Όσοι έχουμε κάποιο ζώο συντροφιάς στο σπίτι μας θα έχουμε αντιμετωπίσει κάποιες ανεπιθύμητες συμπεριφορές που μας ενοχλήσαν στην συμβίωση μαζί του. Πιθανός να αναζητήσαμε τρόπο να τις αλλάξουμε ή να τις αποδεχτήκαμε εφόσον δεν μας επηρέαζαν άμεσα τη δεδομένη στιγμή. Άλλες συμπεριφορές τις βλέπουμε να αναπτύσσονται σταδιακά και άλλες να έχουν πιο γρήγορη αλλαγή.
Πώς προκύπτουν οι αλλαγές στην συμπεριφορά; Ο λόγοι μπορεί να είναι πάρα πολλοί. Όμως συνήθως σχετίζονται με το στρες, όταν κάποιος λειτουργεί με στρες συνήθως δεν συγκεντρώνεται ώστε να μπορεί με ηρεμία να επεξεργαστεί μια κατάσταση και λειτουργεί κάπως σαν σε πανικό δοκιμάζει πολύ γρήγορα πολλά διαφορετικά πράγματα και συμπεριφορές. Αυτό συνήθως το βλέπουμε είτε σε υπέρ-ενθουσιασμό είτε σε ένα πολύ αγχωμένο ζώο. Αλλα και στις δύο περιπτώσεις δεν υπάρχει αυτό-έλεγχος, και τα πράγματα γίνονται ανεξέλεγκτα.
Κάτι που είναι βοηθητικό για σκυλιά με στρες είναι να τους δώσουμε κάτι να κάνουν ώστε να διοχετεύσουν το στρες τους από μια εντολή τύπου κάτσε μέχρι κάποιο παιχνίδι που να το μασουλάνε και να έχουν να ασχοληθούν με κάτι. Πολλές φορές τα σκυλιά μην γνωρίζοντας το τί να κάνουν, βαριούνται και ψάχνουν με κάτι να απασχοληθούν, το τι θα βρουν μπορεί να είναι κατι που να μας είναι ευχάριστο όπως να κοιμηθούν ή μπορεί να αρχίσουν να γαβγίζουν στους περαστικούς, ή να μας ζητάνε προσοχή με οποιοδήποτε τρόπο, να κάνουν ζημιές ή να τραβάνε τα πατζάκια από το παντελόνι μας. Πέρα από απλά προβλήματα μπορεί να συναντήσουμε και πιο έντονα προβλήματα ξαφνικά ο σκύλος μας να αρχίζει να ξύνεται ακατάπαυστα ή να κυνηγά την ουρά του σαν να έχει εμμονή μαζί της, μέχρι και να γίνει επιθετικός ακόμα και προς τα εμάς.
Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση χρειάζεται σίγουρα να παρατηρήσουμε το πώς δημιουργήθηκε και σαν πρώτο βήμα να καταλάβουμε τι είναι αυτό που προκαλεί στο σκύλο μας τη συμπεριφορά αυτή. Σαν πρώτο βήμα πρέπει να κοιτάξουμε την υγεία του φίλου μας. Γιατί μπορεί να είναι κάποια αλλεργία που προκαλεί φαγούρες στο σκύλο μας και να μην τον αφήσει να ηρεμήσει και κατ’ επέκταση να ψάχνει τη λύση κάνοντας ζημιές η ενοχλώντας μας. Ή μπορεί ο σκύλος μας να πονάει κάπου και να μην θέλει να τον αγγίζουμε επειδή ακριβώς πονάει και να γρυλλίζει ή και να μας δαγκώσει. Για τέτοιες περιπτώσεις είναι καλό να έχουμε μάθει στο σκύλο μας να μας επιτρέπει να τον ελέγχουμε με προσοχή κάνοντας κάποιες ασκήσεις χειρισμού όπως λέγονται.
Πολλές από τις συμπεριφορές μπορεί να οφείλονται σε είτε κάποια ανισορροπία στις ορμόνες είτε σε κάποια κατάσταση που επιφέρει ενόχληση στο σκύλο μας και χρειάζεται να συμβουλευτούμε τον κτηνίατρο που εμπιστευόμαστε για την υγεία του σκύλου μας! Καλό είναι να προλαβαίνουμε εγκαίρως τις καταστάσεις και να μην καθυστερούμε, επίσης αν δεν γνωρίζουμε σίγουρα το πώς να αντιμετωπίσουμε μια κατάσταση να ζητήσουμε συμβουλές από κάποιον ειδικό.
,
Φωτογραφικό υλικό