Νευρική Ανορεξία. Η διάσταση που δεν γνωρίζουμε.
Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.

Φωτογραφικό υλικό
Νευρική Ανορεξία. Η διάσταση που δεν γνωρίζουμε.
Γράφει η Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, Κατερίνα Γ. Τζιωρίδου.
«ΠΕΕΡ ΓΚΥΝΤ» του Χένρικ Ίψεν.
Πρεμιέρα Παρασκευή 15 Νοεμβρίου στο Θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών.
Κόκκινο κρέας και διαβήτης
Ο σακχαρώδης διαβήτης (ΣΔ) είναι ένα νόσημα που χαρακτηρίζεται από αύξηση των τιμών της γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί ο οργανισμός δεν μπορεί να παράξει καθόλου ινσουλίνη (διαβήτης τύπου Ι ή ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης), είτε γιατί η ινσουλίνη που παράγεται δεν είναι αποτελεσματική (διαβήτης τύπου ΙΙ ή μη ινσουλινοεξαρτώμενος διαβήτης).
Η ινσουλίνη είναι μία ορμόνη που παράγεται στο πάγκρεας και ο ρόλος της είναι η μεταφορά της γλυκόζης στο εσωτερικό των κυττάρων. Η γλυκόζη, φυσιολογικά, προέρχεται από τη διάσπαση των τροφών και αποτελεί πηγή ενέργειας για τα κύτταρα. Στο διαβήτη, το σάκχαρο που παίρνει ο οργανισμός από τις τροφές παραμένει στο αίμα και δεν μπαίνει στα κύτταρα και γι’ αυτό το λόγο το σάκχαρο είναι υψηλό.
Το κόκκινο κρέας (χοιρινό, μοσχάρι, αρνί και κατσίκι) αυξάνει το σάκχαρο;
Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το σάκχαρο ανεβαίνει μόνο από τη ζάχαρη και το άμυλο καθώς και από τα τρόφιμα που την περιέχουν. Τι γίνεται όμως με την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και πως συνδέεται με το ΣΔ;
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο JAMA Internal Medicine, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος συνδέεται με την εμφάνιση ΣΔ τύπου ΙΙ. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε 26.357 άνδρες ηλικίας 40-75 ετών και σε 122.786 γυναίκες ηλικίας 25-42 ετών.
Από το δείγμα αυτό ανακαλύφθηκαν 7.540 περιστατικά με ΣΔ τύπου ΙΙ. Όσοι από το δείγμα αύξησαν την κατανάλωση κατά μισή μερίδα τουλάχιστον κόκκινου κρέατος σε διάστημα 4 ετών παρουσίασαν αυξημένο κίνδυνο έως 48% να εμφανίσουν ΣΔ τύπου ΙΙ, ενώ όσοι από το δείγμα μείωσαν την κατανάλωση κόκκινου κρέατος τουλάχιστον κατά μισή μερίδα σε διάστημα 4 ετών παρουσίασαν κατά 14% μείωση του κινδύνου εμφάνισης του ΣΔ τύπου ΙΙ.
Σε μία άλλη παρόμοια έρευνα (ΗPFS: Health Professionals Follow-Up), οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπάρχει θετική συσχέτιση μεταξύ της συχνής κατανάλωσης επεξεργασμένου κόκκινου κρέατος και του κινδύνου εμφάνισης ΣΔ τύπου ΙΙ, ενώ το μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας δεν φάνηκε να συσχετίζεται με το ΣΔ τύπου ΙΙ.
Επίσης, παρατηρήθηκε ότι τόσο η συνολική πρόσληψη λίπους, όσο και η πρόσληψη κορεσμένου λίπους σχετίζονταν με τον κίνδυνο εμφάνισης ΣΔ τύπου ΙΙ, όμως αυτή η συσχέτιση δεν ήταν ανεξάρτητη με την αύξηση του βάρους του σώματος.
