Είδε η Ελένη Γιαννακίδου και σχολιάζει για την Κουλτουρόσουπα
Ένα από τα πιο γνωστά έργα της Αγκάθα Κρίστι, το «Μάρτυρας Κατηγορίας» παρουσιάζεται στο θέατρο Κολοσσαίον σε σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη και διασκευή σεναρίου Αντώνη Γαλέου.
Πρόκειται για το διήγημα της αγαπημένης Συγγραφέως που γράφτηκε το 1933 και που στα 1954 ξεκίνησε την πορεία του στη σκηνή του Winter Garden κι ως θεατρικό έργο, αγαπήθηκε τόσο από το κοινό, ώστε να συνεχίσει στο Broadway και να γίνει ταινία το 1957 υποψήφια για 18 βραβεία.
Το έργο έχει ως πρωταγωνιστή τον νεαρό Βάουελ ο οποίος κατηγορείται για τον φόνο μιας πλούσιας χήρας, της Έμιλι Φρεντς. Καταφεύγει λοιπόν στον γνωστό ποινικολόγο Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς ο οποίος αναλαμβάνει με τον συνεργάτη του την υπόθεση και προσπαθεί να βρει στοιχεία και επιχειρήματα που θα ενισχύσουν την υπερασπιστική γραμμή και θα οδηγήσουν στην αθώωση του Κατηγορουμένου .Όλα τα στοιχεία δείχνουν ένοχο τον Βόουελ και η μόνη μαρτυρία που θα κρίνει τελικά την υπόθεση και θα οδηγήσει στην αθώωση ή την ενοχή του Κατηγορούμενου είναι η Γερμανίδα σύζυγός του η οποία λειτουργεί κι ως ισχυρό άλλοθί του σύμφωνα με την πρώτη της κατάθεση στην αστυνομία .Η υπόθεση όμως δεν είναι απλή κι οι πολλές ανατροπές στη δίκη αλλά και στο τέλος του έργου αλλάζουν το ρου της ιστορίας δίνοντας ένα απρόσμενο φινάλε .
Στην πρεμιέρα της παράστασης που παρακολουθήσαμε στο Κολοσσαίον, θετικό πρόσημο (+) βάζουμε στη σκηνοθετική ματιά του Χανιωτάκη που θέλει να τοποθετεί τους ενόρκους, δώδεκα στο σύνολο δεξιά κι αριστερά στη σκηνή ως οργανικό μέλος της παράστασης, αυτοί άλλωστε στη Δίκη, αφού ακούσουν και τις δυο πλευρές, της κατηγορίας και της υπεράσπισης, θα δώσουν την ετυμηγορία τους για την ενοχή ή την αθώωση του κατηγορουμένου με την ψήφο τους. Οι ένορκοι μάλιστα επιλέγονται από το κοινό ,με την ανάλογη αγορά του εισιτηρίου τους
Εξαιρετική η ερμηνεία του Θανάση Κουρλαμπά στον ρόλο του ποινικολόγου Ρόμπαρτς που κινείται με τόση άνεση στη σκηνή απαντώντας γρήγορα στις στιχομυθίες με τον αντίδικό του της Πολιτική Αγωγής στο Δικαστήριο, τον υποδύεται άριστα ο Γιάννης Δρακόπουλος, όσο και στις ατάκες με τον συνεργάτη τουή με τον πελάτη του Βόουελ. Κάποιες στιγμές μάλιστα, την ώρα που ανοιχτά εκφράζει τις σκέψεις του για την υπόθεση διαδρά με το κοινό, με γκριμάτσες, μορφασμούς αλλά και επιβραβεύσεις καθώς κι όταν πάλι στη ρύμη του λόγου του ρωτά κάτι στον συνεργάτη του και αυτόματα απαντά κάποιος θεατής. Αυτή η αμεσότητα με το κοινό επιτυγχάνεται και με την ερμηνεία του ίδιου του Χανιωτάκη που υποδύεται τον κατηγορούμενο Βόουελ, γεγονός που κάνει αμέσως το κοινό να τον συμπαθήσει και να συμπάσχει μαζί του στην Δίκη.
Κοντά τους πολύ καλές κι οι ερμηνείες της Ευγενίας Δημητροπούλου στον ρόλο της αινιγματικής συζύγου Κρίστιν ΧελμΒόουλ, της Νίκης Παληκαράκη στον ρόλο της γραμματέως που με το νάζι και τις ατάκες της προσφέρουν γέλιο στο κοινό, της Μελίνας Βαμβακά, στον ρόλο της νοσοκόμας -βοηθού του θύματος που με τη μαρτυρία της αντί να βοηθά στην διαλεύκανση της υπόθεσης, την μπερδεύει περισσότερο καθώς και του Χάρη Γρηγορόπουλου στον ρόλο του αστυνομικού της Σκότλαντ Γιαρντ.
Τα σκηνικά επίσης αποτελούν ένα πολύ καλό στοιχείο της παράστασης: το δικηγορικό γραφείο με τις τεράστιες βιβλιοθήκες και τα δερματόδετα βιβλία στα ράφια του, το γραφείο και το vintage σαλονάκι που εναρμονίζονται άριστα με τα μεγάλα παράθυρα κι έτσι αφήνουν τον θεατή να βλέπει και τους πρωταγωνιστές να συνομιλούν στον δρόμο πίσω απ’ αυτά, πριν χτυπήσουν το κουδούνι και μπουν στο γραφείο, δίνουν όλες τις διαστάσεις του χώρου κι εντυπωσιάζουν τον θεατή.
Το ίδιο δεμένα και τα σκηνικά του δικαστηρίου αλλά και του λιμανιού με το ομιχλώδες τοπίο να συνάδουν με την θεματική και την εξέλιξη κάθε φορά της ιστορίας.
Στα αρνητικά της παράστασης (-) τοποθετούμε την σκηνική παρουσία του Κώστα Κόκλα στον ρόλο του συνεργάτη του Ρόμπαρτς, παρότι πρόκειται για αντικατάσταση, απ’ το πρώτο κιόλας πεντάλεπτο του έργου μπέρδευε τα λόγια του, επαναλάμβανε φράσεις, ξεχνούσε ατάκες και τις έβρισκε ξανά μέσα από τους διαλόγους που λάμβαναν χώρα με τους συμπρωταγωνιστές του στο έργο. Δυστυχώς, περιμέναμε διαφορετική θεατρική ερμηνεία από έναν τόσο έμπειρο ηθοποιό κι ήταν κάτι που από την αρχή ξένισε στο κοινό.
Επίσης, μια μικρή καθυστέρηση παρατηρήθηκε και την ώρα της αλλαγής των σκηνικών, γίνονται με σβήσιμο των φώτων και μπράβο τους κι όχι με κλείσιμο των κουρτινών, αλλά ίσως λόγω πρεμιέρας δεν υπήρξε η κατάλληλη ακρίβεια στον χρόνο.
Γενικά (=) πρόκειται για μια παράσταση που μας φέρνει σε επαφή με το καλό ποιοτικό θέατρο και μας δίνει τη δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ένα δικαστικό θρίλερ όπου κι εμείς ως ένορκοι στη σκηνή ή ως θεατές στη θέσεις μας παρακολουθούμε απρόσκοπτα τη ρητορική των δυο αντιδίκων, τα επιχειρήματα κι από τις δυο πλευρές, τις ενστάσεις, τις μαρτυρίες των κληθέντων και τέλος τη λύση της υπόθεσης με τη χρήση της εξωτερικής εστίασης που πραγματικά μαγεύει στο τελευταίο πεντάλεπτο κι αφήνει στους θεατές την αίσθηση βγαίνοντας πως, οι σχέσεις των ανθρώπων, τα συναισθήματα, ο έρωτας, η βολή ποτέ δεν είναι έτσι όπως φαίνονται και συχνά γίνονται μοχλός για συμπεριφορές και δράσεις που μονάχα ένα δικαστικό έργο τέτοιας ποιότητας μπορεί να αναδείξει και να οδηγήσει σε προβληματισμούς τον θεατή στην προσπάθεια ανεύρεσης της αλήθειας λογικής.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η συγκεκριμένη παράσταση απευθύνεται και σε νεαρούς εφήβους όπου παρακολουθώντας την θα μαγευτούν από τον θεατρικό λόγο κι από τη δυναμική της πειθούς και θα κατανοήσουν πως πολύ συχνά η δυναμική της τελευταίας είναι τέτοια ,ώστε να ξεπερνά και τη δύναμη της Λογικής.
Βαθμολογία: 7/10
ΚΟΛΟΣΣΑΙΟΝ
«Μάρτυρας Κατηγορίας» της Αγκάθα Κρίστι.
Ο Λέοναρντ Βόουλ κατηγορείται για τη δολοφονία μιας πλούσιας χήρας. Όλες οι ενδείξεις συνηγορούν ότι αυτός είναι ο δολοφόνος. Ο δαιμόνιος ποινικολόγος Ουίλφρεντ Ρόμπαρτς που αναλαμβάνει την υπεράσπισή του ωστόσο, δεν είναι τόσο σίγουρος για την ενοχή του. Ο αγώνας του νεαρού άνδρα να μην καταδικαστεί θα κριθεί στα έδρανα του δικαστηρίου όπου οι μαρτυρίες είναι συντριπτικά εναντίον του και η ετυμηγορία των ενόρκων φαίνεται μονόδρομος. Μόνη μάρτυρας για την υπεράσπισή του είναι η αινιγματική σύζυγός του που κρατάει την άκρη του νήματος και τη λύση του γρίφου.
Σκηνοθεσία: Νικορέστης Χανιωτάκης. Ερμηνεύουν: Βαμβακά Μελίνα, Γρηγορόπουλος Χάρης Δημητροπούλου Ευγενία, Δρακόπουλος Γιάννης, Κατσαφάδος Θοδωρής, Κουρλαμπάς Θανάσης, Παλληκαράκη Νίκη, Κώστας Κόκλας.
Ημέρες και ώρες παραστάσεων: Παρασκευή 19:00 & 21.00, Σάββατο 18:00 & 21.00, Κυριακή 17.00 & 19:30 (10 – 19 Μαΐου.)
-Αναλυτικές πληροφορίες για τη παράσταση θα βρείτε εδώ