Είδε και σχολιάζει η #ΜαρίαΓρηγοριάδου για την Κουλτουρόσουπα
Με την καθιερωμένη Πρωτοχρονιάτικη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης υποδέχτηκε το 2024 το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με το φιλόμουσο κοινό της πόλης. Όπως κάθε χρόνο η ΚΟΘ μας ετοίμασε ένα ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα που σήμανε μια μουσική αρχή για το νέο έτος. Για δύο βράδια, αυτά της 1ης και 2ας Ιανουαρίου η Ορχήστρα έβαλε τα γιορτινά της, υποδέχτηκε Θεσσαλονικείς κάθε ηλικίας και ταξίδεψε το κοινό με τη μουσική της στη διαδρομή του ποταμού Δούναβη, από τις πηγές έως τις εκβολές του.
Το βράδυ της 2ας Ιανουαρίου παρακολουθήσαμε τη 2η συναυλία της ΚΟΘ σ’ ένα ασφυκτικά γεμάτο Μέγαρο. Φέτος η Ορχήστρα αποφάσισε να πρωτοτυπήσει καθώς , όπως μας πληροφόρησε ο Διευθυντής της Σίμος Παπάνας, ενώ κάθε χρόνο η πρωτοχρονιάτικη συναυλία πλαισιώνεται με κορυφαίους καλεσμένους σολίστ, φέτος πρωταγωνιστής ήταν η ίδια η ορχήστρα και ο αρχιμουσικός της LeoMcFall. Το πρόγραμμα περιελάμβανε συνθέσεις ποικίλες κι απαιτητικές καθώς κάθε κομμάτι εκπροσωπούσε και μια χώρα από αυτές που διασχίζει ο ποταμός Δούναβης. Έτσι το ταξίδι ξεκίνησε από τη Ρουμανία και τη «Ρουμανική ραψωδία αρ.1 σε λα μείζονα έργο 11» του Ενέσκου για να συνεχίσουμε στο «Νυχτερινό για βιολί κι ορχήστρα» του Μανώλη Καλομοίρη, το οποίο έγραψε όσο ζούσε στην Ουκρανία, με σολίστ στο βιολί τον Αντώνη Σουσάμογλου.
Συνεχίζοντας το πρόγραμμα με τη Βουλγαρική ραψωδία «Βαρδάρης, έργο 16» του Βλαντιγκέροφ, τη «Grliꞔa» του Χρίστιτς από τη Σερβία και την «Ουγγρική Ραψωδία αρ.2» του Λιστ, καταλήξαμε στα βιεννέζικα βαλς των Ρίχαρντ Σράους με τη σουίτα από την όπερα «Ο Ιππότης με το Ρόδο, έργο 59» και τον περίφημο «Ωραίο Γαλάζιο Δούναβη» του Γιόχαν Στράους του νεότερου. Με αυτόν τον τρόπο το μουσικό μας ταξίδι συνδύαζε αριστοτεχνικά την παράδοση των Βαλκανίων με το Αυστριακό βαλς, την αριστοκρατική και επιβλητική μουσική του βαλς με την περίπλοκη και γεμάτη ζωντάνια μουσική των παραδουνάβιων περιοχών.
Η ορχήστρα μας εντυπωσίασε γιατί ανταπεξήλθε με ένα πολύ καλό αποτέλεσμα σ’ ένα απαιτητικό και συμπυκνωμένο ρεπερτόριο. Κάθε κομμάτι είχε αρκετές εναλλαγές και δυσκολίες που χρειάζονταν άψογο συντονισμό. Ο αρχιμουσικός της ΚΟΘ LeoMcFall με τη ζωντάνια του και τη νεανικότητά του φαίνεται πως έχει δώσει νέα και σύγχρονη πνοή στις εκτελέσεις της. Ο εξαιρετικός εξάρχων της ΚΟΘ Αντώνης Σουσάμογλου εκτέλεσε υπέροχα με το βιολί του το Νυχτερινό του Καλομοίρη γεμίζοντάς μας οικείους και γλυκούς ήχους με γαλήνια συναισθήματα. Όλα τα κομμάτια μας μετέφεραν ένα χαρούμενο, ζωντανό, ευρωπαϊκό κι εορταστικό κλίμα. Για το τέλος, το πρόγραμμα της Ορχήστρας μας επεφύλαξε δύο όμορφες εκπλήξεις με δύο encore, τους Ουγγρικούς χορούς του Μπραμςκαι το «Salutd’ amour» του Έλγκαρ, που απογείωσαν τον ήχο και το συναίσθημα της μουσικής. Το κοινό φάνηκε να απολαμβάνει κάθε μελωδία του προγράμματος με ενθουσιασμό επιβραβεύοντας όλους τους μουσικούς με ένα έντονο και παρατεταμένο χειροκρότημα.
Συμπερασματικά ήταν μια ευχάριστη, εορταστική πρωτοχρονιάτική συναυλία που συνδύασε την ποικιλομορφία και την απαιτητικότητα του ρεπερτορίου με τη γιορτινή, αισιόδοξη κι ελπιδοφόρα διάθεση των πρώτων ημερών του νέου έτους. Για δύο ώρες η ορχήστρα μας ταξίδεψε σ’ ένα μουσικό «παραμύθι» ακολουθώντας τη διαδρομή του «Γαλάζιου Δούναβη». Έτσι υποδεχτήκαμε μελωδικά, όμορφα κι αισιόδοξα το 2024.