Τέλος, μια άλλη έρευνα έδειξε ότι τα συστατικά του κόκκινου κρέατος που είναι υπεύθυνα για την εμφάνιση του διαβήτη είναι τα συντηρητικά που βρίσκονται στα αλλαντικά και σε άλλους τύπους επεξεργασμένου κόκκινου κρεάτος. Ως αιτία της παθογένειας φαίνεται να είναι τα νιτρώδη και τα νιτρικά που προστίθενται ως συντηρητικά αλλά και οι ετεροκυκλικές αμίνες και πολυκυκλικοί υδραγονάνθρακες που παράγονται κατά τη διάρκεια του ψησίματος, ιδιαίτερα όταν το κρέας ψήνεται για αρκετή ώρα. Τα παραπάνω συστατικά μπορούν να μετατραπούν σε Ν- Νιτροζαμίνες και να δράσουν τοξικά στα β-κύτταρα του παγκρέατος που παράγουν την ινσουλίνη.
Πολλές άλλες έρευνες έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με το κόκκινο κρέας και το διαβήτη. Το συμπέρασμα όλων αυτών των ερευνών είναι ότι η υπερβολική κατανάλωση κόκκινου κρέατος είτε προκαλεί αύξηση του βάρους και έτσι αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ΣΔ τύπου ΙΙ είτε αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακών νοσημάτων στους πάσχοντες από ΣΔ.
Η μεσογειακή διατροφή έρχεται να δώσει και πάλι την απάντηση: Σε αυτήν, το κόκκινο κρέας βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, παρόλο που είναι εξαιρετική πηγή σιδήρου και πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας. Η προτροπή για περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (2-4 φορές το μήνα) έγκειται στο γεγονός ότι αυτό περιέχει κορεσμένο λίπος και ως εκ τούτου συνδέεται άμεσα τόσο με την παχυσαρκία όσο και με το ΣΔ τύπου ΙΙ και τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Πηγή: mednutrition.gr
Tο κάστανο υπάρχει παντού γύρω μας αυτήν την εποχή! Οι καστανάδες υπάρχουν σε αρκετές γωνιές της πόλης, για να μας προσφέρουν το ιδανικό και πιο υγιεινό σνακ που μπορούμε να φάμε γρήγορα στο πόδι!
Το κάστανο διαφέρει από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς, καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό- κάτι που οι υπόλοιποι ξηροί καρποί δεν έχουν, γράφει το 5tinimera.wordpress.com. Σχεδόν το 50% του κάστανου είναι νερό! Επίσης, το κάστανο έχει τις λιγότερες θερμίδες από όλους τους ξηρούς καρπούς και αυτό το καθιστά ιδανικό σνακ για όλους όσους προσέχουν τη διατροφή τους ή προσπαθούν να χάσουν βάρος.
Διατροφική αξία κάστανου
Τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τους άλλους ξηρούς καρπούς, λιγότερα λιπαρά, και είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά-στοιχεία που βοηθούν στη διατήρηση της καλής υγείας.
Τα κάστανα είναι άριστη πηγή υδατανθράκων, προσφέροντας με αυτόν τον τρόπο την απαραίτητη ενέργεια για το σώμα μας. Ακόμα, περιέχουν και άριστης ποιότητας πρωτεΐνες –σε μικρότερη ποσότητα όμως.
Τα κάστανα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, και βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης στο αίμα.
Κάτι επιπλέον που ξεχωρίζει τα κάστανα από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε βιταμίνη C. 100 γραμμάρια κάστανα περιέχουν το 72% της ημερίσιας συνιστώμενης ποσότητας βιταμίνης C! Η βιταμίνη C, όχι μόνο είναι απαραίτητη για τον σωστό σχηματισμό των αιμοφόρων αγγείων και των οστών, αλλά είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, και προστατεύει τον οργανισμό μας από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες.
Τα κάστανα είναι επίσης εξαιρετική πηγή σιδήρου, ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, φώσφορου και ψευδάργυρου. Έτσι, βοηθά στην καταπολέμηση της υπέρτασης, προλαμβάνει την αναιμία και βοηθά στην διατήρηση υγιούς σκελετού.
Θερμίδες στα κάστανα
Τα κάστανα περιέχουν λιγότερες θερμίδες από τους υπόλοιπους ξηρούς καρπούς. Τα 100 γραμμάρια κάστανα (περίπου 10 μεγάλα κάστανα) περιέχουν μόλις 170 θερμίδες!
Από αυτά τα 100 γραμμάρια, μόνο τα 2.7 γραμμάρια είναι λίπος, και μάλιστα είναι από τα καλά λιπαρά που θωρακίζουν την υγεία μας. Περισσότερα για τα είδη των λιπαρών μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Έτσι, την επόμενη φορά που η όρεξή σας θα τραβάει κάτι γλυκό και χορταστικό, φάτε κάστανα χωρίς ενοχές!
«Κατερίνα Χ», του Τζων Μιχάλη, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον».
Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου) όπως ανακηρύχθηκε το 1999 από τον Ο.Η.Ε., ο Δήμος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Ομάδα παραγωγής Θεάτρου, Κινηματογράφου και Μουσικής «Blue Poet» και τα κέντρα Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Σείριος» του Δήμου Θεσσαλονίκης – ΟΚΑΝΑ, διοργανώνει το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2013, θεατρική παράσταση με τίτλο «Κατερίνα Χ», του Τζων Μιχάλη, στο Δημοτικό Θέατρο «Άνετον» (Παρασκευοπούλου 42), στις 20:00.
Το έργο είναι ένας μονόλογος, εμπνευσμένος από το σοβαρό κοινωνικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών, τον οποίο θα ερμηνεύσει η ηθοποιός, Μαρία Βαή, με μουσική του Νίκου Πανδή.
‘’ Αν γνωρίζεις και σιωπάς είσαι κι εσύ ένας κρίκος στην αλυσίδα της συνενοχής … Ξεπέρασε τους φόβους σου, σπάσε την αλυσίδα, βγάλε την αλήθεια στο φώς.. ‘
Συντελεστές του έργου :
Κατερίνα ‘’Χ’’ Μαρία Βαή
Κείμενο Τζών Μιχάλης
Μουσική Νίκος Πανδής
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνείτε με την ομάδα
Blue Poet τηλ. 2310 428518 e-mail thebluepoet10@gmail.com & facebook: The Blue Poet
Σείριος τηλ. 2310 260715
Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.
Η κωμωδία του Μάριους Φον Μάγεμπουργκ, “Ο ΑΣΧΗΜΟΣ” στο Θέατρο Παράθλαση.
Πρεμιέρα 16 Νοεμβρίου.
Το Θέατρο Παράθλαση, θα παρουσιάζει κάθε Σάββατο και Κυριακή, στις 9μμ, από τις 16 Νοεμβρίου 2013, στο Studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ, την κωμωδία του Μάριους Φον Μάγεμπουργκ, “Ο ΑΣΧΗΜΟΣ”.
Πρόκειται για μια απρόβλεπτη κωμωδία, που μέσα από ξεκαρδιστικές καταστάσεις και απρόβλεπτες ανατροπές, οδηγεί τους ήρωες, αλλά και τους θεατές, σε μια φαινομενική λύση, που ύπουλα θα τους στριμώξει σ’ ένα σκοτεινό αδιέξοδο.
Γιατί, εντάξει! Είναι άσχημος!
Όμως δεν είναι τόσο απλό…
Γιατί Ο ΑΣΧΗΜΟΣ, είναι ένα έργο όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.
Όπου τίποτα δεν είναι απλό.
Φυσικά, όλοι ξέρουμε ότι οι άνθρωποι κρίνονται, όχι απ’ αυτό που είναι, αλλά από την εμφάνιση τους.
Όμως ούτε αυτό είναι απλό.
Και κατ’ αρχήν, ποιος είναι ποιος;
Δεν είναι απλό!…
Έπειτα ποιος μοιάζει με ποιον;
Καθόλου απλό!
Ποιος πηγαίνει με ποιον;
Αυτό θα ήταν απλό;;;
Επιμύθιον:
Όταν κερδίσει κανείς όλον τον κόσμο, αλλά χάσει τον εαυτό του, χάνονται όλα.
Όμως ούτε αυτό είναι τόσο απλό…
Μετάφραση – Σκηνοθεσία: Μόνα Κιτσοπούλου
Σκηνικά – Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Φωτισμοί: Γιώργος Γκασνάκης
Παίζουν οι ηθοποιοί:
Γιώργος Γκασνάκης, Μίκα Στεφανάκη, Κώστας Ταρπατζής, Γιώργος Καμπούρης.
Studio ΠΑΡΑΘΛΑΣΗ:
Κασσάνδρου 132, Θεσσαλονίκη.
“Rien ne va plus”. Ένας μονόλογος της Μαργαρίτας Καραπάνου με δόντια…
ΕΚΠΤΩΤΟΙ: μια προσωπογραφία του Αντόν Τσέχωφ. Πρεμιέρα 28 Νοεμβρίου στο Θέατρο Όρα.
ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΚΟΥΛΤΟΥΡόΣΟΥΠΑ
Ξεσήκωσε η 80άρα Ζωζώ Σαπουντζάκη την πλατεία Αριστοτέλους. [βίντεο].
ΜΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ – ΒΟΛΤΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 9/11/13
Επαρκής Ιψενικός ήρωας ο Γιώργος Κιμούλης στην παράσταση “Τζον Γαβριήλ Μπορκμαν”.
Τους ρόλους ερμηνεύουν:
Γιώργος Κιμούλης, Πέμη Ζούνη, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Ζιόβας, Αμαλία Νίνου, Νάνα Παπαδάκη, Γιάννης Καπελέρης, Ελευθερία Μπενοβία.
Παραγωγή: Ελληνική Θεαμάτων
Ημέρες & Ώρες Παραστάσεων:
Τετάρτη 20:00
Πέμπτη 21:00
Παρασκευή 21:00 (λαϊκή)
Σάββατο 18:00 (λαϊκή) & 21:00
Κυριακή 20:00
Τιμές Εισιτηρίων:
Πλατεία: 20€, Εξώστης: 18€, Λαϊκή: 17€, Φοιτητικό:15€, Ανέργων: 10€ (απαραίτητη η προσκόμιση της ταυτότητας και του δελτίου ανεργίας. Αγορά μόνο από το ταμείο του Παλλάς και το ταμείο του θεάτρου)
Αγορά εισιτηρίων:
Στα ταμεία του Παλλάς, CityLink, Βουκουρεστίου 5, Τ.: 210 3213100
Θέατρο Δημήτρης Χορν, Αμερικής 10, Τ.: 210 3612500
Με πιστωτική κάρτα: 210 8938100
Κρατήσεις μέσω Internet: www.ellthea.gr και στο www.tickethour.com
Επικεφαλής: Τσιρόγλου Ιωάννης. Συντακτική Ομάδα Kulturosupa:Αδαμάκου Βένια, Βυζαντιάδου Νέλη, Ζαχαριάδης Κρίτωνας, Κανακάρη Αννια, Μπαιρακτάρη Ειρήνη, Μπαστουνάς Γιώργος, Παπαδανιήλ Ελπίδα, Στασινοπούλου Πίτσα, Ταυλαρίδου Ζωή.
Τηλέφωνο: +30 6983 101 110
URL: http://www.kulturosupa.gr
Email: kulturosupa@yahoo.gr
Copyright Kulturosupa.gr © 2007 – 2023