Αυτό το καλοκαίρι, η εθνική εκστρατεία ενημέρωσης Seal Greece — που σχεδιάστηκε και υλοποιείται από κοινού από τη συμμαχία Monk Seal Alliance και τον Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας— σαλπάρει στα αρχιπελάγη της Ελλάδας με στόχο την προστασία της μεσογειακής φώκιας Monachus monachus, ενός από τα πλέον ευάλωτα θαλάσσια θηλαστικά στον κόσμο.
Η εκστρατεία ξεκινά στις 7 Ιουλίου 2025 από το Βόλο, με ένα Ταξίδι Ευαισθητοποίησης που θα διασχίσει το Αιγαίο και το Ιόνιο Πέλαγος με δύο οικολογικά, ιστιοπλοϊκά σκάφη χαμηλών εώς μηδενικών ρύπων. Σε κάθε σταθμό, τα μέλη της αποστολής θα έρθουν σε επαφή και θα συνεργαστούν με τις τοπικές κοινωνίες, ιστιοπλόους και επαγγελματίες του τουρισμού, με σκοπό την ενημέρωση και την κινητοποίηση για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας της χώρας.
Πλέουμε με Φροντίδα, Προστατεύουμε το Σπάνιο
Με τον παγκόσμιο πληθυσμό της μεσογειακής φώκιας να μη ξεπερνά τα 1.000 άτομα— και με σχεδόν τις μισές να βρίσκονται σε ελληνικά ύδατα — η ανθρώπινη όχληση συγκαταλέγεται στις πιο σοβαρές απειλές για την επιβίωσή τους. Κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, πολλές σπηλιές που χρησιμοποιούνται για καταφύγιο και αναπαραγωγή του είδους διαταράσσονται από σκάφη αναψυχής, κρουαζιέρες διασκέδασης, άγκυρες, υπερβολικό θόρυβο και τον υπερτουρισμό.
Μέσα από ζωντανή αφήγηση, τοπικές δράσεις και διαδραστικά εργαλεία, η εκστρατεία Seal Greece στοχεύει στην ενεργοποίηση επισκεπτών και κατοίκων ώστε όλοι μαζί να συμβάλλουν ουσιαστικά στην προστασία της θάλασσας.
Η Δρ. Μαρία Παπαδοπούλου, Πρόεδρος του ΟΦΥΠΕΚΑ, δήλωσε: «Η μεσογειακή φώκια αποτελεί ένα σπάνιο και εμβληματικό σύμβολο της θαλάσσιας κληρονομιάς της Ελλάδας. Μέσω της πρωτοβουλίας Seal Greece, ενώνουμε πολίτες, ναυσιπλόους και επισκέπτες, προκειμένου να διαφυλάξουμε αυτά τα εξαιρετικά είδη και τους ευαίσθητους βιοτόπους τους, για τις επόμενες γενιές.»
Γνώρισε τη Mona – Οδηγός Επαυξημένης Πραγματικότητας (AR) στη Θάλασσα
Στο επίκεντρο της εκστρατείας βρίσκεται η Mona, μια ψηφιακή Μεσογειακή φώκια που «ζωντανεύει» μέσα από μια πρωτοποριακή εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας (Augmented Reality – AR). Η εφαρμογή -προσβάσιμη μέσω smartphone- ενεργοποιείται όταν ο χρήστης πλησιάζει περιοχές με συχνή παρουσία μεσογειακής φώκιας και παρέχει άμεση καθοδήγηση, πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για τη μείωση της όχλησης και την προστασία των θαλάσσιων ειδών και οικοτόπων.
Η Mona εμφανίζεται επίσης σε ενημερωτικά υλικά, στα κοινωνικά δίκτυα και το TikTok — όπου ένα ειδικά σχεδιασμένο φίλτρο προσφέρει ψυχαγωγική και εκπαιδευτική αλληλεπίδραση με τους χρήστες.
Η Auriane Pertuisot, Συντονίστρια της Monk Seal Alliance, υπογραμμίζει: «Ο στόχος μας είναι η ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπου και φώκιας. Μέσα από καινοτόμα εργαλεία όπως η Mona και με τη συμμετοχή των τοπικών κοινοτήτων, καλλιεργούμε την κουλτούρα σεβασμού και υπευθυνότητας απέναντι στη φύση, ενισχύοντας ταυτόχρονα τη βιώσιμη εμπειρία της θάλασσας.»
Το Ταξίδι Ευαισθητοποίησης – Διαδρομή 2025
Από τις 7 Ιουλίου έως τις 30 Αυγούστου 2025, σε συνεργασία με την Aegean Cargo Sailing οι Λουκάς, Σουζάν, Νόρα, Τζον και Άραν — ένα διεθνές, διαγενεακό πλήρωμα ναυτικών, επιστημόνων και αφηγητών — θα ταξιδέψουν με οικολογικά ιστιοπλοϊκά σκάφη,. Το ταξίδι περιλαμβάνει δράσεις ευαισθητοποίησης σε λιμάνια και νησιά από τις Σποράδες έως τις Κυκλάδες, και από την Κέρκυρα έως τη Ζάκυνθο.
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΙΓΑΙΟΥ
Βόλος: 7–8 Ιουλίου
Σκόπελος: 9–10 Ιουλίου
Αλόννησος: 11–12 Ιουλίου
Χίος (Βολισσός): 20–21 Ιουλίου
Ψαρά: 23–24 Ιουλίου
Νάξος: 2–3 Αυγούστου
Κίμωλος: 9–10 Αυγούστου
Πάρος: 17–18 Αυγούστου
Μύκονος: 21–22 Αυγούστου
Τήνος: 25–26 Αυγούστου
Σύρος: 29–30 Αυγούστου
ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΙΟΝΙΟΥ
Κέρκυρα (Γουβιά): 18–19 Ιουλίου
Παξοί: 21–22 Ιουλίου
Πρέβεζα: 24–25 Ιουλίου
Λευκάδα: 26–27 Ιουλίου
Μεγανήσι: 29–30 Ιουλίου
Κεφαλονιά (Φισκάρδο): 1–2 Αυγούστου
Ιθάκη (Βαθύ): 4–5 Αυγούστου
Ζάκυνθος (Λιμάνι): 8–9 Αυγούστου
Δημιουργώντας ένα Εθνικό Δίκτυο Προστασίας της Θάλασσας
Η πρωτοβουλία Seal Greece καλεί οργανισμούς, μαρίνες, σχολές ιστιοπλοΐας, φορείς τουρισμού, τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία να συμμετέχουν, διαδίδοντας το μήνυμα και τον αντίκτυπο της εκστρατείας.
Πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν ήδη ανταποκριθεί, και υπάρχει χώρος και για περισσότερες συνεργασίες. Οργανώσεις που επιθυμούν να ενισχύσουν τον σκοπό της εκστρατείας και να συμβάλλουν στην προστασία της θαλάσσιας κληρονομιάς καλούνται να λάβουν μέρος.
Γινόμαστε Μέρος της Αλλαγής
Προσκαλούνται τοπικές μαρίνες, επαγγελματίες της θάλασσας και μέλη των παράκτιων κοινοτήτων να συμμετέχουν ενεργά:
Τοποθετώντας το ενημερωτικό υλικό σε χώρους υποδοχής ή τους χώρους εκδηλώσεω
Διαδίδοντας την εφαρμογή AR μέσα από τα κανάλια ενημέρωσης
Συμμετέχοντας σε ενημερωτικές δράσεις της εκστρατείας
Προωθώντας υπεύθυνες πρακτικές ναυσιπλοΐας και αγκυροβόλησης σε προστατευόμενες περιοχές