφορά καθαρά στη φόρμα και ούτε… με το να προσθέτεις ψήγματα χιούμορ και συχνά άτυχου ή προσωπικό τόνο, σε ένα περιεχόμενο που θα μπορούσε να αποτελεί το αντικείμενο διατριβής, δεν προσδίδεις στο πόνημά σου αντισυμβατικό ή αντι- ακαδημαϊκό χαρακτήρα. Πρόκειται για ευσεβείς πόθους του δημιουργού που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και δεν συμμερίζεται ο ακροατής. Ο οποίος ωστόσο άκουσε εν προκειμένω εξαιρετικά αγγλικά από έναν συμπαθέστατο ομιλητή, με άψογη άρθρωση, τονισμούς και αμεσότητα…
Μόνο που εμείς πήγαμε σε θέατρο ως θεατές περφόρμανς και όχι σε αμφιθέατρο ως ακροατές διάλεξης, στα πρότυπα μιας power point παρουσίασης επιστημονικού θέματος, της οποίας το μεγαλύτερο μέρος κατέλαβε κείμενο σε προβολή, με μικρά αποσπάσματα βίντεο ή φωτογραφιών ενδιάμεσα και τον εισηγητή καθισμένο επί μία ώρα στην καρέκλα μπροστά στο λάπτοπ, όντως με «ύφος εκφωνητή ειδήσεων»… Αν όλο αυτό για τους ιθύνοντες κρίθηκε με «καλλιτεχνικά κριτήρια» κατάλληλο να περιληφθεί σε ένα θεατρικό φεστιβάλ και μάλιστα σηματοδοτώντας τη λήξη του ως «επίγευση», τα δικά μας λόγια περιττεύουν. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε»… Δεν μπορούμε όμως να ανεχθούμε την κοροϊδία κατάμουτρα με παραπλανήσεις που υποτιμούν τη λογική και επιπλέον χρεώνονται προκλητικά. Αν είναι δυνατόν να πληρώνει κάποιος στους σημερινούς καιρούς, 15 ευρώ για μια ωριαία κλασική διάλεξη που πλασάρεται ως δήθεν θεατρική πράξη, όταν βρίθει ο τόπος από πολύ πιο ενδιαφέρουσες και βεβαίως πάντα δωρεάν! Μάλλον κάποιοι εκεί στο ΚΘΒΕ θέλουν όντως να μας τρελάνουν…
ΣΗΜ: Το παρόν κείμενο καταχωρείται συμβατικά στη στήλη «Θεατρομανία», διότι ουσιαστικά ανήκει στην «Τέχνη – Βιβλίο». Οπότε μην περιμένετε βαθμολογία, καθότι δεν συνηθίζουμε να βαθμολογούμε… διαλέξεις!
/
=
Δείτε & αυτά:
–Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ

–Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ

–Σινεμά με Θέα 2018 στο Μέγαρο Μουσικής ΕΔΩ

–ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: Η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ 2018. Θέατρο, συναυλίες, φεστιβάλ κ.ά. ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΔΩ

.
–Θέατρο Δάσους & Θέατρο Γης 2018 ΕΔΩ

Τι θα δείτε στη Μονή Λαζαριστών Ιούνιο & Ιούλιο 2018 – Όλες οι συναυλίες ΕΔΩ

–Καλοκαιρινές θεατρικές περιοδείες 2018 ΕΔΩ

–ΕΙΔΑΜΕ θεατρικές παραστάσεις & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
–ΕΙΔΑΜΕ μουσικές συναυλίες & ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΜΕ ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό