(ρεπορτάζ-βίντεο-φωτό).
Πόσες φόρες σου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσεις ανοιχτά την άποψη σου για μα παράσταση που μόλις πριν λίγο είδες, έχοντας και απέναντί σου τους συντελεστές;
.
Το ζητούμενο στις θεατρικές Κουλτουροβραδιές που από το 2015 διοργανώνει η Κουλτουρόσουπα είναι να φέρει σε μια πιο άμεση επαφή τους πρωταγωνιστές ενός έργου με το κοινό τους. Και βέβαια χωρίς οδηγίες και κατευθυνόμενες ερωτήσεις.
.
.
Όπως ακριβώς συνέβη την περασμένη Κυριακή 20 Ιανουαρίου, στην πρώτη μας για το νέο έτος εκδήλωση, όπου πρώτα απολαύσαμε μια εξαιρετική παράσταση την «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» του Ουίλι Ράσελ, σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα, με την Μπέσυ Μάλφα στον ομώνυμο ρόλο και αμέσως μετά ακολούθησε στο φουαγιέ του θεάτρου Αριστοτέλειον μια «γεμάτη» και σφιχτή συζήτηση με πολλές ερωτήσεις από το κοινό.
Το πρώτο λόγο είχε φυσικά ο σκηνοθέτης της παράστασης Αλέξανδρος Ρήγας ο οποίος έκανε και την διασκευή του έργου αναφέροντας σχετικά πως ενώ πρόσφατα παρουσιάστηκε με άλλη όμως πρωταγωνίστρια (Ελένη Καστάνη), είχε προσωπικούς λόγους να επανέλθει (τώρα και ως σκηνοθέτης) στο έργο, καθώς θαυμάζει την ηρωίδα και όλα αυτά που πρεσβεύει αφορούν τον ίδιο σε βαθμό που θα ήθελε να είναι ο ίδιος η Σίρλεϋ Βαλεντάιν... Όλα αυτά δηλαδή που η ηρωίδα τολμά να επιχειρήσει σε μια κομβική στιγμή της ζωής της διεκδικώντας τις επιθυμίες και τα όνειρά της. Συνεπαρμένος από το κείμενο του Ουίλι Ράσελ, τόνισε χαρακτηριστικά, «το μεγαλείο του έργου είναι η απλότητά του. Μιλά στην ψυχή του καθενός και δεν είναι γραμμένο να το δουν μόνο οι γυναίκες. Όταν είσαι καλά κάνεις τους γύρω σου να νιώθουν το ίδιο όμορφα».
.
Ετοιμάζοντας να στήσει αυτή την παράσταση ο Αλέξανδρος Ρήγας συνιδειτά επέλεξε να αφαιρέσει εξωτερικά σκηνοθετικά τερτίπια σφηνώνοντας τον αφυπνιστικό λόγο της Σίρλεϋ να μιλήσει στις καρδιές των θεατών. Από τις μικρές «παρασπονδίες» (ευχάριστες σημειώνουμε εμείς), η επιλογή ενός αγαπημένου του τραγουδιού, το «Γιουκάλι» του Κούρτ Βάιλ που εμβόλιμα τοποθέτησε σε καίριες στιγμές συνδέοντας το αλληγορικά με την ηρωίδα τόνισε, «έχω κλάψει μ’ αυτό, έχω ονειρευτεί, και επιπλέον μιλά για ένα νησί των ονείρων και των επιθυμιών… Είναι ένα ταξίδι ψυχής και επιθυμίας».
.
Αρχικά συγκρατημένη η Μπέσυ Μάλφα αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη σχέση που έχει με τον Α. Ρήγα «πολλές φορές δεν χρειάζεται να μιλάμε για πολλά πράγματα. Αυτό που μας ενώνει η «σιωπή» και κάποια τεχνικά θέματα. Έχουμε βρει μια ιδιαίτερη χημεία, πολλά χρόνια τώρα, που μας έχει οδηγήσει να αισθανόμαστε ασφαλής. Με έναν τρόπο κυνηγάμε το ίδιο όνειρο»..
Για τον ίδιο τόνισε πως «είναι ένας άνθρωπος πάρα πολύ διαβασμένος, που προσέχει και την παραμικρή λεπτομέρεια, πολλές φορές προσέχει και το κόμμα και την τελεία, τις ανάσες, το άνοιγμα του λόγου, την σύμπτυξη… Είναι ένας σκηνοθέτης που με βοηθάει να κεντάω! Το κεντάει ο ίδιος και μου το μεταφέρει. Αυτό είναι μαγικό».
.
.
Όσον αφορά την ηρωίδα που υποδύεται δικαιολόγησε την απόφασή της να εγκαταλείψει την εστία του σπιτιού της εγκαταλείποντας και την χώρα της πιστεύοντας πως, «οποιοδήποτε άνθρωπος καταπιέζεται από τον κοινωνικό περίγυρο, φίλους ακόμη και από συγγενείς, οφείλει να οδηγηθεί στην ελευθερία που επιζητά.
.
.
Ένα στοιχείο που συζητήθηκε ήταν οι φωτισμοί που επιμελήθηκε ο Αλέξανδρος Ρήγας, τονίζοντας «τις πρόσεξα περισσότερο και από την Μπέσυ Μάλφα», ενώ εξεπλάγην και ο ίδιος όταν του τόνισαν θεατές πως πρόσεξαν με τον μεσογειακό χαρακτήρα της Μπέσυς Μάλφα, η ηρωίδα έγινε οικουμενική και δεν αφορούσε μόνο μια αγγλίδα νοικοκυρά. Για το ελληνικό στοιχείο που κατακλύζεται στο έργο δεν θεωρεί πως είναι τυχαίο, καθώς μιλά για την ελευθερία, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη (μεταξύ πολλών άλλων αναφορών), ενώ ο συγγραφέας παραμένει ένας μεγάλος φιλέλληνας. Παρεμπιπτόντως, έχει προσκληθεί (και θα πάει) στην προγραμματισμένη παράσταση του Λονδίνου.
.
Παίρνοντας τον λόγο οι θεατές εκφράστηκαν με τα καλύτερα λόγια για την παράσταση, εισπράττοντας οι περισσότεροι τα βαθιά μηνύματα του έργου, ενώ ο Αλέξανδρος Ρήγας μας θύμισε μια ατάκα από το έργο, «ζωή που δεν ξοδεύτηκε σωστά, είναι έγκλημα απέναντι σε ότι ο καθένας μας θεωρεί Θεό… Οφείλουμε να είμαστε παρόντες στη ζωή που ζούμε…».
.
Η «Σίρλεϋ Βαλεντάιν» έχει μεγάλο δρόμο μπροστά της καθώς πέρα από τις παραστάσεις στην Αθήνα, περιοδεύει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Της ευχόμαστε καλό ταξίδι με γεμάτες αίθουσες παντού.
.
Κριτική για την παράσταση θα βρείτε εδώ
.
ΔΕΙΤΕ:
Βίντεο θεατρικής Κουλτουροβραδιάς – όλη η συζήτηση + τυχαία πλάνα από τη παράσταση + χειροκρότημα [20/01/2019
]
-k–
.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
Την Ειρήνη Μπαιρακτάρη για τις φωτογραφίες.
Τo Καφέ – μπαρ Σάρωθρον για την προσφορά των κρασιών.
Τον ραδιοφωνικό σταθμό ΜΥΝΗΜΑ 107,7 που υποστήριξε την βραδιά.
Ολους τους συντελεστές της παράστασης, το θέατρο Αριστοτέλειο για την φιλοξενία και όλους τους φίλους της «Κ» που γι΄ άλλη μια φορά αγκάλιασαν την θεατρική Κουλτουροβραδιά της “Κ”.
-Θεατρικές Κουλτουροβραδιές- Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς Θιάσους/Ομάδες ΕΔΩ
-Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης – Κάντε like στη σελίδα ΕΔΩ
-Δείτε όλες τις Θεατρικές Κουλτουροβραδιές έως σήμερα, ΕΔΩ
=
-k–
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2018 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν τέλη Μαίου 2019
-k–
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία – ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό