32η θεατρική Κουλτουροβραδιά (29/01/2019)
(ρεπορτάζ-βίντεο-φωτό).
Τί πιο λογικό πριν από οτιδήποτε άλλο, όταν ακούς ένα άγνωστο, παράξενο όνομα, να ρωτήσεις «τί σημαίνει Μαίωτρον;» Πληροφορηθήκαμε λοιπόν ότι «μαίωτρα» – πάντα στον πληθυντικό και όχι ενικό- ήταν στα αρχαία ελληνικά η αμοιβή της μαίας όταν έφερνε στον κόσμο ένα παιδί… που σημαίνει ότι η επιλογή της λέξης (με παράφραση στον ενικό) ως όνομα θεάτρου, αποδίδει με πολύ εύστοχο συμβολισμό τις καλλιτεχνικές «γέννες» που κυοφορεί και τα «παιδιά- καρπούς» που προτίθεται να φέρει στον θεατρικό κόσμο, σε πείσμα των άνυδρων οικονομικά καιρών. Όσο θλίβει το κλείσιμο ενός θεάτρου, άλλο τόσο χαροποιεί το άνοιγμα ενός καινούργιου και δεν μπορούμε παρά να ευχηθούμε «καλορίζικο» και κάθε επιτυχία σε μια πορεία που είθε να είναι μακριά και πάντα με ωραίες, ποιοτικές παραστάσεις!
.
Μπαίνοντας, η πρώτη εικόνα θυμίζει χωλ υποδοχής ενός ζεστού «σπιτικού» με πρόσχαρους, φιλόξενους, ευγενικούς οικοδεσπότες, ενώ η νοσταλγική αύρα «παλιού καιρού» είναι διάχυτη στο χώρο με μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες… όλα απλά και μίνιμαλ, λειτουργικά, συγυρισμένα, με φροντίδα και χρώμα, δημιουργώντας ατμόσφαιρα οικειότητας και με θεατρική αίθουσα που παρότι μικρή 50 περίπου θέσεων, αφήνει μια «ανοιχτόκαρδη» αίσθηση, κάθε άλλο παρά «πλακωτική».
.
,
Με μια ευρύχωρη για τις διαστάσεις επίπεδη σκηνή και με «δυνατό σημείο» τα αυθεντικά, πτυσσόμενα καθίσματα παλιών κινηματογράφων, από τα πιο αναπαυτικά που έχουμε συναντήσει, όπου πέραν της άνεσης, λειτουργούν στο χώρο επίσης με νοσταλγική αισθητική. Ένας χώρος παλιός και παραμελημένος, που με πολλή δουλειά και μεράκι μεταμορφώθηκε στο παρόν θέατρο…
.
.
Στο οποίο, αφού παρακολουθήσαμε την παράσταση «Δεσποινίς Χάος», αφού χειροκροτήσαμε θερμά και αφού σερβιριστήκαμε το κρασί μας, λάβαμε θέσεις για συζήτηση με πληθώρα θεατών, έχοντας απέναντί μας στη σκηνή άπαντες τους συντελεστές. Δηλαδή τη συγγραφέα του έργου Δέσποινα Καλαϊντζίδου, τον σκηνοθέτη Αντώνη Καραγιάννη, την ηθοποιό Αλεξάνδρα Τσιάγκα, τη σκηνογράφο Μαρία Παπατζέλου και τον παραγωγό – ιδιοκτήτη του θεάτρου Σταύρο Παρχαρίδη. Απόλυτη απαρτία!
.
.
Όλοι ευγενέστατοι, προθυμότατοι, με χαμόγελο και φιλική διάθεση, περιμένοντας τη γνώμη μας ως θεατών, και εμείς τις απαντήσεις τους στα ερωτήματά μας. Σε μια ζουμερή, ενδιαφέρουσα συζήτηση με νόημα, που πολύ γρήγορα ζωήρεψε με συμμετοχή πολλών και με «αντιπαραθέσεις» επί της ουσίας, που βέβαια πυροδότησε το… χάος!
.
Και ήταν αναμενόμενο να κυριαρχήσει στην κουβέντα το θέμα ενός τόσο ιδιαίτερου κειμένου, που προκάλεσε ποικιλία αντιδράσεων, συναισθημάτων, προβληματισμών, με χαρακτηρισμούς από ποιητικό και συγκινητικό, μέχρι δυσνόητο ή υπερβολικά φορτωμένο ή κατακερματισμένο κλπ. στα οποία η συγγραφέας απάντησε «δεν είναι απαραίτητο να καταλαβαίνουμε τα πάντα με τη λογική, αρκεί να μας αγγίζουν ως συναίσθημα»… ομολογώντας παράλληλα ότι επηρεασμένη από πολλά προηγούμενα διαβάσματα, μετέφερε αποσπασματικά κομμάτια στο παρόν πόνημα, το οποίο πέρασε αρκετές δημιουργικές φάσεις και αλλαγές σε στενή συνεργασία με τον σκηνοθέτη, μέχρι την καταληκτική μορφή. Ο οποίος σκηνοθέτης Α, Καραγιάννης, επιζητούσε να ανεβάσει έναν μονόλογο και σχεδόν τον «παρήγγειλε» στην Δ. Καλαϊτζίδου, δηλώνοντας ενθουσιασμένος από το τελικό αποτέλεσμα, που είδε ως πρόκληση για να πλάσει από το μηδέν το ιδιαίτερο σύμπαν της ηρωίδας, τονίζοντας την έμφασή του στη λεπτομέρεια, την ατμόσφαιρα, την πολλή δουλειά…
.
Την ίδια πρόκληση και ελευθερία έκφρασης είδε και η εικαστικός – σκηνογράφος, γοητευμένη και συγκινημένη παράλληλα από το θέμα, εξηγώντας τους συμβολισμούς και τις επιλογές του υπέροχου σκηνικού της, ενώ αντίθετα η «Δεσποινίς Χάος», η καλή ηθοποιός Α. Τσιάγκα, δήλωσε αρχικά… τρομοκρατημένη και η πρώτη αντίδραση όταν είδε το κείμενο ήταν «δεν μπορώ να το κάνω», καθώς επρόκειτο επιπλέον για την πρώτη απόπειρα μονολόγου. Χρειάστηκαν πολλές συζητήσεις, εξηγήσεις, στενή επαφή με τον σκηνοθέτη, εντατικές πρόβες, για να δώσει τη θαυμάσια ερμηνεία που απολαύσαμε, στο χτίσιμο της οποίας συνέβαλε δημιουργικά. Από την πλευρά του ο παραγωγός και ιδιοκτήτης του θεάτρου, μοιράστηκε μαζί μας τα όνειρα για τον καινούργιο χώρο, τις αναπόφευκτες δυσκολίες, την πρόθεσή του να δώσει απλόχερα βήμα σε νέους ταλαντούχους δημιουργούς… Είπαμε πολλά ακόμη γύρω από την παράσταση και το ιδιαίτερο θέμα της, με ένα κοινό που συμμετείχε ενεργά με ερωτήματα και τοποθετήσεις, όπως θα διαπιστώσετε στο ακόλουθο βίντεο…
Όσο για τους παρόντες, με ένα τελευταίο αυθόρμητο χειροκρότημα και ειλικρινείς ευχές, αποχαιρετήσαμε τους δημιουργούς και το θεατράκι με την υπόσχεση να επανέλθουμε…
.
Κριτική για την παράσταση θα βρείτε εδώ
.
ΔΕΙΤΕ:
Βίντεο θεατρικής Κουλτουροβραδιάς – όλη η συζήτηση + τυχαία πλάνα από τη παράσταση + χειροκρότημα [29/01/2019].
.
.
Πλήθος άλλων φωτογραφιών θα βρείτε εδώ
.
-k-
.
ΜΑΙΩΤΡΟΝ
«ΔΕΣΠΟΙΝΙΣ ΧΑΟΣ» της Δ. Καλαϊτζίδου.
Δραματικός μονόλογος.
Ένας εκρηκτικός μονόλογος μιας γυναίκας που έρχεται συνειδητά αντιμέτωπη με το υποσυνείδητό της, προσπαθώντας να αντλήσει τη δύναμη που τόσο χρειάζεται σε ένα κομβικό σημείο της ζωής της.
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη στις 9μ.μ.
.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ:
.
Την Ειρήνη Μπαιρακτάρη για την φωτογραφική κάλυψη της βραδιάς.
.
Τo Καφέ – μπαρ Σάρωθρον για την προσφορά κρασιών.
.
Τον ραδιοφωνικό σταθμό ΜHΝYΜΑ 107,7 που υποστήριξε την θεατρική βραδιά.
.
Ολους τους συντελεστές της παράστασης, το θέατρο Μαίωτρον για την φιλοξενία και όλους τους φίλους της «Κ» που γι΄ άλλη μια φορά αγκάλιασαν την θεατρική Κουλτουροβραδιά της “Κ”.
-Θεατρικές Κουλτουροβραδιές- Ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς Θιάσους/Ομάδες ΕΔΩ
-Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης – Κάντε like στη σελίδα ΕΔΩ
-Δείτε όλες τις Θεατρικές Κουλτουροβραδιές έως σήμερα, ΕΔΩ
=
-k–
.
Όλες οι νέες παραστάσεις (πρεμιέρες) που θα δοθούν από 20/9/2018 έως 15/05/2019 στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αυτόματα συμμετέχουν για τα 3 Βραβεία Κοινού καθώς και για τα Βραβεία Κριτικής Επιτροπής στα 9α Θεατρικά Βραβεία Θεσσαλονίκης 2019 που θα πραγματοποιηθούν τέλη Μαίου 2019
-k–
Kάντε like στη σελίδα του Kulturosupa.gr στο facebook και ακολουθήστε μας στο twitter για να βλέπετε πρώτοι όλη την ροή πληροφοριών και να μαθαίνετε όλους τους νέους διαγωνισμούς προσκλήσεων.
.
Δείτε & αυτά:
-Τι παίζουν τα θέατρα στη Θεσσαλονίκη τώρα ΕΔΩ
-Τι παίζουν οι κινηματογράφοι στη Θεσσαλονίκη ΤΩΡΑ ΕΔΩ
–Θέατρο: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Συναυλίες: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Σινεμά: Είδαμε & Σχολιάζουμε ΕΔΩ
–Βιβλίο: Διαβάσαμε & Σχολιαζουμε ΕΔΩ
–Κερδίστε προσκλήσεις – Βιβλία – ΕΔΩ
Φωτογραφικό υλικό