Η συγκεκριμένη πρόταση θα ικανοποιήσει πρακτικά και γευστικά αυτούς που αποφεύγουν το κρέας. Φροντίστε να υπάρχει και μια δροσερή πράσινη σαλάτα στο τραπέζι, ταιριάζει τέλεια.
- 1 φλιτζάνι ρεβίθια αποφλοιωμένα
- 1 αβγό, το ασπράδι
- 1 καρότο τριμμένο
- 1 κολοκυθάκι τριμμένο
- 1 ματσάκι ρόκα, ψιλοκομμένη
- 1 κρεμμύδι ξερό, μέτριο
- 1 κουτ. γλυκού κάρι
- σουσάμι, αλάτι
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
- 1 κουτ. σούπας δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας πάπρικα γλυκιά
- 1 μελιτζάνα
- ελαιόλαδο
- αλάτι
Μουσκεύετε αποβραδίς τα ρεβίθια. Την επομένη τα βράζετε και τα αλατίζετε λίγο πριν μαγειρευτούν. Τα σουρώνετε και τα περνάτε από το μύλο των λαχανικών να γίνουν ένας λείος πουρές. Τον ανακατεύετε με το τριμμένο καρότο και το κολοκυθάκι.
Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C. Σε δύο κουταλιές σούπας ελαιόλαδο σοτάρετε το κρεμμύδι μαζί με το κάρι μέχρι να γίνει διαφανές, προσθέτετε τη ρόκα και, ανακατεύοντας κάθε τόσο, την αφήνετε να μαλακώσει. Αλατίζετε ελαφρά και αφήνετε το μίγμα να κρυώσει. Στη συνέχεια το προσθέτετε στο μίγμα των ρεβιθιών μαζί με το ασπράδι ελαφρά χτυπημένο. Ζυμώνετε όλα μαζί τα υλικά και πλάθετε με το μίγμα 4-5 μπιφτέκια. Τα πασπαλίζετε με σουσάμι και από τις δύο πλευρές και τα αφήνετε στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα τα ψήσετε.
Κόβετε τις μελιτζάνες σε ροδέλες και τις αλατίζετε. Τις αφήνετε σε σουρωτήρι για μισή ώρα περίπου. Τις στύβετε ελαφρά με το χέρι και τις τηγανίζετε σε ελαιόλαδο. Τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Εναλλακτικά τις ψήνετε στο φούρνο.
Ανακατεύετε το γιαούρτι με το τζίντζερ, το δυόσμο και την πάπρικα. Ψήνετε για 10 λεπτά τα μπιφτέκια πάνω σε λαδόκολλα στο φούρνο. Εναλλακτικά μπορείτε να τα ψήσετε σε αντικολλητικό τηγάνι.
Βάζετε σε μια πιατέλα τις τηγανισμένες ή ψημένες μελιτζάνες, τις σκεπάζετε με τα μπιφτέκια και πάνω από κάθε μπιφτέκι βάζετε από μια-δυο κουταλιές της σούπας σάλτσα γιαουρτιού.
Φωτογραφικό υλικό